Joop

ChristenUnie: nieuwe Nederlandse missie Syrië, EU vervangt VS

  •    •  
28-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
27568772651_fae38c895a_z
Nederlandse militairen vochten in de afgelopen jaren mee in Syrië. F-16’s bombardeerden locaties van IS vanuit de lucht. Deze operatie loopt aan het eind van dit jaar af. Coalitiepartij de ChristenUnie wil nu dat de missie wordt verlengd, om zo Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk te steunen waar nodig. Dit is nodig, zegt Kamerlid Joël Voordewind tegen de NOS. Minister Blok zou in Europa de eerste piketpaaltjes moeten slaan, vindt hij. “Een westers terugtrekken is te gevaarlijk voor de regio,” zei hij eerder in Trouw.
“Als we ons nu terugtrekken, dreigen Assad of Turkije het Koerdisch gebied onder de voet te lopen.” Dat IS is verslagen is een veel te snelle conclusie, vindt Voordewind. Hij vreest “dat IS zich kan hergroeperen als de Koerden hun militaire kracht op andere plekken nodig hebben.” Of de collega’s van de VVD, het CDA en D66 meegaan in de ideeën van de ChristenUnie is vooralsnog onduidelijk.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

geronimo3
geronimo330 dec. 2018 - 19:12

De ChristenUnie wil als regeringsdeelnemer dat de Nederlandse soldaten in het land van Assad blijven om de oppositie te steunen,alles om Assad te verdrijven,we hebben na een tijdje kunnen horen wie de Nederlandse overheid allemaal steunden met miljoenen om Assad maar te verdrijven,een herhaling van zetten,in andere landen kunnen we nu zien hoe die er voor staan door dat ingrijpen,we leren blijkbaar niets uit het verleden of is het een bewuste keuze,ik denk het laatste!!!

henk-alexander
henk-alexander30 dec. 2018 - 11:09

De EU zal eerst de PKK, die een groot aandeel levert in de strijd tegen IS, van de terroristenlijst moeten halen. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/nl/TXT/PDF/?uri=CELEX:32017D1426&from=EN Zolang dat niet gebeurt, komt de betrokkenheid van Voordewind c.s. met het lot van de Koerden ongeloofwaardig over - zeg maar hypocriet. Is deze betrokkenheid nu op basis van humanitaire of geopolitieke overwegingen?

L.Brusselman
L.Brusselman30 dec. 2018 - 2:28

Allemaal stemmingmakerij,die Koerden die ineens zo nodig beschermd moesten worden hebben zich al loyaal verklaard aan het wettig gezag. Assad beschermd de Koerden dus zelf al.

madbako
madbako29 dec. 2018 - 15:15

Sinds wanneer geeft de CU iets, maar dan ook iets om de Koerden. Maar goed kennelijk nu dus wel. Misschien dat ze bij CU en passant ook even de Palestijnen wat aandacht kunnen geven en misschien ook de Friezen. Het christelijke gezwel laat weer van zich horen..getver

1 Reactie
Buitenstaander
Buitenstaander29 dec. 2018 - 18:57

En wat is nu uw opine, of blijft t bij schelden, zoals vaak……

Schaap3
Schaap329 dec. 2018 - 14:54

CU Voordewind heeft president Trump goed begrepen. Nu het ergste in Syrie achter de rug is trekt de VS zich terug. En de EU die zich dolgraag wil profileren als wereldmacht (en niet voor een appel en ei meeliften op de bagagedrager van Trump) gaat er voor zorgen dat het niet weer uit de hand loopt. En er voor zorgen dat Syrische vluchtelingen weer terug gaan naar hun thuisland. Vooral de apothekers e.d. want die kunnen ze daar wel gebruiken om het land weer op te bouwen. Daar zal wel wat meer voor nodig zijn dan op veilige hoogte rondtoeren met een paar F16's. Troepen aan de grond en geen Srebrenica toestanden svp als er burgers, met name dus Koerden, beschermd moeten worden.

Hiltermann
Hiltermann29 dec. 2018 - 12:25

Zodra de CU met Voordewind aan het roer de rust heeft laten terug keren in Syrië gaat hij het Israelisch Palestijnse conflict aanpakken. Geweldige vent die Voordewind. Met een handjevol Nederlandse militairen zonder uitrusting pakt hij alle conflicten in de wereld aan. Hij zal de volgende winnaar voor de Nobelprijs voor de vrede wel worden.

Siphra Spier
Siphra Spier29 dec. 2018 - 10:03

Bizar.....eerst steunen we terroristen in Syrië en nu moet er een buffer gevormd worden tegen NAVO-bondgenoot Turkije.

L.Brusselman
L.Brusselman29 dec. 2018 - 5:46

De CU is vooral bezorgd om de positie van Israel. De aanval in Syrie tijdens de Kerst bewijst dat de Israeliers zich zorgen maken over het terugtrekken van VS troepen. Maar geen zorgen Joel is bereid de helpende hand te bieden.

L.Brusselman
L.Brusselman29 dec. 2018 - 5:29

Waarom is toch "iedereen"ineens zo voor het doorgaan met deze illegale bezetting? Zijn ze dan zo blind geworden door hun Trump haat dat ze liever doorgaan met bombarderen dan het wettig gezag met de hulp van bondgenotende kans geven de situatie te normaliseren?

HM van der Meulen
HM van der Meulen29 dec. 2018 - 0:24

Vroeger wist je tenminste zeker, dat als de Amerikanen de Koerden niet zouden steunen, dat dan de Russen het wel zouden doen. Wat was de wereld toen nog heerlijjk overzichtelijk. Sinds Bush gaat het gelukkig weer de goede kant op: wie niet voor ons is, is tegen ons. Daar komt de Donald vast ook nog wel achter.

Hiltermann
Hiltermann28 dec. 2018 - 23:41

Heerlijk z'n gecompliceerd conflict dat barst van de tegenstellingen tussen betrokken partijen. Alleen voor de CU met Voordewind is de oplossing simpel. Gewoon het laatste restje mobiliseerbare Nederlandse militairen er op af sturen zonder dat de manschappen zijn voorzien van deugdelijke uitrusting. Ga er zelf naar toe Voordewind met je praatjes. Je bent zelf tot niets in staat wanneer het op echte inzet aankomt. Weer een politicus die alleen in staat is anderen op conflicten af te sturen zolang hij zelf maar buiten schot kan blijven.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde28 dec. 2018 - 22:27

Ik snap de gedachte. Het is immers te triest voor woorden dat nota bene de Russen nu voorkomen dat de Koerden worden afgeslacht door de Turken. Het geeft Poetin het aanzien dat hij graag wil en dat allemaal door een idiote verkiezingsbelofte van Trump. Ongetwijfeld zal dit de prelude zijn voor een hernieuwde poging van Rusland Irak te veroveren. En dan heeft het vaste voet aan de grond in de hele regio. Dank je Trump, dank alle Amerikanen die de man steunden. Ga rustig slapen, de rekening komt ongetwijfeld later. Want hoewel dit op het eerste gezicht een overwinning voor de Russen lijkt is het maar de vraag of zij werkelijk in staat zijn de enorme potentie van landen als Irak, Iran en Syrië in de komende jaren in de gewenste richting te krijgen. Ik geloof daar niets van. Daarvoor is consistent beleid nodig en dat hebben de Russen helaas niet. Bovendien is dat beleid alles behalve in ons voordeel. Ik denk dat het nieuwe Russische aanvalswapen daar straks netjes in rijen van drie staat opgesteld. Met de neus naar Europa. Dan worden we niet alleen vanuit het oosten maar ook vanuit het zuid oosten bedreigd.

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen29 dec. 2018 - 0:11

"een hernieuwde poging van Rusland Irak te veroveren." Jeetje, wat was het ook al weer de vorige keer? De Baltische staten? O nee, Gibraltar, nou weet ik het weer. Ja, Poetin heeft het maar druk, nu hij de hele wereld wil veroveren, te beginnen bij Europa. Maar we moeten pal staan, want als hij Berlijn in weet te nemen, dan is het pleit voorgoed verloren en worden we allemaal Poetinisten.

L.Brusselman
L.Brusselman29 dec. 2018 - 10:31

De conditionering van de massa,door media en politiek/bedrijven,begint onrustbarende vormen aan te nemen,zo veel is wel duidelijk

Jay K
Jay K28 dec. 2018 - 21:00

Voor de klagers, prima dan niet. Laat ze dan maar lekker hun gang gaan. Grenzen helemaal pot dicht en als de rook opklaart dan zien we wel weer.

Rechtse Bal
Rechtse Bal28 dec. 2018 - 16:58

de CU kan wel wat vinen maar dat slaat natuurlijk nergens op. Er moet in deze met Erdogan gesproken worden ipv de rol van de VS over te gaan nemen. Laat de CU dat maar voorstellen in het EU (als die terug zijn van reces).

Kruimeltjes2
Kruimeltjes228 dec. 2018 - 16:56

Zou dit bedacht zijn op de voorste bank in de kerk, met de bijbel zedig in de handen, al luisterend naar de dominee op kerstavond, die verkondigt dat de brenger van vrede op aarde is geboren?

Henk Daalder Pak de Wind
Henk Daalder Pak de Wind28 dec. 2018 - 16:51

Eens, door het terugtrekken van de VS, en het "overdragen" van de strijd tegen IS aan Turkije, krijgen de Turken weer vrij baan om IS te steunen, zoalks ze altijd al deden, en met meer ruimte de Koerden uit te roeien. Een Nederlandse aanwezigheid zou juist dat scenario moeten voorkomen. We moeten zelfs de Koerden helpen zich te verdedigen tegen de Turkse terreur. En tegelijk meer vrede stichten tussen Turken en Koerden. Een belangrijke stap is het versterken van de Koerden, om Turkse agressie jegens de Koerden in te dammen

PostNubilaLux
PostNubilaLux28 dec. 2018 - 14:46

1) "The Death Lobby, how the West armed Iraq" van Kenneth R. Timmerman. 2) "How the End Begins: The Road to a Nuclear World War III" van Ron Rosenbaum. 3) https://www.ratical.org/ratville/CAH/warisaracket.html

1 Reactie
henk-alexander
henk-alexander28 dec. 2018 - 15:50

De geesten zijn al rijpgemaakt voor een onvermijdelijke oorlog. Van een vredesbeweging is geen sprake meer, want met de ideologische veren is ook het antimilitarisme afgeschud ...

henk-alexander
henk-alexander28 dec. 2018 - 14:42

Voordewind heeft zich als 'christen' nooit echt bekommerd om het lot van de Koerden. Net zo min als hij zich het lot heeft aangetrokken van de Syrische christenen, die net als andere minderheden - door jihadisten en terroristen belaagd, bescherming zochten bij het Syrische regiem. Nu wil hij samen met de Britten en Fransen op het grondgebied van Syrië, zonder toestemming van Damascus (dus illegaal), de YPG helpen om het zieltogende IS te bestrijden. Voordewind is totaal het zicht kwijt op wat er momenteel in de regio gebeurt. De diplomatieke betrekkingen tussen de Arabische landen met het regiem van Assad worden hersteld - de VAE als eerst en Egypte lijkt te volgen. Daarnaast hebben de Koerden (YPG) recentelijk nog de door hen bezette noordoostelijke stad Manbij overgedragen aan het Syrische leger (SAA); waarmee ze dus feitelijk een coalitie aangaan. Kortom in het Midden Oosten is van alles gaande met een eigen dynamiek wat door de westerling niet te vatten is. De vraag is wat Nederland daar zonder uitnodiging te zoeken heeft.

4 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen28 dec. 2018 - 15:47

Ze gaan de Koerden steunen tegen Erdogan.

henk-alexander
henk-alexander28 dec. 2018 - 21:13

HM van der Meulen, Als je met 'ze', Nederland, VK en Frankrijk bedoelt die de Koerden gaan helpen tegen het Turkije van Erdogan, kan het niet alleen gevaarlijk worden in de regio. Maar ook in de 'North Atlantic Council (NAC)' - waar men absoluut niet op een militaire confrontatie tussen deze NAVO-bondgenoten zit te wachten, zal het heel onrustig worden. Nu de Koerden (YPG) volgens de laatste berichten een strategisch deel van hun veroverde gebied (Manji) hebben afgestaan aan het centrale Syrische gezag in Damascus, sparen ze hun troepen (mannen én vrouwen) die ze in hun eigen gebied kunnen inzetten. Daarnaast houden ze voorlopig de ingenomen gas/olievelden (Al Tabiyeh) die ze bij onderhandelingen met Damascus kunnen inzetten. Kortom Nederland moet zich er niet mee bemoeien. Of het moet zijn in het kader van de wederopbouw van Syrië, zodat een deel van de gevluchte mensen weer terug kan.

LaBou
LaBou 28 dec. 2018 - 21:24

@HM van der Meulen: totdat het weer beter uitkomt om de Turken te steunen. Dat heeft ons grote voorbeeld, de USA ook gedaan.

HM van der Meulen
HM van der Meulen29 dec. 2018 - 0:15

Zolang de leden van de NAVO onderling slaags raken hebben ze het teminste te druk om zich met de rest te bemoeien.

Oki Doki
Oki Doki28 dec. 2018 - 14:00

Dat is een goede en nobele actie.

2 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt28 dec. 2018 - 16:15

Krijg nou wat. Wat is er nobel aan het werpen van bommen?

Oki Doki
Oki Doki28 dec. 2018 - 21:28

Klaas Punt Het is nobel om het zoveelste vacuüm dat de VS achterlaat op te vullen, zodat er niet meteen weer een oorlog uitbreekt.

poeslief
poeslief28 dec. 2018 - 13:22

Kolonialisme 2.0 Fransen, Britten en Nederlanders: nog geen eeuw geleden bezaten wij de halve wereld nu maken wij ons wijs dat de hele wereld ons nodig heeft, zodra de VS het ons gebiedt. Lang leve de VOC mentaliteit.

5 Reacties
erikbos
erikbos28 dec. 2018 - 14:23

"Kolonialisme 2.0 " U wilt voor de lokale bevolking(Koerden en bondgenoten) bepalen dat ze beter zonder luchtsteun tegen IS kunnen vechten? Of zal de lokale bevolking misschien liever wat luchtdekking hebben in hun strijd tegen IS.

HM van der Meulen
HM van der Meulen28 dec. 2018 - 15:48

Ze gaan de Koerden steunen tegen Erdogan.

poeslief
poeslief28 dec. 2018 - 18:56

@HM van der Meulen Voor hoelang beste HM? Koerden zijn - ook helaas in dit conflict - pionnetjes en zijn reeds inwisselbaar gebleken. En denkt U werkelijk dat NL een oorlog met Turkije zou riskeren? DENK het niet ;)

poeslief
poeslief28 dec. 2018 - 19:19

@ericbos - Hoezo nu ineens wel allerlei hulp voor de Koerden, die meestentijds mogen verrekken? - IS is ontstaan na de invasie van de VS in Irak - toen o.a. van mogelijke bondgenoten een kaartspel gemaakt is - waar anarchie is gaan heersen. Gebeurt wel vaker als de VS democratie met vliegtuigladingen tegelijk komt brengen of zich anderszins mengt in andermans keuken. - Ik gun de Koerden het allerbeste, werkelijk waar. Maar dat is voor onze beslissers geen argument geweest beste erikbos. Nogmaals: hoezo worden de Koerden nu ineens wel in bescherming genomen? Vlaag van plotselinge empathie bij enkele beleidsmakers - en bij allemaal op hetzelfde moment?

erikbos
erikbos28 dec. 2018 - 20:02

@poeslief "Ik gun de Koerden het allerbeste, werkelijk waar." Dan lijkt het me simpel, de Koerden willen graag luchtsteun blijven ontvangen. Dus neem ik aan dat u een verlening van de missie om luchtsteun te blijven geven steunt. Zolang westerse militairen in het gebied actief zal Turkije erg beperkt zijn in zijn bewegingsruimte om naar de Koerden uit te halen. Ook al zijn de motieven van andere partijen niet om de Koerden te helpen, het is wel het neveneffect en daar gaat het om.

Rode druppel
Rode druppel28 dec. 2018 - 13:13

Ik kan het altijd waarderen als politieke partijen hun ware gezicht tonen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen28 dec. 2018 - 13:06

Echte gristenen, dol op wapengeweld.

Klaas Punt
Klaas Punt28 dec. 2018 - 12:48

Van de NOS Teletekst begrijp ik dat het Syrische leger nu de Koerdische mensen in een deel gaat beschermen. Dat lijkt mij een heel wat betere actie dan die van Voordewind. Laat ik gelijk even melden dat CU alle goodwill welke zij bij mij had wel verbruikt heeft.

4 Reacties
Oki Doki
Oki Doki28 dec. 2018 - 14:05

In een deel? Dat is wel vaag. Een paar extra manschappen kan trouwens geen kwaad, baat het niet, schaadt het niet.

henk-alexander
henk-alexander28 dec. 2018 - 15:44

Oki Doki '(…)Een paar extra manschappen kan trouwens geen kwaad, baat het niet, schaadt het niet.' Ook niet als er een paar body bags terugkomen?

Klaas Punt
Klaas Punt28 dec. 2018 - 16:13

Het gaat om de stad Manbij waar de bevolking nu bescherming tegen oa Turkse aanvallers krijgt. Nu wat minder vaag? Het artikel staat trouwens nog opmTeletekst.

Buitenstaander
Buitenstaander29 dec. 2018 - 19:04

@ Klaas Ach zolang het maar ver van ons bed blijft is solidariteit gelukkig een rekbaar begrip. Laat Erdogan maar z'n gang gaan. We hebben veel commentaar op de man, maar als het ons tot actie dwingt zijn er x-redenen om niet thuis te geven…. Beter weer ff achter de PC kruipen om de wereld konde te maken van een 'visie'....