Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

COA laat zich dubbele rekening betalen voor opvang vluchteling

  •  
24-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
577 keer bekeken
  •  
VakantieparkOranje.jpg
NRC: COA betaalde zakenman 6 miljoen om op zijn vakantiepark vluchtelingen te huisvesten
Voor het bieden van onderdak aan 1200 vluchtelingen krijgt een Drentse zakenman van een vakantiepark 6 miljoen euro van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA). Vanwege onrust in het kleine dorp Oranje in Midden-Drenthe was het maximum aantal vluchtelingen tijdelijk gesteld op 596. Dat betekende dat de rest van de vluchtelingen elders moest worden ondergebracht, maar nu het COA voor drie jaar een vakantiepark heeft afgehuurd, kost iedere opgevangen vluchteling twee keer zoveel.
Uit onderzoek van NRC blijkt dat zakenman Hennie van der Most, eigenaar van Vakantiepark Oranje, een aardige businessdeal heeft gesloten met het COA. Hij wordt nu betaald voor 1200 bedden, achterhaalde NRC op basis van vergadernotulen. Daarmee zou hij maandelijks ten minste 180.000 euro incasseren, ruim twee miljoen op jaarbasis. Voor drie jaar verhuur loopt dat bedrag op tot in totaal zes miljoen.  
RTEmagicC_VakantieparkOranje.jpg
Er zijn meerdere ondernemers die zaken doen met het COA om asielzoekers te huisvesten. Ze vertelden NRC dat de huurprijs varieert ‘van 5 tot 9 euro per nacht per persoon’. Voor Van der Most is de deal met het COA zijn redding. Hij zat tegen een faillissement aan totdat hij dit aanbod kreeg.
Het COA en Van der Most willen niet reageren op het nieuws dat NRC naar buiten bracht. De gemeente Midden-Drenthe vergadert vanavond over de vluchtelingenopvang. Eerder is afgesproken dat in het dorp maximaal 1400 vluchtelingen komen. In het dorp zelf wonen 140 mensen.
Staatssecretaris Teeven erkende afgelopen weekend dat niet alles is goedgedaan in Oranje. “Maar dat er nu goede afspraken zijn gemaakt die de gemeente nu moet nakomen”, zei hij in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.