Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gemeente Tilburg betaalt chroom-6 slachtoffers 500 euro

  •  
27-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
15200614866_de2cf1cbc1_b
Medewerkers die op de voormalig NS-werkplaats in Tilburg in contact zijn gekomen met het gevaarlijke antiroestmiddel chroom-6 krijgen van de gemeente Tilburg eenmalig 500 euro uitgekeerd, in afwachting van de uitkomsten van een onderzoek van het RIVM. “Een gebaar omdat mensen nog langer in onzekerheid en zorgen moeten zitten”, aldus wethouder Erik de Ridder (CDA, Arbeidsmarkt).
Tussen 2004 en 2011 werden in totaal achthonderd werklozen te werk gesteld door de gemeente Tilburg bij de NS in Tilburg. Op de NS-werkplaats moesten zij oude treinstellen schuren. In die verflagen van die treinen zat hoogstwaarschijnlijk het giftige chroom-6. Bij de werkzaamheden is de stof vermoedelijk vrijgekomen, waarna veel betrokkenen kampen met gezondheidsklachten.
Sinds 2016 keert de gemeente Tilburg aan 620 betrokkenen jaarlijks 385 euro uit. Dat bedrag staat gelijk aan het minimale eigen risico voor ziektekosten. De gemeente benadrukt overigens dat de uitkering niet betekent dat de gemeente schuld erkent.
De advocaat die de Tilburgse slachtoffers bijstaat noemt de uitkering ‘een karig bedrag’. Volgens Rob Bedeaux hebben de slachtoffers volgens Europese jurisprudentie recht op minimaal 5.000 euro.
Dat is het geval als mensen bewijsbaar zijn blootgesteld aan agressieve of levensbedreigende stoffen, de overheid dat wist, maar hen niet heeft ingelicht.
Uit een reconstructie bleek eerder al dat Nedtrain in de tachtiger jaren al wist van de risico’s. cc-foto: Peter Eijkman

Meer over:

leven, nieuws, chroom-6
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.