Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

ChristenUnie wil boetes koppelen aan inkomen

  •  
05-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
238 keer bekeken
  •  
ferrari_300.jpg
[Update 13:10] Verkiezingsprogramma gepresenteerd: CU pakt ook overheden, AOW-leeftijd en HRA aan ... [Video] Debat tussen Kamerlid Ed Anker en ondernemer Annemarie van Gaal … Zwitserse miljonair kreeg 200.000 euro boete voor 100 km/u rijden in woonwijk … Partij trekt 400 miljoen uit voor extra politie, straatcoaches
De ChristenUnie wil dat de hoogte van boetes afhankelijk worden gemaakt van het inkomen van de overtreder. De partij wil er zo voor zorgen dat alle boetes voor iedereen even zwaar zijn. Dergelijke systemen zijn al van kracht in bijvoorbeeld Zwitserland en Finland.
Door redactie Joop
Vrijheidsstraf weegt voor iedereen even zwaar en dat moet voor boetes ook gaan gelden. Mensen met veel geld zeggen bij een boete ‘balen’, mensen met weinig inkomen zien zich gelijk voor een groot probleem gesteld, aldus Kamerlid Ed Anker van de ChristenUnie. Straf moet voor iedereen hetzelfde zijn. 
Aan tafel bij Pauw & Witteman ging Anker in discussie met de vermogende uitgeefster Annemarie van Gaal die zich opwindt over het voorstel. In de uitzending haalde Anker het voorbeeld aan van een miljonair die met zijn rode Ferrari honderd kilometer reed door een woonwijk. De man kreeg in Zwitserland een boete van 200.000 euro. 
Volgens Anker is er in het veiligheidsdebat sprake van een dubbele moraal waarbij er een ongekend harde aanpak van hangjongeren wordt bepleit terwijl plegers van verkeersovertredingen vrijwel vrijuit gaan omdat niemand ze harder durft aan te pakken. Er vallen jaarlijks vijf keer meer slachtoffers in het verkeer dan dat er mensen slachtoffer worden van een misdrijf. 
De ChristenUnie wil 400 miljoen euro uittrekken voor meer politie maar ook straatcoaches en andere veilgheidsfunctionarissen.
Update 6 april (10:15) Er is inmiddels meer bekend over het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie , zo onthult de Volkskrant. De partij wil fors bezuinigen op het overheidsapparaat: meer efficiency in combinatie met een maximale stijging van 1% voor de ambtenarensalarissen in de komende kabinetsperiode, moet een besparing van ongeveer 4,5 miljard euro opleveren. Verder moeten provincies en gemeenten veel goedkoper gaan werken (2 miljard) en wordt er flink geschrapt in dubbel werk dat overheidslagen nu nog uitvoeren (500 miljoen). De ChristenUnie wil daarnaast de hypotheekrenteaftrek in tien jaar maximeren tot 42%. Daarnaast wordt de renteaftrek voor een individuele huizenbezitter in dertig jaar afgebouwd tot nul. Op die manier wil de ChristenUnie het aflossen van de schuld bevorderen.
Update 13:10 Het ontwerp-verkiezingsprogramma is nu officieel gepresenteerd. De ChristenUnie wil in 2015 per saldo 16 miljard euro bezuinigen, blijkt uit het plan.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.