Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Coalitie voert extra belasting op kunst in

  •  
18-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kunst_300.jpg
Voorstel oppositie voor een jaar uitstel weggestemd
De BTW voor theaterbezoek en kunstaankopen wordt door het kabinet met ruim 200 procent verhoogd. Het huidige tarief van zes procent gaat naar maar liefst 19 procent. Het plan dat volgens VVD-CDA 90 miljoen moet opleveren is onderdeel van de strategie van premier Rutte om rechtse kiezers hun vingers af te laten likken bij het snijden in ‘linkse hobby’s’ als kunst en cultuur.
De Pers schrijft:
Een ultieme poging van vijf oppositiepartijen in de Tweede Kamer om de verhoging een jaar uit te stellen, strandde donderdag op een afwijzing van de regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV.  (…) De oppositie reageerde bijzonder teleurgesteld. Vijf keer werd de coalitie een handreiking gedaan, zei D66-leider Alexander Pechtold en volgens hem moest het op een belastingplan van 200 miljard euro toch mogelijk zijn om een post van 90 miljoen te wijzigen. Hij stelde dat VVD en CDA zich niet vrij voelden om tegen de wil van de PVV in te gaan.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (43)

mees.
mees.18 nov. 2010 - 19:19

Alle voorstellingen stopzetten...alle kunstuitingen stoppen....krijgt de overheid geen inkomsten eruit. Theaters en theatergezelschappen die in moeilijkheden komen,gewoon laten gebeuren, dat is een smet op het blazoen van dit kabinet... Geef ze van katoen

Sternenstaub
Sternenstaub18 nov. 2010 - 19:19

"'linkse hobby's' als kunst en cultuur" Wie zo'n dwaasheid onderschrijft, heeft vanzelfsprekend een volkomen gebrek aan oordeelsvermogen. Zo iemand moest bijvoorbeeld nooit in een regering mogen zitten, laat staan bijvoorbeeld minister-president zijn... wát, dat ís al het geval?! O, euvele daad van verloedering! Waar halen ze de brutaliteit vandaan?! Even serieus: ik rouw. 'Hunnen­schlacht' van Liszt is hier wel op zijn plaats. http://www.leosamama.nl/Oorlog_en_strijd_in_muziek_verbeeld_web.htm

objectivist
objectivist18 nov. 2010 - 19:19

Wel daadkrachtig. Zo snel al.

Pjotrs
Pjotrs18 nov. 2010 - 19:19

Dat krijg je als je je door barbaren laat gedogen. Hoe hard ze ook mekkeren over "onze cultuur", ze hebben er part noch deel aan en hebben een ongezonde haat jegens alles wat hen boven de pet gaat.

cuypsong
cuypsong18 nov. 2010 - 19:19

Het CDA-,de CUen de SGP willen kerken maken van de theaters De PVV en de VVD willen er parkeergarages van maken (Daar schijnt trouwens óók een hele sloot subsisie heen te gaan)

KlaasKlasbak
KlaasKlasbak18 nov. 2010 - 19:19

Ik ben het wel eens met de maatregel, maar wat ik niet begrijp is waarom een ballet voorstelling wel naar 19% gaat, maar kaartjes van een voetbalwedstrijd blijven onveranderd op 6% BTW. Dit is gewoon krom en niet uit te leggen.

boeie
boeie18 nov. 2010 - 19:19

Ben ik nu de enige die uberhaupt verbaasd was dat dit onder het lage BTW tarief viel? Ik dacht altijd dat laag BTW was voor eerste levensbehoefte (brood, water, e.t.c.). hoog tarief voor luxe artikellen, en extra accijns voor slechte dingen: Tabak, alcohol, benzine.. Naar het theater is het eerste waar wij als huishouden op bezuinigen als het wat rustier aan moet, voor wie is dit dan wel een eerste levensbehoefte?? Hoezo zo dit een extra laag BTW tarief moeten hebben?

knoppe
knoppe18 nov. 2010 - 19:19

1. Doe het in een circustent Voor het Circus (= buitenlanders, maar hé, die wilden we toch juist een kans geven met deze regering) blijft het zes procents tarief gehandhaafd. Waarom is niet helemaal duidelijk, maar profiteer er van. 2. Doe het op een grasveld (of verwerk er een bal in) Ook voor sportactiviteiten geldt het zes procents tarief. Andere manieren om hier gebruik van te maken zijn, wordt een pauzenummer door snel een balletje in een net gooien voor en na je voorstelling. Of ga hardlopen tijdens je monoloog, of pingpongen tijdens je dialoog, of laat na afloop van je ballet een jury cijfers geven. 3. Doe het als cursus voor jezelf Scholing ter zelfontplooing is helemaal vrij van belasting. En is kunst niet per definitie zelfontplooiïng? 4. Merk je werkzaamheden als arbeidsintensief Ook voor arbeidsintensieve werkzaamheden geldt een laag tarief. De behanger, maar ook de kapper (mietje!) hanteren een laag tarief. Eis hiervoor is dat je werkzaamheden niet door een machine kunnen worden uitgevoerd. (via fuctioneelnaakt.com)

JanvdH2
JanvdH218 nov. 2010 - 19:19

Is dit geen ordinaire belastingverhoging? Iets waar rechts Nederland zo enorm tegen is? Of een lasten verhoging? Als Links de HRA wil aanpassen staat rechts Nederland toch ook te steigeren dat er bezuinigd moet worden en niet de lasten worden verhoogd? Hypocriete cultuurbarbaren, dat is het enige wat ik er van denk

Alexanderr2
Alexanderr218 nov. 2010 - 19:19

Zo speciaal is dit niet... 19% is het algemeen BTW tarief... Ik vind het meer dan normaal dat daar nu dit tarief voor gebruikt word.

jocheem67
jocheem6718 nov. 2010 - 19:19

Kunst en cultuur is niet aan geld gebonden. Men zal kunst blijven maken, ongeacht of er geld voor is. Sterker nog, hoe slechter het met een land gaat, hoe interessanter de cultuuruitingen. Denk aan street-art, muziek gemaakt op zolderkamertjes die hopenlijk weer eens iets spannends oplevert...... Ik ben ook geen fan van de gevestigde musea, en dat deze in plaats van gesubsidieerd gewoon winst moeten maken...daar kan ik mee leven. Het enige kwalijke wat hier voor mij uit spreekt, is dat rechts dit doet om een statement naar links te maken. Da's kinderachtig. Veel bespaard wordt er namelijk niet, het kost misschien zelfs geld. Ik zou zeggen, kijk eens naar het buitenland en hoe andere landen met cultuur omgaan. Duitsland is een land om te checken, de Scandinavische, maar ook de VS. Verder zijn er zeker studies die een winstberekening proberen te maken mbt gesubsidieerde cultuur tegenover de welzijn van burgers. Nogal abstract, maar van vitaal belang.

hannogroen
hannogroen18 nov. 2010 - 19:19

Het is al zo dat ik steeds meer concertbezoek schrap omdat de prijzen de laatste jaren omhoog zijn gevlogen omdat cd's veel te duur zijn (wat nauwelijks naar de artiest gaat) waardoor artiesten het van live optredens moeten hebben en deze verhoging zal dat nog erger maken. Ik vraag me af of de politici die dit beslissen en het verschil tussen een Idols kandidaat en een professionele artiest waarschijnlijk niet zien, laat staan voelen, zich hebben bedacht dat die 90 miljoen niet gaat worden gehaald omdat theaterbezoek bijvoorbeeld ook betekent, er naartoe reizen/parkeren, hapje eten, en na afloop nog even ergens wat gaan drinken, wat allemaal zorgt voor werkgelegenheid en belastinginkomsten. Daarbij heb ik het nog niet over de niet in geld uit te drukken energie en inspiratie die een goede voorstelling kan opleveren waardoor mensen beter functioneren en minder snel rottigheid uithalen. Als we zo door gaan houden we straks een land over waar iedereen om zes uur s'avonds de gordijnen dichttrekt, voor de tv of computer gaat hangen en online gaat zitten schelden dat je niet meer veilig over straat kunt.

Laite43
Laite4318 nov. 2010 - 19:19

Voor eenieder die niet weet waarom de btw destijds verlaagd werd: Blijkens de memorie van toelichting bij de invoering van dit verlaagde tarief in 1998 beoogde de toenmalige tariefsverlaging orkesten en gezelschappen te compenseren voor de verhoogde kosten van de Arbeidstijdenwet (1996) en de kosten van de vergrijzing van het personeel.2 Zoals hiervoor aangegeven maakt het kabinet nu een andere afweging waarvan de uitkomst leidt tot het onderbrengen van voornoemde prestaties en goederen in het algemene btw-tarief. De verhoogde kosten zijn gebleven maar de compensatie wordt afgeschaft. http://www.minfin.nl/dsresource?type=pdf&objectid=minfinbeheer:78396&versionid=&subobjectname= De theater en concert industrie boekt en maakt contactuele afspraken 1,5 tot 2 jaar vooruit. Met het aanbod zijn ook de prijzen vastgelegd voor de afnemers. De overgangsregeling nu bestaat allen voor de kaarten die in 2010 gekocht zijn en in 2011 worden afgenomen. ( Deze voorstellingen zijn begroot en geboekt in 2008-2009 ) Dat betekend dat er een verliespost is van minimaal 13% Ofwel er worden minder kaarten verkocht door de prijs te verhogen ofwel die 13% moet in mindering gebracht van de opbrengst.

Janssen3
Janssen318 nov. 2010 - 19:19

Grappig dat als voorbeelden acts als U2 en the rolling stones erbij worden gehaald. Als die door die 19% dat concertkaartjes duurder worden ga je toch gewoon naar de bandjes kijken die een niveau lager spelen. Zo ondersteun je daadwerkelijk cultuur.

RolandBru
RolandBru18 nov. 2010 - 19:19

Gek dat cultuur tot nu toe gezien werd als eerste levensbehoeften, vergelijkbaar met brood...

robheus2
robheus218 nov. 2010 - 19:19

Het kabinet van de machtselite wil uiteraard ook alleen maar kunst voor de elite, niet meer voor het gewone volk. Subsidies mogen alleen in villa's verdwijnen, niet voor de culturele verheffing van het gewone volk. En als we ons dan verbazen over de culturele kaalslag in Nederland, dan is de schuldige al aangewezen: komt allemaal door die verschrikkelijke Islam!

Florian2
Florian218 nov. 2010 - 19:19

Ik vind het een prima maatregel waar ik eventueel ook wel mijn vingers voor wil aflikken :-)

3 Reacties
mees.
mees.18 nov. 2010 - 19:19

Kunnen we ons ook niet anders voorstellen,zeker met in onze herinnering het niveau van uw reakties de laatste maanden En hebt u nog wel vingers?Moet u die niet natellen nadat u de hand hebt uitgestoken naar deze regering

harryo2
harryo218 nov. 2010 - 19:19

Zolang je je eigen vingers af likt vind ik dat best. ... Geniet er maar van.

Joeri2
Joeri218 nov. 2010 - 19:19

" Ik vind het een prima maatregel waar ik eventueel ook wel mijn vingers voor wil aflikken :-) " Nou voor ons dan, onderstreep even welk deel van die zin de onderbouwing is.

Tippex
Tippex18 nov. 2010 - 19:19

Ja....en? wat is daar mis mee!! Veel hardwerkende medelanders en Nederlanders hebben het geld niet om uberhaupt naar de film te gaan laat staan naar het theater en al helemaal niet om een leuk doekje en kwasje verf te kopen. Theater is toch vooral voor hele rijke mensjes a la ons kent ons die wat mij betreft wel wat meer mogen betalen.

2 Reacties
Pjotrs
Pjotrs18 nov. 2010 - 19:19

"Veel hardwerkende medelanders en Nederlanders hebben het geld niet" En na de btw-verhoging hebben ze dat zeker niet. Zou het overigens geen idee zijn om efficiënt en effectief te werken in plaats van alleen maar hard? Iedere keer als ik lees over hardwerkende Nederlanders krijg ik het idee dat die iets ontzettend fout doen.

bobbie2
bobbie218 nov. 2010 - 19:19

Hoezo elite? Je moet wel eerst de feiten weten voordat je zo'n onbezonnen uitspraak doet. De feiten laten zien dat dit staaltje krachtpatserij van de PVV de plank totaal misslaat. De btw verhoging treft de 10 miljoen bezoekers die jaarlijks naar theaters en muziekfestivals gaan. Niet bepaald de elite van Nederland tenzij iedereen die geen PVV stemt tot de elite behoort. Ter vergelijking jaarlijks gaan 5 miljoen mensen naar een voetbalwedstrijd, die wel het lage tarief hoeven te betalen. Op de totale begroting gaat het om 90 miljoen, die volgens alle partijen behalve de PVV ook op een andere manier bijeengebracht kan worden. Berekeningen van het CPB wijzen bovendien uit dat door de verhoging van deze btw er jaarlijks minder mensen naar de evenementen zullen gaan. Dat scheelt de staat ca. 120 miljoen aan belastingopbrengst. Dan vraag ik me toch af, wie is hier nou dom?

Yggdrasil
Yggdrasil18 nov. 2010 - 19:19

Het is al weer enkele jaren geleden dat ik in een theater ben geweest, er was een tijd dat ik toch in ieder geval maandelijks wel in het theater kwam maar het werd mij toen al te prijzig. Ik kan en kon het geld er niet meer voor uitgegeven en nu is theaterbezoek helemaal geen optie meer. Ik weet niet precies waar die jacht op cultuur en culturele uitingen op is gebaseerd, ik weet niet precies waarom die maatregelen juist in deze sector genomen worden maar het lijkt me toch dat deze maatregelen een beetje horen bij het snijden in eigen vlees. Vooral de VVD-achterban, de mensen die zich dit soort frivoliteiten nog wel kunnen veroorloven, worden gepakt want zij zijn duurder uit. Voor mensen aan de onderkant van de samenleving, financieel gesproken dan, is theaterbezoek sowieso al niet te betalen. Nou hoef ik niet zo nodig naar de bioscoop want ik ben geabonneerd op een filmkanaal dus ik zie de beste films sowieso al, hoewel met enige vertraging, maar ik kan dus thuis naar films kijken zonder reclame. Voor een concert hoef ik ook de deur niet meer uit, ik kijk naar Mezzo, Arte of naar BravaNL voor een goed stuk muziek. Heel soms waag ik mij nog wel eens aan een Festivalbezoek zoals Lowlands en Pinkpop maar dat moet ik nu ook maar laten schieten. Musea bezoek ik af en toe nog wel maar ook dat zal ik laten schieten en toch ben ik een fel tegenstander van die kaalslag in de cultuursector, niet voor mijzelf maar voor al die andere mensen die nog geraakt kunnen worden door beeldende kunst, podiumkunsten en festivals. Cultuur zou bereikbaar moeten zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft maar zoals met zoveel dingen worden dit soort zaken alleen nog maar bereikbaar voor een de financieel wat meer draagkrachtigen en toch denk ik dat dit een verkeerde weg is. Cultuur in al zijn verschijningsvormen behoort een onderdeel te zijn van iemands opvoeding en het is bijzonder jammer en zeer zonde dat dit soort zaken alleen nog maar voor een enkeling toegankelijk is. Ik vraag mij trouwens wel af of op termijn dit soort uitingen nog wel kunnen blijven bestaan want ik stel mij zo voor dat het bezoek naar diverse kunstvormen op den duur steeds meer zal afnemen. Naar 19%, ja het wordt vanzelf een luxe-artikel.

1 Reactie
Hans68
Hans6818 nov. 2010 - 19:19

[Voor een concert hoef ik ook de deur niet meer uit, ik kijk naar Mezzo, Arte of naar BravaNL voor een goed stuk muziek.] En hoe denk je hoe die zenders eruit komen te zien zonder subsidie? Ik heb nu het definitief is geworden mijn lidmaatschap van de VVD opgezegd. Zeker nu Rutte ook nog ff met Blatter heeft gebeld dat Nederland best een paar miljard op tafel wil leggen om de hele hooliganwereld in Nederland uit te nodigen met koning FIFA erbij. We schuiven op de A2 allemaal wel een baantje op zodat meneer Blatter zijn eigen rijstrook heeft, bah!

[verwijderd]
[verwijderd]18 nov. 2010 - 19:19

Pretparken/ dierentuinen/ kappers staan ook op 19%.... Waarom een uitzondering op kunst?! http://www.google.nl/images?hl=nl&rlz=1T4PBEA_nlNL243NL243&q=piramide+van+maslow&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=or7lTNLNBJCSOuiA4YwK&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=3&ved=0CDQQsAQwAg&biw=952&bih=667

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil18 nov. 2010 - 19:19

Het 6%-tarief geldt in het algemeen voor: * levering van eten en drinken, behalve alcoholhoudende dranken * levering van agrarische producten en diensten * levering van geneesmiddelen * verkoop en verhuur van boeken, dagbladen en tijdschriften * levering van braille-artikelen voor persoonlijk gebruik door blinden * personenvervoer * verhuur van vakantiewoningen en kampeerplaatsen * toegang tot culturele en sportieve evenementen (musea, concerten, sportwedstrijden) * optredens door uitvoerende kunstenaars * diensten door kappers * herstellen van kleding, schoenen en fietsen * schilderen en stukadoren van woningen ouder dan 2 jaar * schoonmaakwerkzaamheden binnen woningen * isolatiewerkzaamheden aan woningen ouder dan 2 jaar * gebruikmaken van een zwembad of badhuis, inclusief sauna * geven van gelegenheid tot sportbeoefening in een sportaccommodatie

elf11
elf1118 nov. 2010 - 19:19

door de belasting te verhogen en subsidies stop te zetten, zal cultuur alleen toegankelijk worden voor de rijkere onder ons. de elite. straks wonen de werkmensen weer in kleine arbeiders woningtjes, koud, vochtig en klam, terwijl de elite, de rijke weer in de mooie buitenhuizen wonen. arm links gaat weer in armoede vervallen. is dat waar de rechtse rakkers op uit zijn? de gewone man weer knechten, zoals het vroeger was?

2 Reacties
DikkieDik3
DikkieDik318 nov. 2010 - 19:19

Door een BTW verhoging van 6 naar 19%? Doe even normaal man, overdrijf niet zo.

Alexanderr2
Alexanderr218 nov. 2010 - 19:19

Doe normaal inderdaad, reageer niet zo overdreven joh... Laten we eerlijk wezen, alsof de allerarmsten al zoveel gebruik maken van cultuur/kunst waar ze voor moeten betalen. Als dat zo is raad ik ze aan dat niet te doen, houden ze immers geld over voor wat anders...

omaoeverloos
omaoeverloos18 nov. 2010 - 19:19

Toen de prijzen van theatervoorstellingen bij invoering van de euro bijkans verdubbelden heb ik niemand gehoord. Dat men nu voor het telefonisch bestellen van kaartjes tot wel een euro per minuut moet betalen wordt voor kennisgeving aangenomen. Maar nu het btw-tarief wordt aangepast is heel cultuurminnend Nederland ineens in rep en roer. Och, de prijs van autobrandstof bestaat voor 70% uit belasting, toch rijdt geen mens er minder om, de gevolgen van deze maatregel zullen ook wel nihil zijn.

2 Reacties
dlagewaa
dlagewaa18 nov. 2010 - 19:19

Spijker op de kop. In 1972 werd er een belasting op frisdranken ingevoerd. Het gevolg lag voor de hand. De frisdrankmarkt kreeg te maken met een fikse omzetdaling. Twee jaar later was het leed al weer geleden. Er werd weer even veel frisdrank geconsumeerd als voorheen. Waarmee ik maar wil zeggen dat ik alle gedoe rond deze BTW verhoging verschrikkelijk over de top vind. Temeer daar de belastingbetaler destijds diverse altenatieven ter beschikking had (de nieuwe belasting bleek bijv een gouden kans voor Riedel met z'n Appelsientje e.d) en dat voor de podiumkunsten e.d. niet opgaat.

Klaas2
Klaas218 nov. 2010 - 19:19

---[Toen de prijzen van theatervoorstellingen bij invoering van de euro bijkans verdubbelden heb ik niemand gehoord.]---- Je las in die tijd zeker nog geen Internet-fora?

dlagewaa
dlagewaa18 nov. 2010 - 19:19

quote Voorstel oppositie voor een jaar uitstel weggestemd unquote. Ja. En??

1 Reactie
kingfishererik
kingfishererik18 nov. 2010 - 19:19

Dat werd onder andere gevraagd zodat theaters en festival organisatoren zeker konden voorbereiden op deze verhoging. Zij plannen wat verder van te voren dan 2 maanden. Het lijkt mij niet meer dan logisch dat je zo'n ingrijpende maatregel niet van de ene dag op de andere kunt verwerken. Wilders zei dat de alternatieven hem niet konden schelen omdat hij tegen ieder alternatief zou stemmen. Stuitende domheid.

karuna2
karuna218 nov. 2010 - 19:19

Dit zal bedoeld zijn als promotie voor SBS6 en RTL. Iedereen zoveel mogelijk het theater uit en achter de buis naar Idols en nog zo wat kijken. Ze zullen er bij de VVD wel een marktwerking-argument voor hebben. Het theater houdt mensen bij de "werkelijk fijne programma's vandaan van RTL en SBS". Of, de "te lage prijzen" concurreren met het commerciële cherso, cherso. Oneerlijke concurrentie natuurlijk. Pfff.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil18 nov. 2010 - 19:19

Dit zal bedoeld zijn als promotie voor SBS6 en RTL. =============== Hahaha dat zou wat wezen. Maar even serieus zelfs als nu alle theaters gaan sluiten en alle bioscopen dichtgaan dan zou dat voor mij geen reden zijn om naar de commerciëlen te kijken. Ik kijk namelijk nooit naar de commerciëlen omdat ik niet het slachtoffer wil worden van de commerciële mafia, zeg maar gerust commerciële terreur, buiten dan nog eens het ongelooflijke platte karakter van de aangeboden programma's. Ik heb zelfs met wat kunstgrepen de commerciëlen van de TV af kunnen gooien zodat ik zelfs zappend er ook niet mee geconfronteerd wordt. De enige keren dat ik met de ranzigheid van de commerciëlen wordt geconfronteerd is via de TV draait door in DWDD.

[verwijderd]
[verwijderd]18 nov. 2010 - 19:19

Ik ga nooit naar een band. Is mijn leven nu waardeloos?

2 Reacties
omaoeverloos
omaoeverloos18 nov. 2010 - 19:19

Ik denk het wel. Misschien moet je het eerst eens met een lopende band proberen.

Pjotrs
Pjotrs18 nov. 2010 - 19:19

"Is mijn leven nu waardeloos?" Nee hoor. We zullen het je niet euvel duiden dat je liever naar ballet gaat.

[verwijderd]
[verwijderd]18 nov. 2010 - 19:19

...De BTW voor theaterbezoek en kunstaankopen wordt door het kabinet met ruim 200 procent verhoogd. Het huidige tarief van zes procent gaat naar maar liefst 19 procent... Logisch als er slechts twee BTW-tarieven zijn waaruit je kunt kiezen. Toen trouwens de BTW op bouwmaterialen verlaagd werd, hoorden we niemand piepen.

2 Reacties
ElChe
ElChe18 nov. 2010 - 19:19

"Toen trouwens de BTW op bouwmaterialen verlaagd werd, hoorden we niemand piepen. " Nee , maar die wordt vertegenwoordigd door een andere belangenclub, de vastgoedsector. Die hebben het met deze regering voor het zeggen.

Pjotrs
Pjotrs18 nov. 2010 - 19:19

"Toen trouwens de BTW op bouwmaterialen verlaagd werd, hoorden we niemand piepen." Is die verlaagd dan?