Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CO2-opslag van de baan. Nu nog de kolencentrales.

  •  
15-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Voor de energiebedrijven die ondanks alle vervuiling en maatschappelijke weerstand hun kolenplannen door willen zetten, moet het principe gelden: de vervuiler betaalt
De inwoners van Noord-Nederland kunnen voorlopig opgelucht ademhalen: de proefprojecten voor CO2-dumping zijn van de baan. Noord-Nederland wordt niet opgezadeld met de CO2 uit kolencentrales. Als energiebedrijven hun vaak gepredikte maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus nemen, rest hen NU nog maar één optie: Schrappen die kolencentrales!
Op papier leek het zo mooi: CO2-opslag als dé oplossing om het te veel aan CO2-uitstoot en de daardoor veroorzaakte klimaatverandering tegen te gaan. De praktijk was een stuk moeizamer: een onbewezen techniek, energiebedrijven die de belastingbetaler laten opdraaien voor de enorme kosten en lokale bewoners die, terecht, in verzet komen. Niet alleen vanwege de CO2 onder hun grond, maar ook omdat de bijbehorende kolencentrales hoe dan ook vervuilend zijn. Toch wisten energiebedrijven met de belofte van mogelijke CO2-opslag in de toekomst de bouw van vervuilende kolencentrales bij de provinciale bestuurders aardig goed te praten. Ondanks alle onzekerheden over de haalbaarheid, kregen Essent en Nuon toestemming om alvast met de bouw van de vervuilende centrales te starten.
Nu CO2-opslag van de baan is, moet dit consequenties hebben voor de nieuw te bouwen kolencentrales. In het beste geval nemen de energiebedrijven zelf die verantwoordelijkheid. C.gen, een Belgische energieproducent, ging hen voor. Nadat in het najaar van 2010 het CO2-opslagproject in Barendracht werd afgeblazen, schrapte C.gen de plannen voor een kolencentrale in Rotterdam. De winst voor het klimaat: 2,5 miljoen ton CO2 wordt niet uitgestoten. Dat is meer dan welk CO2-opslagproject het komende decennium voor elkaar kan krijgen.
Net als C.gen heeft Nuon het lot van zijn kolencentrale grotendeels verbonden aan het proefproject voor CO2-opslag. CO2-opslag werd gepresenteerd als het tovermiddel om een vervuilende kolencentrale te laten passen in het duurzame imago van Nuon. Het is voor Nuon dan ook onverkoopbaar om nu haar gascentrale in de Eemshaven alsnog om te bouwen tot kolencentrale.
Kolencentrales en de bijbehorende CO2-dumping passen niet in een verantwoorde overgang naar schone energie. In plaats van logge ouderwetse kolencentrales moet er ruimte komen voor kleinere, flexibele biomassa- en gascentrales die efficiënt werken en die een aanvulling vormen op het wisselende aanbod van zonne- en windenergie. Wat levert dit Nederland behalve klimaatwinst nog meer op? Een voorsprong in de overstap naar schone energie, in plaats van een achterstand (we zijn de een van de minst schone energieproducenten in Europa), minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, schonere lucht en een innovatieve economie.
Voor de energiebedrijven die ondanks alle vervuiling en maatschappelijke weerstand hun kolenplannen door willen zetten, moet het principe gelden: de vervuiler betaalt. In plaats grote vervuilers met belastinggeld te helpen, moet de overheid ze laten betalen voor de vervuiling die ze veroorzaken. Als de bedrijven verantwoordelijk worden voor hun eigen vervuiling, wordt het uiteindelijk ook in hun eigen (financiële) belang om te kiezen voor echt duurzame oplossingen.

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor