Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

COC luidt noodklok over homoseksuele asielzoekers

  •  
23-10-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
lhbt.png
Homobelangenorganisatie pleit voor aparte opvang en voorlichting 
De homobelangenorganisatie COC pleit ervoor om LHBT-(lesbisch, homo, biseksueel en transgender) asielzoekers in een aparte opvang te plaatsen voor hun eigen veiligheid. In Nieuwsuur van donderdagavond wordt er over de zorgen gesproken.
Het COC is in twee weken tijd door tien asielzoekers benaderd die zeggen zich onveilig te voelen in de noodopvang vanwege hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. In een Nieuwsuur-reportage vertellen twee asielzoekers over hun ervaring in de noodopvang. Zo zegt de Syrische Omar:
In Syrië dacht ik als ik eenmaal in Europa ben dan houden al deze dingen op en dan zijn die problemen uit Syrië verleden tijd maar toen ik hier kwam, dacht ik ‘het is precies hetzelfde’. (…) Anderen gingen zich zogenaamd ‘vrouwelijk’ gedragen om mij na te doen en mij een schaamtegevoel te bezorgen.” 
De Irakese ‘Danny’ wil niet herkenbaar in beeld maar deelt dezelfde nare ervaringen als Omar. 
(…) Vier personen waren aan het tafeltennissen in de eetzaal. Ze pakten stoelen en deden alsof ze ons gingen slaan om ons bang te maken. We negeerden ze en liepen de eetzaal uit. Ik hoorde ze zeggen ‘die twee zijn getrouwd, zullen we ze verkrachten’. Mijn vriend en ik voelen ons niet veilig hier. We slapen om de beurt zodat we op elkaar kunnen passen.
De vluchtelingen hebben bij het COA geklaagd maar de organisatie zei er niets aan te kunnen doen. Wel is er geprobeerd de slachtoffers in aparte kamers te zetten maar door de noodsituatie met opvang is het moeilijk om specifieke aandacht te hebben voor het probleem. 
Het COC stuurde eerder deze week een brief naar staatssecretaris Dijkhof over de behandeling van LHBT-asielzoekers waarin er voor aparte opvang en scholing gepleit wordt.
Wij beseffen dat het hier gaat om opvang in een noodsituatie voor een grote groep asielzoekers en dat het een aanzienlijke uitdaging is om al deze mensen een dak boven hun hoofd te bieden. We menen echter dat veiligheid en vrij zijn van discriminatie voor LHBT’s en andere kwetsbare groepen asielzoekers óók een absolute basisbehoeften zijn. Daarom dringen wij aan op maatregelen. Wij stellen voor dat deze maatregelen worden genomen náást de reguliere inspanningen gericht op het veiliger maken van de opvang voor LHBT-asielzoekers (zoals scholing van COA personeel).” 
Het ministerie van Veiligheid en Justitie reageert op de brief en de verzoeken van het COC. 
Signalen dat LHBT-asielzoekers zich niet veilig zouden voelen, nemen we uiterst serieus en worden door de COA-medewerkers opgepakt. Zij worden hierin ook getraind. In opvanglocaties gelden de Nederlandse normen en waarden, die vanaf het begin onder de aandacht worden gebracht. Alle asielzoekers die bij het COA worden opgevangen, worden voorgelicht over artikel 1 van de grondwet, het gelijkheidsbeginsel. Discriminatie van LHBT’s wordt expliciet benoemd.
Asielzoekers die anderen discrimineren, bijvoorbeeld op grond van hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit, worden hierop aangesproken en waar mogelijk aangepakt.  Verder is er structureel en waar nodig incidenteel overleg met het COC (en COA) over mogelijkheden om de sociale veiligheid voor LHBT-asielzoekers verder te vergroten. Ook hebben COC en COA vorig jaar een convenant gesloten waarin afspraken zijn vastgelegd over het tegengaan van discriminatie van mensen vanwege hun geaardheid.
Update:  De Irakese asielzoeker die in Nieuwsuur vertelde over de homodiscriminatie in de noodopvang in Apeldoorn, is na de uitzending met zijn vriend belaagd. De daders waren mede-asielzoekers. Het COA bevestigt dat de mannen inderdaad zijn lastiggevallen, maar kan niet met zekerheid zeggen of de twee ook fysiek zijn belaagd. Dat meldt de NOS.
 De man deed weliswaar anoniem zijn verhaal, maar werd desondanks door mede-bewoners herkend. Naar eigen zeggen werd hij in de kantine opgewacht. ‘Een van de mannen duwde mij en sloeg mij en mijn vriend met zijn mobiele telefoon,’ aldus de man. ‘Ook namen ze foto’s van ons.’ Hierna zouden ook andere mensen zich tegen de twee hebben gekeerd. 
 Hierop zijn de man en zijn vriend naar buiten gevlucht en durfden pas uren later, na overleg met de beveiliging, weer naar binnen. Het COA is nu op zoek naar een oplossing voor deze situatie. De man wil zelf het liefst verplaatst worden naar een andere locatie: ‘We zijn naar Nederland gekomen vanwege de homorechten in Nederland. We willen zo snel mogelijk naar een veiligere plek.’

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.