Joop

Beoogde coalitiepartners stemmen Kamermotie verlagen eigen risico weg

  •    •  
12-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nieuws_2
Als het nieuwe kabinet het eigen risico in de zorg besluit te verhogen, zal het geen probleem zijn dat voorstel langs de Tweede Kamer te loodsen. Een motie van de oppositie, geïnitieerd door SP-Kamerlid Lilian Marijnissen,  om die verhoging te voorkomen sneuvelde dinsdag in het parlement: 73 Kamerleden stemden voor, 75 stemden tegen.
Alle tegenstemmen kwamen – niet verrassend – van de partijen die nu aan de onderhandelingstafel zitten: VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie. Hoewel de twee christelijke partijen tijdens de campagne riepen het eigen risico juist te willen verlagen, lieten zij nu weten de kwestie eerst aan de onderhandelingstafel te willen bespreken.
Vorige week werd bekend dat het eigen risico het komende jaar stijgt van 385 naar 400 euro. Het SCP houdt er rekening mee dat in 2020 het eigen risico met wel 100 euro kan stijgen. De definitieve stijging voor 2018 wordt met Prinsjesdag bekendgemaakt.
Bron: AD
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (54)

Paddy3
Paddy314 sep. 2017 - 9:04

@Klaas, omdat jij niet snapt hoe onderhandelingen werken. Als CU en CDA er mee instemmen, forceren ze dit punt. Dat leidt tot ruzie aan de onderhandelingstafel en maakt dat ze op alle andere punten geen onderhandelingsruimte meer hebben.

Thuru
Thuru13 sep. 2017 - 19:08

Zorg eigen risico terug naar 200 euro of iets dergelijks zou heel goed zijn en ook makkelijk kunnen. Gewoon door op ontwikkelingshulp ruim 1.5 miljard te bezuinigen.

2 Reacties
Lodewijk2
Lodewijk214 sep. 2017 - 6:43

Politiek is keuzes maken, altijd. Afschaffen van ontwikkelingshulp is niet gratis, want dan zou het genocide zijn. Dat moet dan samen gaan met het afbreken van de handelsbarrières die Nederland opwerpt. En dat gaat veel meer geld kosten dan de ontwikkelingshulp afschaffen oplevert. Ontwikkelingshulp heeft een belangrijke functie - Het dient om controle uit te oefenen op landen die wij nodig hebben. Dat je voor 10 Euro een spijkerbroek kunt kopen in Nederland is omdat in arme landen kinderen in fabrieken werken. - De ontwikkelingshulp is om ons geweten het zwijgen op te leggen. Nederland leeft op te grote voet, mondiaal gezien. Jouw rijkdom is hun armoede.

Klaas Punt
Klaas Punt14 sep. 2017 - 20:04

Sympatieke gedachte Turu. Wat dacht je van het Zorgfonds? Zoek het eens op op internet. Voor mij een oplossing EN een belangrijk deel van de huidige kamer was er voor, jawel voor de verkiezingen. In elk geval moet de macht van de verzekeringsmaatschappijen uit de zorg, laat ze maar aandeleconstructies of iets dergelijks gaan verzekeren. De open deur die Lodewijk intrapt is een ieder duidelijk, je moet keuzes maken. Helaas zijn de VVD keuzes maar al te vaak nadelig voor veel mensen. Ontwikkelingshulp afschaffen? Dacht het niet. Wat dacht je van minder JSF?

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden13 sep. 2017 - 17:03

Wat een politieke achterhoedegevechten weer, de linkse partijen zetten zichzelf keer op keer als slechte verliezer neer en dat heeft de kiezer feilloos door. Veel schadelijker dan die paar euro's verhoging van het eigen risico is ons systeem van toeslagen en fiscale subsidies. Tijd om daar eens goed de bezem door te halen. Alle toeslagen afschaffen en alle fiscale subsidies afschaffen en dan een vlaktax.

4 Reacties
Lodewijk2
Lodewijk214 sep. 2017 - 6:34

Vlaktax is gewoon een ordinaire belastingverhoging voor armen, en een ordinaire belastingverlaging voor de rijken. Daar trapt de kiezer niet in. En terecht.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden14 sep. 2017 - 16:57

@Lodewijk 'Vlaktax is gewoon een ordinaire belastingverhoging voor armen, en een ordinaire belastingverlaging voor de rijken.' Waarom zou dat zo zijn?

frankie48
frankie4814 sep. 2017 - 20:39

Beste Tjitske, Waarom zou Lodewijk dan geen gelijk hebben?

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden15 sep. 2017 - 8:19

@frankie Hij roept het heel stellig frankie48 maar iedere onderbouwing ontbreekt weer zoals gebruikelijk. Door de enorme vereenvoudiging die een vlaktax met zich mee brengt wordt het systeem van belastingheffen enorm veel goedkoper en eenvoudiger, daar hebben we allemaal voordeel van. En het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek is nou niet bepaald een onderdeel van zo'n systeem wat je een 'ordinaire belastingverlaging voor de rijken' kunt noemen. En het natuurlijk niet voor niets dat ook een partij als Groen Links 'fors wil snoeien'in het toeslagensysteem. Vlaktax kan voor iedereen gunstig uitpakken als het zorgvuldig en op de juiste manier ingevoerd wordt.

Lodewijk2
Lodewijk213 sep. 2017 - 16:25

"Goed van de SP dat ze dat er nu even vast goed inwrijven middels een motie." Je bent bang dat het anders niemand zou opvallen?

Lodewijk2
Lodewijk213 sep. 2017 - 16:23

Lilian Marijnissen, de kroonprinses van de SP, om voor haar plaats te maken moesten mensen die al jaren goed en degelijk werk hadden verricht het veld ruimen. Lilian Marijnissen maakt van de SP een familie-dynastie zoals we kennen uit Noord Korea.

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt14 sep. 2017 - 12:01

OK Lodewijk, je mag Lilian Marijnissen niet. Eerlijk gezegd heb ik nog weinig van haar gehoord, ze heeft voor haar kamerlidmaatschap bij de FNV geacteerd. Maar kunnen we het er over eens zijn de gezamenlijke actie van Gl, SP en PvdA navolging verdient? En verder, ze kan hooguit 1 persoon vervangen en dat komt op de kandidatenlijsten over al, nou ja misschien niet bij de PvdA, waar werden de ministers en Samsom hoog op die lijst gezet. Mijn gevoel zegt dat nieuwe gezichten daar een stuk beter waren geweest. Maar hulde aan de fractie dat ze de motie steunden.

Sonic2
Sonic213 sep. 2017 - 10:15

Erg kinderachtig van de oppositie. Het is al decennia lang gebruik dat formerende partijen zich niet over beleid uitlaten. Dat ligt allemaal op de onderhandelingstafel. De "financiële plaat" wordt binnenkort door gerekend. Er liggen groene hervormingen op tafel, maar ook belasting hervorming. Het vergt nog even tijd om dat door te rekenen. Over anderhalve week kunnen dan de knopen worden doorgehakt. Dat is overigens al jaren gebruik. Het is ook een van de redenen dat Wilders in 2012 de stekker uit het Catshuis overleg trok. De CPB cijfers kwamen er veel slechter uit als hij had verwacht en dat kon hij zogenaamd niet dragen. Dat is waarschijnlijk ook de bedoeling van de lekker van de begrotingstukken. CDA en CU dermate onder druk zetten dat ze niets anders kunnen doen als het eigen risico verlagen. Dan zou het naar 275 euro gaan. Die 1.1 miljard optie zeg maar.

5 Reacties
Kees777
Kees77713 sep. 2017 - 11:36

Inderdaad. Formerende partijen kunnen niet instemmen met moties over zaken, die nog aan de formatietafel liggen. Overigens kan verlaging van het eigen risico van € 400 simpel worden bekostigd door de nominale premie te verhogen. Afschaffen van het eigen risico regelen via een maandelijkse verhoging van de nominale premie van zo'n € 25 ongeveer. Dan zijn we weer solidair met elkaar.

Klaas Punt
Klaas Punt13 sep. 2017 - 14:28

Vind u het ook zo kinderachtig van de oppositie dat ze zich nog steeds met die oude zakken moeten bezig houden terwijl er reeds zeer veel nieuwe wijn klaar staat om over te gieten? Vindt u ook dat die Kamp kinderachtig behandeld wordt met z'n beslissing waar we (of liever gezegd de bijen etc) de komende 10 jaar last van hebben? Wat vooral kinderachtig is dat wat nog over is van de strijdmacht nog langer over de gehele wereld (qua patet orbis) verspreidt allerlei taken voor de VS aan het oplossen is, terwijl die het verdommen om hun spullen op te halen. Allemaal beslist door? niet die nieuwe regering.

LaBou
LaBou 13 sep. 2017 - 16:30

Beste Kees7, kun je de exacte berekening van jouw stelling "de verlaging van het eigen risico van €400 kan simpel worden gefincieerd door de nominale premie met €25 per maand te verhogen" hier geven?

Lodewijk2
Lodewijk214 sep. 2017 - 6:46

Daar ben ik ook benieuwd naar, LaBou. Niet dat ik het onmogelijk acht, maar het lijkt me wel stug. Overigens blijf ik wel voorstander van enig eigen risico, maar de hoogte daarvan, dat is nogal arbitrair.

Paddy3
Paddy314 sep. 2017 - 8:59

Die 25 euro per maand meer, lijkt mij wat hoog. Zal minder zijn, zeker als je wel een eigen risico (van bv 200 euro) behoudt.

Sonic2
Sonic213 sep. 2017 - 9:25

U heeft nog niet eens een letter van het regeerakkoord gezien. U kent nog niet eens 1 maatregel echt en u weet nu al dat het kabinet een draak met vier koppen wordt. Dat is ongekende vooringenomenheid. Wacht nu eerst eens dat akkoord af. @ The Big Lebowski en Perezoso D66 zal inderdaad gaan verliezen in de nieuwe constellatie, maar zal weinig aanleiding daarna vinden om een kabinet op te blazen. CU krijg met 5 zetels en meerdere minister posts al vrij veel. CU is bovendien veel te gouvernementeel om de stekker er uit te trekken. De VVD levert de premier. No Way dat hun de stekker er uit trekken. Het CDA trekt ( historisch gezien) de stekker er haast nooit uit. Die weet ook wel dat ze betalen als je de stekker er uit trekt. Je ziet het nog aan Wilders. De enige kans dat dit kabinet valt is als D66 er de stekker uit trekt. En die kans acht ik niet zo groot. Bovendien zal Pechtold blijven zitten als Baudet en Wilders eventueel zullen stijgen in de peilingen. Net als het vorige kabinet er ondermeer ook bleef zitten omdat de PVV steeg in de peilingen. Het is geen voorspelling, maar mijn analyse eerder.

Bouwman2
Bouwman213 sep. 2017 - 7:59

De polder wordt omgeploegd, alle heuvels worden opgehoogd en alle dalen uitgegraven. Compromissen worden afgeschaft. met de koppen tegen over elkaar tieren is de nieuwe modus. De oorzaak: verkiezingen in een land waar onverdraagzaamheid tot vrijheid van meningsuiting is verklaard. Via de laatste verkiezingen werd het compromis afgeschaft en de oorlog van iedereen tegen iedereen verklaard. In tegenstelling tot tegenstelling tot de Franse republiek waar men zich achter Macron verenigde en de BRD waar Merkel hetzelfde effect sorteert is Nederland het land waar het oproer zich schor kraait. Gelukkig zit dit kabinet er nog en draait de wereldeconomie steeds beter. Nederland trekt nu zich door de plee en vindt zich zelf straks wel weer terug in de waterzuiveringsinstallatie. Panta rei. Een kleine troost voor iedereen die collectieve hysterie diagnosticeert.

Pater
Pater13 sep. 2017 - 1:11

De kans is natuurlijk groot dat het eigen risico inderdaad stijgt, want de datum dat ingrijpen technisch nog mogelijk is nadert, maar het is onzin te beweren dat dat nu onvermijdelijk is omdat de motie Marijnissen verworpen is, dat is propagandistische kletspraat. De Kamer kan straks bij de begrotingsbehandeling nog ingrijpen, mits het regeerakkoord daarvoor ruimte geeft, en dan zul je zien hoezeer CDA en CU zichzelf op de borst kloppen: dat is dan hún prestatie, niet van links. En het regeerakkoord kennen we nog niet.

Rinus58
Rinus5812 sep. 2017 - 23:37

Men mag nu niet piepen , eigenlijk wisten velen dat de leugen regeert . Het volk heeft gekozen en stemt op die partijen . Een ezel stoot zich niet vaak 2 x aan de zelfde steen , het stemvee wel , en hun volksverlakkers dansen voor de muziek uit en beraden zich op het regeer akkoord . Droevig en sneu voor de grootste groep die de last het minst kunnen dragen , met dank aan de ondemocratische salonsocialisten die partijen uitsluit en die nu het nieuwe kabinet gaan vormen om maar strak in het pluche te gaan zitten .

Perezoso
Perezoso12 sep. 2017 - 22:29

Laat ik eens gul zijn. Juni 2018 is het einde oefening.. Bij de daaropvolgende verkiezingen wordt d66 beloond met 1 1/2 zetel. Dankzij een restzetel, afkomstig via de lijstverbinding met de CU en VVD wordt dan afgerond naar 2.

TheBigLebowski
TheBigLebowski12 sep. 2017 - 21:02

Denk dat Klaas Punt gelijk krijgt. Ook na de formatie zal het eigen risico worden verhoogd. Goed van de SP dat ze dat er nu even vast goed inwrijven middels een motie.

TheBigLebowski
TheBigLebowski12 sep. 2017 - 21:00

Dat zal denk ik niet lang duren. D66 zal de grootste verliezer worden. Een partij die een bindende factor wil spelen en links en rechts in balans wil houden gaat kapot in dit gristelijk-rechtse kabinet. Ik geef ze 10 maanden.

weggepest-op-joop.nl
weggepest-op-joop.nl12 sep. 2017 - 20:42

Een beetje hetzelfde verhaal als de onderwijssalarissen. Marijnissen wil eigenlijk iets regelen wat straks door de nieuwe regering geregeld moet gaan worden. Laten we eerst maar eens afwachten hoe dat er uit gaat zien. Overigens weten we nu al dat er na Prinsjesdag niemand op achteruitgaat.

2 Reacties
Perezoso
Perezoso12 sep. 2017 - 22:18

O?

adriek
adriek12 sep. 2017 - 22:33

Misschien wel, maar ook puntjes waar partijen vóór de verkiezingen een uitgesproken mening over hadden. Rutte is een uitstekend onderhandelaar, dat is al eerder gebleken.

Jan de Boer2
Jan de Boer212 sep. 2017 - 19:34

@Klaas: Het is logisch in een coalitie regering. Niemand kan AL zijn standpunten er doorheen krijgen. Geven en nemen.

Klaas Punt
Klaas Punt12 sep. 2017 - 19:02

Ik leg uit: je belooft iets, je maakt je standpunt bekend. Er zijn anderen die dat standpunt delen. Zij willen je houden aan jouw belofte. Maar je verdomd dat. Wat is daar logisch aan (voor een normaal mens).

Piet de Geus
Piet de Geus12 sep. 2017 - 18:57

En dat had Lilian Jong-un niet verwacht?

3 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak212 sep. 2017 - 21:05

Jawel, maar ze wilde dat Adolf Rutte zijn snorretje bloot gaf.

MomentInFocus2
MomentInFocus213 sep. 2017 - 7:55

Dat wist Trump alias Piet de Geus al lang.

Lodewijk2
Lodewijk213 sep. 2017 - 16:24

Lilian Jong-un :-) :-)

Tom Meijer
Tom Meijer12 sep. 2017 - 17:02

Wen maar aan een guur rechts klimaat. Blijkbaar moet de Verelendung nog verder gaan.

2 Reacties
frankie48
frankie4813 sep. 2017 - 6:56

Beste Tom, Als deze formatie slaagt zal beurtelings één van de 'werkgevers'partijen die onderdeel uitmaken van deze regeringscoalitie moeten gaan wennen aan het feit dat ze met een dichtgespijkerd regeerakkoord opgescheept zitten. Voor goed georganiseerde werknemers en belangenorganisaties moet het een eitje zijn, om dat spul tegen elkaar uit te gaan lopen spelen lijkt mij.

Paddy3
Paddy314 sep. 2017 - 9:01

Als dit guur rechts is, valt het allemaal ook wel weer mee.

Piet Zwart
Piet Zwart12 sep. 2017 - 17:01

Lilian M loopt zich alvast warm om de komende 4 jaar continue op voorpagina's en journaal te komen. Dit voorstel had dus geen schijn van kans, maar hoorde bij de pioenpaaltjes en schijnwerpers. Een ''jesse-truukje'' dus: maakt niet uit wat je zegt, als je maar gezien wordt. En is bewezen stemmentrekker.

4 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak212 sep. 2017 - 21:07

Mooi, dan weten we nu al welke partijen de volgende keer gehalveerd zullen worden. de "gristelijken".

punt2
punt213 sep. 2017 - 7:02

Heeft ze al een eigen docu ?

Lodewijk2
Lodewijk214 sep. 2017 - 6:50

Beloven vanuit de zijlijn is wat de SP al sinds haar oprichting doet. En iedere keer als het tijdstip voor formatie-onderhandelingen is aangebroken, dan zie je de SP nergens meer. Die tactiek werkt niet, trekt zo'n 15-20 zetels, en dat zal met een marge ook wel zo blijven. Zeg maar de tegenhanger van de PVV.

Klaas Punt
Klaas Punt15 sep. 2017 - 10:34

Ik weet niet of je de uitslag van de stemming gezien hebt? Maar 2 stemmen te kort! Dan is het wel waard om zo'n voorstel dat zeer veel landgenoten aangaat in stemming te brengen. Goed gedaan! En Piet , geen schijn van kans? Dan ga je er dus vanuit dat er onder de CU of CDA kamerleden geen personen zijn die een geweten hebben. Enfin dat weten we nu ook.

BartP2
BartP212 sep. 2017 - 16:48

Show voor de bühne, verspilling van tijd.

frankie48
frankie4812 sep. 2017 - 16:22

Tja, eerst'e' viool willen spelen!

Wittemuis
Wittemuis12 sep. 2017 - 16:14

15 euro is dan nog te doen nietwaar ? Hetgeen niet mag inhouden dat er over twee jaar het met honderd euro wordt verhoogd zoals SP denkt te gebeuren. Het antwoord van de coalitie partijen lijkt mij vrij logisch .

9 Reacties
Zomaareenmening
Zomaareenmening12 sep. 2017 - 16:55

Wittemuis, Natuurlijk is het vrij logisch! Voor de verkiezingen de stemmers voorhouden dat hun partij zich sterk zal maken het eigen risico omlaag te brengen maar zodra ze de zetels "binnen hebben" de kiezer in de kou laten staan. Het gaat dus niet om het belang van de kiezers maar om hun eigenbelang! In de normale volksmond heet dit kiezersbedrog.

Wittemuis
Wittemuis12 sep. 2017 - 18:17

Zomaar -- logisch omdat zij juist nu aan de onderhandelingstafel zitten , nog even geduld vragen zij . En dat er concessies moeten worden gedaan is bij elke formatie een ding.

marq101
marq10112 sep. 2017 - 18:39

We zijn begonnen met 150 euro eigen risico.

TheBigLebowski
TheBigLebowski12 sep. 2017 - 21:03

Ach welja,chronisch zieken zijn hun eigen risico toch alleen maar meteen kwijt. Of dat nu 385 euro is of 400. Een boete op ziek zijn. Overigens is de zorgtoeslag voor de zorgpremie en niet voor het eigen risico.

Sonic2
Sonic213 sep. 2017 - 12:16

Het gaat partijen als SP/PVV en FvD ook compleet niet om de inhoud. Het gaat er om om stemming te maken. Over de ruggen van chronisch zieken heen. Nooit wordt er vermeld dat in de zorgtoeslag het eigen risico altijd al een tegemoetkoming zit voor het hogere eigen risico. Nooit hoor je die mensen over eventueel andere corrigerende maatregelen. Het is in ieder geval mooi dat de SP eindelijk eens wordt aan gepakt op dit soort makkelijke politiek. De PVV en FvD stemmers zijn kennelijk wat langzamer van begrip.

Lodewijk2
Lodewijk213 sep. 2017 - 16:27

"Hetgeen niet mag inhouden dat er over twee jaar het met honderd euro wordt verhoogd zoals SP denkt te gebeuren. " We weten het niet wat er onderhandeld wordt, maar dat de zorg fors duurder wordt komende jaren weten wel (vergrijzing, langer leven, duurdere behandelingen). En uit de lengte of de breedte zal het moeten worden betaald.

LaBou
LaBou 13 sep. 2017 - 16:33

Sonic, lees je nog even de reactie vanTheBigLebowiski met betrekking tot de zorgtoeslag? Je maakt namelijk daar namelijk een fout mee in jouw reactie.

Lodewijk2
Lodewijk214 sep. 2017 - 6:58

"Ach welja,chronisch zieken zijn hun eigen risico toch alleen maar meteen kwijt. Of dat nu 385 euro is of 400." Het is geen pretje om chronisch ziek te zijn. Maar dit gaat dan om 1,25 Euro per maand. Ze zouden voor chronisch zieken een uitzondering kunnen maken, maar hoe bepaal je of iemand chronisch ziek is? Want je zal zien dat binnen de kortste keren het grootste deel van de bevolking chronisch ziek is. En dan ook, waarom zou je chronisch zieken moet bevoordelen boven tijdelijk zieken?

Eerlijkgezegd
Eerlijkgezegd14 sep. 2017 - 23:15

Het doel van het eigen risico was, dat mensen minder snel naar de dokter gaan. En dan bedoelden ze de specialist, want de huisarts valt buiten het eigen risico. Ook zou men wellicht gezonder gaan leven, om kosten te voorkomen. Is dat effect bereikt? Feit is, dat veel mensen chronisch ziek zijn. Die hebben geen keus, of ze nou 100% gezond leven, ze hebben medicijnen nodig en reeds in januari krijgen ze de rekening van het eigen risico. Minder snel naar de dokter gaan, dat kunnen deze mensen ook niet, omdat ze altijd onder behandeling van een arts staan. Met het eigen risico worden deze mensen het hardst getroffen. In deze groep zitten ook de mensen die door hun ziekte niet of minder kunnen werken en dus een laag inkomen hebben. In het verleden kregen deze mensen een compensatie voor het eigen risico, maar dat is afgeschaft door de allerslechtste minister van gezondheid allertijden, Schippers, met haar echtgenoot die tonnen verdiende door advieswerk in de zorg. Ja, als je rijk bent, neem je gewoon een lagere verzekeringspremie en word je dan ziek, ach, die paar honderd euro betaal je gewoon. Maar wie niet rijk is, benedenmodaal moet rondkomen, die komt zo in de schulden terecht. En dat vindt Schippers eigen schuld dikke bult.