Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Coalitie liet honderden IS-strijders ontsnappen uit Raqqa

  •  
14-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
SYRIA RAQQA CONFLICT

© 2017-10-22 22:11:29 epa06284523 Damaged buildings are seen after fighters from Syrian Democratic Forces (SDF) took control of Raqqa, Syria, 22 October 2017 (issued 23 October 2017). Media rep

In tegenstelling tot eerdere verklaringen blijkt dat honderden IS-strijders Raqqa hebben kunnen verlaten dankzij een geheime deal met de Syrische oppositie. De BBC ontdekte dat niet een handjevol strijders en hun families, maar meer dan 250 zwaar bewapende terroristen vorige maand onder begeleiding van de door de VS geleide coalitie en de Koerdische strijdkrachten konden ontsnappen. Onder hen bevinden zich ook Europese strijders.
Syrische vrachtwagenchauffeurs die voor de geheime evacuatie werden ingehuurd werd duizenden dollars zwijggeld beloofd, maar betaling bleef uit. Ze verklaarden tegenover de BBC vooraf niet te weten dat ze IS-terroristen moesten vervoeren. De jihadisten zouden zich zeer wantrouwend en agressief hebben opgesteld tegenover de chauffeurs. Enkele IS-strijders en hun families droegen bomvesten en dreigden zichzelf op te blazen wanneer ze niet veilig aan zouden komen.
Het gewapende konvooi was tot wel zeven kilometer lang en bestond uit vijftig vrachtwagens, dertien bussen en meer dan honderd voertuigen van IS, zo vertelden getuigen aan de BBC. Met aan boord een aantal IS-kopstukken, tientallen buitenlandse strijders, hun familieleden en – terwijl de afspraak was dat er alleen persoonlijke wapens mee mochten – ook vrachtwagens vol zware wapens en munitie. De stoet werd gevolgd door drones en vliegtuigen van de coalitie, die ook voor verlichting zorgden toen de vrachtwagens in het donker richting door IS-gecontroleerd gebied reden.
De deal met IS werd gesloten door plaatselijke functionarissen na maanden van felle, vernietigende gevechten in de stad. Zij wilden een einde aan de bombardementen en zo veel mogelijk levens van Arabische, Koerdische en andere strijdkrachten sparen. Het resultaat was echter dat er veel meer terroristen dan gedacht konden ontsnappen uit Raqqa. Een aantal werd alsnog gearresteerd, maar volgens de BBC hebben de meesten van hen zich intussen verspreid over heel Syrië. Ook zouden enkele strijders uit de groep ‘buitenlandse jihadisten’ mogelijk onderweg zijn naar Europa.
De BBC hoorde tientallen getuigen en sprak met onderhandelaars, waarna de autoriteiten schoorvoetend moesten toegeven dat inderdaad zo’n 250 IS-strijders en 3.500 familieleden Raqqa mochten verlaten. Kolonel Ryan Dillon, woordvoerder van de westerse coalitie tegen IS, verklaart desgevraagd waarom er niet werd ingegrepen:
We wilden niet dat er iemand vertrok, maar dit gaat terug tot het hart van onze strategie: ‘door, met en via’ lokale leiders in het gebied. Het komt aan op de Syriërs. Zij zijn degenen die vechten en sterven, zij mogen de beslissingen nemen met betrekking tot de operaties.

Meer over:

raqqa, is, nieuws, terrorisme

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (52)

Kid Fisto
Kid Fisto15 nov. 2017 - 15:00

" Ook zouden enkele strijders uit de groep ‘buitenlandse jihadisten’ mogelijk onderweg zijn naar Europa." Gelukkig negeren we Wilders en zijn roep om de Nederlandse nationaliteit van Syriëgangers af te pakken.

RobSon2
RobSon215 nov. 2017 - 11:15

De vrouwen en kinderen kunnen hier niets aan doen. Lijkt me legitiem om voor hen een akkoord te sluiten. Maar extreem-rechts scheert ze weer makkelijk over dezelfde kam als de IS-strijders.

2 Reacties
Kid Fisto
Kid Fisto15 nov. 2017 - 14:55

Waar lees jij iets over (wel of niet zwaarbewapende) vrouwen en kinderen die ontsnappen in dit artikel? Ik lees hier alleen over strijders.

proencontra
proencontra22 nov. 2017 - 12:50

hoezo kunnen de vrouwen hier niets aan doen. Wat heb jij voor vooroordelen jegens vrouwen? Mogelijk zitten er ook mannen tussen die er niets aan kunnen doen. Iedereen maakt keuzes ook die vrouwen, misschien deels gedwongen maar toch hun keuze om daar heen te gaan zelfde geld voor de kinderen. Niemand is helemaal onschuldig of schuldig

Libertain
Libertain15 nov. 2017 - 9:52

Even in verband met de algemene cognitieve dissonantie alles op een rijtje zetten: De vrijgelatenen zijn ISIS strijders, of zoals in het buitenlandse pers vaak aan de hand van hun activiteit head-choppers genoemd. ISIS heeft het massaker in Paris, het Bataclan en dergelijke opgeeist. ISIS heeft het massaler in Berlijn opgeeist en andere in Duitsland. ISIS heeft alle massakers in Europa opgeeist. Thans heeft deze "coalitie" de head-choppers van ISIS die genocide tegen de christenen in Syrië hebben gepleegd, vrijgelaten omdat......?

west012
west01215 nov. 2017 - 9:06

Iedere oorlog is een vuile oorlog. Het leven van honderden gijzelaars en soldaten van de coalitie was in gevaar. Niet mooi maar wel begrijpelijk

1 Reactie
ton14024
ton1402415 nov. 2017 - 9:43

Mini-atoombommetje?

Pater
Pater15 nov. 2017 - 0:58

Tja, die Syriërs hadden al genoeg doden, ik kan het me wel voorstellen. Mooi is het natuurlijk niet.

Extra belegen
Extra belegen14 nov. 2017 - 20:59

Men toont een vorm van genade. Eigenlijk wel een lichtpunt, te midden van barbarij.

3 Reacties
Haastig
Haastig15 nov. 2017 - 0:39

Voor zolang als het duurt. Maar inderdaad als de ratten het zinkende schip verlaten dan vinden ze vast genade als ze hier 2 maanden cel en een taakstraf krijgen...

Kopinhetzand
Kopinhetzand15 nov. 2017 - 8:31

Ik hoop dat die genade geen aanslagen ten gevolge heeft waarbij de gewone man en vrouw in de straat het slachtoffer van wordt.

Kid Fisto
Kid Fisto15 nov. 2017 - 15:55

"Men toont een vorm van genade. Eigenlijk wel een lichtpunt, te midden van barbarij" Genade tonen aan een konvooi van 250 zwaarbewapende jihadisten, ik kan zo snel niets bedenken wat dommer is.

Haastig
Haastig14 nov. 2017 - 19:56

Dat was toch allang bekend, dat strijders de stad mochten verlaten?

Meta Phor
Meta Phor14 nov. 2017 - 19:06

als je de landkaart erbij haalt , begrijp ik niet waarom de EU hier een leidende rol in speelt en niet de Verenigde Arabische Emiraten.Onbegrijpelijk.

3 Reacties
Pater
Pater15 nov. 2017 - 0:58

Misschien minder op de kaart en meer in de krant kijken?

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten15 nov. 2017 - 8:16

Afstand Cyprus-Raqqa: 500 km Afstand VAE-Raqqa: 1200 km. Verder nog?

Pater
Pater15 nov. 2017 - 14:21

Shit. Die kaart was zo gek nog niet.

geronimo3
geronimo314 nov. 2017 - 17:42

Ik ben nieuwsgierig naar de uitleg van de coalitie, ik vertrouw die coalitie namelijk helemaal niet, eerst waren de Koerden vijanden en later weer kameraden en nu kunnen ze weer het lazarus krijgen terwijl zij veel hebben bijgedragen aan het verslaan van IS, heel vreemd allemaal, wat zit daar achter?

1 Reactie
Orange Floyd
Orange Floyd14 nov. 2017 - 20:52

Vriendschappen zijn, zeker in het midden oosten, opportunistische aangelegenheden.

f.h
f.h14 nov. 2017 - 17:36

Terug naar Europa ,lekker verder leven van een uitkering.

TwoTone
TwoTone14 nov. 2017 - 17:15

Hmm, ik snap de ophef niet, oorlog is ook onderhandelingen voeren. En garanderen dat afspraken nagekomen worden. Anders kun je op andere plekken geen onderhandelingen voeren.

Auslander
Auslander14 nov. 2017 - 16:27

Eerder had ik de volgende vraag gesteld: (Auslander 17 oktober 2017 at 15:03 “Afgelopen weekend vertrokken er al busladingen IS-strijders en hun gezinnen uit Raqqa” Deze nieuws is belangrijker dan de bevrijding van Raqqa zelf! Waar zijn ze nu?) Nou, nu blijkt zij mochten gaan als zij tegen Assad blijven vechten. Daarvoor was ook Daesh in leven geroepen. Toch?

2 Reacties
Libertain
Libertain15 nov. 2017 - 7:21

("Nou, nu blijkt zij mochten gaan als zij tegen Assad blijven vechten.") En jou bewijs hiervoor is.......?

Auslander
Auslander15 nov. 2017 - 21:19

@ Libertain “En jou bewijs hiervoor is…….?” De logica! (en de media in Syrië en Irak) De geëvacueerde Daesh’ers gaan toch niet picknicken! Na een tocht van een paar honderd kilometer onder de bescherming van westerse coalitie gaan ze of naar Irak of naar het zuidoosten van Syrië. De eerste lijkt onwaarschijnlijk, omdat alle buitenlandse Daesh’ers Irak aan het ontvluchten zijn. Dan blijft Syrische leger over. Zij houden het leger bezig tot koerden onder leiding van VS kunnen de olievelden van Daesh overnemen (overwegend zonder confrontatie).

bob b.
bob b.14 nov. 2017 - 16:04

De Russen gingen ze hier in voor. Er zijn veel strijders met hun familie uit de Kaukasus naar Syrie vertrokken om daar voor IS te vechten. Nu worden ze allemaal teruggehaald. Kadyrov heeft daarvoor een pendeldienst opgezet. Wat de reden is is niet helemaal duidelijk. Je zorgt hiermee wel dat de strijd gestaakt wordt waardoor er minder doden vallen. En het kan gezien worden als een teken van goodwill. Dat misschien helpt hen weer de draad in het gewone leven op te pakken. Natuurlijk worden ze in de gaten gehouden. Dat zou niet lukken als je ze dwingt onder te duiken. Dan blijven ze onzichtbaar en als paria zal hun onvrede niet afnemen, eerder groter worden. Je zou het als een vorm van appeasement kunnen zien.

Jan met de Pet3
Jan met de Pet314 nov. 2017 - 15:02

Libertain: "Richting Europa?" Nee, de door het westen gesteunde coalitie liet ze ontsnappen in de richting van Syrië. Met de groeten aan Putin. "De IS-strijders werden, met zo'n 3.500 familieleden, in een zeven kilometer lang konvooi van bussen en vrachtwagens geëvacueerd naar gebied van IS ten oosten van Raqqa." Dat zijn dus 14 familieleden per IS-strijder. Nou ja, ze hebben daar nu eenmaal grote families "Onder de buitenlandse strijders bevonden zich volgens de chauffeurs onder andere jihadisten uit Frankrijk, Turkije, Azerbeidjan, Pakistan, Jemen, Saoedi-Arabië, China, Tunesië en Egypte." Die hadden die 14-koppige familie dus vast laten overkomen, want zo gauw kweek je natuurlijk geen kinderen, grootouders, neven en nichten ter plekke "Het was voor zover bekend de tweede keer in korte tijd dat IS-strijders een veilige aftocht kregen (...) Afgelopen vrijdag meldde een media-orgaan dat banden heeft met het Syrische leger dat Al-Baghdadi zich mogelijk ophield in een IS-gebied ten oosten van de stad Abu Kamal. Het stadje, het laatste grote bolwerk van IS in Syrië, werd donderdag door het leger ingenomen. Vlakbij Abu Kamal werd ook een deel van het konvooi gezien dat Raqqa in oktober met succes wist te verlaten. Na de inname door het leger, wisten IS-strijders het stadje weer deels te heroveren." Nee, dit is niet het fake-news waar die sleepwet tegen gericht is, of iets van RT, maar het komt gewoon uit de koker van de BBC. Je moet het alleen even in de goede volgorde zetten en de getallen narekenen. Het zal natuurlijk niemand verbazen als Putin+Assad ze weer terug jagen naar waar ze vandaan komen: Irak. Het zou me niets verbazen als er dan weer berichten in de pers verschijnen over het aantal burgerslachtoffers dat dan valt door het onmenselijk optreden van Putin+Assad. terwijl dit verhaal dan al weer in het vergeetboekje is bijgeschreven

5 Reacties
Haastig
Haastig14 nov. 2017 - 20:26

Jan met de Pet 14 november 2017 at 16:02 "“Richting Europa?”//Nee, de door het westen gesteunde coalitie liet ze ontsnappen in de richting van Syrië." Nee, ze waren al in Syrië. "Die hadden die 14-koppige familie dus vast laten overkomen, want zo gauw kweek je natuurlijk geen kinderen, grootouders, neven en nichten ter plekke" Ja hoor, dat lukt best. Je komt uit NL/FR/VS/SA/etc met je vrouw en 2 a 3 kids, lokaal trouw je nog met wat vrouwen die natuurlijk flink moeten baren, of hun eigen kinderen uit een eerder huwelijk met een inmiddels gedode strijder meenemen, dan heb je nog wat seksslavinnen, ook die worden nog wel eens zwanger en klaar ben je. Kat in het bakkie. Easypeasy.

Jan met de Pet3
Jan met de Pet315 nov. 2017 - 3:45

"Nee, ze waren al in Syrië." Yep, maar ze kwamen uit Irak en daar zijn ze niet naar terug gevlucht, want die weg was afgesloten. En dat verhaal van jou over die 250 14-koppige families laat alleen maar zien hoever je bereid bent je kop in het zand te steken. Maar ach, waarom zou je iemand beletten om zich belachelijk te maken: daar is de vrijheid van meningsuiting nu eenmaal voor.

ton14024
ton1402415 nov. 2017 - 9:36

Haastig, die grootouders: Ze komen als mamma uit de lucht vallen.

Haastig
Haastig15 nov. 2017 - 16:45

Jan met de Pet 15 november 2017 at 04:45 "Yep, maar ze kwamen uit Irak en daar zijn ze niet naar terug gevlucht, want die weg was afgesloten." Je bedoelt dan de periode voor 2014, toen Raqqa als hoofdstad van het Kalifaat werd uitgeroepen? Als we het trouwens hebben over "terug" moeten we het dan niet hebben over hun landen van herkomst, die inderdaad in sommige gevallen Irak is, maar in veel gevallen iets anders? "En dat verhaal van jou over die 250 14-koppige families laat alleen maar zien hoever je bereid bent je kop in het zand te steken" Je kan natuurlijk aangeven hoe jij denkt dat het zit. Je schijnt er andere ideeën bij te hebben. Toch zijn er nogal wat verhalen over vrouwen die na het overlijden van hun man z.s.m. zijn getrouwd met een IS-strijder uit angst anders als seksslaaf verhandelt te worden. Voor de betreffende strijder betekent dat: Instant familie, zo'n vrouw met al wat kinderen. Dan komt z'n eigen nageslacht er bij die vrouw nog bij. Dus waar ik wegkijk volgens jou, geen idee, maar jij hebt kennelijk een demografische verdeling van de vluchtenden. Reuze benieuwd.

Haastig
Haastig15 nov. 2017 - 17:03

Ton14024 15 november 2017 at 10:36 "die grootouders: Ze komen als mamma uit de lucht vallen." Reuze benieuwd hoeveel grootouders er dan zijn, want dat zie ik gek genoeg nergens staan. Er zullen er vast wel een aantal tussen zitten, oa van Syrische IS strijders. Maar, de vraag die je je kan stellen is of de vertaling hier goed is gegaan. Wat wordt er bedoelt met "family" van de strijders? Is dat onze "familie", bestaande uit opa/oma/neef/tante/kleinkind, of wordt de andere betekenis bedoelt "gezin", te weten: ouders en kinderen. Aangezien men spreekt over strijders, vrouwen en kinderen, lijkt het mij voornamelijk te gaan om te gaan om "gezin", anders zou ik verwachten dat er "mannen"- geen strijders ook genoemd zouden zijn. Want ik gok dat invalide opa niet direct strijder zou hoeven zijn. Toch niet genoemd.... Als je een grafiekje hebt met de demografische opbouw van de gevluchtte familie of gezinsleden, dan zie ik dat graag tegemoet. Nu kan ik slechts speculeren en een gok doen op basis van de beschikbare gegevens.

itsme3
itsme314 nov. 2017 - 14:09

Wat mij verbaast is de verontwaardiging. Dit is in vele (Syrie/Midden Oosten-gerelateerde) bronnen al lang geleden gemeld. In de Syrische oorlog is het laten gaan van ingesloten strijders bijna standaard om te voorkomen dat er eindeloos doorgestreden moet worden met veel (burger) doden tot gevolg. Meestal heeft het betrekking op Al Quaida of FSA, maar dit is de derde keer dat het IS strijders/terroristen betreft. Nu zijn de IS'ers vertrokken naar het verlaten woestijngebied, waar ze straks relatief eenvoudig geelimineerd kunnen worden. Het arternatief was om eindeloos door te vechten in het dichtbevolkte en reeds half verwoeste Raqqa.

9 Reacties
Ruiter2
Ruiter214 nov. 2017 - 14:41

En daarom mochten ze ook de benen nemen met grote voorraden aan wapens. Omdat men op die wijze een 'eindeloos doorstrijden' wilde voorkomen. Op welke wijze is dat logisch...?

itsme3
itsme314 nov. 2017 - 16:25

@ "Ruiter" Omdat: 1. Het een stuk eenvoudiger is om ze in de woestijn naar een andere wereld te helpen dan midden in de bevolkte stad. 2. Je het syrische leger met de problemen opzadelt in plaats van dat het SDF (Koerden) samen met hun Amerikaanse bondgenoten het probleem zelf oplossen

adriek
adriek14 nov. 2017 - 16:33

Ik mag toch hopen dat ze behalve potloden geen wapens hebben mogen meenemen??

jandebakker
jandebakker14 nov. 2017 - 16:43

@ Ruiter Zo onlogisch is het niet als je eraan denkt dat beide partijen moeten toestemmen met dit akkoord. Ik ben geen Syrië expert maar het lijkt mij stug dat ongewapend de woestijn intrekken heel aanlokkelijk klonk voor de IS. De keuze was dan voor hun " in Raqqa doorvechten tot het eind of afgemaakt worden in de woestijn". Daarnaast is vanuit een militair oogpunt een gevecht in een stedelijke omgeving absoluut niet wenselijk.

Ruiter2
Ruiter214 nov. 2017 - 16:49

Itsme Als je ze stilletjes en eenvoudig wil afmaken zonder veel eigen slachtoffers te riskeren, waarom laat je ze dan een grote voorraad aan wapens meenemen? Die logica ontgaat me, nog steeds.

Appie Mohamud
Appie Mohamud14 nov. 2017 - 18:57

Ruiter. Als je een muis wilt vangen zult u toch met kaas moeten lokken.

Piet de Geus
Piet de Geus14 nov. 2017 - 18:57

"waarom laat je ze dan een grote voorraad aan wapens meenemen?" Omdat ze ook met die wapens in de woestijn sitting ducks zijn wellicht?

Ruiter2
Ruiter215 nov. 2017 - 9:31

In wezen is het beter, maar ook lastiger, om deze IS strijders te demilitariseren, te interneren en te registreren (veel dingen met -eren) en de buitenlanders onder hen over te dragen aan het gezag in hun land van herkomst. Zodat ze eerlijk berecht kunnen worden, omdat we een rechtstaat zijn met hoog ontwikkelde waarden en normen tav mensenrechten. Maar goed, in Nacht und Nebel stilletjes vermoorden in de woestijn kan ook.

RobSon2
RobSon215 nov. 2017 - 11:25

@ ruiter: "omdat we een rechtstaat zijn met hoog ontwikkelde waarden en normen tav mensenrechten." kun je 'we' definiëren?

DeRedeMist
DeRedeMist14 nov. 2017 - 12:51

Ah, dat was het plan van Trump, verhuis ISIS in het geheim en roep thuis dat je ze verslagen hebt! Laten we diegenen die in Europa aankomen zonder pardon op transport naar het Witte Huis zetten.

2 Reacties
Ruiter2
Ruiter214 nov. 2017 - 14:42

Achja een complotje, hoe origineel...

edith verbeeten
edith verbeeten14 nov. 2017 - 16:10

IS- strijders komen niet aan in Europa, is hysterie. Deze mythe is allang ontkracht door Groen linkser Judith Sargentini, en zij is daarna zelfs tot hoofd terrorismebestrijding van de EU benoemd!

Kepler
Kepler14 nov. 2017 - 11:50

We wachten geduldig op de volgende aanslagen.....

Machiels**1993
Machiels**199314 nov. 2017 - 11:48

Tja, niet echt een openbaring. In bijna elke grote stad binnen de Syrische burgeroorlog is het conflict beëindigd met een vergelijkbare deal. Een exit strategie als deze bespaart veel levens van zowel de aanvallers (Koerden / arabieren), burgers en ja ook voor de verdedigers (IS). Uiteindelijk is het natuurlijk makkelijker om vijanden uit te schakelen in landelijke gebieden dan in stedelijke. Huis voor huis vechten is kostbaarder in levens en materiaal.

2 Reacties
Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis14 nov. 2017 - 14:22

Ik snap het probleem ook niet. Ik geloof dat slechts tien procent van deze groep daadwerkelijk soldaat was, en dat de rest van de groep uit familieleden van de soldaten bestond. Ik volg deze oorlog op de voet, en ook ik kan me voorstellen dat men aldaar besloten heeft om zo snel mogelijk van ze af te komen. De hele stad ligt in puin.

Ruiter2
Ruiter214 nov. 2017 - 14:46

Dat deze actie bedoeld was om grote POW kampen en de hele administratieve rompslomp die daarbij komt kijken wilde voorkomen acht ik wel waarschijnlijk. Echter de grote wapenvoorraden die ze mee mochten nemen, vind ik bizar. Normaliter, laat je ze gaan met alleen een wapen en net genoeg munitie om zichzelf te kunnen verdedigen.

ton14024
ton1402414 nov. 2017 - 11:26

Gek hè, zou het ze niet om IS te doen zijn?

Imme
Imme14 nov. 2017 - 11:14

Waarschijnlijk hadden ze gewoon spijt en vechten nu mee met de Syrische oppositie tegen Daesh.

Libertain
Libertain14 nov. 2017 - 11:12

("Coalitie liet honderden IS-strijders ontsnappen uit Raqqa") Richting Europa? Indien je dergelijke "coalitie" vrienden heb, hoef je geen vijanden te hebben.

1 Reactie
Machiels**1993
Machiels**199314 nov. 2017 - 11:57

Richting de overgebleven (landelijke) gebieden van IS. Kijk de alternatieven waren: - Vechten tot de allerlaatste man - Iedereen die zich overgaf executeren - Het convooi wel de stad uit laten gaan maar dan alsnog vernietigen (inclusief de onschuldige bestuurders dus). Ik denk dat dit de minst kwade optie is.