Joop

Coalitiepartijen laten laagste inkomens volgend jaar in de kou staan

  •  
16-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
29651 keer bekeken
  •  
schoutenkaag

“De miljoenennota draait vooral om armoedebestrijding”, kopt Trouw. Het demissionaire kabinet zet in de begroting voor volgend jaar “fors in op armoedebestrijding”, schrijft NRC. De afzwaaiende coalitie wil “kwetsbare huishoudens tegemoetkomen”, stelt minister van Financiën Sigrid Kaag in het voorwoord van de miljoenennota.

Maar klopt dat eigenlijk wel? Doet het demissionaire kabinet echt zoveel voor de mensen die het minste hebben? De laagste inkomens gaan er in 2024 veel minder op vooruit dan andere groepen, zo blijkt uit de gelekte gegevens. 

RTL Nieuws schrijft dat de laagste inkomens er iets meer dan 1 procent op vooruitgaan, net als gepensioneerden. Uitkeringsgerechtigden krijgen er slechts 0,7 procent bij. Daarmee blijven de groepen met de laagste inkomens flink achter bij de gemiddelde koopkrachtstijging van 1,8 procent. Ook uit een staatje dat het AD publiceert, blijkt dat de laagste inkomens er volgend jaar het minste bij krijgen.

adinkomensbegroting

Bron: AD

De laagste inkomens kunnen volgend jaar fluiten naar de energietoeslag. Overigens zit ook nu nog vrijwel iedereen op de toeslag van dit jaar te wachten. Het was de bedoeling dat de tegemoetkoming in de stookkosten eerder dit jaar zou worden uitgekeerd.

Afgelopen week beloofde minister Carola Schouten (Armoedebeleid) aan de Tweede Kamer dat het “overgrote deel” van de mensen die recht op de toeslag hebben, nog voor het eind van het jaar 1300 euro zal ontvangen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (43)

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 sep. 2023 - 9:37

1.1 procent van niets is niets. En dat met de huidige inflatie. Typisch dit kabinet. Ik ben bang dat het met een volgend kabinet niet beter wordt overigens.

Satya
Satya17 sep. 2023 - 13:42

Dit kabinet doet waarvoor het gekozen is. Het is te gemakkelijk om te schrijven dat de coalitiepartijen de laagste inkomens in de steek laten, dit is waar wij als samenleving voor staan.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 sep. 2023 - 15:08

Niet volgens het artikel in de NRC, al gaat het % kinderen levend onder de armoedegrens nog niet direct naar nul.

vdbemt
vdbemt18 sep. 2023 - 7:40

Een kabinet wordt geacht er voor alle Nederlanders te zijn, Een goed kabinet doet dan waarvoor het gekozen is, ZONDER dit te vergeten. Hier wordt onvoldoende gedacht aan de kleinste inkomens.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa18 sep. 2023 - 10:54

Dit is waar wij als samenleving voor staan. Ik sta hier niet voor....

Robin Aalsmeer
Robin Aalsmeer17 sep. 2023 - 11:11

Heel de wereld loopt met een telefoon en iedereen wil een mooi huis niets wordt ooit nog goedkoper voor ons.

1 Reactie
Pindaklaas
Pindaklaas18 sep. 2023 - 11:38

In een moderne wereld, en dat is de wereld waarin wij leven, kun je niet meer zonder telefoon. Er zijn zo ondertussen zoveel zaken gedigitaliseerd dat leven zonder telefoon zeer lastig is. Neem alleen al het reizen via het OV. Hier werd onlangs iemand geweigerd in de bus omdat hij niet kon betalen want telefoon leeg. De buschauffeur weigerde om de man toch mee te nemen ondanks dat hij in de bus zijn telefoon kon opladen en dan betalen. Heel de wereld loopt met een telefoon, en het best ga je met een volle acu van huis.

Ben  Liberaal
Ben Liberaal17 sep. 2023 - 8:56

Er wordt geschermd en gegoocheld met de definitie van ''koopkracht''. Dit stelt niets voor want kk is een gemiddelde van een gemiddelde. Het is een lege term en als deze Minister va Finance daar haar koers op wil zetten is dat misdadig voor hen die net buiten de Gauss curve vallen. Overigens: inkomstenbelasting voor middeninkomens gaat schaalsgewijs omhoog van 37 naar 49,5 % voor het merendeel van pensionados en middengroepen. Precies de groepen die de straat niet zo makkelijk opgaan met een vlag en lijm.

Jonathan2
Jonathan217 sep. 2023 - 8:41

Je moet daarbij gewoon de netto bedragen gebruiken om een wat beter beeld te krijgen van het sociale gehalte van dit kabinet. Om de bestaanszekerheid te vergroten en armoede te bestrijden gaan in de voorlopige cijfers van dit kabinet iemand die 100.000 euro te besteden heeft per maand, er zo'n 1700 euro op vooruit, en iemand die 500 euro te besteden heeft, 3 euro en 50 cent.

1 Reactie
Jozias2
Jozias217 sep. 2023 - 18:12

@jonathan Hoeveel mensen hebben netto per maand een inkomen van 100.000 euro?

TheunT
TheunT17 sep. 2023 - 8:21

Door lage lonen uit het buitenland zitten we er nog comfortabel bij.

Jeromba2
Jeromba217 sep. 2023 - 6:49

In 2022 is iedereen er op achteruit gegaan behalve de minima die er 4 % op vooruit gingen. Dit is betaald door midden en hogere inkomens. Dus nu worden die ontzien omdat anders bij de middengroepen problemen ontstaan. Lees het nieuws, ik vertel hier niets nieuws. Je hoeft het er niet mee eens te zijn maar dit is het volledige verhaal. Joop is natuurlijk wat eenzijdig. Dat mag.

6 Reacties
Polarisario
Polarisario17 sep. 2023 - 10:34

@Jeromba: Je hebt volledig gelijk. Overigens niet alleen eenzijdig, maar ook nog onterecht en onvolledig! Het is nog steeds heel goed mogelijk dat die toestag er alsnog komt voor komend jaar. Misschien dat dit zelfs nog komende week bekend wordt gemaakt. Daarnaast kan de kamer dit nog afdwingen tijdens de begrotingsbehandelingen of de algemene beschouwingen.

Gerygrr
Gerygrr17 sep. 2023 - 10:46

De minima zouden er 4% op vooruit zijn gegaan? In netto inkomsten? Terwijl de inflatie ongeveer het dubbele was? We moeten eigenlijk kijken naar het punt waar het mis ging. 2020 bv en dan kijken naar de minima netto toen en nu. Datzelfde voor het middeninkomen en voor twee keer modaal. Geen procenten maar bedragen. Dan zul je een ander beeld zien.

Jozias2
Jozias217 sep. 2023 - 18:14

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Jozias2
Jozias217 sep. 2023 - 18:14

@gerygrr Die 4,4 % is gewoon hetgeen de minima er onderaan de streep in koopkracht op vooruit zijn gegaan. Dus nadat de inflatie en energiekosten zijn meegewogen.

Gerygrr
Gerygrr18 sep. 2023 - 11:03

Jozias, In 2022 was de inflatie 8 %. In 2023 was de inflatie 4,4 %. Cumulatief dus. Wanneer zijn de laagste inkomens gecompenseerd? Met welk percentage? En dan gaat daarvan ook weer een flink deel aan loonbelasting terug naar de schatkist.

Gerygrr
Gerygrr18 sep. 2023 - 11:46

Jozias, Zij zien het ook: https://nos.nl/l/2490920 En weer het “dempen” en nieuwe berekeningen door het cbs.

Alan fiering
Alan fiering17 sep. 2023 - 4:26

De armen worden sarner en de rijken rijker.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine16 sep. 2023 - 20:43

XR: stoppen met fossiele subsidies. Kabinet, Ok, we stoppen met de energietoeslag.

Andreas4
Andreas416 sep. 2023 - 19:45

Ik ben bang dat dit zal worden verdedigd met de drogreden dat hogere inkomens (van hoger geschoolden) meer besteden aan verduurzaming van hun (dure koop)woning en hun manier van leven, want verse bio groenten en fruit zijn duur, net als een E.V. Lagere inkomens zullen volgens ditzelfde demi-kabinet hun geld over de balk gooien, dus beter dat ze dan niet teveel geld ineens erbij krijgen...

Joop  den Uil
Joop den Uil16 sep. 2023 - 17:59

In de Vakbond hielpen we de mensen met invullen van de formulieren die daar wat moeite mee hadden. En dat waren er heeel veel. Later kwam daarbij de toelages en complexere kinderbijdrages ... nog veel later de zorgbijdrages ... het was zoveel werk (en technisch) dat externe bureaus dat moesten overnemen --- tegen betaling uiteraard want het was een nieuw winstmodel---. Ook hoorden daarbij de brieven en formulieren van de Overheid die voor velen onlees baar en onbegrijpelijk werden. Nu , in 2023, is de situatie voor hen die afhankelijk zijn van derden voor contact met overheden, is de situatie nog schrijnender. Laat Timermans oprotten met zijn quasi intelligent gebabbel en vervang hem door vd Spek. (de quasi's overigens die al begon met Kok, v Dam, Bos, ....)

3 Reacties
BrotherV
BrotherV17 sep. 2023 - 2:14

WTF heeft Timmermans hier mee te maken?

Mathijsco
Mathijsco17 sep. 2023 - 9:20

Timmermans wil niet afrekenen met dit kabinet: hij wil het graag voortzetten en (weer) de plaats van het CDA innemen. Net zoals in het prille begin, met Diederik Samson.

BrotherV
BrotherV17 sep. 2023 - 13:33

Mathijs, heeft een hele dikke duim.

Mathijsco
Mathijsco16 sep. 2023 - 16:24

Het was al eerder bekend: dit kabinet regeert over haar politieke graf heen. De laatste douceurtjes worden uitgereikt aan multinationals: keuze uit groen of fossiel. De 'koopkrachtstijging' is in algemene zin natuurlijk een wassen neus: de energiebelasting is alweer verhoogd. Energiebedrijven gooien hun tarieven omhoog op het moment dat het winter wordt (excuus: oorlog) en zo vloeit een groot deel weer comfortabel terug in de staatskas.

1 Reactie
BrotherV
BrotherV17 sep. 2023 - 2:14

Met dank aan de PVV.

Joop  den Uil
Joop den Uil16 sep. 2023 - 16:07

Penny wise and pound foolish. Hoewel ik foolish beter kan vervangen door: '' it makes no thunder out cause we polish the plate anyway to go to a better job with more money''

Martin van der Linde
Martin van der Linde16 sep. 2023 - 13:56

Ik ben benieuwd onder welke voorwaarden de toeslag wordt uitgekeerd. Iedereen moet opnieuw een aanvraag doen ook al heb je bijstand en is je inkomen gecheckt. De reden is dat gemeenten dit keer niet alleen kijken naar inkomen maar ook naar vermogen en spaargeld. Dat gaat hele schrijnende taferelen opleveren. Veel mensen hebben door de inflatie veel geld opgepot en op hun spaarrekening gezet. Ook de eerder ontvangen toeslagen, het vakantiegeld en geld dat ze terugkregen van hun energiebedrijf omdat ze bewust hun stookkosten laag hielden. De kans is groot dat je deze keer niets krijgt omdat je een brave oplettende burger bent geweest die het zekere voor het onzekere koos. Dus laten we niet te vroeg juichen.

9 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 sep. 2023 - 15:21

Het aanleggen van een financiële buffer dmv sparen mag niet "strafbaar" worden.

DaanOuwens
DaanOuwens16 sep. 2023 - 16:22

@ Martin van der Linde Jij schrijft: Ik ben benieuwd onder welke voorwaarden de toeslag wordt uitgekeerd. Iedereen moet opnieuw een aanvraag doen ook al heb je bijstand Dit is niet helemaal waar. Mensen met bijstand krijgen in het laatste kwartaal 1300 euro. De groep met een iets hoger inkomen valt onder een regeling die jij beschrijft. https://www.rotterdam.nl/energietoeslag Een linkje naar de regeling in Rotterdam. Ik denk echter dat dit per gemeente verschillend kan zijn.

Martin van der Linde
Martin van der Linde16 sep. 2023 - 17:10

Daan, dat is de oude regeling zoals die oorspronkelijk door alle gemeenten is gehanteerd. Kijk eens of je kan achterhalen van wanneer die tekst is. Ik heb telefonisch navraag gedaan bij mijn gemeente en daar kreeg ik een ander verhaal te horen. Vanaf 1 oktober kunnen de nieuwe aanvragen gedaan worden. En dan gaat het niet over 1300 euro maar over 800 euro omdat 500 euro in veel gevallen al in april is uitbetaald. Het kan zijn dat het voor iedere gemeente anders wordt gedaan, zoals we zagen bij de 120, 130 en 140% norm. Als je het zeker wilt weten bel. Wat ik hierboven beschrijf is wat mij verteld werd door een medewerker belast met de uitvoering. Iedereen gaat opnieuw door de molen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde16 sep. 2023 - 17:16

Danielle, klopt. Dat zou niet zo moeten zijn. Toch wordt sparen in de bijstand beloond met extra controles van de afdeling handhaving. En inkomsten waarvan de herkomst niet gespecificeerd is worden als verdacht aangemerkt. Zelfs een afname van bepaalde uitgaven is verdacht omdat het kan duiden op verborgen contanten die gebruikt worden om boodschappen mee te doen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde16 sep. 2023 - 17:22

Daan, de tekst is van eind juli.mijn telefoontje was voor die tijd.

Martin van der Linde
Martin van der Linde16 sep. 2023 - 17:27

Op de site van de overheid: "Net zoals met de energietoeslag van 2022, mogen gemeenten de regeling zelf verder uit werken. Gemeenten bepalen straks zelf: wat de gemeente precies onder ‘laag inkomen’ verstaat; welke doelgroepen er voor in aanmerking komen; welk inkomen meetelt en over welke periode; of vermogen meetelt en zo ja, vanaf welk bedrag; hoe hoog de eenmalige energietoeslag wordt (bijvoorbeeld naar leefsituatie)."

DaanOuwens
DaanOuwens17 sep. 2023 - 9:13

@ Martin van der Linde Jij schrijft: Wat ik hierboven beschrijf is wat mij verteld werd door een medewerker belast met de uitvoering. Iedereen gaat opnieuw door de molen. Ik link jou de regeling Rotterdam 2023. Dus zo gaat het in Rotterdam. Slechts de groep met een hoger inkomen krijgt niets. En inderdaad per gemeente zal dit verschillen in de uitvoering. De landelijke regeling zorgt wel dat iedereen met een bijstand uitkering de energie toeslag krijgt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 sep. 2023 - 10:10

Het verschilt per gemeente.

DaanOuwens
DaanOuwens18 sep. 2023 - 10:16

@ DanielleDefoe Inderdaad verschillend. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/koopkracht/energietoeslag-2023

DaanOuwens
DaanOuwens16 sep. 2023 - 13:52

Dat is wel verrassend. Maar dit is uiteraard een beleidsarme verwachting. Er is nog geen nieuw beleid voor volgend jaar. Dit plaatje is de inzet van de verkiezingen. Met de verhoging van de minimumlonen zou dit beter moeten uitpakken. Maar die zijn natuurlijk nog niet meegenomen is deze opstelling. Wat ik eigenlijk nog het meest verrassend vind is dat de midden en hogere inkomens er in deze opstelling sowieso op vooruit gaan. Slag om de arm houden of dit correct is. Het is een nogal ruwe manier van inkomensontwikkeling in beeld brengen, het CPB kan dat beter. Maar geeft wel te denken. De VVD kan blijkbaar de financieel economische paragraaf wel uit hun programma knippen. Voor hun doelgroep is die overbodig. Daar gaat het goed mee. Naast een nieuwe belasting op bezit en vermogen mag de belasting op inkomen ook nog wel iets omhoog blijkbaar. Dan kan nieuw beleid ook betaald worden.

Vuurrood
Vuurrood16 sep. 2023 - 13:25

Iemand verbaast? Ik niet!

4 Reacties
vdbemt
vdbemt16 sep. 2023 - 15:22

Nee, ik ben niet verbaasd. Het verbaast mij totaal niet dat een VVD-kabinet armoede zodanig herstelt dat de verschillen alleen maar groter worden. Kijkend naar hen die het echt nodighebben: 1,1% van weinig is heel weinig. 2,1% van veel is knap veel meer meer, voor mensen die het niét nodighebben. Zo enorm VVD.

Daslief
Daslief17 sep. 2023 - 14:06

'Zo enorm VVD' Alleen enorm VVD of ook enorm D66-CDA-CU?

vdbemt
vdbemt18 sep. 2023 - 7:44

@DasLief. Ze werken er allemaal aan mee. In de aard is het: zo enorm VVD. Wat minder enorm CDA en D66. Teleurstellend CU.

Daslief
Daslief18 sep. 2023 - 10:10

@vdbemt: eens.