Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Coalitie op miljoenenjacht

  •  
14-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
650mio300.jpg
Begrotingsakkoord slaat gat van 650 miljoen in begroting 2013 ... Coalitie: 'roofoverval' door D66, SGP en CU ... Magere werkgelegenheidseffecten expres gemaskeerd
Het begrotingsakkoord is zo lek als een mandje. Op de eerste werkdag na het triomfantelijk gepresenteerde vrijdagavondakkoord wordt al naarstig gezocht naar 650 ongedekte miljoenen, dat schrijft NRC Handelsblad vandaag op basis van bronnen rond het kabinet.
In een reconstructie schrijft NRC dat de resterende oppositiepartijen na het vertrek van GroenLinks hun kans schoon zagen om de eisen flink op te schroeven. Bronnen rond de coalitie spraken zelfs van ‘een roofoverval in tien minuten’.
De 800 miljoen aan extra eisen konden echter niet gedekt worden binnen de gemaakte afspraken en daarom is het kabinet nu driftig op zoek naar 650 miljoen extra euro’s die kunnen worden geschrapt. Mocht de coalitie daar niet in slagen, dan zal het begrotingstekort dit jaar op 3,3 in plaats van 3,2 procent uitkomen.
NRC meldt verder dat de beperkte werkgelegenheidseffecten door alle betrokken zouden worden gemaskeerd:
Pechtold maakte tijdens de onderhandelingen in de media een groot nummer van zijn eis om voorrang te geven aan het scheppen van banen. Maar nadat hij vorige week maandag en dinsdag instemde met enkele veranderingen in het sociaal akkoord, bleek uit berekeningen van Financiën dat het netto resultaat uitkwam op een winst van 50.000 banen over 27 jaar, in 2040. De financieel woordvoerders kwamen daarop met Dijsselbloem overeen dat zij dit jaartal in de akkoordtekst zouden vervangen voor 50.000 banen ‘op termijn’.
De Tweede Kamer debatteert aanstaande woensdag over het begrotingsakkoord.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (43)

Zjenny
Zjenny14 okt. 2013 - 16:32

Op termijn doet deze regering er niet meer toe...op zeer korte termijn wel te verstaan. Wat een onbeschofte stompzinnige klojo's zijn dit toch.

JoopSchouten
JoopSchouten14 okt. 2013 - 16:32

Dit zijn idioten die nog steeds in dit geldsysteem geloven. Hier iets over betere denkers.: Nobelprijswinnaar Economie 2013 Schiller.: (Hij voorspelde de economische zeepbellen.) 'In een interview met NRC Handelsblad uit 2007, toen de huizenmarkt in de VS net aan het instorten was, zei hij dat dit komt omdat hij "over de menselijke natuur heeft nagedacht." „Het komt allemaal neer op hoe deskundigen afwegingen maken. Ik las een indrukwekkend boek over groepsgedrag, ben even de titel kwijt. Daarin stond een aantal praktijkvoorbeelden van foute beoordelingen. Zijn conclusie is dat zodra experts met elkaar in gesprek raken, er een afgebakende manier van redeneren ontstaat. Mensen met afwijkende denkbeelden passen niet in dat systeem. En zullen hun gedachten daarop ook minder kunnen en willen uiten. Daar komt nog bij dat het eenvoudig is fouten te maken als theorieën niet cijfermatig te onderbouwen zijn. Als het om opinies gaat. Er zijn genoeg mensen die het einde van de internetzeepbel zagen aankomen. Er zijn ook genoeg verhalen over mensen die wegens het uitspreken van die gedachten hun baan zijn kwijtgeraakt.” ... Bernard Lietaer, de man die deze prijs óók had moeten krijgen zegt.: De bijna volledig (meer dan 95 procent) geprivatiseerde geldcreatie is vanuit democratisch oogpunt problematisch, maar Lietaers analyse gaat veel verder.' 'Het private geld krijgt alleen waarde doordat overheden er belastingen in heffen, hoewel het kortetermijndenken nastreeft, verplicht tot groei, de ongelijkheid vergroot en het sociaal kapitaal devalueert.' 'Wij zijn op geldvlak collectief blind.' 'Ten eerste door het idee dat er slechts één centrale munt behoort te zijn. In de Middeleeuwen werden verscheidene parallelle valuta aangemoedigd, die stimuleerden om op langere termijn te denken dan wij nu doen. Denk maar aan de kathedralen die nu nog altijd rechtstaan.' 'Ten tweede verblindde de ideologische strijd tussen communisme en kapitalisme ons voor wat beide gemeenschappelijk hebben: een monopolie van één nationale munt, gecreëerd door bankschuld.' 'Ten derde werd het status-quo institutioneel verankerd door de oprichting van centrale banken die het monopolie moesten handhaven.' Bron.: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/10/14/waarom-de-belg-bernard-lietaer-de-nobelprijs-economie-verdient

Bakoe
Bakoe14 okt. 2013 - 16:32

Pechtold belooft banen over 27 jaar. Denk eens terug aan de wereld van 1986, en hoe goed zicht we toen hadden op de wereld van 2013. Deze tweet... Hoe in vredesnaam is het mogelijk dat lieden die met deze jaartallen smijten uberhaubt in het parlement mogen zitten. Wordt het niet een tijd dat die Pechtold iets gaat doen wat wel op zijn niveau is, hij zit tenslotte al wat langer dan een half jaartje in die kamer van onze centen.

Uilenspiegel
Uilenspiegel14 okt. 2013 - 16:32

Hoe zouden ze dit bij Shell of Unilever noemen? Ik denk zoiets als onbekwaam, onbehoorlijk, ondeskundig, wanordelijk, zonder visie, uiteindelijk: ongeschikt. Deze zotjes zijn hun baantjes na hun politiek carrière nu al aan het verspelen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa14 okt. 2013 - 16:32

Nieuwe verkiezingen veroorzaken veel minder slachtsovers dan nu doorgaan met ''ja baas nee baas beleid'' van onze kabinet! Rutte en de rest zijn bezig met kleine cijfertjes, 0,3. 3,2, 2,4...alles door 2 en weer alles maal niets...en dan 3,1...en weer op nieuw beginnen....ect....en voor dat je het weet gaan per dag 100 werknemers, inclusief een paar voedsel-inspecteurs! naar huis en komen per dag 1/2 voedselbank erbij in dit land. Alstublieft, verkiezingen nu, misschien komt het verstand terug in Nederland. Ik ga vast beginnen met duimen hiervoor.

RaymondenJoop
RaymondenJoop14 okt. 2013 - 16:32

Waarom verbaast me dit niet? Waarom worden zaken weer anders voorgesteld dan ze zijn? Waarom heeft men geen visie, lijkt het? Waarom ontwikkelt men geen visie? Waarom wil men geen visie ontwikkelen? Waarom is 6 miljard en 3% heilig? Omdat Brussel dit wil Omdat de toekomst van Rutte, Pechtold en Dijsselbloem in Brussel ligt Omdat Brussel hun visie is De rest is van generlei belang, aan alternatieven durft men niet eens te denken. Dank deze heren als de zaak binnenkort in elkaar stort.

tomaatnet
tomaatnet14 okt. 2013 - 16:32

@de REALITEIT: ma 14 oktober 2013 23:30," bij Coalitie op miljoenenjacht de WALCHELIJK. Jetta Klijnsma (pvda) vertelt heel blijmoedig, net op rtl-4, dat kinderen blij worden gemaakt met een kadotje van de voedselbank op hun verjaardag. Alleen al het kind-idee een kadotje van de voedselbank. Geef zo'n kind een neutraal postpakketje zonder afzender, met een kaart proficiat met je verjaardag. Doet mijn groepje al jaren. Via scholen kun je subtiel adressen en data's krijgen. Dankje = niet nodig." Hoe kom ik achter die subtiele adressen? Wil graag iets betekenen!

Klapschaats2
Klapschaats214 okt. 2013 - 16:32

Het zittende kabinet en een deel van de oppositie is zo doodsbenauwd voor het oordeel van de kiezer dat elk middel lijkt toegestaan voor overleving door dit kabinet. Het hele circus levert amper extra koopkracht en dus amper stimulering van de binnenlandse vraag op. Brussel heeft de financiële stofzuiger nog een tandje hoger gezet, dus ook daarvan gaan slechts negatieve financiële impulsen uit. Is er ooit iemand op het idee gekomen om de overheid 5% efficiënter te laten werken die die besparing in te boeken? Kunnen we zelfs nog wat extra vliegtuigen kopen (humor).

RobGeurtsen
RobGeurtsen14 okt. 2013 - 16:32

De reconstructie van de Volkskrant is minstens zo interessant. In tegenstelling tot wat ik eerder deze middag nog dacht is het mij uit publicaties en reacties van mensen duidelijk geworden dat Rutte nu net zo opereerde als tijdens de Catshuis-overleggen, waar uiteindelijk dePVV wegliep. De PVV had gelijk, Rutte is een grove corpsbal, ik geef de voorkeur aan het platte 'koorbal', die willens en wetens Groen Links belachelijk maakte en klaarblijkelijk de achterbannen van partijen slechts ziet als mensen aan wie iets verkocht moet worden. Wat een hufterig gedrag. Samsom, afstand nemen van die vent.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe14 okt. 2013 - 16:32

Alsjeblieft zeg, het enige waar het bij de PvdA van af hangt zijn de zeteltjes tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Dus Samsom mag nog 3 maandjes arrogant achter over leunen.

Bakoe
Bakoe14 okt. 2013 - 16:32

Buiten het feit om dat onze Pechtold werklozen nog harder aan de dwangarbeid kan ranselen heeft hij dus helemaal niets bereikt. Wat een land.

2 Reacties
Zjenny
Zjenny14 okt. 2013 - 16:32

Jawel, hij heeft bereikt dat miljonairs geen angst hoeven te hebben dat hun winsten minder snel stijgen.

MichelReiziger
MichelReiziger14 okt. 2013 - 16:32

Het is een veilingmeester...een verkoper, net zoals Rutte.

[verwijderd]
[verwijderd]14 okt. 2013 - 16:32

600 miljoen besparen is niet zo moeilijk. Wij kopen 40 stuks Saab Gripen, plus 4 stuks JSF en brengen die volkelse-bommen in kleine porties naar onze vijand.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger14 okt. 2013 - 16:32

LOL indeed indeed +1

Wobbel2
Wobbel214 okt. 2013 - 16:32

Was met de vorige akkoorden ook al. Wordt in de nachtelijke uren in elkaar gestoken en je vraagt je af is er wel voldoende over nagedacht of zijn de politici die er aan meedoen wel voldoende capabel. Er komen regelingen uit die over enkele jaren weer worden ingetrokken omdat ze niet werken. Op deze manier politiek bedrijven is niet goed voor Nederland. Het zou beter zijn dat men niet te rigoureus in bestaande systemen ingrijpt. De gevolgen zijn namelijk niet te overzien.

1 Reactie
WendyB2
WendyB214 okt. 2013 - 16:32

Het zou verboden moeten worden om 's avonds/'s nachts te onderhandelen, helemaal als er ook nog alcohol bij komt.

Maggy1943
Maggy194314 okt. 2013 - 16:32

We leven vandaag niet over 27 jaar. Pechtold heeft niets bereikt, over het paard getilde klojo.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe14 okt. 2013 - 16:32

Ho ho ho... we hebben wel een akkoord. Maakt niet uit wat voor zwarte kousen akkoord, en dat het helemaal niets voorstelt, We hebben een akkoord Nu nog iets spinnen over daadkracht en verantwoordelijkheid nemen, en de medailles en veren in achterwerken kunnen weer uitgereikt worden. Prutsers. een ongedekte cheque en iets vaags van banen in 2040

Sternenstaub
Sternenstaub14 okt. 2013 - 16:32

Hoe men met liegen, bedriegen, chanteren en intimideren... de soevereine democratische rechtsstaat in de uitverkoop gooit, de maatschappij perverteert en de samenleving degenereert. Er is altijd één generatie klootzakken verantwoordelijk voor generaties lange ellende. Wel, zie de klootzakken eens schuiven, zou ik zo zeggen.

1 Reactie
juliusvold
juliusvold14 okt. 2013 - 16:32

U bedoelt de brulapen vanaf de zijlijn, neem ik aan? De SP en PVV.

[verwijderd]
[verwijderd]14 okt. 2013 - 16:32

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
toshiba
toshiba14 okt. 2013 - 16:32

Het is vooral een politieke blamage voor Rutte en de VVD in het algemeen. Onverkort, tot op het botte aan toe, vasthouden aan 6 miljard. het heilige getal. We zouden en moeten die 3% halen. Guess What. We halen het niet en die 6 miljard wordt ook niet gehaald. An sich zou ik er ook niet wakker van liggen, maar Rutte / VVD trekt deze emmer zelf over zich heen. Misschien een wat minder grote en stellige mond.

tomaat70
tomaat7014 okt. 2013 - 16:32

'Ik vind de Nederlandse politiek best degelijk, maar politici zouden eens wat minder ambitieus moeten zijn' Dus 50.000 banen is 2040 is ambitieus? U begrijpt regelmatig niet wat SP'ers beweegt, ik begrijp niet dat u zich blij laat maken met een dooie mus. We hebben nu banen nodig, niet in 2040, en die banen komen er alleen maar met extra investeringen, niet met steeds meer de duimschroeven aan te draaien of te shoppen in het sociaal akkoord en dan ook nog het lef te hebben om te zeggen dat je het ambitieuzer uitvoert (Ascher). Wat een aanfluiting, dit kabinet, evenals de FNV, die zich bij monde van PvdA'er en liefhebber van het huidige regeringsbeleid Ton Heerts gewoon ook een oor laat aannaaien, wat ik al van verre aan zag komen, overigens. Een hoop gepruttel voor z'n achterban, maar stiekem gewoon in alles meegaan. Ik hoop dat er geen kip naar die FNV-demonstratie over de 6 miljard extra bezuinigingen komt.

peterh2
peterh214 okt. 2013 - 16:32

Het is wel duidelijk dat Pechtold een over het paard getilde veilingmeester is, volgens mij nog meer onuitstaanbaar dan Rutte en Samsom ooit zullen zijn. Gelukkig houdt Buma zijn poot stijf, het is wel duidelijk dat weglopen/niet komen de enige juiste keuze was...

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger14 okt. 2013 - 16:32

Het is een uitermate lastig dilemma Geen meerderheid zou betekenen verkiezingen. En verkiezingen zou betekenen een zege voor PVV en SP. Nu is de SP als deelnemer van een linkse coalitie niet zo'n probleem...maar de PVV. Dat dit kabinet op is, dat heeft iedereen met enig politiek verstand allang door, maar of er op dit moment een betere oplossing is. Heel lastig hoor. Nu ik zie ik het nooit gebeuren dat de PVV ooit de grootste wordt (althans Wilders dan) dat staat de BV Nederland nooit toe. Dat zal dan 'geregeld' worden buiten de politiek om.

Wouter3
Wouter314 okt. 2013 - 16:32

Primus inter pares. Bij de begrotingsonderhandelingen zijn immateriële zaken buiten beschouwing gelaten, hoewel díe juist het hart vormen van REGEREN, met hoofdletters. Het optimisme van minister Dijsselbloem dat het herfstakkoord nog jaren doorwerkt, is dan ook het optimisme van een boekhouder, die van regeren in de ware zin van het woord geen kaas heeft gegeten. Maar wat wil je ook met een premier die je daar niet in voorgaat. Onze minister-president maakt van zijn voorbeeldfunctie als ‘primus inter pares’, immers dagelijks een persiflage!

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194714 okt. 2013 - 16:32

Het minachten van boekhouders is ons altijd duur komen te staan.

BertF2
BertF214 okt. 2013 - 16:32

Graag herinner ik Erwin Lamme er aan, dat Roemers werd weggehoond toen hij zei dat die 3 procent geen dogma mocht zijn, en dat een beetje meer geen kwaad kon, integendeel, maar goed zou zijn voor onze economie. Intussen is deze opvatting gemeengoed. De vraag is dan niet, waardoor de opponenten van Roemers diens opvatting totaal verkeerd beoordeelden, maar of zij die het toen verkeerd zagen, het nu wel goed zien of dat hun switch is gebaseerd op louter opportunisme. Het feit dat de onderhandelaars zochten naar de beste schaamlap om de onzekere banenwinst te verhullen, doet het ergste vrezen. Namelijk dat we blij mogen zijn als het slechts opportunisme is in plaats van gevaarlijk platte machtspolitiek midden in een misschien fatale crisis.

1 Reactie
toshiba
toshiba14 okt. 2013 - 16:32

Nee die opvatting bestond al breed onder een grote groep economen en dat is door de SP overgenomen. GroenLinks stelt zich trouwens ook op dat standpunt. Dus niet doen of de SP op dit punt het wiel heeft uitgevonden. De SP volgt een bestaande stroming. Met dat verschil dat de SP het wel heel ruim neemt. Ruimer dan de Keynes economen, die wel degelijk ook! pleiten voor bezuinigingen.

MichelReiziger
MichelReiziger14 okt. 2013 - 16:32

Kijktip: NED2 - De Slag om Europa...voor al diegene die kritisch kunnen kijken naar Europa. en ja, dit heeft ook met dit 'kabinet' te maken.

1 Reactie
lembeck
lembeck14 okt. 2013 - 16:32

Deze dus: http://www.hebikietsgemist.nl/aflevering/167595/nederland-2/de-slag-om-europa/ma-14-okt-2013-20-31.html Klein stukje naar onderen en rechts./..

wvdstraat
wvdstraat14 okt. 2013 - 16:32

Al is het een druppeltje op een gloeiende plaat, de eerste 15 miljoen zijn binnen; het bedrag waar Nederland recht op heeft ten bate van armoedebestrijding. Maar helaas, 'onze' mp wijst het af, want er is hier geen armoede.... Net als de voormalige Sovjet-Unie beweerde dat daar geen geestelijk gehandicapten bestonden, dankzij hun "superieure systeem".....

1 Reactie
lembeck
lembeck14 okt. 2013 - 16:32

En MOCHT er al geld daarvoor uit Brussel hierheen komen, denk je dat het gebruikt zal worden om armoede te verlichten? Ach welnee! Dat verdwijnt in een schimmig potje met een sticker erop: armoedepotje. Maar niet WELKE armoede. De geestelijke armoede van neoliberalen zal het wel worden.

[verwijderd]
[verwijderd]14 okt. 2013 - 16:32

WALCHELIJK. Jetta Klijnsma (pvda) vertelt heel blijmoedig, net op rtl-4, dat kinderen blij worden gemaakt met een kadotje van de voedselbank op hun verjaardag. Alleen al het kind-idee een kadotje van de voedselbank. Geef zo'n kind een neutraal postpakketje zonder afzender, met een kaart proficiat met je verjaardag. Doet mijn groepje al jaren. Via scholen kun je subtiel adressen en data's krijgen. Dankje = niet nodig.

1 Reactie
denmol
denmol14 okt. 2013 - 16:32

Top reactie Wicky!!

toshiba
toshiba14 okt. 2013 - 16:32

Probleem erbij. FNV is boos over wijzigingen in akkoord.

4 Reacties
denmol
denmol14 okt. 2013 - 16:32

"Probleem erbij. FNV is boos over wijzigingen in akkoord." De grootste fout, en daarom doen ze nu wat ze doen met allerlei lapmiddelen, is dat ze de arrogantie hadden bij aanvang van Rutte 2 te denken dat ze er met een parlementaire minderheid weg konden komen om onzalige maatregelen door te voeren en dat breekt ze nu op meerdere fronten op.

Bakoe
Bakoe14 okt. 2013 - 16:32

Naar gaan wel akkoord, de stroom opzeggingen zullen niet van de lucht zijn. Wij hebben al opgezegd.

Rode druppel
Rode druppel14 okt. 2013 - 16:32

Hans. Nu weet ik weer waarom ik na 25 jaar mijn lidmaatschap van de vakbond heb opgezegd. Iedere vakbond die zichzelf respecteert, kan dit niet over zijn kant laten gaan. Deze vakbonden zijn zo dood als een pier. Klijnsma heeft goed werk geleverd en er een PvdA er neergezet, die de meute in bedwang houdt. Hoop dat er niemand naar de demonstratie gaat, want dat is nu zinloos geworden.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen14 okt. 2013 - 16:32

Geen probleem erbij. FNV erkent dat het akkoord ongewijzigd is maar voelt zich ongemakkelijk bij de eenzijdige wijziging in de timing, en wel dat bespreken zodat het een volgende keer anders gaat.

vriest
vriest14 okt. 2013 - 16:32

Buiten dit bedrag komt er nog 175 miljoen bij voor aanpassing van begroting van Brussel en 43 miljoen van extra btw afdracht ook aan Brussel .Komt uit op rond de 800 miljoen .

1 Reactie
JongLinks
JongLinks14 okt. 2013 - 16:32

Die 43 miljoen telt u erbij op na het selectief lezen van het nieuws. DIe 43 miljoen is namelijk voor een groot deel al overgemaakt en opgenomen in de begroting maar niet goed vermeld aan de kamer.