Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

CIDI meldt flinke toename antisemitische incidenten

  •  
01-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
solidariteit300
171 incidenten in 2014, een jaar eerder werden nog 100 incidenten gemeld
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft vorig jaar veel meer meldingen ontvangen van antisemitische incidenten. Werden er in 2013 nog 100 incidenten gemeld, in 2014 waren dat er al 171. Bijna de helft van de incidenten speelde zich af tijdens de Gaza-oorlog, in juli en augustus.
Het CIDI telde in totaal 40 scheldpartijen tegen joden, een verdubbeling van vorig jaar. Ook nam het aantal meldingen van antisemitische mails en bekladdingen toe. Acht keer kreeg een Joodse burger te maken met nazi-narigheid als de Hitlergroet. Zes keer werd fysiek geweld gebruikt. Het CIDI noemt het een bekend verschijnsel dat antisemitische uitingen toenemen tijdens militaire operaties van Israël.
De organisatie hekelt de lakse houding van sommige politieagenten ‘bij evidente gevallen van antisemitisme’. Nederland telt zo’n 50.000 Joden.
Cc-foto: ANP, Solidariteitswandeling van Joden en moslims uit protest tegen antisemitisme en moslimhaat.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

Dehnus
Dehnus1 apr. 2015 - 19:08

DAn hebben we het wel over Esther Voet he? Die een Journalist bedreigt met haar geloof want "Dat is mijn geloof, mijn huis DAT MAG JIJ NIET ZEGGEN HIER!". Maar goed, het CIDI vertegenwoordigt dan ook al lang niet meer de Joodse Gastvrijheid en zit meer in het Likud kamp tegenwoordig.

LoLiTa2
LoLiTa21 apr. 2015 - 19:08

Menigeen ziet in het Centrum voor Inlichtingen Diensten Israël een verlengstuk van de Israëlische politiek. Anderen zien in dit Centrum voor Israëlische Desinformatie een verlengstuk van de Israëlische propagandamachine. Velen halen de schouders op over de cijfers van het CIDI. Zij kennen menige PVV'er die makkelijk op zijn dooie eentje 40 ant-islamistische scheldpartijen per dag haalt. Racisme maakt weer furore in Nederland, niet alleen antisemitisme. Verhoudingsgewijs kan de absolute toename van antisemitische uitlatingen relatief een afname zijn. Zonder context zijn het tamelijk 'loze' cijfers.

MasterBeertje
MasterBeertje1 apr. 2015 - 19:08

Je wordt toch moe van al die veronderstellingen. Het loopt tegen 5 mei aan en dan moet de hele Nederlandse bevolking weer medelijden hebben met de Joodse gemeenschap. Alsof er niet veel dappere anderen hun leven hebben gelaten. Ik weet het, hekken met prikkeldraad, een muur als afscheiding. Moorden door schieten op kinderen en andersdenkenden. Nee ik spreek niet over Auschwitz ik heb het over het huidige Israël Zolang men daar een volk terroriseert zal de gehele Joodse gemeenschap daar last van hebben. Of je dat nu terecht vindt of niet. Kan iemand mij eens zeggen wanneer de Joodse gemeenschap eens positief in het nieuws is gekomen. Ik weet, ze hebben een klaagmuur maar moeten ze die rare gewoonte nou echt als exportproduct gebruiken?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen1 apr. 2015 - 19:08

Tja, het is geen excuus voor de daders, maar de houding van Israël is natuurlijk wel een verklaring, daar zou het CIDI naast het aan de bel trekken ook eens wat aan moeten proberen te doen.

5 Reacties
JasDon
JasDon1 apr. 2015 - 19:08

Wat is er dan precies niet objectief aan deze registraties?

pietdeg2
pietdeg21 apr. 2015 - 19:08

"Tja, het is geen excuus voor de daders" Voor de daders niet maar jij wilt het toch graag ter verdediging aanvoeren?

bakkwast
bakkwast1 apr. 2015 - 19:08

aan de houding van israel kunnen joden in nederland toch niks aan doen ?

Weetnietalles2
Weetnietalles21 apr. 2015 - 19:08

Ik zie niet in waarom de houding van de staat israel een reden is om antisemitisch te zijn.

Nuanimo
Nuanimo1 apr. 2015 - 19:08

Als het geen excuus is, waarom brengt u dat dan ter berde?

GDR66
GDR661 apr. 2015 - 19:08

Ik zou graag zien dat er een objectiever meldpunt kwam om gevallen van antisemitisme te registreren. Als ze anti-zionistische uitlatingen en kritiek op Israël ook als antisemitisme ziet, dan kan ik die organisatie niet serieus nemen. Bovendien vind ik dat een organisatie die openlijke steun verleent aan een terreurstaat die bij herhaling het internationale recht schendt niets anders dan een criminele organisatie. Ik hecht dan ook meer waarde aan de aantallen aangiften bij het O.M., dat incidenten met een antisemitisch tintje apart registreert. Dat zou wat mij betreft ook moeten gebeuren bij de gevallen van islamofobie, welke volgens mij in aantal veel hoger zijn.

1 Reactie
Herdershond2
Herdershond21 apr. 2015 - 19:08

Kritiek op het beleid van Israel is niet automatisch antisemitisme. We mogen de Amerikanen bekritiseren als zij een bepaalde (politieke) beslissing nemen; we mogen de Russen bekritiseren, de Chinezen etc. Dus waarom dan Israel niet? Dubieus wordt het echter als het bestaansrecht van Israel ter discussie wordt gesteld (waarom mogen alle andere volken een eigen staat hebben, maar de joden niet?). Nóg verdachter wordt het als er dingen over Israel worden geroepen, die exact overeenkomen met de verwijten die de nazi's joden voor de voeten wierpen. Ik heb het dan bijvoorbeeld over de mythe van 'joodse wereldoverheersing', 'joden liegen altijd', 'puissant rijke joden die de staat Israel overeind houden', 'joden die 'achter de schermen' alle touwtjes in handen hebben', etc. Helaas hoor ik al deze verwijten buitensporig vaak als het over Israel gaat. Verder vind ik de selectieve verontwaardiging over Israel altijd zo vreemd. In Syrië zijn de afgelopen vier jaar in de burgeroorlog al meer doden gevallen dan in het hele Israelisch-Palestijns conflict bij elkaar. Ook de inval van een aantal Golfstaten in Jemen en de aanval op de Houthi's daar wekt nog geen tiende van de verontwaardiging op die zelfs de geringste actie (meestal REactie) van Israel oproept. Als Israel iets doet, lijkt er een orkaan van verontwaardiging en een schier ontembare woede los te barsten, die afwezig blijft bij soortgelijke of zelfs ergere uitbarstingen van geweld elders in de wereld (of zelfs in de regio). Dat vind ik verdacht. Die selectieve verontwaardiging vraagt om een verklaring. Antisemitisme als de motor achter deze blinde woede is echt niet zo onaannemelijk.

[verwijderd]
[verwijderd]1 apr. 2015 - 19:08

Antisemitisme is anders een veel voorkomend verschijnsel in bepaalde culturen. En dat is mee gekomen toen we die culturen binnenhaalden.

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo1 apr. 2015 - 19:08

Ja hoor Stille Billie, de NSB was absoluut een beweging die meegekomen is, toen we "andere culturen" binnenhaalden.

GingerTed
GingerTed1 apr. 2015 - 19:08

Voordat men hier weer los gaat als dolle stieren op de rode lap die het CIDI voor velen is. Verscheidene andere onafhankelijke onderzoeken uit volstrekt onverdachte hoek bevestigen dat antisemitisme de absolute en stijgende nummer een is ondanks het relatief lage aantal Joodse Nederlanders t.o.v. Veel grotere andere gediscrimineerde groepen (2. Homoseksuelen, 3. Zwarte mensen, 4. Allerlei allochtonen verzameld). Het gaat om zuiver antisemitisme daar de getroffen Joodse Nederlanders als groep of individueel op basis van hun Joodse identiteit op geen enkele wijze iets te verwijten valt. Men zou het tenslotte ook niet te verdedigen vinden een willekeurige homoseksueel, zwarte persoon, islamitische Marokkaans of Turks Nederlandse familie of individu zonder verdere aanleiding dan die identiteit te mogen discrimineren of lastig te vallen. Dat het CIDI zich opwindt over de relatief weinige opwinding en actie m.b.t. dit gegeven is volstrekt terecht. Anderen deden dit ook al. De relatief veel grotere aandacht én al aanwezige actie, roep om nog meer actie, en opwinding over openlijk geuit racisme t.a.v. allochtonen zoals Marokkaanse en Turkse Nederlanders, terwijl dat soort racisme t.o.v. antisemitisme absoluut veel minder, en vanwege bevolkingsaandelen relatief nog véél minder voorkomt, maakt het volstrekt gerechtvaardigd dit aan te kaarten en actie te eisen.

4 Reacties
Donkerwoud
Donkerwoud1 apr. 2015 - 19:08

Kom dan maar op met die 'onafhankelijke onderzoeken', want nu suggereer je een heleboel zonder enige geldige grondslag.

kapitanlaipose
kapitanlaipose1 apr. 2015 - 19:08

Huilie huilie reactie Er is een forse toename van antisemitische incidenten. Dat is alarmerend (ik hou wel een slag om de arm want propagandamachine CIDI komt met deze gegevens) De oorlogsmisdaden van Israel zouden een mogelijke verklaring kunnen zijn. Maar zoals jij je verhaaltje presenteert lijken Joden wel de zieligste bevolking hier in Nederland. Laten we vooral niet vergeten dat joden geen last hebben van arbeidsdiscriminatie zoals allochtonen, kleurlingen, moslims en in het bijzonder Marokkanen dat ondervinden. Je weet wel ... arbeid waar we de mond van vol hebben dat het de beste instrument zou zijn tot integratie in onze samenleving. Er zijn zelfs hier mensen op het JOOP forum die semi open toegeven geen Marokkanen aan te nemen. (hoewel dat ook gewoon geblaf kan zijn want online zijn we allemaal stoere internetkrijgers) Maar laten we ook niet vergeten dat we in ons politiek bestel een politieke partij hebben die ongeveer 10% van het electoraat achter zich heeft die de strijd tegen de islam als bestaansreden heeft. We kennen anno 2015 geen politieke partij die als bestaansreden zich anti-joods opstelt. Neem een kijkje op Nederlandse facebook pagina's. Als je daar de haat naar zwarten en kleurlingen ziet die daar openlijk gespuit wordt dan kent dat geen gelijkenis van de haat naar joden. Je hebt af en toe en verdwaalde moslim of rechts extremist die vindt dat joden de kling over gejaagd moeten worden. Maar als je kijkt naar de massaliteit van het racistische bagger wat zwarten en kleurlingen over zich heen krijgen dan zet dat het beeld dat jij schetst toch in een geheel ander licht.

Nuanimo
Nuanimo1 apr. 2015 - 19:08

Dat is natuurlijk ook weer onzin: "Het gaat om zuiver antisemitisme daar de getroffen Joodse Nederlanders als groep of individueel op basis van hun Joodse identiteit op geen enkele wijze iets te verwijten valt." Wat u beschrijft is discriminatie en niet noodzakelijk "antisemitisme".

anon1980
anon19801 apr. 2015 - 19:08

en dat terwijl het totale aantal Joden in Nederland slechts 52000 is. dat is minder dan de helft van de inwoners van een plaatsje als Ede. oftwel 6% van de totale Moslimgemeenschap in Nederland

rhizoma
rhizoma1 apr. 2015 - 19:08

Wat er niet objectief is aan deze registratie is dat het CIDI een volstrekt misplaatste en steeds misplaatstere organisatie is om antisemitisme te monitoren, omdat het CIDI staat voor Centrum Informatie Documentatie Israel. Het CIDI is een lobbyorganisatie voor Israel. Een lobbyorganisatie is niet te juiste partij voor een dergelijke monitor, sterker nog, het CIDI zou zich met geen enkele aangelegenheid betreffende de Joodse gemeenschap in Nederland moeten bemoeien. Want blijft dat zo, dan kunnen we mensen ook niet verwijten dat ze Israel en Joden elders door elkaar halen, en dat dat antisemitisch is, dat doen dan deze 'representanten' namelijk ook. Bovendien is Israel gebaat bij antisemitische incidenten, en dus het CIDI ook. Hoe meer hoe beter, en hoe breder (en soms absurder) de normen ook. Zie de onbetamelijke oproepen van de pm van Israel aan joden, na de aanslagen in Parijs en Kopenhagen, tot vestigen in Israel. Het betekent zelfs dat sommige joden, wanneer geconfronteerd met antisemitisme, geen zin hebben om dit te melden, omdát het aan het CIDI is, en ze geen zin hebben om het CIDI in de kaart te spelen. Ik weet dan ook helemaal niet hoe ik deze monitor moet beoordelen. Wie ik wel kan beoordelen is de 'directeur' van het CIDI, die zich op sociale media constant manifesteert op een dermate cachetloze wijze, dat het CIDI eigenlijk in zijn geheel eigenlijk niet meer serieus te nemen is. Daarom.

1 Reactie
feitenchecker
feitenchecker1 apr. 2015 - 19:08

Oftewel, de boodschapper heeft het gedaan

[verwijderd]
[verwijderd]1 apr. 2015 - 19:08

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Nuanimo
Nuanimo1 apr. 2015 - 19:08

Discriminatie is discriminatie. Daar doet het feit of iets "begrijpelijk" is niets toe af of aan. Ook niet dat het CIDI in uw ogen blijkbaar een betrokken partij is. Als, zoals u beweert "Onze woede tegen de militaire operaties, bezetting en landroof door de Israëliërs, voor het gemak door velen 'joden' genoemd, zou juist vanuit democratische principes en opvattingen over mensenrechten toe te juichen zijn." dan vind ik dat prima maar niet gericht aan mensen die er helemaal niets mee te maken hebben.

anon1980
anon19801 apr. 2015 - 19:08

aha, dus de generalisaties en de toename van haat richting moslims vanwege de beestachtige handelingen van IS, Al Qaida, Al Shabab, Boko Haram, etc. is ook gewoon prima? of gaat u nu met twee maten meten?

[verwijderd]
[verwijderd]1 apr. 2015 - 19:08

"Het CIDI noemt het een bekend verschijnsel dat antisemitische uitingen toenemen tijdens militaire operaties van Israël." Ja, hallo, dat betekent dus dat veel van de anti-Semitische incidenten die door het CIDI worden gemeld dus feitelijk protesten zijn tegen de Israëlische politiek, die aan het verkeerde adres gericht worden. Niet dat ik het daarmee eens ben, allerminst. Netzomin als ik het er mee eens ben dat alle moslims aangesproken worden op terrorisme. Ik vind het best als iemand argumenteert dat het tijd wordt om de dingen bij hun naam te noemen: Betekent dat dan, dat we ook van alle Joden mogen verwachten dat ze zich tegen de Israëlische politiek uitspreken, zoals we van moslims schijnen te mogen verwachten dat ze zich tegen het islamitisch terrorisme uitspreken? Laat maar eens wat van je horen dan, mensen van het CIDI. "Het CIDI telde in totaal 40 scheldpartijen tegen joden, een verdubbeling van vorig jaar. (...) Acht keer kreeg een Joodse burger te maken met nazi-narigheid als de Hitlergroet." ACHT KEER? We hebben hier inderdaad te maken met een groot maatschappelijk probleem: 2000 doden in Gaza resulteert in 8x de Hitlergroet, jemig, dat kom als een schok.

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo1 apr. 2015 - 19:08

Het lijkt me nogal dom om je verontwaardiging over een militaire operatie van Israël te gaan botvieren op iemand die toevallig jood is. Of eigenlijk is "dom" niet het juiste woord: discriminerend is beter op zijn plaats. En u verdedigt dat?

zweistein
zweistein1 apr. 2015 - 19:08

Het probleem met islamitisch antisemitisme is dat het strijdig is met het primitieve wereldbeeld van de "antifascisten": Een wereld waarin alleen boze blanke mannen tot racisme is staat zijn.

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo1 apr. 2015 - 19:08

Volkomen flauwe kul, vind ik dat.

Ratelaar
Ratelaar1 apr. 2015 - 19:08

Toename van anti-semitisme in combinatie met toename van islamitisch geweld in het M.O.. Er is ongetwijfeld een correlatie tussen islamistisch facisme en anti-semitisme. Hypocrici en islamisme gaan hand-in-hand. De propaganda machine van de islamisten draait op volle toeren.

1 Reactie
Rootman
Rootman1 apr. 2015 - 19:08

´Toename van anti-semitisme in combinatie met toename van islamitisch geweld in het M.O..´ Terwijl in het artikel juist staat: ´Bijna de helft van de incidenten speelde zich af tijdens de Gaza-oorlog, in juli en augustus.´ en ´Het CIDI noemt het een bekend verschijnsel dat antisemitische uitingen toenemen tijdens militaire operaties van Israël.´ Volgens mij hebben ze Charlie Hebdo nog vergeten... Te wijten aan de fout van 2 partijen: Generalisatie en verwarring tussen zionisme, kritiek op Israel en racisme jegens joden (antisemitisme). - Slecht opgeleide moslims die bepaalde passages uit de koran uit hun context lichten - Zionistische lobbygroepen, waaronder het CIDI maken zich hier net zo schuldig aan, door kritiek op het likud beleid te framen als antisemitisme, en door antisemitisme te framen als iets wat apart staat en erger is dan andere vormen van racisme, iets wat absoluut onverteerbaar is door met name jonge Nederlandse moslims die zelf met discriminatie te maken hebben. Dan krijg je dit soort incidenten tijdens agressie van Israel tegen de Palestijnen. Daar kan zelfs ´een ander joods geluid´ op zo´n moment niet tegenop. Mensen die pleiten voor het afstand nemen van ISIL door moslims (ik hoor daar niet bij) zouden ook moeten pleiten dat clubs als CIDI dat ook doen tav. de oorlogsmisdaden van Israel.

[verwijderd]
[verwijderd]1 apr. 2015 - 19:08

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Herdershond2
Herdershond21 apr. 2015 - 19:08

"En bestaat Israel niet dank zij het belang, dat de VS heeft om een bruggehoofd te hebben in de explosieve en olierijke regio van het MO?" Daar heeft de VS wel belang bij, maar Israel is niet 'naar voren geschoven door de VS' en opgericht om dit belang te waarborgen. "en dank zij het schuldgevoel dat Europa heeft over de Holocaust?" Dit is voor een groot deel een misvatting. In de Balfour-declaratie is de joden al een eigen staat beloofd. Zelfs de Britten beschouwden hun mandaatgebied na WO I als tijdelijk. Het zionisme was een reactie op het toenemende antisemitisme dat Europa aan het eind van de 19e eeuw liet zien. Het optreden van de nazi's heeft het zionisme natuurlijk een enorme boost gegeven en het onder joden populairder gemaakt dan het aanvankelijk was. Dat Europese schuldgevoel bestaat overigens wel, maar daaruit komt helaas niet alleen de neiging voort Israel te verdedigen. Het 'antizionisme' van veel Europeanen (we zien het voornamelijk bij Links) lijkt soms wel een psychologisch trucje om van dat schuldgevoel af te komen. Het is een bekend verschijnsel in de psychologie dat je degene tegenover wie je je schuldig voelt, op termijn gaat haten, omdat diegene de bron is van jouw slechte gevoel. Dit klinkt plausibel als ik zie hoe emotioneel veel mensen op het optreden van Israel reageren, terwijl een dergelijke emotie ontbreekt wanneer het om andere landen gaat die soortgelijk of nog erger gedrag vertonen. "de ellende ('nakba') die over de Palestijnen is gekomen, waarvan nog steeds al generaties lang honderdduizenden Palestijnen in vluchtelingenkampen moeten zien te overleven en wier leven binnen Israel al meer dan 60 jaar zonder rechten en vrijheden is." Dat die Palestijnen in vluchtelingenkampen moeten vertoeven heeft alles te maken met het beleid van de Arabische 'broederstaten' die consequent weigeren de Palestijnen als volwaardige burgers op te nemen. Dit ondanks de afwezigheid van enig verschil in taal, religie en cultuur. Tenslotte ben ik nog van mening dat de Palestijnen allang hun eigen staat (naast Israel) hadden kunnen hebben als hun leiders zich in het verleden wat coöperatiever hadden opgesteld. Zij hebben kansen laten liggen en zijn net iets te vaak voor het maximale gegaan, d.w.z. het van de kaart vegen van Israel.

GingerTed
GingerTed1 apr. 2015 - 19:08

Wie er begrip voor heeft dat na de aanval en moorden op christenen in Pakistan door islamitische extremisten ik zometeen een willekeurige gehoofddoekte Marokkaanse Nederlandse vrouw op straat uitscheld met grove anti-islamitische bewoordingen mag nu de hand opsteken. Wie er begrip voor heeft dat na opnieuw een harde militaire actie in Gaza, die ook verschillende onschuldige burgers het leven kost, als vergelding voor een raketaanval van Hamas, ik zometeen een willekeurige herkenbaar Joods Nederlandse persoon uitscheld met grove antisemitische bewoordingen mag nu zijn of haar hand opsteken. Van die laatste categorie zie ik hier in de reacties in ieder geval al een heel aantal. Dat het in gevallen (niet alle) voorkomende grove onrecht t.a.v. Palestijnen, de Kopten in Egypte, de christelijke gemeenschappen op verscheidene plaatsen in de islamitische wereld, verschillende Islamitische volken t.a.v. elkaar een verklaring (!) vormen voor uitingen van antisemitisme, racisme, moslimhaat, etc. naar Nederlandse burgers die daar niets (!!!!) mee te maken hebben dan dat ze er vanwege hun geloof of etniciteit op een minderwaardige manier mee verbonden worden is niets anders dan verwerpelijk. Een verklaring is lang niet altijd een excuus. Zeker in deze gevallen niet. Wie begrip heeft voor het antisemitisme vanwege het Israëlisch-Palestijnse conflict zit volledig fout.

2 Reacties
Nuanimo
Nuanimo1 apr. 2015 - 19:08

U begon zo goed: Wie er begrip voor heeft dat na de moorden op christenen in Pakistan ik een gehoofddoekte vrouw uitscheld in grove anti-islamitische bewoordingen mag nu de hand opsteken. Wie er begrip voor heeft dat na harde Israëlische actie in Gaza ik een Jood uitscheld in grove antisemitische bewoordingen mag nu zijn of haar hand opsteken. En dan toch nog zo misplaatst concluderen: "Wie begrip heeft voor het "antisemitisme" vanwege het Israëlisch-Palestijnse conflict zit volledig fout." Nee, meneer Ginger Ted: Wie begrip heeft voor discriminerende opmerkingen n.a.v. iets waar het slachtoffer buiten staat, zit volledig fout.

jaapvos
jaapvos1 apr. 2015 - 19:08

"Een verklaring is lang niet altijd een excuus. Zeker in deze gevallen niet. Wie begrip heeft voor het antisemitisme vanwege het Israëlisch-Palestijnse conflict zit volledig fout". Mag ik niet tegen israel zijn omdat het willens & wetens een politiek voert die erop uit is om de Palestijnen te verdrijven zelfs uit eigen grondgebied. Kijk naar oost Jeruzalem, naar de westelijke Jordaanoever, kijk naar Hebron allemaal Palestijns grondgebied & hoeveel joodse nederzettingen daar zijn. De internationale politieke denkwereld (o.a. VN !) is al zo verwrongen dat israel al decennialang zijn gang kan gaan met veroveren van land & het bouwen van een muur die het willens & wetens weet ik hoeveel Palestijnen het dagelijkse leven onmogelijk maakt & bezittingen (weer grond !) illegaal afpakt. En dat allemaal omdat de joden eens massaal zijn afgeslacht !? Een gebeurtenis die afschuwelijk was & nooit meer mag gebeuren, maar mag dat met de Palestijnen allemaal maar gebeuren of zijn ze volgens jouw gewoon natuurlijk slachtoffer van zichzelf omdat ze natuurlijk allemaal terrorist zijn !!!?? Ben ik een anti-semiet omdat ik daarom tegen israel ben !? Belachelijk & waarom mag dat nooit eens gezegd worden of zijn Palestijnen geen mensen voor jouw.......