Joop

Cijfers publiceren over ontbossing? Dan word je ontslagen in Brazilië

  •  
03-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
800px-Jair_Bolsonaro_pela_EC_77_-_Médico_Militar_no_SUS

© Brasília - O deputado Jair Bolsonaro durante promulgação da Emenda Constitucional 77, que permite médicos militares trabalharem no SUS (Antonio Cruz/Agência Brasil)

Het hoofd van het Braziliaanse onderzoeksinstituut INPE, dat de ontbossing in de Amazone in kaart brengt, is ontslagen. De reden? President Jair Bolsonaro vindt dat het instituut het blazoen van het land bezoedelt. Het INPE publiceerde de afgelopen maanden cijfers waaruit blijkt dat de ontbossing sterk toeneemt in vergelijking met een jaar geleden.
Klimaatscepticus Bolsonaro, die in belangrijke mate verantwoordelijk wordt gehouden voor die toename, noemde de cijfers vorige maand tijdens een ontmoeting met journalisten een leugen. De directeur van INPE, Ricardo Galvão, sloeg terug en verweet de uiterst rechtse president ‘lafheid’. Hij omschreef de opmerkingen van Bolsonaro als ‘kroegpraat’ en ‘een grap van een 14-jarige puber die niet geschikt is om president van Brazilië te zijn’.
Die publieke botsing lijkt Galvão nu de kop te hebben gekost. Dinsdag dreigde Bolsonaro al om iedereen weg te sturen die gegevens publiceert die volgens hem ‘twijfelachtig’ zijn. Vrijdag werd Galvão ontboden bij de minister van Wetenschap en Technologie. Na afloop van die bijeenkomst verklaarde het INPE-hoofd dat de situatie onhoudbaar was geworden. “Ik zal worden weggestuurd.” Kort daarna bevestigde het ministerie van Wetenschap en Technologie Galvão’s vertrek op Twitter.
Bedreigingen Oppositiepartijen, wetenschappers en milieuorganisaties zijn teleurgesteld over het gedwongen vertrek van de directeur van INPE. Marina Silva, die tussen 2003 en 2008 minister van Milieu was in Brazilië, verklaart tegenover persbureau Associated Press dat Galvão “is ontslagen vanwege zijn kunde en omdat hij leiding gaf aan een instelling die zich niet van de wijs liet brengen door ongegronde bedreigingen”.
Uit de gegevens van het INPE blijkt dat er in juni 920 vierkante kilometer regenwoud werd vernietigd. In de periode van 1 tot 25 juli ging het zelfs om 1.864 vierkante kilometer: drie keer zoveel als in juli vorig jaar.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Katootje2
Katootje25 aug. 2019 - 15:50

Je kunt nu wel schelden op Bolsonaro, maar wie voeren die plannen uit? Nederland bouwt mee aan een sojaroute die de Amazone nog verder vernielt – https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/nederland-bouwt-mee-aan-een-sojaroute-die-de-amazone-nog-verder-vernielt~b5dc16b7/ Onderhandelingen handelsverdrag EU – Mercosur – https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/handelsverdragen-europese-unie/onderhandelingen-handelsverdrag-eu-–-mercosur ten bate van onze veestapel.

José
José4 aug. 2019 - 7:16

De hele Amazone staat op een ‘kantelpunt’. Sinds januari verdwijnt de grootste zuurstofopslag op aarde met een snelheid van twintig voetbalvelden per uur. Meer dan twintig procent van de Amazone is ontbost, tegen slechts twee procent in de indiaanse reservaten. Na jaren van internationale lof voor het terugdringen van de ontbossing door president Lula is de vernietiging van het regenwoud nu verviervoudigd. Duizenden plant- en diersoorten verdwijnen uit het gebied met de grootste biodiversiteit ter wereld. Global Forest Watch riep vorig jaar Brazilië uit tot de grootste vernietiger ter aarde. De laatste cijfers tonen aan dat de Amazone razendsnel afstormt op zijn tipping point van dertig procent ontbossing, waarna de klimaatramp onafwendbaar is. De regering Bolsonaro weet dat. “Maar ter wille van landbouw- en mijnenlobby’s plus het eigen wereldbeeld ontkennen ze klimaatverandering en sinds kort zelfs de gegevens van hun eigen satellietsysteem. In het eerste trimester van dit jaar registreerde het Braziliaanse ruimte-instituut Inpe een nooit eerder vertoonde explosie van ontbossing. ‘Klopt niet’, zei de milieuminister die Bolsonaro als schaamlap neerzette. De man is nooit in de Amazone geweest en vindt regenwoud een ‘secundair onderwerp’. ‘Onzin’, zei ook generaal Heleno. ‘Als die gegevens kloppen, zou er geen boom meer in de Amazone staan.’ De veiligheidschef steunt nu het initiatief van de milieuminister om een privé-instituut op te tuigen dat ‘alternatieve feiten’ over ontbossing geeft.” https://www.groene.nl/artikel/de-witte-man-op-rooftocht https://www.opendemocracy.net/en/democraciaabierta/what-hides-behind-bolsonaros-project-for-the-brazilian-amazon/

4 Reacties
CCE2
CCE24 aug. 2019 - 13:02

Amazone "grootste zuurstofopslag op aarde" Graag uitleg. Dank.

Joe Speedboot
Joe Speedboot4 aug. 2019 - 21:08

Dank José!

José
José5 aug. 2019 - 4:45

@Joe, ik las gisteravond dat de eerste dode al is gevallen: https://www.nbcnews.com/news/latino/we-are-great-danger-amazon-indigenous-waiapi-chief-killed-illegal-n1035806

CCE2
CCE27 aug. 2019 - 8:00

Amazone “grootste zuurstofopslag op aarde”. Met dit soort onjuistheden wordt Bolsonaro alleen maar in de kaart gespeeld. Je geeft hem indirect gelijk als hij zegt dat wij in het westen met betrekking tot het Amazonewoud “onwaarheden verkopen”. De Amazone is niet gediend met sprookjes, maar met te controleren feiten. En die zijn al verontrustend genoeg. Http://www.banzeiro.greenarkpress.com

JanB2
JanB23 aug. 2019 - 22:50

Deze man is gevaarlijker dan Putin en Kimmetje samen. Het amazonegebied vormt zo'n beetje de longen van de wereld. Deze gevaarlijke gek heeft het direct op het mondiale ecosysteem gemunt. Tel daarbij de CO2-emissie op die met het een en ander gepaard gaat en je hebt bijna een legitimatie voor een first nuclear strike op alles waar de macht van deze man op gebaseerd is. Als massale vernietiging op wereldschaal voorkomen kan worden door een flinke klap lokaal uit te delen (niet op de regenwouden uiteraard) dan is de afweging snel gemaakt (dat wil zeggen, als je bereid bent over het ondenkbare na te denken). Een oude doctrine in een modern eigentijds jasje zogezegd.

3 Reacties
JanB2
JanB23 aug. 2019 - 22:54

PS Zomaar een luchtballonnetje om geest en zinnen te prikkelen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 aug. 2019 - 9:29

zag gisteren op de NRK een documentaire over notabene Norske Hydro die een aluminiumfabriek had gekocht aan de rand van het Amazone gebied en de bewoners had mogen verjagen uit een fiks stuk oerwoud. Weliswaar stonden de bomen er nog maar het water was zo dood als een pier.

JanB2
JanB24 aug. 2019 - 22:13

Het gaat echt fout als dat soort lieden hun gang kan gaan. Op een schaal die we nog niet eerder hebben gezien. PS Metaalwinning is berucht om zijn vervuilend karakter. Veel metaalverwerkende industrie ook.

Komtgoed
Komtgoed3 aug. 2019 - 15:41

Brazilianen maken zich niet druk om milieu of natuur. Afstammelingen van Portugese veroveraars die geen enkele hogere verbintenis hebben met natuur of milieu dan het ongebreideld exploiteren en vernielen. Een soort lagere kaste die alleen met overleven en zelfverrijking bezig is en die nog steeds geen enkele hogere norm van beschaving bereikt hebben dan wat ze ons nu al eeuwen laten zien. Dit gaat ook niet veranderen totdat een hogere macht ze tot de orde roept of totdat ze er achter komen dat hun gedrag hun eigen bestaan gaat beïnvloeden, maar dan is het al te laat. Jammer dat dit soort onnozelheid onze mooie planeet schade berokkent.

2 Reacties
Katootje2
Katootje23 aug. 2019 - 23:24

Als Brazilianen zouden mogen kiezen tussen Lodewijk Asscher en Tjerrie Baudet, dan zouden ze natuurlijk Baudet kiezen.

EricDonkaew
EricDonkaew4 aug. 2019 - 0:56

Ik vraag me wel af of 'Portugees' er iets mee te maken heeft. Overigens is Bolsonaro een etnische Italiaan.

west012
west0123 aug. 2019 - 15:35

De leugen regeert en niet alleen in Brazilië.

Katootje2
Katootje23 aug. 2019 - 15:26

De hoogste tijd om de invoer van diervoer uit Zuid-Amerika aan banden te leggen, of zelfs te verbieden. Daarmee doen we dan gelijk de belangrijkste eerste stap naar duurzame landbouw in Nederland.

1 Reactie
Katootje2
Katootje23 aug. 2019 - 15:36

Nederland bouwt mee aan een sojaroute die de Amazone nog verder vernielt - https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/nederland-bouwt-mee-aan-een-sojaroute-die-de-amazone-nog-verder-vernielt~b5dc16b7/ Onderhandelingen handelsverdrag EU – Mercosur - https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/handelsverdragen-europese-unie/onderhandelingen-handelsverdrag-eu-–-mercosur

O3
O33 aug. 2019 - 11:44

Onwelgevallige cijfers publiceren leidt tot ontslag door de klimaatcrisisontkenner Bolsonaro. De klimaatcrisis gaat gepaard met een complotcrisis. Mensen geloven massaal in allerlei samenzweringstheorieën. Met de introductie van een alternatieve - en/of vervuilde dataset over de vernietiging van de Amazone hoopt Bolsonaro de complotverhalen rondom de klimaatcrisis te legitimeren. Amazon deforestation: Bolsonaro government accused of seeking to sow doubt over data https://www.theguardian.com/world/2019/aug/01/amazon-deforestation-bolsonaro-government-accused-doubt-data

4 Reacties
johannn2
johannn23 aug. 2019 - 14:35

O, Inderdaad fraai staaltje van blaming the messenger. .

O3
O33 aug. 2019 - 15:00

Exact, johann. Erger, dit koerst af op het verzamelen van 'alternatieve feiten'.

JanB2
JanB23 aug. 2019 - 22:53

De klimaatcrisis gaat gepaard met een complotcrisis. Mensen geloven massaal in allerlei samenzweringstheorieën. Klopt. Het is werkelijk ongelofelijk wat er op de sociale media aan waandenkbeelden circuleert. Zorgwekkend. We lijken wel in de middeleeuwen beland. Generatie's lang onderwijs heeft op een grote groep geestelijk verwarde figuren geen enkel effect gehad. Wat doen we met dat gegeven?

O3
O34 aug. 2019 - 9:35

@JanB 1) Beseffen en erkennen, dat dit gegeven in dit tijdsgewricht met de huidige communicatiemiddelen gouden kansen biedt voor aspirant dictators met een totalitaire regime voor ogen. 2) Zo vroeg mogelijk kritisch denken in het onderwijs introduceren en blijven stimuleren. Hopelijk zal punt 2 de komende generaties uitrusten met voldoende vaardigheid en bewustzijn voor het volgende. Blijf jezelf de vraag stellen op welk bewijs een claim berust. Beoordeel de kwaliteit van de bron op aannemelijkheid. Verwar daarbij anekdotes niet voor feiten. Wees waakzaam voor autoriteiten en algemeen geaccepteerde - en persoonlijke vooroordelen, die uw perceptie mogelijk beïnvloeden.

johannn2
johannn23 aug. 2019 - 11:35

Zolang milieu en klimaat in de handen van - m.n. nationale - politici, de politiek, zijn zullen er nooit de noodzakelijke wereldwijde maatregelen geëffectueerd en gehandhaafd worden die er nodig zijn om een ramp te voorkomen. Althans niet nu dat nog kan. .

adriek
adriek3 aug. 2019 - 11:23

een logisch gevolg van de 'wetenschap is ook maar een mening' houding die langzaam maar zeker voet aan de grond krijgt, zelfs bij weldenkende mensen. En die houding is dan weer een gevolg van het manipulatieve gedrag van sommige takken der wetenschap waar onderzoeken net zo lang herhaald, of de resultaten net zo lang gefilterd, tot er een gewenste uitkomst is. De wetenschap glijdt een diep dal in en zonder drastische maatregelen zullen we nog dicht bij de middeleeuwen eindigen waar de mening van 'de koning' altijd de waarheid is.

3 Reacties
Arne Koning
Arne Koning3 aug. 2019 - 13:35

Je mist blijkbaar de wetenschap dat het hier om de rampzalige kap van het Braziliaanse oerwoud gaat zoals dat ook nog op andere plaatsen gebeurt maar zeker niet in Europa. "Sinds 1950 is het bosareaal in Europa toegenomen met 30%. Jaarlijks komt dat neer op 6.450 vierkante kilometer, oftewel 4.363 voetbalvelden per dag." https://www.avih.nl/bosbasics/feiten-cijfers/ De totale oppervlakte aan bos in de EU is 41% wat natuurlijk een gemiddelde is. In dichtbevolkte en ook nog eens waterrijke landen als het onze is het 13% tegen rum 70% in Zweden en Finland. Laatste twee zijn tegelijkertijd de grootste producenten van producten verkregen door kap. Dat kan zonder verlies aan bosareaal door duurzame bosbouw.

José
José3 aug. 2019 - 18:33

@Arne Koning Europa zorgt voor ontbossing elders. ‘Van alle grondstoffen die ontbossing aandrijven, zoals soja en palmolie, is 36 procent bestemd voor de EU.’ https://www.mo.be/nieuws/europese-plannen-tegen-ontbossing-belangrijke-eerste-stap ‘Fabrikanten zoals Nestlé en Unilever komen hun afspraken om de ontbossing te stoppen niet na, zegt Greenpeace. Zo’n 50 miljoen hectare bos – vergelijkbaar met de oppervlakte van Spanje – is sinds 2010 vernietigd. In 2010 maakten leden van het Consumer Goods Forum (CGF) – waaronder grote merken zoals Nestlé, Unilever, L’Oreal en Louis Delhaize – afspraken om voor 2020 een einde te maken aan ontbossing. Bossen worden onder meer gekapt om plaats te maken voor productie van soja, rundvlees en palmolie. In een gisteren gepubliceerd rapport stelt Greenpeace dat bescherming van bossen en actie tegen de klimaatverandering “zelfs niet op de agenda staan” bij de bedrijven. https://www.mo.be/nieuws/greenpeace-multinationals-stoppen-ontbossing-niet

adriek
adriek5 aug. 2019 - 10:17

Zoals José al aangeeft: Europa maakt mooie sier met een handjevol bomen, terwijl om onze koeien en onze kolencentrales te voeden buiten Europa grootschalig ontbost wordt. Leuk trouwens dat je refereert aan het bosareaal in europa, maar wat doet Nederland? Vergeet ook de enorme milieuimpact van de winning van koper-, uranium- en vele andere ertsen niet, winning die grotendeels plaatsvindt op andere plekken dan waar het spul uiteindelijk terechtkomt.