Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwsorganisaties klagen gezamenlijk Trump aan om bannen CNN-journalist

  •  
14-11-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
cnn-journalist
CNN krijgt brede steun bij het aanklagen van president Donald Trump wegens het intrekken van de Witte Huis-accreditatie van journalist Jim Acosta. Associated Press, Bloomberg, First Look, FOX News, Gannett, National Press Club, NBC News, The New York Times, Politico, Press Freedom Defense Fund, E.W. Scripps, USA Today en The Washington Post hebben laten weten de aanklacht bij de rechtbank mede in te dienen. In een in een gezamenlijke verklaring laten de media weten:
"Of het nu over de nationale veiligheid, de economie of het milieu gaat, verslaggevers die het Witte Huis verslaan, moeten de vrijheid hebben om vragen te stellen. Het is noodzakelijk dat onafhankelijke journalisten toegang hebben tot de president en zijn activiteiten kunnen bevragen en dat journalisten niet naar willekeur worden buitengesloten. Onze nieuwsorganisaties ondersteunen het fundamentele constitutionele recht om deze president en elke andere president te bevragen."
Eerder: CNN heeft Donald Trump aangeklaagd voor het intrekken van de accreditatie van journalist Jim Acosta , die namens CNN het Witte Huis verslaat. Trump zou volgens CNN met het uitsluiten van de journalist de persvrijheid ondermijnen en zowel het Eerste als het Vijfde Amendement van de grondwet overtreden.
Het Witte Huis trok de accreditatie van Acosta vorige week in na een turbulente persconferentie waarbij Trump compleet leegliep tegen de pers. Toen Acosta de president vasthoudend een aantal vragen stelde over onder meer de teleurstellende verkiezingsuitslag van de Midterm-verkiezingen, verloor Trump zijn decorum en begon hij de journalist voor rotte vis uit te maken. Een stagiaire probeerde Acosta zijn microfoon uit zijn handen te trekken, zoals op videobeelden van de persconferentie duidelijk was te zien. Acosta werd er later van beschuldigd de stagiaire onheus te hebben bejegend en werd tot persona non grata verklaard. Hij moest onmiddellijk zijn door de Secret Service verstrekte ‘hard pass’ inleveren. Een dag later plaatste de rechtse website Infowars – bekend van gevaarlijke samenzwerringstheoriën als ‘Pizzagate’ en de zogenaamde ‘crisisactors’ die zouden worden ingezet bij school shootings – een bewerkt filmpje online waarin het lijkt alsof Acosta een slaande beweging maakt naar de arm van de stagiaire als ze de microfoon grijpt. Die propagandavideo werd vervolgens gedeeld door de woordvoerder van het Witte Huis, Sarah Huckabee Sanders.
Vrijdag stuurde CNN al een brief aan het Witte Huis waarin verzocht werd om de accreditatie van Acosta met onmiddellijke ingang te herstellen, waarin gewaarschuwd werd voor mogelijke juridische stappen. Vandaag werd bekend dat die rechtszaak er ook daadwerkelijk komt. President Trump, chief of staff John Kelly, woordvoerder Sarah Sanders, communicatiemedewerker Bill Shine, de presidentiële veiligheidsdienst Secret Service en de medewerker die Acosta woensdag zijn pasje afnam worden allemaal genoemd in de zaak. CNN wil dat de rechter zorgt dat Acosta zo snel mogelijk weer aan de slag kan in het Witte Huis en dat zijn accreditatie niet opnieuw kan worden afgepakt. De nieuwsorganisatie – die door Trump herhaaldelijk tot ‘vijand van het volk’ is bestempeld – stelt dat nu weliswaar een van hun journalisten het slachtoffer is, maar dat het elke willekeurige politieke verslaggever in het Witte Huis kan overkomen:
"Als hier niets tegen wordt gedaan, zal dat een gevaarlijke invloed hebben op alle journalisten die verslag doen van de Amerikaanse politiek."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.