Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Coalitie bereikt kinderpardoncompromis

  •  
29-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Fractieleiders bijeen voor coalitieoverleg

© 2019-01-21 11:20:17 DEN HAAG - Fractievoorzitter Gert Jan Segers (ChristenUnie) voor aanvang van het coalitieoverleg op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). ANP ROBIN V

De regeringscoalitie heeft een akkoord bereikt over het kinderpardon. Dat meldt de NOS. Nadat eerder op de avond de coalitietop al een akkoord bereikte, gingen kort daarna ook de fracties van de vier regeringspartijen akkoord.
Het akkoord houdt in dat er een ruime regeling komt voor in Nederland gewortelde kinderen en hun ouders die volgens de huidige wet geen recht hebben op verblijf. Van de ongeveer zevenhonderd kinderen zou 90 procent mogen blijven. Als al deze zaken zijn afgehandeld zou de kinderpardonregeling voor nieuwe gevallen volledig worden afgeschaft, een eis van de VVD. De discretionaire bevoegdheid om voor schrijnende gevallen een uitzondering te maken zou wel blijven bestaan, maar wordt overgeheveld van de staatssecretaris naar de IND. Ook zou er meer geld worden vrijgemaakt voor de IND om procedures te versnellen, ongeveer 13 miljoen euro.
Een andere afspraak is dat Nederland vanwege dit akkoord minder vluchtelingen opneemt van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De afspraak was dat Nederland 750 mensen zou opvangen, dat worden er nu 500.
Eerder vandaag antwoordde VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff nog op de vraag tegen welke prijs zijn partij het regeerakkoord wilden openbreken: ‘Voor wisselgeld doe ik het niet. Het moet cash zijn.’ Binnen de VVD was rumoer ontstaan over de hardnekkige weigering van Dijkhoff zijn harde lijn inzake het kinderpardon te laten varen. Middels een brief aan de fractievoorzitter probeerden actieve leden Dijkhoff op andere gedachten te brengen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (140)

Mostafa
Mostafa31 jan. 2019 - 16:14

Wie mag hier bepalen of iemand wel of niet hoort te leven ?! Een ding is zeker : de politiek verandert van meningen elk second maar de Grondwet en de Wet inclusief over ( asiel ) die op democratie gefaseerd is veranderd 1 keer in 100 jaar !!

1 Reactie
Mostafa
Mostafa31 jan. 2019 - 16:17

Correctie Ik bedoelde : ....die op democratie gebaseerd .. Bedankt redactie.

johannn2
johannn231 jan. 2019 - 13:38

Tot nu toe is het de staatssecretaris die onterecht rechtspreekt. Nu wordt het een ambtelijke organisatie die dat krijgt opgedragen. Maar er is niet voor niets een scheiding der machten. Rechtspraak hoort bij de rechter. .

Joop den Uil
Joop den Uil31 jan. 2019 - 9:04

ik vrees dat veel advocaten een ander winstmodel op moeten gaan zetten ; daar zullen ze wel schadevergoeding voor gaan eisen.

1 Reactie
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten31 jan. 2019 - 15:39

Asieladvocaten verdienen bijna niks. Dat weet je best.

HarryD2
HarryD231 jan. 2019 - 7:17

Heel fijn voor de nieuwe groep 'Lily en Howicks' die mogen blijven. Ouders die, net als de moeder van Lily en Howick, de boel jarenlang hebben vertraagd en mogelijk tal van leugens en onwaarheden hebben verkondigt, worden nu beloond. Ik heb vertrouwen in de IND medewerkers die een negatieve beoordeling geven over het in aanmerking komen van een verblijfsvergunning. Ook zij worden gepasseerd met dit soort pardonregelingen. Als klap op de vuurpijl mogen mensen die terug hadden gemoeten naar een veilig land, nu de plekken innemen van vluchtelingen uit 'echte' oorlogslanden. En mark my words, over 3 jaar is er weer het eerste 'schrijnende' geval, met zwaaiende klasgenootjes, een BN-er die zijn moment wil pakken, een petitie en een politieke partij die het tot debat maakt. Er zal dan wel weer een nieuw woord gekozen zijn om 'geworteld' te overtreffen.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot31 jan. 2019 - 13:07

'Ouders die, net als de moeder van Lily en Howick, de boel jarenlang hebben vertraagd ' Telegraaf gelul. Dat er eindeloze wachttijden op procedures zitten is je blijkbaar geheel ontgaan.

M7
M731 jan. 2019 - 6:26

En nu weer gaan regeren ....

1 Reactie
adriek
adriek31 jan. 2019 - 9:54

Nah... dat is wel veel gevraagd. Regeren is vooruitzien en dat laten ze in Den Haag aan het internationale bedrijfsleven over. In het Haagse circus houdt men zich met Politiek, de Volgende Verkiezingen, Baantjes voor de toekomst en de Waan van de Dag bezig.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker30 jan. 2019 - 20:31

Over 5 jaar is er weer een nieuw kinderpardon

1 Reactie
adriek
adriek31 jan. 2019 - 9:55

Zolang het mogelijk blijft om een asielprocedure vijf jaar of langer te rekken zal dat zeker het geval zijn. Kinderen worden hier schaamteloos als chantagemiddel gebruikt.

DePisang
DePisang30 jan. 2019 - 18:58

Heel fijn voor de gezinnen die kunnen profiteren van het wederom verruimde kinderpardon en het asiel krijgen waar ze geen recht op hebben. Maar we kunnen onze ogen niet sluiten voor de aanzuigende werking van het kinderpardon. Want wat vinden wij van gelukszoekers die er al ergens op de EU grens, bijvoorbeeld op Middellandse Zee, in zijn gebleven? En de gelukszoekers die nog (extra) gaan komen en verongelukken. Wie neemt daar de verantwoordelijkheid voor. Vast niet de Hofmans die asielzoekers vooral zien als een commercieel interessant project of simpel omdat ze zich er wel lekker bij voelen. Nee, de verantwoording ligt bij de 2e kamerleden die asielzoekers zien als een zaak van politiek gewin. Zonder zich te bekommeren om de vraag wie de rekening daarvoor betaald. Het zou goed zijn als voor elke toekomstige dode gelukszoeker aan de grens de bel gaat in de 2e kamer. En dat dan de naam afgeroepen wordt van het kamerlid dat de dood van die gelukszoeker op zich neemt. Niet gedwongen, beter is dat de verantwoordelijke kamerleden zich daar vrijwillig voor aan kunnen melden. Bijvoorbeeld D66 Jetten, VVD Dijkhoff, CU Segers en CDA Buma zouden zich ieder persoonlijk garant kunnen stellen voor 100 stuks. Of dat voldoende is zal de tijd leren.

6 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen31 jan. 2019 - 3:17

De vraag is alleen wat er feitelijk waar is van die "aanzuigende werking". Is het werkelijk waar dat bijv. Armeniërs die zien dat ze in Europa meer geld kunnen verdienen een op zich kansloos asiel aanvragen in Nederland, om daarna via kinderen toch asiel krijgen? Feiten graag!

Cliff Clavin
Cliff Clavin31 jan. 2019 - 12:47

@ Frits Jansen (04:17u) - daar zeg je zo wat. Mensen die het niet hebben op vluchtelingen, asielzoekers, en het welzijn van geheel geaccultureerde kinderen bedienen zich jaar in, jaar uit van dezelfde gemeenplaatsen: - de 'aanzuigende werking' - de ouders die niets anders doen dan 'onze voorzieningen misbruiken', en 'de procedures eindeloos oprekken', zodat zij en hun kroost uiteindelijk bij 'de schrijnende gevallen' horen, die op een pardon mogen rekenen - en: ouders die in ons land gewetenloos 'er nieuwe kindjes bijmaken', om hun boze opzet, hun profiteursgedrag uiteindelijk beloond te zien ten koste van de echte, authentieke, hardwerkende Nederlander (Dijkhoffs 'goed volk'). Het is waarlijk opvallend dat de mensen die deze persoonlijke zekerheden aandragen zoveel kennis hebben van de achtergronden van de asielzoekersgezinnen; hoe komen ze daaraan? Hele statusdossiers en levenslopen nauwkeurig bestudeerd? Inzage gehad in vertrouwelijke documenten bij Justitie en IND? Dat geloof ik niet. Ik denk eerder aan instinctieve sentimenten die tot het ventileren van zulke pseudo-kennis aanzetten. Aan angst, afgunst, of een combinatie hiervan. Alsof de aantallen mensen waarom het gaat een ware bedreiging vormen voor de Nederlandse samenleving, onze cultuur. Alsof deze gezinnen zo een zwaar beslag leggen op de schatkist, dat de echte Hollander zowaar minder kan consumeren dan hij of zij graag zou willen.

Paul250371
Paul25037131 jan. 2019 - 12:51

Het zou goed zijn als voor elke toekomstige dode gelukszoeker aan de grens de bel gaat in de 2e kamer. Ja en ook voor elk kind of persoon dat sterft of gevangen wordt gezet als de IND Gestapo mensen weer eens naar een zogenaamd veilig land heeft afgevoerd.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten31 jan. 2019 - 15:40

"de Hofmans die asielzoekers vooral zien als een commercieel interessant project ..." Dat is er niet. Misschien moet je eens gaan debatteren met argumenten in plaats van verdachtmakingen.

Poezenmens
Poezenmens31 jan. 2019 - 16:08

@DePisang Het woord ‘gelukzoekers’ liggen de VVD-er c.s. nogal eens in de mond bestorven. Zelfs de Groningers in het aardbevingsgebied ontkomen er niet aan: “Partijgenoot Hoes zei eerder deze week in het radioprogramma Spraakmakers niets te zien in een generaal pardon voor Groningers met bevingsschade, ‘omdat je dan gelukszoekers krijgt’.” https://www.dvhn.nl/groningen/VVD-in-Groningen-heeft-de-pest-in-over-uitspraak-Onno-Hoes-24042614.html Ik heb het hier op Joop.nl al eens vaker geschreven over het wantrouwen van de VVD-er in de gewone burger, maa: Zoals de waard is vertrouwt hij z’n gasten.

DePisang
DePisang1 feb. 2019 - 15:51

Je kan elke euro maar 1 keer uitgeven. Het zijn de hypocrieten die geen oog hebben voor de noden van asielzoekers. En de schaarse middelen met bakken vol willen besteden aan immigranten die geen recht hebben op asiel maar blijkbaar wel de soort mentaliteit hebben die hypocrieten aanspreekt.

EricDonkaew
EricDonkaew30 jan. 2019 - 17:13

Dat 90%-verhaal vind ik vreemd. Weten ze nu al dat precies 90% van de kinderen verwesterd is? Of denken ze dat het ongeveer op die 90% gaat uitkomen, kan iets meer, kan iets minder zijn? Of is het gewoon maar een wilde gooi om de indruk te wekken dat er toch kritisch individueel naar gekeken gaat worden? Er klopt iets niet.

Joop den Uil
Joop den Uil30 jan. 2019 - 16:22

fijn voor betrokkenen. is overigens wel voortgekomen uit de Christelijke initiatieven ... complimenten daarvoor (en opvallende kinnesinne van hun opponenten in grondbeginselen)

2 Reacties
the dude
the dude31 jan. 2019 - 7:56

God bestaat niet, heb dat inmiddels ervaren helaas en Allah is een hersenspinsel.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten31 jan. 2019 - 15:42

@The Dude: Ik ben het me je eens. Maar christenen (en moslims) zijn niettemin vaak goede mensen die goede dingen doen. Anderen ook, maar zij ook.

[verwijderd]
[verwijderd]30 jan. 2019 - 15:10

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Paul250371
Paul25037131 jan. 2019 - 17:08

Helemaal eens.

JasDon
JasDon30 jan. 2019 - 13:50

Goed dat er meer geld naar het IND gaat, de procedures duren nu veel te lang. Nu hopen dat het geld ook effectief kan worden ingezet om de processen daadwerkelijk te versnellen, want daar heeft de overheid wel eens moeite mee.

1 Reactie
Stheno
Stheno31 jan. 2019 - 6:00

Jasdon, Hoeveel geld naar de IND gaat voor structurele problemen is nog niet bekend. De 13 miljoen die nu genoemd is, is alleen bedoeld om de zaken versneld af te handelen voor de ong 630 kinderen en hun familie.

MB19
MB1930 jan. 2019 - 12:58

Kan iemand mij vertellen hoe ik mijn linkse vrienden (om even mensen in hokjes te plaatsen;-)) kan uitleggen dat het een goede deal is ondanks dat er een ‘vluchtelingendeal’ in zit. Kan iemand mij vertellen hoe ik mijn rechtse vrienden (nogmaals hokjes plaatsen) kan uitleggen dat het een goede deal is ondanks dat er met ‘kinderen gehandeld’ wordt? En dan wil ik geen gescheld hebben over fascisme, racisme, nationalisme, linkse honden, rechts tuig of wat dan ook!! Ik snap er geen biet meer van hoe het allemaal kan en gaat!! ????

3 Reacties
adriek
adriek30 jan. 2019 - 14:45

De uitleg is simpel genoeg. Het gaat hier om politiek handjeklap en verkiezingsretoriek. Dat er mensen bij betrokken (of het slachtoffer van) zijn is bijzaak voor de hoofdrolspelers. Het gaat om scoren en/of de achterban tevreden proberen te houden.

HM van der Meulen
HM van der Meulen30 jan. 2019 - 15:14

De vraag stellen is hem beantwoorden, dus je snapt het wel, maar je wilt niet dat er een etiketje op geplakt wordt. Het hele punt is namelijk dat je het wel kunt vertellen, maar niet uitleggen, dat is de essentie van de retoriek. De vraag kun je een beetje vergelijken met de vraag: hoe je een gek kunt uitleggen dat hij gek is, zonder hem een gek te noemen. Dan kun je nog zo je best doen, maar dan komt er een punt dat hij wantrouwig vraagt: Je wilt toch niet zeggen dat ik gek ben?

madbako
madbako30 jan. 2019 - 16:22

Ik snap er geen biet meer van hoe het allemaal kan en gaat!! Dat is ook helemaal niet de bedoeling dat we het snappen. Als zij het in Den Haag maar snappen. Alhoewel ik daar ook ernstig aan twijfel.

adriek
adriek30 jan. 2019 - 12:23

De hele discussie negeert het feit dat aan de oorzaak van het probleem niets gedaan wordt. Asielprocedures moeten geen vijf jaar (kunnen) duren. Dan ontstaan er ook geen gewortelde kinderen. Ongeacht wat nu besloten is laait de discussie over een paar jaar toch weer op omdat er dan weer kindjes zijn die hun hele leven al hier blablabla... (Ik heb Nederlandse kennissen die zich in Noorwegen gaan vestigen, met kinderen, die arme kindjes, het zou verboden moeten worden, die kinderen raken zwaar beschadigd ...)

2 Reacties
DePisang
DePisang30 jan. 2019 - 14:32

Denk ook eens aan al die buitenlandse arbeiders die hier naar toe gehaald worden om (jarenlang tijdelijk) hier te wonen en onder de prijs te werken. Die hebben ook vaak een gezin mee met kinderen. En dat kost niet alleen expatsubsidie (over 30% van inkomen geen belasting betalen). Maar die arme kindertjes moeten ook nog gratis naar school. Het is niet meer te behappen en de scholing van alle kinderen (ook de Nederlandse) heeft er ernstig onder te lijden. Helemaal verwoest natuurlijk die kinderlevens met Nederlandse subsidiewortels https://www.parool.nl/amsterdam/expatkinderen-overspoelen-scholen-in-amstelveen~a4593006/ https://nos.nl/artikel/2266435-scholen-verwachten-forse-toestroom-van-expatkinderen.html Nederlandse nationalisten hebben de mond vol van een vrije EU, vrije wereld maar die blijkt toch vaak beperkt tot milieuvervuilende vliegvakanties. Als je 1 keer ergens "wortelt" moet het gedaan zijn met de wereldburger, want als je verkast dan ben je een zielig schrijnend geval.

Paul250371
Paul25037131 jan. 2019 - 12:54

Zijn die arme kindjes van die kennis van je ook uit hun bed gelicht midden in de nacht, opgesloten en daarna onder bewaking en geweld het vliegtuig in gebonjourd?

RosaLange
RosaLange30 jan. 2019 - 12:23

In het licht van de verkiezingen viert de kortetermijnpolitiek hoogtij. Op naar de volgende gebroken kinderhartjes en na veel gekissebis ook weer een kinderpardon. Je hebt als kind geluk als je vlak voor de verkiezingen moeten worden uitgezet, want dan heb je grote kans dat je mag blijven. Voor de andere kinderen best wel sneu, maar zo werkt dat eenmaal in een disfunctionele democratie waar ieder democratisch debat angstvallig wordt vermeden uit angst voor de kiezer.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe31 jan. 2019 - 8:01

Dit is pas het begin. Er zijn naar schatting 30.000 ongedocumenteerde kinderen in Nederland.

Cave Canem
Cave Canem30 jan. 2019 - 11:50

De politieke impact van deze deal is dat Geert Wilders in het Kamerdebat dat op dit moment wordt gevoerd zijn finest hour beleeft. En zich zichtbaar vergenoegd verheugt op de verkiezingen van 20 maart. U mag zelf invullen wie na die datum de grote verliezers zijn.

5 Reacties
Sonic2
Sonic230 jan. 2019 - 12:25

Ik denk juist dat de PVV in Maart enorm gaat verliezen. Als je ook kijkt naar de twitter time line van Wilders. Alleen maar fake accounts die daar onder reageren. Voor de rest niemand Op zijn FB pagina. Zelfs Geenstijl en Dagelijkse standaard( de reaguurders) zijn overgestapt naar Baudet. Moet je nagaan. Slaafser al die kiezer krijg je het niet. Tel daar bovenop de concurrentie van FvD en het feit dat veel PVV kiezers thuis blijven en Wilders kan wel eens( terecht) gaan verliezen. Groenlinks en FvD zullen in Maart de grote winnaars zijn. SP, PVV de verliezers. En ook D66 en CDA natuurlijk. En dat kinderpardon zijn we in Februari al vergeten. Laat staan Maart. De news cycle gaat enorm snel. Wie hoor je nog over de aanslag in Straatsburg? Dat is nog maar een maand geleden. Ik moet er wel bij zeggen dat ook de winst van FvD kan gaan tegenvallen. Ik zie vooral veel fake accounts en een paar reageerders/ reaguurders die FvD steunen. Wat base ook op FB. We moeten zeker de aanhang van FvD en PVV ook niet overdrijven. Het is nog veel, maar het aantal mensen dat hevig in de war zijn in Nederland valt nog mee.

Zapata
Zapata30 jan. 2019 - 13:23

De linkse oppositie omdat ze de agenda van de statenverkiezingen volledig laat bepalen door rechts. Terwijl er heel veel speelt hebben ze nog geen onderwerp op de agenda kunnen krijgen. Gaat weer lekker zo.

Sonic2
Sonic230 jan. 2019 - 15:17

@ Zapata Als je een beetje de Twitter en FB tijdlijn van SP, Groenlinks en PvdA volgt dan gaat het vooral klimaat, zorgkosten, pensioenen. En om sociale rechtvaardigheid. Het is eerder rechts die geen verhaal heeft. Van het CDA moeten we goedemorgen zeggen. Wilders draait zijn riedeltje af en doet alsof je via de senaat Rutte weg kan stemmen. Baudet heeft het over klimaat kosten, maar daar hebben GL en SP het ook over. En de VVD voert allemaal toneelstukjes op. Wat mij betreft waren Rutte en Buma in een zes partijen coalitie gestapt met FvD, PVV, SGP en 50 Plus. 6 vreselijk partijen zijn het. Dan waren eindelijk de ogen van de achterbannen open gaan. Dat was een rampen kabinet geworden en het had links historisch groot gemaakt. Rechts deugt al niet en rechts radicalisme is niets anders als een ziekte. Het is de enige manier om al die mensen die radicaal rechts brengen tot bezinning te brengen. Ze zijn namelijk de weg kwijt.

madbako
madbako30 jan. 2019 - 16:26

@Cave Canem 30 januari 2019 at 12:50 De politieke impact van deze deal is dat Geert Wilders in het Kamerdebat dat op dit moment wordt gevoerd zijn finest hour beleeft Is er nog een kip en een halfgare paardenkop die daar naar kijkt. Pvv stemmers al sowieso niet en als het om kindertjes gaat worden zelfs zij week.

Zapata
Zapata30 jan. 2019 - 21:04

@Sonic, allemaal leuk en aardig maar de main stream media gaan daar niet over. De afgelopen maand zijn het alleen maar die onderwerpen die rechts op de agenda zet. De coalitie en extreem rechts bepalen de agenda tot nu toe.

Rechtse Bal2
Rechtse Bal230 jan. 2019 - 11:48

het resultaat fileert vlijmscherp de verschillen: Coalitie: lange termijn Oppositie: korte termijn. en wat is regeren ? juist ja: lange termijn, oftewel VVD platform. in de roes van overwinning realiseert men zich dat echter niet. CU en CDA komen er wel later achter (en D66 is helemaal de bijwagen)

4 Reacties
Zapata
Zapata30 jan. 2019 - 13:25

VVD lange termijn? Welnee, die gaan voor de korte termijn, altijd gedaan. Snel en veel cashen. Dat is de enige visie die de VVD heeft.

vdbemt
vdbemt30 jan. 2019 - 13:49

Regeren is lange termijn. Vandaar dat het met onderwijs, de zorg, jeugdzorg, de belastingdienst, defensie, politie, woonmarkt, klimaat, OM, rechterlijk apparaat (ik vergeet nog wel iets), zo beroerd gaat. VVD kent geen 'lange termijn". Visie is bij de VVD een vies woord.

Joe Speedboot
Joe Speedboot30 jan. 2019 - 14:43

' lange termijn, oftewel VVD platform.' Proest! Rutte is vleesgeworden geworden opportunisme.

madbako
madbako30 jan. 2019 - 16:28

juist ja: lange termijn, oftewel VVD platform. Dit hadden ze dus 25 jaar geleden al kunnen voorzien. Waar is het met die lange termijn visie bij de vvd dan misgegaan.

Thomas Toverbal
Thomas Toverbal30 jan. 2019 - 11:42

Een Salomonsoordeel. Kinderen die in een schrijnende situatie zijn beland door de lange wachttijden en het bewust rekken van procedures verdienen het te blijven. Tegelijkertijd worden er maatregelen afgekondigd die voorkomen dat het zover komt. De inkorting van de wachttijden is een ambtelijk op te lossen probleem. Partijen die er eigenbelang bij hebben de procedures structureel te rekken moet voortaan duidelijk zijn dat ze hierin geen belang meer hebben maar zullen vanuit hun verongelijktheid zeker nog wel even jeremiëren. All's well that ends well.

vdbemt
vdbemt30 jan. 2019 - 10:36

Ik zie mw. van Toorenburg in de 2e Kamer. En constateer dat dat terug oppakken van de mensenlijkheid binnen het CDA, wel meevalt. Of eigenlijk: tegenvalt. Ze vindt het inhumaan mensen aan te wijzen: jij mag bij ons binnenkomen, jij niet. En maakt het humaner door minder mensen aan te wijzen die Nederland in mogen????

Sam V
Sam V30 jan. 2019 - 9:07

Dus de linkse partijen hebben nu bereikt dat mensen uit veilige landen mogen blijven en er minder echte vluchtelingen worden opgevangen. Lijkt mij niet echt een goede deal.

2 Reacties
madbako
madbako30 jan. 2019 - 16:30

Lijkt mij niet een juiste weergave

Helen2
Helen230 jan. 2019 - 19:22

@Sam V dat is exact wat er nu gebeurd is. Hierdoor is tevens het draagvlak voor het opvangen van echte vluchtelingen weer afgenomen.

vdbemt
vdbemt30 jan. 2019 - 9:03

Ik ben er nog niet uit. Het is voor de meeste kinderen (dat is al de eerste twijfel, er zijn kennelijk toch nog wel uitzonderingen) een goede uitkomst. Maar verder? CU was in aanzet voor verruiming van het kinderpardon. Maar dat gaat nu in zijn geheel verdwijnen. Net als de discretionaire bevoegdheid. Zijn ze toch weer door de VVD in de luren gelegd?

4 Reacties
Kruimeltjes2
Kruimeltjes230 jan. 2019 - 12:45

Als de aanvragen sneller worden afgewerkt, maar dan echt heel snel, dus geen loze beloften, dan heb je theoretisch geen kinderpardon regeling meer nodig. De zorgvuldigheid mag niet in het geding komen, dus het komt aan op meer capaciteit. En het vinden van capaciteit is nooit de sterkste kant geweest van de overheid onder pinokkio Rutte. Het zal me benieuwen.

vdbemt
vdbemt30 jan. 2019 - 14:00

@Kruimeltjes. Inderdaad. Sinds de jaren '80 wordt al geroepen dat de procedures korter moeten. Dat is er in de praktijk nog steeds niet van gekomen. Niet waarschijnlijk dat dat nu opeens wel gaat gebeuren. Vooral ook niet om dat wat je ook zegt: dat kost capaciteit. Die gaat (onder de VVD) niet gegeven worden. Zo is het feit dat (26 jan) de belastingdienst ca 20.000 risicovolle belastingaangiften goedkeurt, voor de staatssecretaris geen schok. Dat gebeurt jaarlijks. Dat is een keuze tussen bezetting en 'derving'. Waar voor het laatste wordt gekozen. Als je als minimum-inkomer samen gaat wonen, word je streng gecontroleerd en waar mogelijk gekort. Dit laten ze lopen.

JasDon
JasDon30 jan. 2019 - 14:01

'En het vinden van capaciteit is nooit de sterkste kant geweest' Het is ook niet makkelijk, eerst allerlei medewerkers aannemen, inwerken en vervolgens hopen dat ze ook blijven. Plus de nodige overhead voor de organisatie zelf die gerealiseerd moet worden. Daarbij is het maar de vraag of de nieuwe mensen keihard gaan werken. Wellicht komen sommige ambtenaren wel op de gedachte dat traag werken ook betekent dat ze langer in dienst blijven en dat de verwachtingen van de managers niet al te hoog worden. Want dat levert toch alleen maar stress op? Juist dit soort zaken zou je als IND willen uitbesteden aan marktpartijen, i.c.m. performance contracten en het eenvoudig op/afschalen van capaciteit.

Paul250371
Paul25037131 jan. 2019 - 13:04

De VVD heeft doelbewust de IND kaalgeplukt om de zooi te traineren zodat het als afschrikmiddel tegen immigratie wordt ingezet. Het zijn hypocriete boeven

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander30 jan. 2019 - 8:58

Politieke geldwisselaars in politieke 'tempel'? Een deal? Voor wie eigenlijk allemaal? Meer een soort cosmetische kinder- en mensenhandel. Verder op dit punt Olaf M hieronder maar even lezen. Dat overtuigd meer dan alle handelsmannetjes op het binnen- en buitenhof. En voor de gelovigen onder ons: Wat zou Jezus gedaan hebben op dit handelsplein? Cashen? Stiekem binnen(CDA,D66, CU) of gewoon buiten(VVD)? Ik denk dat er een tafel vol zilverlingen in de lucht zou zijn gevlogen. Dijkhof zou dat gebaar/ deze demonstratie denk ik niet begrijpen. Je ziet hem zo de kostbare zilverlingen van de grond afschrapen en roepen dat sommige demonstraties verboden zouden moeten worden. Business as usual!

Starter2
Starter230 jan. 2019 - 8:35

Wat een grote woorden worden hier weer gebruikt. Zijn de druiven echt zo zuur? Wees blij dat er nu een oplossing is voor 630 kinderen en hun familie. Wees ook blij dat er nu stappen worden gezet om herhaling in de toekomst te voorkomen.

3 Reacties
toshiba
toshiba30 jan. 2019 - 8:45

nee voor een deel is er een oplossing. maar voor andere kinderen, toekomstig nog altijd niet. en wat gaat de coalitie doen als er zodirect actie gevoerd voor die andere gewortelde kinderen de buiten de regeling gaan vallen? kortom een draak van een compromis.

LaBou
LaBou 30 jan. 2019 - 11:55

Ik ben bang dat er geen sprake is van druiven, of ze nou zuur zijn of niet. Het gaat meer over knollen voor citroenen.

madbako
madbako30 jan. 2019 - 16:33

@toshiba 30 januari 2019 at 09:45 nee voor een deel is er een oplossing. maar voor andere kinderen, toekomstig nog altijd niet. en wat gaat de coalitie doen als er zodirect actie gevoerd voor die andere gewortelde kinderen de buiten de regeling gaan vallen? Het is in dit tijdsmoment. In de toekomst is er vermoedelijk een andere coalitie en coalities. Dus alle nu gemaakte afspraken en regelingen kunnen in de toekomst in principe gewoon onder het kleed worden geveegd. Het zijn maar afspraken en afspraken kan je als het moet negeren

Bernie2
Bernie230 jan. 2019 - 8:34

VVD is natuurlijk dé grote winnaar van het asieldebat. Laten een tijdelijk en beperkt kinderpardon en misschien nog een handvol vluchtelingen toe in ruil voor het extreemrechtse deur-op-slot naar Italiaans model voor veel minder vluchtelingen die onze bescherming heel hard nodig hebben. Droeve toestand bij D66, CDA en CU. Zij hebben wat gekeft deze week, maar laten het kritiekloos gebeuren zonder het echte gevecht van integriteit en menselijkheid met de VVD te leveren. Vederlicht en tijdelijk succesje over bloedende hoofden.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt30 jan. 2019 - 9:04

Mee eens.

Klaas Punt
Klaas Punt30 jan. 2019 - 9:08

Bernie, ik ben het geheel met je eens. Wat een trieste dag voor Seegers, cs. En wij allen natuurlijk.

Tony Soprano
Tony Soprano30 jan. 2019 - 12:10

Dat is maar zeer de vraag. Hoe lang zit dit kabinet er nog? En hoe zien toekomstige kabinetten er uit? Misschien zonder de VVD. Los daarvan, het is gewoon wachten op de volgende Lilly/Howick zaak.

Sonic2
Sonic230 jan. 2019 - 12:38

Als ik CU, CDA en D66 was dan had ik gewoon gewacht tot na de eerste kamer verkiezingen. Dan biedt Groenlinks zijn gedoogsteun aan. En dan heb je een sterkere onderhandelingspositie. Of de PvDA op een aantal dossiers. Die wil ook met het kabinet samenwerken. Dan kan je meer binnen slepen op kinderpardon, klimaat. Het is ook voor D66 een groot voordeel, want je maakt een grote electorale concurrent mede verantwoordelijk. De VVD heeft inderdaad de slag gewonnen. D66, CDA en CU hebben de zeer grote fout gemaakt om niet de Roemer variant te proberen. CDA en D66 zijn gehalveerd en anders als heel wat andere mensen ben ik voor CU bang dat de peilingen hun wel erg hoog inschatten. In 2010 verloren ze ook al na Balkenende 4 een zetel. Ook het gedogen in Rutte 2 heeft ze hoogstens 0,2 % opgeleverd. Je kon dat ook gewoon simpel uit de historie halen. De schuld en alle ellende gaat altijd naar de partijen die niet de premier leveren. De winst gaat altijd naar de partij die de premier levert. Dus dat CDA, D66 en ook toch CU klappen zouden krijgen was alleen maar logisch.

Anoniempje5
Anoniempje530 jan. 2019 - 8:34

Wauw, dit lijkt me een volledige overwinning voor de VVD. Nu een paar kinderen toelaten en daarna nooit meer zeuren. En dan ook de instelling die mede verantwoordelijk is voor de lange wachtlijsten laten beslissen over de schrijnende gevallen die ze zelf hebben veroorzaakt. En de minister kan zijn handen in onschuld wassen en naar iemand ander wijzen die niet politiek benoemd wordt maar en van afhankelijk is voor zijn budget. Wat kan daar nou fout mee gaan?

1 Reactie
OlavM
OlavM30 jan. 2019 - 22:04

@ Anoniempje: [Wat kan daar nou fout mee gaan?] Een heleboel. Het eigenlijke onderliggende probleem is niet opgelost, zoals een hoogleraar vanavond terecht in "Nieuwsuur" zei. Wacht maar af.

José
José30 jan. 2019 - 8:02

Volgens Judith Sargentini is dat meewerkcriterium onwettig. Je vraagt je af of de partijen dat wel weten. “Zolang er een asielprocedure loopt, mag je niet uitgezet worden. Bij het kinderpardon geldt als voorwaarde dat je gedurende je procedure meewerkt aan je eigen uitzetting. De overheid eist daarmee iets wat niet mag.” https://www.oneworld.nl/movement/kinderpardon-de-overheid-is-onwettelijk/

4 Reacties
Helen2
Helen230 jan. 2019 - 11:18

Het ligt een beetje anders. Mensen die niet in aanmerking komen voor asiel, dus geen vluchtelingen maar migranten zijn, moeten wel degelijk meewerken. Als ze nl uitgeprocedeerd zijn, volgt uitzetting. Zo is de wet, en niet anders.

Karingin
Karingin30 jan. 2019 - 17:11

Helen: Dat is wat de regering bepaald heeft, dat betekent niet dat het niet in strijd is met bv. de mensenrechten (en dus onwettig is). Die worden hier aan de lopende band geschonden, met de nationale wet in de hand. We worden regelmatig op de vingers getikt door bv. het Europese Hof of de VN.

OlavM
OlavM30 jan. 2019 - 22:00

@ Helen: Nee, José (en Judith Sargentini dus) heeft wat het Kinderpardon betreft gelijk. Het Europees Hof van de Mensenrechten heeft de staf gebroken over deze Nederlandse "catch22-"regeling.

José
José31 jan. 2019 - 6:05

@Olav Dank voor de bevestiging. Maar daarom begrijp ik ook de noodzaak van een compromis niet, en stel ik de vraag of de partijen op de hoogte zijn hiervan. Als bij het gros van de aanvragen geen pardon toegekend wordt louter vanwege het niet voldoen aan het meewerkcriterium en dat criterium blijkt onwettig te zijn, dan ligt het toch voor de hand dat dat criterium wordt verwijderd en dat aan de betreffende personen met terugwerkende kracht alsnog een verblijfsvergunning wordt toegekend? Dat is dan toch voldoende? Waarom zou de VVD gecompenseerd moeten worden om te voldoen aan een wettelijke bepaling? Zie ik dat verkeerd, zie ik iets over het hoofd of zijn de politieke belangen rond beeldvorming mbt de komende verkiezingen weer eens allesbepalend? (En zijn dus álle partijen bereid om de prijs daarvoor af te wentelen op 250 vluchtelingen) En dan heb ik nog een andere vraag. Er wordt gesteld dat het kinderpardon kan worden afgeschaft, omdat het de bedoeling is dat gezinnen korter moeten wachten op een besluit, maar Harbers wil niet garanderen dat de procedures inderdaad korter worden. Wat gebeurt er dan nu met de Definitieve regeling van het Kinderpardon die gekoppeld is aan de afspraken in het Kinderrechtenverdrag? (https://www.groene.nl/artikel/gelden-kinderrechten-dan-niet-voor-vreemdelingenkinderen) Wordt die regeling dan geschrapt? En als blijkt dat de procedures in de praktijk niet korter worden, en opnieuw de vijf jaar overschrijden, wat dan? Hebben de afspraken in het Kinderrechtenverdrag dan geen gelding meer ook al heeft Nederland dat verdrag bekrachtigd? En zou dat dan wél wettig zijn?

Bert de Vries
Bert de Vries30 jan. 2019 - 7:44

'Het Kinderpardon wordt afgeschaft.', wordt in het radionieuws gezegd. Als dat betekent dat de deelnemende partijen aan een 'Nee' zijn gehouden als een volgend kabinet een kinderpardon voorstelt, dan is de huidige oplossing niet alleen misdadig in humanitaire zin, maar ook nog eens een verkrachting van de democratie.

1 Reactie
Peeman
Peeman30 jan. 2019 - 9:03

Niet als de procedures nu goed worden ingeregeld. Of je mag blijven, of je gaat direct weer weg. Geen pardon meer nodig.

the dude
the dude30 jan. 2019 - 7:15

Erg slap van de VVD, er komen zeker verkiezingen aan?

1 Reactie
Krek
Krek30 jan. 2019 - 15:11

De VVD is goed in het sluiten van deals. Ze geven wat, en krijg er wat voor terug. De harde lijn laten ze over aan de 'eeuwige oppositie'-partijen. Dit is wat regeren inhoudt: compromissen sluiten en proberen een goede middenweg te vinden tussen de diverse belangen. Eerlijk gezegd vind ik dat van meer kracht getuigen dan het achterban pleasende geroep en weglopen van sommige (oppositie)partijen. Ik ben niet overdreven gelukkig met deze uitkomst, maar gezien de draai van de coalitiepartners was wat geven en nemen onvermijdelijk. Dit is dan nog een heel redelijke oplossing. Vooral het gegeven dat er meer geld gaat naar het IND lijkt me een verstandige zet.

geronimo3
geronimo330 jan. 2019 - 6:28

Ik blijf het raar vinden,als je als vluchteling zolang moet wachten door het beleid van die overheid en er dan jaren voorbij gaan zonder dat je weet waar je aan toe bent. Ik ga later op de dag wel lezen wat het compromis is geworden en dan reageer ik mogelijk daar wel op.

5 Reacties
Helen2
Helen230 jan. 2019 - 11:21

Toch dat onderscheid maken tussen vluchteling die asiel krijgt en de migrant die daar geen recht op heeft. Deze mensen hebben bewust hun asielprocedure opgerekt na herhaaldelijk te horen te hebben gekregen dat ze geen recht op asiel hebben. We hebben het hierin dit geval dus niet over vluchtelingen, want die krijgen gewoon asiel in NL, maar we hebben het hier over uitgeprocedeerden.

Tony Soprano
Tony Soprano30 jan. 2019 - 12:14

Hoorde vandaag op Radio1 (BNN/VARA) dat 90% van de vertraging wordt veroorzaakt door asieladvocaten en 10% door de IND/overheid. Dus wel de bal leggen daar waar die hoort.

Karingin
Karingin30 jan. 2019 - 17:07

Ten eerste duurt het sowieso al anderhalf jaar (https://www.vluchtelingenwerk.nl/persbericht/persbericht-vertraging-asielprocedure-opgelopen-tot-bijna-anderhalf-jaar) voor er een besluit genomen wordt. Ten tweede is de IND heel erg streng, homo's worden bijv. vaak niet erkend omdat ze met een westerse blik kijken naar dat fenomeen. En ook het lijstje veilige landen is behoorlijk dubieus. Ik heb de cijfers van Tony zo snel niet kunnen verifiëren, dus laten we er even vanuit gaan dat die kloppen (al heb ik zo'n vermoeden dat het anders ligt, gezien de opstelling van IND-ambtenaren). Maar dan, ga je nou echt van iemand verwachten dat die niet alles op alles zet om een verblijfsvergunning te krijgen? Serieus? Dan heb je weinig menselijk inzicht. Het is de overheid die ervoor moet zorgen dat iemand snel duidelijkheid krijgt en actie ondernemen op het moment dat die er is. Daar zitten uiteraard wel wat haken en ogen aan, maar je kunt de schuld echt niet afschuiven op de asielzoeker. Die heeft alle recht om geluk te zoeken. Net als jij.

OlavM
OlavM30 jan. 2019 - 21:50

@ Karingin: Uitstekend verwoord.

Paul250371
Paul25037131 jan. 2019 - 13:15

Karingin Precies

dordtenaar2
dordtenaar230 jan. 2019 - 6:17

Dit is absoluut een grote nederlaag voor de VVD. Wat is er afgesproken 1. De kinderen mogen blijven. Nederlaag voor de VVD 2. IND krijgt er geld bij. Is daar iemand op tegen? 3, De discretionaire bevoegdheid wordt in het volgend regeer akkoord weer bij de staatssecretaris gelegd. Nederlaag op termijn voor de VVD. Ik snap werkelijk niet dat hier mensen zijn die roepen dat de VVD gewonnen heeft in deze zaak.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt30 jan. 2019 - 9:07

Kinderpardon verdwijnt. Discretionaire bevoegdheid verdwijnt. En: ze regeren nog steeds. Noem dat maar eens 'verliezen'.

OlavM
OlavM30 jan. 2019 - 21:48

@ vdbemt: De "discretionaire bevoegdheid" verdwijnt niet (zoals staatssecretaris Harbers ten onrechte in Nieuwsuur vanavond zei), maar wordt overgeheveld naar de IND met een "onafhankelijke adviesommissie". Het is onzinnig de illusie te hebben dat zich niet opnieuw weer "schrijnende gevallen" zullen voordoen en mensen die zich daarvoor zullen gaan inzetten. Zoals een hoogleraar in "Nieuwsuur" zei: "Het probleem is niet opgelost."

Sonic2
Sonic230 jan. 2019 - 0:24

Een klinkende overwinning voor de VVD. Ik ben in ieder geval voor een verruiming van kinderpardon. Zacht voor mensen zoals Lilli, Howick en vooral Hayarpi. Die mensen verdienen een zachte hand. Ik vind wel dat er strenger mag worden opgetreden tegen aso immigranten. Voor de rest is het akkoord vooral een papieren tijger. De coalitie heeft de boel bij elkaar gehouden. Er is vooral veel geschoven. Op naar Maart en April zal de coalitie denken. Op naar weer aantal grote hobbels. Dit kabinet blijft toch ondanks alles overeind en dat is toch best knap.

1 Reactie
OlavM
OlavM30 jan. 2019 - 21:38

@ Sonic: [Een klinkende overwinning voor de VVD. Ik ben in ieder geval voor een verruiming van kinderpardon]. Die verruiming is juist niet een "klinkende overwinning" van de VVD, maar een concessie. Wat het kabinet betreft moet ik denken aan drs. P's lied "Dodenrit": https://www.youtube.com/watch?v=rAaL1pO3qAw

Hiltermann
Hiltermann29 jan. 2019 - 23:28

Gemiste kans, had dit krikkemikkege kabinet graag zien vallen op het kinderpardon. Tenminste een zaak die er toe doet.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins229 jan. 2019 - 23:07

Bah, ik krijg onderhand echt ddn hekel aan dijkhof. Wat een garteloze afschuwlijke man is het roch. Onschuldige kindjes naar hun dood sturen "ja en" zegt deze magere hein.

4 Reacties
Helen2
Helen230 jan. 2019 - 11:22

Wat een hoop onzin.

Tony Soprano
Tony Soprano30 jan. 2019 - 12:12

Naar Armenië = naar hun dood? Verklaar je nader.

Karingin
Karingin30 jan. 2019 - 16:46

Ik heb al een hele tijd een bloedhekel aan die man. En Tony, dat ging natuurlijk over Nemr die naar Irak zou moeten.

dordtenaar2
dordtenaar231 jan. 2019 - 6:28

@Karingin Weet je wel dat er maandelijks kinderen van de leeftijd van Nemr naar Irak worden terug gestuurd? Voor deze kinderen is er geen kamerlid die in de bres wil springen zelfs niet van de cu of d66.. Nemr mag misschien blijven omdat hij geworteld is, niet omdat Irak onveilig zou zijn.

Joop Schouten
Joop Schouten29 jan. 2019 - 22:40

Een Pyrrusoverwinning. Nee, erger als dit doorgaat. Eén stap voorwaarts, twee achteruit. Er is straks geen genade meer. 'Raus ist raus!'

1 Reactie
Joop Schouten
Joop Schouten29 jan. 2019 - 23:17

PS, Buma vindt dit 'rechtvaardiger'. Als dit wordt aangenomen is er geen clementie meer. Never nooit. ... Tot WIJ deze 'ideologische neoliberale eikels' (én zij dit dit goedkeuren) electoraal geen macht meer gunnen totdat het besef is ingedaald dat 'humaniteit', in de grootst mogelijke intrinsieke betekenis van dit woord en uitwerking, wet wordt. (Hun god vindt dat ook.) Punt.

Mostafa
Mostafa29 jan. 2019 - 22:06

Zijn de betreffende kinderen ook meteen psychisch genezen van dat jaren lang touwtrekken tussen ''ja baas nee baas ?'' Slapen deze kinderen per vandaag lekker ?!

3 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194729 jan. 2019 - 22:29

Die kinderen die wel zijn uitgezet, of hun ouders, hoe zullen die slapen als ze dit nieuws vernemen. Er is iets oneerlijks, iets willekeurigs aan dat pardon, de een wel, de ander niet.

Helen2
Helen230 jan. 2019 - 11:25

@ FransAkkermans, precies het is een volkomen willekeurig beleid.

Satya
Satya30 jan. 2019 - 20:40

Helen Wat is je punt?

OlavM
OlavM29 jan. 2019 - 22:06

RAAR MISBAKSEL Eest een citaat van de NOS: “Dit verandert er, in het kort: -De groep van 700 kinderen wordt opnieuw beoordeeld op basis van het meewerkcriterium. De verwachting is dat 90 procent van die groep mag blijven. Omdat de ouders dan ook niet meer kunnen worden uitgezet, zal het totaal uitkomen op 1300 kinderen en volwassenen. -De discretionaire bevoegdheid, waarmee besloten kan worden om individuele gevallen een verblijfsvergunning te geven, ligt niet langer bij staatssecretaris Harbers. Het hoofd van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zal dat op zich nemen. Die zal worden geadviseerd door een onafhankelijke commissie. -Er komt 13 miljoen extra beschikbaar, zodat het IND met snellere procedures kan voorkomen dat er een nieuwe, soortgelijke groep ontstaat, zoals nu bij het kinderpardon. -Om ruimte voor deze mensen te creëren gaat de vrijwillige overname van vluchtelingen uit oorlogsgebieden van 750 naar 500." ----------------------------------------------- Met uitzondering van het extra geld voor snellere procedures vind ik dit "compromis" een raar misbaksel. -Het verschuiven van de discretionaire bevoegdheid naar het hoofd IND (geadviseerd door een "onafhankelijke commissie") zal de facto weinig veranderen, zoals ik hieronder heb aangegeven. En die bevoegdheid blijft sowieso in de toekomst onmisbaar, juist ook voor hier gewortelde kinderen! -Wat betekent in 's hemelsnaam: "de groep van 700 kinderen wordt opnieuw beoordeeld op basis van het meewerkcriterium"? Hoezo zou dan 90 % naar verwachting mogen blijven? Juist dat meewerkcriteriun was toch de bottleneck en bleek een fopspeen! Hebben de andere partijen (niet VVD) zich hiermee niet met een kluitje in het riet laten sturen? -En waarom in 's hemelsnaam "gaat de vrijwillige overname van vluchtelingen uit oorlogsgebieden van 750 naar 500."? "Om ruimte te creëren"! Wat een volslagen idiote kruideniersmentaliteit!

14 Reacties
OlavM
OlavM29 jan. 2019 - 22:13

[Het verschuiven van de discretionaire bevoegdheid naar het hoofd IND (geadviseerd door een “onafhankelijke commissie”) zal de facto weinig veranderen, zoals ik hieronder heb aangegeven.] Nl.onder: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/vvders-in-geweer-voor-aanpassing-uitzetbeleid-kinderen Ik citeer mij zelf: "Prijsgeven van de “discretionaire bevoegdheid” van de staatssecretaris van justitie en veiligheid is onzinnig. Niet voor niets is deze juist expliciet in de Vreemdelingenwet vastgelegd. In de praktijk zullen zich immers altijd humanitair schrijnende gevallen voordoen. Dus juist op dit terrein is zo’n bevoegdheid onmisbaar om het noodzakelijke maatwerk te kunnen leveren. Dan zullen de politici bij eventuele afschaffing hiervan snel genoeg achter komen." Gekozen is nu dus voor een cosmetische verandering.

Sonic2
Sonic230 jan. 2019 - 0:40

Het is overduidelijk een politiek compromis. Er is wat geschoven. De VVD is gecompenseerd. CU en D66 hebben gescoord met de bestaande gevallen die mogen blijven. VVD heeft het laten overkomen alsof ze heel opzicht CU en D66 hebben geholpen. Een politiek akkoord. Het is een behoorlijk pakket aan maatregelen. Het laat ook zien dat formaties best in 2 of 3 weken afgehandeld kunnen worden. Als partijen maar over hun eigen schaduw stappen. Je kunt in 1 dag dus de immigratie paragraaf verbouwen en in 2 dagen kun je 12 miljard bezuinigen( het Kunduz akkoord in 2012). Altijd die drukte en onzin over versplintering en dat het allemaal zo moeilijk is. Je kunt als coalitie altijd deals maken. Als je maar wilt. Het is niet zo moeilijk.

Paul250371
Paul25037130 jan. 2019 - 3:51

Wat een volslagen idiote kruideniersmentaliteit! Zou je denken, het is gewetenloosheid.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jan. 2019 - 5:49

OlavM Ik ben het met je eens. Ik begrijp ook de kritiekloze opstelling van de media hierin niet. Feitelijk wordt de situatie voor kinderen slechter over misschien langere tijd. (afhankelijk van komende regeringen). Dit is niet alleen een kruideniersmentaliteit maar tevens een boekhoudersmentaliteit op vele vlakken. Vooral ook op die van het berekenen van het gezichtsverlies van huidige regeringspartners, voor zover ik het kan overzien. Dat laatste lijkt hier leidraad. Een kortere blik op de toekomst kun je je m.i. nauwelijks bedenken. Dit gaat niet meer over asielkinderen lijkt het.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jan. 2019 - 8:28

OlavM Ik heb overigens over het zogenaamde verschuiven van die bevoegdheid mijn bedenkingen. Ben bang dat het in feite zowat afgeschaft gaat worden. Anders had de VVD dit niet goedgekeurd. Ik denk dat er wel addertjes onder het gras zitten. Ik heb ook minder vertrouwen in de AIVD eerlijk gezegd dan jij hebt. Een onafhankelijk advies zegt overigens niets als het bijvoorbeeld niet bindend wordt. Feitelijk heeft de AIVD ook nu al een macht om het anders te doen, anders aan te pekken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jan. 2019 - 8:28

aan te pAkken.

Kruimeltjes2
Kruimeltjes230 jan. 2019 - 9:46

"Om ruimte voor deze mensen te creëren gaat de vrijwillige overname van vluchtelingen uit oorlogsgebieden van 750 naar 500" Dit klinkt toch als: Wir brauchen Lebensraum en er is dus geen plaats voor anderen.

Helen2
Helen230 jan. 2019 - 11:30

@Minoes je bedoelt denk ik de IND ipv de AIVD.

OlavM
OlavM30 jan. 2019 - 13:26

@ Paul250371: [Zou je denken, het is gewetenloosheid.] Klopt, is een betere aanduiding.

OlavM
OlavM30 jan. 2019 - 13:33

@ Sonic: Natuurlijk is het een politiek compromis is. Er is geplust en gemind. Waar het mij hier om gaat is, dat het een voslagen raar misbaksel is.

OlavM
OlavM30 jan. 2019 - 13:34

@ Minoes&tuin: Daar heb je volkomen gelijk in.

OlavM
OlavM30 jan. 2019 - 13:49

@ Minoes&tuin: [Ik heb overigens over het zogenaamde verschuiven van die bevoegdheid mijn bedenkingen. Ben bang dat het in feite zowat afgeschaft gaat worden. Anders had de VVD dit niet goedgekeurd.] Dat is zeker de bedoeling van de VVD. Maar ik denk dat het een illusie is. "Schrijnende gevallen" zullen hoe dan ook zich blijven voordoen, waaronder ook die van hier gewortelde kinderen. En burgers zullen zich daarvoor in blijven zetten. Het is illusoir te denken dat dit soort problemen wordt bezworen met het verschuiven een andere functionaris die formeel erover beslissingen neemt. De IND blijft tenslotte ressorteren onder het ministerie van justitie en veiligheid.

OlavM
OlavM30 jan. 2019 - 21:30

Journalist Jeroen Wollaars zegt in “Nieuwsuur” ten onrechte: “De discretionaire bevoegdheid wordt afgeschaft”. Staatssecretaris Harbers van justitie en veiligheid ontkent dit niet en bevestigt het! Maar dat is niet het geval. Die bevoegdheid blijft bestaan maar wordt op afstand gezet van de staatssecretaris, nl. overgeheveld naar de IND met een “onafhankelijke adviescommissie”. En het oordeel wordt zo veel mogelijk beperkt tot de eerste aanvraag. Maar het is een illusie, want “schrijnende gevallen” zullen zich voor blijven doen en ook mensen die zich daarvoor zullen inzetten. Zoals de hoogleraar in “Nieuwsuur” zei: “Het probleem is niet opgelost”.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 jan. 2019 - 7:04

Natuurlijk bedoel ik IND! Sorry voor de spraakverwarring.

[verwijderd]
[verwijderd]29 jan. 2019 - 21:51

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
OlavM
OlavM29 jan. 2019 - 23:14

@ Stanley48: [Die bevoegdheid is overgeheveld naar de IND....] Dit heeft in de praktijk niet zo veel betekenis. De bevoegdheid blijft, en dat kan ook niet anders. Die is alleen op een beetje afstand van de desbetreffende staatssecretaris gezet. [....en de procedures worden korter.] Daarvan is iedereen voorstander.

Poezenmens
Poezenmens29 jan. 2019 - 21:28

Daar komt de VVD dus mooi van af. De discretionaire bevoegdheid wordt op een sneaky manier over de schutting gegooid op het bordje van de IND. Wat een hardvochtige club is het toch. Trappen naar beneden, likken naar boven.

5 Reacties
Peeman
Peeman30 jan. 2019 - 5:49

Tja, de vorige keer werd een staatssecretaris met de dood bedreigd. De IND bedreigen is iets moeilijker. Jammer dat het zo moet gaan.

M7
M730 jan. 2019 - 7:16

" ... likken naar boven .." ? En wie zit daar dan boven ?

EricDonkaew
EricDonkaew30 jan. 2019 - 7:29

@Merel: De discretionaire bevoegdheid wordt op een sneaky manier over de schutting gegooid op het bordje van de IND. ------------------------------ Maar is dat zo erg? Harbers vonden de meesten (onder wie ik) wel wat erg streng. Het IND is vermoedelijk wat milder.

LaBou
LaBou 30 jan. 2019 - 9:28

"Het IND is vermoedelijk wat milder" Dream on. Het IND krijgt de mogelijkheid af te wijken van zijn eigen beslissing? En dat gaan ze in schrijnende gevallen dan ook echt doen? Dan hadden ze ook een andere beslissing kunnen nemen en dat doen ze dan weer niet.

Helen2
Helen230 jan. 2019 - 11:29

Eigenlijk hoort die bevoegdheid ook bij de bevoegde instantie: de IND.

Bluesboy
Bluesboy29 jan. 2019 - 21:20

CDA,CU en D'66 zwichten voor de kinderbeulen van de VVD. Gadverdamme!

watsgebeurt
watsgebeurt29 jan. 2019 - 20:20

Dit lijkt toch een overwinning te zijn voor Dijkhoff. De slag verloren maar wel de oorlog gewonnen. En terecht het moet klaar zijn met die pardon regeling om de zoveel jaar. Dit is namelijk een business geworden door de partijen die deze mensen/families steunen. Door te blijven rekken en trekken, aarden ze in Nederland en met een media offensief komt er weer een pardon.

3 Reacties
Lucas2000
Lucas200029 jan. 2019 - 21:34

Heeft die kille man zelf kinderen? Ik mag hopen van niet. En wat betreft business, dan moet je bij de VVD zijn, die kunnen alleen maar aan geld denken. Ik zou me kapot schamen als ik lid zou zijn van zo'n holle partij.

toshiba
toshiba30 jan. 2019 - 8:49

nee hoor een volgend kabinet kan dat gewoon weer instellen.

Karingin
Karingin30 jan. 2019 - 16:38

Het is anders deze regering die er bewust voor kiest de procedures lang te rekken en ook de hele tijd in beroep te gaan bij een positieve beslissing. Daar zou een signaalwerking van uit gaan. Domme eikels. Worden om de haverklap in hun reet gebeten door hun eigen stupide beleid.

OlavM
OlavM29 jan. 2019 - 20:17

[.....zou de kinderpardonregeling voor nieuwe gevallen volledig worden afgeschaft, een eis van de VVD. De discretionaire bevoegdheid om voor schrijnende gevallen een uitzondering te maken zou wel blijven bestaan, maar wordt overgeheveld van de staatssecretaris naar de IND]. Het volledig afschaffen van een kinderpardonregeling zal de facto onmogelijk blijken. De "discretionaire bevoegdheid" is onmisbaar, zoals ik eerder heb aangegeven, en zal dus ook in de toekomst van belang blijven voor hier gewortelde kinderen. En deze bevoegdheid overhevelen naar de IND? Dat is natuurlijk een schijnbeweging, een lachertje. De IND is als dienst immers ondergeschikt aan de minister en vooral staatssecretaris van justitie en veiligheid.

1 Reactie
itsme3
itsme330 jan. 2019 - 13:03

"En deze bevoegdheid overhevelen naar de IND? Dat is natuurlijk een schijnbeweging, een lachertje. De IND is als dienst immers ondergeschikt aan de minister en vooral staatssecretaris van justitie en veiligheid." Nadat de staatssecretaris bij het laatste pardon gechanteerd en fysiek bedreigt werd, is het niet meer dan logisch om dit voor zijn/haar eigen veiligheid daar weg te halen. Op zich geen gewenste ontwikkeling, maar in deze omstandigheden niet meer dan logisch.

Bert de Vries
Bert de Vries29 jan. 2019 - 20:14

Dat de voorstanders van een pardon de argumenten voor zo'n pardon wel door de shredder willen halen als ze voor één keer hun zin krijgen, is weerzinwekkend. Of buitengewoon humaan. Of christelijk.

OlavM
OlavM29 jan. 2019 - 20:09

[Wat dat akkoord inhoudt is nog niet bekend, daarover moeten de fracties van de partijen eerst nog meebeslissen.] Nu dus nog even afwachten om te horen welke meloen de andere partijen dan de VVD zich nu weer door de keel hebben laten douwen.

Peeman
Peeman29 jan. 2019 - 19:54

Nou vooruit. Nog één keer en dan goed dicht timmeren en nooit weer.

2 Reacties
Helen2
Helen230 jan. 2019 - 11:33

Wishfull thinking.

Paul250371
Paul25037131 jan. 2019 - 13:25

Aaaahhh, een kindervriend. Goed dicht timmeren laat ze maar verrekken.

Zapata
Zapata29 jan. 2019 - 19:51

Geen kabinetscrisis maar ze hebben met dit onderwerp weer drie weken het nieuws beheerst. Tik tak, nog even en de staten verkiezingen zijn daar en er heeft nog geen enkele opositie partij een onderwerp op de agenda kunnen zetten.

Cliff Clavin
Cliff Clavin29 jan. 2019 - 19:38

Haha, die Dijkhoff toch - "Voor wisselgeld doe ik het niet. Het moet cash zijn." Wil hij weer eens als een man van de wereld naar buiten treden, gaat het alweer mis. Wisselgeld is in de praktijk altijd cash (meestal in de vorm van munten). Hij bedoelde te zeggen: een forse zak met contanten, of: een hele bom duiten. Maar dat staat niet goed. Nu serieus: wat te denken van dit? "Als al deze zaken zijn afgehandeld zou de kinderpardonregeling volledig worden afgeschaft, een eis van de VVD. De discretionaire bevoegdheid om voor schrijnende gevallen een uitzondering te maken zou wel blijven bestaan, maar gaat van de staatssecretaris naar een speciale commissie of hoge ambtenaar." Onze eigen Helen zal dit wel toejuichen. Maar ik krijg er geen goede gevoelens bij, net zo min als ik die ooit bij de inzendingen van Helen gekregen heb.

3 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries29 jan. 2019 - 21:04

We zitten weer eens op dezelfde lijn. Een voor christenen al helemaal weerzinwekkende deal. Kinderen in de toekomst laten stikken in ruil voor schone handen nu.

Paul250371
Paul25037129 jan. 2019 - 21:47

Het is een smerige farce. Wat een gewetenloze troep. Wisselgeld??, 90% 630 kinderen ipv 700 want stel je voor. En die Gristenhufters en D66 kunnen met een schoon geweten naar hun achterban. INDuitzetters krijgen bevoegdheid. Dat moet een pluspunt zijn want Harbers, Dijkhoff waren harteloze draken. De regering (VVD en CDA, PVDA) hebben moedwillig de procedure getraineerd, niet gezorgd voor een fatsoenlijke afwikkeling. Maar goed, als Sinterklaas weer in het land is janken ze weer krokodillen tranen voor blanke kinderen als mensen weer stilstaand voor gekleurde kinderen opkomen. Altijd een feest met de VVDcriminelen.

Cliff Clavin
Cliff Clavin30 jan. 2019 - 12:11

@ Bert en Paul - dank jullie. Inderdaad: we denken er hetzelfde over. Er is een koop met het geweten gesloten, in ruil voor politieke macht. Hollandse handel op een ethisch onacceptabele manier. Die 90% maakt dit alles inderdaad tot een afschuwelijke farce. Misschien, héél misschien zal Gert-Jan Segers ooit zelfinzicht en wroeging krijgen. Maar dan is het te laat.