Joop

ChristenUnie wil niet in Europese fractie met Forum voor Democratie

  •  
28-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
16830664966_5fd38cc848_z
De ChristenUnie zal zich verzetten als Forum voor Democratie zich na de verkiezingen voor het Europese Parlement bij de ECR-fractie wil voegen. In deze brede coalitie van ‘conservatieve en hervormers’ zitten onder andere PiS, de regeringspartij in Polen. Ook de lijstverbinding ChristenUnie/SGP maakt deel uit van de fractie. De ChristenUnie zet de verhoudingen binnen de groep op scherp door in een verklaring uit te leggen dat ze zich niet kan vinden in de politieke agenda van Forum voor Democratie:
"Zowel de ChristenUnie als de ECR-fractie kijken met een kritische blik naar Europa, maar hebben als hoofddoel de EU van binnenuit te hervormen. Forum, dat Nederland zo snel mogelijk uit de EU wil halen, past daar volgens de ChristenUnie dus niet tussen. Daarbij zijn we het volstrekt oneens met onder andere het harde migratiestandpunt en de pro-Poetin houding van Thierry Baudet en zijn partij."
In het Nederlands Dagblad zegt de lijsttrekker bij de Europese verkiezingen namens de SGP Bert-Jan Ruissen het niet logisch te vinden dat Forum voor Democratie zich aansluit bij de ECR-fractie: “De ECR en de SGP proberen Europa van binnenuit te hervormen en af te slanken. Forum pleit nadrukkelijk voor een Nexit. Daarom hoort Forum volgens ons niet in de ECR thuis.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

LxGoodies
LxGoodies1 apr. 2019 - 21:16

Och de Baudet-brigade zal daar ongeveer hetzelfde doen als alle overige popie jopie anti-EU hypocrieten: jas uit, aanwezigheidspremie opstrijken, jas aan, sayonaraaaaa

Sonic2
Sonic23 mrt. 2019 - 10:37

Als je alleen al naar het openlijk narcisme van Baudet kijkt dan weet je dat hij nooit met iemand kan samenwerken. Dat het in 2018 al een zootje was in zijn partij was geen verrassing. Dat hij het op Europees niveau niet kan bolwerken is een goede mogelijkheid. Dat hij nooit een coalitie als zelfbenoemd toekomstig premier bij elkaar kan houden is ook een goede mogelijkheid. Een hele goede keuze van CU dus. Een samenwerking met Baudet is gedoemd om te mislukken. De FvD aanhang zal er ergens in 2030 achter komen waarschijnlijk. Tot die tijd beledigen ze anders denkenden die altijd het gelijk aan hun zijde hadden. Wat zullen al diegene die Baudet steunde straks diep door het stof moeten. Mogelijk al vanaf 7 Maart. Niet onwaarschijnlijk dat hij daar al door het ijs zakt. Als je ook maar een greintje mensen kennis hebt dan weet je dat Baudet nooit met iemand dan maar ook kan samenwerken. Nationalisme is echter een geloof. Dat is ook de enige manier waarop Baudet en Wilders kunnen overleven

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 mrt. 2019 - 7:18

Niemand dwingt hen ook maar ergens in!

Freek3
Freek31 mrt. 2019 - 17:20

Tja, maar dat samen in een fractie zitten met landgenoten die vinden dat vrouwen niet gekozen mogen worden, en met nazi's uit Duitsland, Denenmarken en Hongarije, en met voormalig terroristen uit Noord-Ierland, dat is voor de Christenunie geen enkel probleem. Hypocrieten!

DePisang
DePisang1 mrt. 2019 - 12:47

Het is natuurlijk ook heel lastig kiezen voor FvD. Is er eigenlijk wel 1 EU fractie die deugt? Een zoektocht naar de minst slechte brengt je dan in 1 fractie met de CU, dat zegt toch wel genoeg. FvD zou er ook nog voor kunnen kiezen om helemaal niet in het EU parlement te gaan zitten. Maar daar is Baudet c.s. blijkbaar toch teveel democraat voor. Bovendien is er geen betere manier om het kwaad te bestrijden dan van binnenuit. Baudet c.s. lijkt wel goed om alle EU vriendjes politiek, baantjes jagen, zelfverrijking etc. de maat te gaan nemen daar in Brussel, Straatsburg en Luxemburg.

1 Reactie
Sonic2
Sonic23 mrt. 2019 - 10:48

@ De Pisang Baudet liep een tijdje geleden nog te schreeuwen dat de EU niet te hervormen was. Nu heb jij het over het systeem van binnenuit veranderen. LOL. En Baudet een democraat. Hij is de absolute leider binnen dat dictatoriale clubje van hem. Heel 2018 gemist ofzo? FvD en PVV zouden inderdaad beter niet in dat hele Europese parlement kunnen zitten inderdaad. Wel tegen de EU zijn, maar vervolgens wel in dat parlement zitten. Puur hypocriet. Maar u zult toch wel alles verdedigen. FvD gaat 0,0 veranderen de komende vijf jaar. Los van dat pure propaganda praatje wat jij weer ophangt. Ik begin opeens de regering te begrijpen die het raadgevende referendum afschafte. Baudet een democraat noemen. LOL.

Kwee he ook nie
Kwee he ook nie1 mrt. 2019 - 12:22

Niet erg christelijk .

JasDon
JasDon28 feb. 2019 - 21:26

Ik hoorde Baudet op BNR hierover, hij stak een goed verhaal af om via ECR minder EU bemoeienis te bewerkstelligen, omdat hij er van uit ging dat NL op korte termijn toch niet uit de EU ging stappen. Daarna vloog hij uit de bocht met een verhaal dat ECR de grootste fractie zou worden en dat er nog grote aankondigingen zouden volgen van andere Europese partijen. De CU is op dit punt overigens ook totaal ongeloofwaardig, FvD heeft rare ideeën over Rusland, het klimaat en Nexit. Maar PiS is een enge nationalistische, streng katholieke partij die aangetoond heeft de rechtsstaat liever opzij te willen schuiven.

3 Reacties
Norsemen
Norsemen1 mrt. 2019 - 11:12

"Ik hoorde Baudet op BNR hierover, hij stak een goed verhaal af" Dat lijkt me eigenlijk onmogelijk.

Sonic2
Sonic23 mrt. 2019 - 10:58

@ JasDon U verwoordt het in uw pro FvD praatje natuurlijk heel mooi, maar het is natuurlijk een groot voorbeeld van enorm verkiezingsbedrog. Minstens net zo erg als Rutte. Baudet voert campagne met een Australisch model. Baudet voert campagne met dat hij een referendum over de Nexit wilt. En dat hij eigenlijk uit de EU wilt. Wil je al die dingen die Baudet wilt dan moet je uit de EU. Nu geeft hij in een interview toe dat dat helemaal niet op zo'n korte termijn kan. Dat betekent ook meteen een streep door heel veel andere maatregelen die dan niet genomen kunnen worden. Het is gewoon puur kiezersbedrog wat Baudet gedaan heeft. Wat u eigenlijk zegt( als u eens rechtlijnig bent) tegen Rutte is dat het helemaal niet erg is dat hij die 1000 euro belastingverlaging niet heeft gedaan. 500 euro is ook goed. Of 300 euro ook. Maar als je dat doet dan ben je kennelijk aan het demoniseren. Iedereen moet FvD en PVV aan hun geschreeuw blijven herinneren. Als FvD en PVV aan de macht zijn dan gaan we uit de EU en wordt de gulden ingevoerd en gaan de grenzen dicht. Dat roepen ze al jaren en dat gaan ze WAARMAKEN. Als het andere is puur kiezers bedrog. Dat is liegen om je op het pluche te laten belanden. Sterker nog: PVV en FvD vinden zich beter als alle andere partijen. Als er twee partijen zijn die beloftes MOETEN nakomen zijn het die partijen. En Baudet is een gigantisch opschepper. Dat is typerend voor nationalisten. Hitler deed het. Wilders en Trump doen het. Nationalisten scheppen nu eenmaal op en doen stoer. En overdrijven altijd hun eigen prestaties. Wat wil je ook als je kiest voor narcisten.

Sonic2
Sonic23 mrt. 2019 - 11:05

Nog een kleine toevoeging. Politici zijn vaak passanten. De ene wat langer als de andere. Eigenlijk zegt Baudet met die frase dat we gewoon binnen de EU blijven. Het is een soort uitstel wat hij geeft en omdat politici altijd maar een korte periode dienen kan het ook gewoon afstel worden. Het is een beetje de tactiek die CDA en VVD met het klimaat doen. Rutte heeft het ook altijd over 2030 en 2050 en schuift dit dossier eigenlijk op naar zijn opvolger. En ook naar het politieke klimaat dat er op dat moment heerst. De hoop van de VVD is dat in 2025 of 2030 het politieke klimaat zo is dat niemand echt meer die milieu maatregelen wilt. En bovendien worden VVD en CDA door hun kiezers altijd ingeschakeld om de rem op allerlei voorstellen te zijn. Je kunt het trouwens ook merken aan dat Baudet het vooral over heel veel dingen NIET heeft. Hij heeft het bijna alleen maar over het klimaat. En dan ook echt alleen maar. Nooit over het Australische model. Heel weinig over Nexit. En vooral helemaal nooit meer over bestuurlijke vernieuwing. Je kunt de gebroken beloftes al zien aan komen. Alleen de FvD kiezers zien het nog niet en leven in hun eigen paralel universum.

Linkse Meid
Linkse Meid28 feb. 2019 - 19:54

ChristenUnie wil niet in Europese fractie met Forum voor Democratie, gegarandeerd tot en met de verkiezingen....daarna zien we wel weer.

NalaLakos
NalaLakos28 feb. 2019 - 18:50

Dit is natuurlijk wel een beetje heel erg hypocriet van de ChristenUnie. In de ECR-groep werk(t)en ze ook samen met de AfD, Deense Volkspartij, Zwedendemocraten, Ware Finnen, PiS, etc. En dan is opeens Forum voor Democratie een probleem. De ChristenUnie is alleen maar bang voor slechte publiciteit in Nederland. Wat willen ze dan gaan doen? Overstappen naar de EPP- groep van het CDA? Daar zit Viktor Orban ook in.

4 Reacties
Jorah
Jorah1 mrt. 2019 - 7:09

Ik zie weinig verschil tussen het CDA en de CU. Behalve dan dat bij de CU de linker vleugel wat sterker is en dus meer door komt in de standpunten. Beide zijn partijen die dicht bij de burger staan en waar partijdemocratie gelukkig nog hoog in het vaandel staat. Partijen die vanuit de basis aangevoerd worden en waar partijleiders en partijtop dus gewoon op een congres of elders teruggefloten worden als dat nodig is. Heel anders dan FvD waar de partijleider met ijzeren vuist regeert en geen tegenspraak accepteert.

LaBou
LaBou 1 mrt. 2019 - 12:33

"Beide zijn partijen die dicht bij de burger staan en waar partijdemocratie gelukkig nog hoog in het vaandel staat. Partijen die vanuit de basis aangevoerd worden en waar partijleiders en partijtop dus gewoon op een congres of elders teruggefloten worden als dat nodig is." Dat, beste mensen, heet nou humor voor om te lachen. :-D

Marcus A.2
Marcus A.21 mrt. 2019 - 14:21

@Labou Wat is precies jouw probleem met de ChristenUnie?

LaBou
LaBou 1 mrt. 2019 - 16:17

@ Marcus A., ik vind dat ze niet consequent zijn in hun principes. Dat laten ze zien door dit kabinet te steunen maar dat terzijde. Mijn reactie was gericht op het idee dat bestuurders (van welke partij dan ook) zich laten sturen door het voetvolk. En als je goed had gelezen zou je dat weten.

Bluesboy
Bluesboy28 feb. 2019 - 17:08

Baudet samen met de PIS partij in één fractie,dat wordt gezeik! ????

vdbemt
vdbemt28 feb. 2019 - 16:53

Goed zo CU. Fatsoen moet je doen. Ik ben zelf niet christelijk. Maar anders dan het CDA, de mond vol van normen en waarden (Balkenende en later) , laten jullie het niet bij woorden.

4 Reacties
LaBou
LaBou 1 mrt. 2019 - 6:31

Sarcasme?

vdbemt
vdbemt1 mrt. 2019 - 10:35

@Labou. Dat was het niet. Het was, niet goed geïnformeerd (zo weet ik na het lezen van JasDon), goede hoop. Valse hoop dus.

LaBou
LaBou 1 mrt. 2019 - 16:18

Had ik je gelijk kunnen vertellen :-D

Freek3
Freek31 mrt. 2019 - 17:23

Balkenende was heel goed met zijn normen en waarden discussie. Het maakte iedereen duidelijk dat de normen van het CDA strijdig zijn met de waarden van de C en de D van het CDA.

Phil2
Phil228 feb. 2019 - 14:51

Misschien kan Baudet eens de moeite nemen zich beter voor te lichten... Zal die zien dat ie beter past bij Lega Nord, Front National, partij van Orban e.d. Eerste agendapunt: samen een uniformpje uitzoeken en een kordate, nieuwe groet bedenken.