Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Coalitie-Y overhandigt manifest aan Rutte: meer aandacht voor jongeren

  •  
16-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
Jongerenorganisatie Coalitie-Y met Tim Hofman naar premier Rutte

© 2019-06-13 13:11:14 DEN HAAG - Vijfentwintig jongeren fietsen onder aanvoering van tv-presentator Tim Hofman en Gert-Jan Segers (CU) van de Tweede Kamer naar het Catshuis. Jongerenorganisatie

Minister-president Mark Rutte neemt maandagavond een manifest in ontvangst van Coalitie-Y. Dit samenwerkingsverband van Tim Hofman, de ChristenUnie en verscheidene jongerenorganisaties doet aan de vooravond van Prinsjesdag tien voorstellen om de toekomst voor de jongeren en andere generaties te verbeteren.
Zo pleit Coalitie-Y onder meer voor de bouw van nieuwe woningen en het aanpakken van huisjesmelkers, zodat jongeren betaalbaar kunnen wonen. Ook wil het samenwerkingsverband de herinvoering van de basisbeurs, meer zekerheid op de arbeidsmarkt en een schone, leefbare toekomst.
Coalitie-Y stelt een generatietoets voor, “om te zorgen voor eerlijke en generatiebestendige beleidskeuzes”. Dat zou in de praktijk betekenen dat jongeren meer moeten worden betrokken bij grote politieke besluiten, zoals de pensioen- en klimaatakkoorden. De NOS schrijft:
"Initiatiefnemer van Coalitie-Y is ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. “Het begon bij mij thuis”, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. “Ik heb zelf studerende dochters en zij vertelden over hun problemen en die van hun generatiegenoten.” Bij bezoeken aan hogescholen en universiteiten kreeg Segers daarna keer op keer hetzelfde verhaal te horen. “Jongeren zeiden tegen mij: ik wil heel veel, maar er hangt toch een zwaard van Damocles boven mijn hoofd’.”"
Het manifest is behalve door jongerenorganisaties als Youth for Climate en de LSVb ook ondertekend door acht politieke partijen: ChristenUnie, GroenLinks, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, SGP, DENK en 50Plus.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.