Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

COC Nederland breekt met Booking vanwege verhuur op illegaal bezette Westelijke Jordaanoever

  •  
06-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5048 keer bekeken
  •  
ANP-498559389

LHBTI+-belangenvereniging COC Nederland heeft de samenwerking met Booking.com verbroken omdat het bedrijf vakantieaccomodaties blijft aanbieden op de door Israël illegaal bezette Westelijke Jordaanoever.

In een verklaring schrijft het COC:

In de afgelopen periode hebben we intensief overleg gehad met diverse betrokkenen. We hebben gesproken met vertegenwoordigers van Booking.com, evenals met queer en Palestijnse activisten. Ondanks het goede en constructieve gesprek met Booking.com en de brede overeenstemming tussen onze organisaties over de meeste onderwerpen, constateren we dat onze visie op de bescherming van mensenrechten specifiek in de bezette Palestijnse gebieden te ver uit elkaar ligt op dit moment. Om deze reden hebben we besloten onze samenwerking en donatierelatie met Booking.com niet te verlengen.

Eerder al vonden er om deze zelfde reden al pro-Palestijnse demonstraties plaats voor het kantoor van Booking in Amsterdam. De betogers voerden actie tegen het bedrijf, omdat het in hun ogen medeplichtig is aan oorlogsmisdaden van Israël.

Tevens deed mensenrechtenorganisatie The Rights Forum samen met drie andere organisaties aangifte tegen Booking. The Rights Forum zei daarover:

De Israëlische kolonisering van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem leunt op een regime van bezetting, verdrijving en apartheid. Daarbij is sprake van structurele schendingen van het internationaal recht, waaronder oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Volgens de aanklacht die de organisaties deden profiteert Booking van Israëlische oorlogsmisdrijven en maakt het zich daarnaast schuldig aan het witwassen van de opbrengsten.

Vredesorganisatie PAX had daarvoor ook al een kritisch rapport uitgebracht waarin de praktijken van Booking op de illegaal bezette Westelijke Jordaanoever onder de loep werden genomen. Booking reageerde daarop door te zeggen dat het aan reizigers zelf is waar ze heen willen gaan.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.