Minister Asscher wil sociale zekerheidsverdrag met Marokko eenzijdig opzeggen … zijn partijgenoten zijn tegen … VVD ook niet onverdeeld enthousiast
De discussie over het opzeggen van het uitkeringsverdrag met Marokko zorgt opnieuw voor verdeeldheid in de coalitie. Vrijdag bespreekt het kabinet de voorgenomen besluiten om het sociale zekerheidsverdrag, dat in 1970 met Marokko werd gesloten, op te heffen.
In dat verdrag is geregeld dat uitkeringen ook naar Marokko kunnen worden overgemaakt. De regels van het verdrag waren de afgelopen jaren al aan strengere banden gelegd, zo werd onder andere de kinderbijslag gekort met 40 procent, maar Asscher wil nu het hele verdrag opheffen. Hij wil de uitkeringen aanpassen aan de koopkracht in Marokko en de kinderbijslag helemaal stopzetten. En dat leidt tot verdeeldheid binnen de regeringspartijen.
Dat schrijft de Volkskrant. Asschers eigen partijgenoten uit zowel de Eerste als de Tweede kamer zijn het niet met hem eens. Zij vinden dat hij zich laat dwingen door de ‘rechtse’ fracties PVV, SGP, CDA, VVD en ChristenUnie. Die zijn juist voor het afschaffen van het verdrag en willen de export van de kinderbijslag helemaal stoppen.
VVD-Tweede Kamerlid Anoushka Schut zei hier eerder over in EenVandaag:
Drie jaar lang zijn we nu al aan het onderhandelen met Marokko, om dat Verdrag aan te passen, om de uitkeringen te kunnen verlagen, maar dat wil Marokko helemaal niet. Dan zit er maar één ding op, en dat is het verdrag per direct opzeggen.
Schut diende een motie in voor het eenzijdig afschaffen van het verdrag die PVV, SGP, CDA, VVD en ChristenUnie aannamen. De PvdA stemde tegen die motie.
Ook binnen de VVD is verdeeldheid over het eenzijdig afschaffen van het verdrag. De gevolgen van het opheffen van het verdrag kunnen nadelig zijn voor de relatie tussen Marokko en Nederland, onder andere op het gebied van veiligheid en justitie. VVD minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven hebben de laatste jaren de verhoudingen met Marokko juist verbeterd.
In augustus keurde de rechter de plannen van Asscher al af. Nieuwe uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid mochten van de rechter niet worden verlaagd. Ook uitkeringen aan nabestaanden mogen volgens internationale spelregels niet omlaag. Vorig jaar stelde de rechter al dat bestaande uitkeringen niet mochten worden verlaagd.
Het afschaffen van de maatregel zou enkele tienduizenden Marokkanen in Marokko treffen. Het aanpassen van het verdrag levert Nederland tussen de 5 en 10 miljoen euro op. Het lijkt dus meer en meer een principekwestie te gaan worden dan een bezuinigingsmaatregel.