Joop

Coach Spaanse voetbalvrouwen die kant van aanrandende voorzitter koos ontslagen

05-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1555 keer bekeken
  •  
ANP-475828822

Ruim twee weken na het gewonnen WK voetbal voor vrouwen heeft de Spaanse federatie bondscoach Jorge Vilda ontslagen. Dat melden Spaanse media dinsdag. Volgens dagblad Mundo Deportivo is Vilda telefonisch op de hoogte gebracht van zijn ontslag.

De 42-jarige coach lag al lange tijd onder vuur. Na het winnen van de wereldtitel verslechterde zijn toch al beroerde verstandhouding met zijn speelsters toen Vilda na de aanranding van aanvoerster Jenni Hermoso door bondsvoorzitter Luis Rubiales in eerste instantie de kant van de voorzitter koos. Elf stafleden stapten diezelfde dag nog op omdat ze weigerden nog langer onder Vilda te werken. De vrouwelijke medewerkers spraken in een verklaring van 'een vernedering' dat ze door Vilda gedwongen waren op de voorste rij te zitten bij de persconferentie van Rubiales waarin die zijn gedrag goedpraatte. Hierdoor zouden ze ongewild de suggestie hebben gewekt ook achter de voorzitter te staan.

Een jaar geleden weigerden vijftien internationals al nog langer onder Vilda te spelen omdat zijn aanpak hun 'emotionele en fysieke gezondheid' zou aantasten. Toen Vilda's vertrek uitbleef, kwamen enkele opgestapte speelsters dit jaar terug op hun besluit om vervolgens in Australië de wereldtitel te winnen.

Vilda was acht jaar bondscoach van de Spaanse vrouwen. Hij had nog een contract tot medio 2024. Bondsvoorzitter Rubiales is nog altijd in functie en weigert op te stappen. Hij houdt vol dat de kus die hij na de gewonnen finale op de lippen van Hermoso plantte wederzijds was, Hermoso houdt vol dat deze ongewenst was. Afgelopen weekend schaarden ook de nationale mannenploeg zich achter de vrouwen en noemden het gedrag van Rubiales 'onaanvaardbaar'. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Vuurrood
Vuurrood6 sep. 2023 - 8:23

Kijk aan, er is een barbertje gevonden. En uiteraard moet barbertje hangen. En? Wat gebeurt er nu met de voorzitter? Hoogste tijd dat voetbal in het algemeen eens grondig gerestaureerd wordt! Het gedrag van spelers is hemeltergend. Het gedrag van een gedeelte van de toeschouwers is nog een graadje erger. Om over de bestuurders van de diverse bonden maar te zwijgen. Voetbal is geen sport meer maar een bedrijfstak. Een bedrijfstak met een giftige atmosfeer!

2 Reacties
Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks6 sep. 2023 - 10:00

"Kijk aan, er is een barbertje gevonden" Welnee, er is eindelijk geacteerd op het langdurig grensoverschrijdend gedrag van deze dader.

Zandb
Zandb6 sep. 2023 - 14:40

Vuurrood Ik heb het voorzichtige idee, dat u geen gebruik maakt van relevante feiten. Laat ik eens een poginkje wagen om u zelf te doen inzien, hoe idioot uw reactie is: Hebt u dan het idee dat deze voorzitter iets aan de kwalijke staat van het voetbal, die overigens niets met deze kwestie te maken heeft, verbeteren zou, als hij zou blijven?

Vuurrood
Vuurrood6 sep. 2023 - 8:15

Kijk aan, er is een barbertje gevonden. En, uiteraard, barbertje moet hangen. Wat gebeurt er met de voorzitter?

2 Reacties
Leman
Leman6 sep. 2023 - 14:41

Ik denk dat het niet te best afloopt met de voorzitter. Het slachtoffer heeft vandaag een klacht ingediend wegens aanranding. Het Openbaar Ministerie gaat de zaak nu onderzoeken. Ik denk dat Jenni Hermoso onder druk is gezet door het feministische terreur dat in Spanje op dit moment elk normaal dialoog onmogelijk maakt. Ze zijn compleet doorgeslagen.

Zandb
Zandb6 sep. 2023 - 14:43

Vuurrood U hebt blijkbaar geen flauw idee waar het in deze kwestie precies om gaat.

Miss Piggy
Miss Piggy6 sep. 2023 - 5:17

De houding van Vilda was sowieso al 1 van de hoofdoorzaken van deze issue binnen de Spaanse Bond. Zover ik begreep gedroeg hij zich niet heel netjes richting de speelsters. Bijv. de kleedkamer ongevraagd binnen lopen, zonder te wachten totdat de dames aangekleed waren. De kus was eigenlijk de druppel die de emmer deed overlopen.

Ben  Liberaal
Ben Liberaal5 sep. 2023 - 18:51

Dit is een strijd tussen respect, tussen loyaliteit, tussen trots, tussen hormonen en traditie en tussen je eigen baan. Eigen baan wint uiteindelijk boven principes. Alva draait zich om in zijn Nederlandse graf.

2 Reacties
Miss Piggy
Miss Piggy6 sep. 2023 - 5:14

Eh, Alva overleed in Lissabon en is in Spanje begraven. In Alba de Tormes, het plaatje waar de naam Alba (of Alva) vandaan komt.

Zandb
Zandb6 sep. 2023 - 6:01

Ben Alva? Een strijd tussen respect?

Olav Meijer
Olav Meijer5 sep. 2023 - 18:02

Nu Rubiales nog. Zijn achterhoedegevecht is nutteloos.

BrotherV
BrotherV5 sep. 2023 - 15:34

opgeruimd staat netjes.