Joop

ChristenUnie laat zien dat je appels niet met peren kunt vergelijken

  •  
09-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2420 keer bekeken
  •  
ANP-473227958

De val van het kabinet is voor Nederland in crisisstand rampzalig te achten. Het gehele land blijft voorlopig op slot zitten en dat valt alle coalitiepartijen zwaar aan te rekenen. 

Zo makkelijk als CU-minister Carola Schouten 1500 miljard euro gespaard pensioenvermogen van miljoenen burgers tegen de wens van alle deskundigen in toch zonder slag of stoot in casinogeld veranderde, zo moeilijk deed zij over het laatste voorstel in het kabinet over gezinshereniging in het vastgelopen asieldossier.

Eerlijk is eerlijk de ChristenUnie is nooit onduidelijk geweest over haar politiek standpunt over gezinshereniging. Dat wisten de andere coalitiepartijen heel goed. Alleen nood breekt wet en dus moest er wel eindelijk iets gebeuren in dat dossier. 

Natuurlijk kun je het pensioendossier niet vergelijken met het onderdeel gezinshereniging in het asieldossier. De CU laat dat met haar politieke keuzes in beide verschillende dossiers ook glashelder zien. De voortvarendheid waarmee CU-bewindsvrouw Schouten tegen alle gefundeerde kritiek van deskundigen in, waaronder gerenommeerde staatsrechtgeleerden, de pensioenwet door het parlement heeft gejaagd, mag bij de komende verkiezingen door de kiezers niet vergeten worden. Evenmin als de keuze om pal voor het recht op gezinshereniging te gaan staan.

De val van het kabinet is voor Nederland in crisisstand rampzalig te achten. Het gehele land blijft voorlopig op slot zitten en dat valt alle coalitiepartijen zwaar aan te rekenen. Ook de Christen Unie!

De samenleving gaat een periode van zeer zwaar weer tegemoet zonder betrouwbaar perspectief op snelle oplossingen voor crisissituaties die de samenleving al lang genoeg in de crisisstand houden.

Vanuit crisisoptiek voor de Nederlandse samenleving in een alle opzichten zeer kwalijke en slechte zaak.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

hans-e-pans
hans-e-pans9 jul. 2023 - 20:48

ChristenUnie laat zien dat je appels niet met peren kunt vergelijken, maar ook niet met eikels.

Pogingtotratio
Pogingtotratio9 jul. 2023 - 14:28

Even niet vergeten dat PvdA en Groen Links de wet "het voordeel van de twijfel" (ondanks alle bezwaren van deskundigen) hebben gegeven... Voor mij een absoluut dieptepunt van het afgelopen jaar: een beslissing nemen over 1.500 miljard terwijl je eigenlijk niet zeker weet of het de juiste beslissing is.

1 Reactie
Zandb
Zandb10 jul. 2023 - 7:49

Pogingtot.... Nee, dan de mensen die, ondanks 'de deskundigen' (?) zeker menen te weten dat dit de absoluut juiste oplossing is. Dat zijn pas de helden! Of de mensen die er absoluut op tegen zijn, omdat 'de deskundigen' (?) bezwaren hebben. Ieder z'n opvatting maar hou het a.u.b. een beetje bescheiden en geef er blijk van dat u werkelijk een poging deed om uw ratio haar werk te laten doen.

Palipka
Palipka9 jul. 2023 - 14:06

Helemaal mee eens. Jammer genoeg blijft ‘het volk’ stemmen op politici zonder lange termijn visie, vol van arrogantie en egoïsme en wars van empathie.

1 Reactie
Zandb
Zandb10 jul. 2023 - 7:50

Paplika Natuurlijk, "het volk"..... De schaamlap voor domme opmerkingen.

Pindaklaas
Pindaklaas9 jul. 2023 - 14:01

De CU stemde tegen een motie voor de afschaffing van de kostendelersnorm. Iets wat een berg armoede zou kunnen oplossen. De CU is alleen menselijk als het hun uitkomt.

3 Reacties
Zandb
Zandb10 jul. 2023 - 7:54

Pindaklaas Prima standpunt: "De CU is alleen menselijk als het hun uitkomt." Maar het is wel een 'verwijt' waarvan je gemakkelijk kan 'bewijzen', dat elke partij zich daaraan bezondigt. Mensen (en dus alles wat ze voortbrengen) zijn alleen "menselijk" (wat we daar, als we het er ooit over eens kunnen worden ook onder mogen verstaan) als het hun uitkomt.

Pindaklaas
Pindaklaas10 jul. 2023 - 8:58

@ Zandb, dat is deels correct. 5 juli was er een motie ingediend om de kostendelersnorm -een pure bezuiniging op mensen die al niets hadden- af te schaffen. CDA, D66, Omtzigt, SGP, VVD, CU, Groep van Haga, Ja21 en PVV stemde daartegen. Deze partijen zijn onomstotelijk onmenselijk. Verder steunen deze partijen Israel in hun onmenselijke beleid richting de Palestijnen.

Zandb
Zandb10 jul. 2023 - 11:16

Pindaklaas Uw verwijt is er niet minder selectief om. Kijk u bent om u moverende redenen voor het een en tegen het ander. Maar zijn die redenen zwaarwegend genoeg, dat ze onomstotelijk aantonen dat u altijd menselijk bent en de CU alleen als het hun uitkomt?

JohnVKR
JohnVKR9 jul. 2023 - 12:09

De gezinspolitiek van de ChristenUnie is sowieso ongeloofwaardig. Gaat het om Palestijnse gezinnen, dan mogen die met steun en zelf onder aanmoediging van de ChristenUnie onderdrukt en uit elkaar gereten worden.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jul. 2023 - 17:23

JohnVKR Inderdaad! Maar goed misschien moest er nog een aflaat worden gedaan!

Zandb
Zandb10 jul. 2023 - 7:59

John Nou, u beweert dat wel even zo tussen neus en lippen, maar Is dat wel zo? Daarbij: Is er ook maar een mens of politieke partij die bij iets als de Palestijnse kwestie het absoluut onfeilbare standpunt heeft? Elke keuze die je in deze Palestijnse kwestie maakt, zal z'n negatieve gevolgen hebben. Ik bedoel dit niet als dooddoener maar wel als een soort van tegenwicht tegen het al te gemakkelijk dooddoen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 jul. 2023 - 8:10

Zandbergen Als het aan jou zou liggen zouden alle pagina's op Joop volkomen wit blijven. Dit is niet als dooddoener bedoeld.......maar wel als een soort van een soort van evenwicht tegen het al te gemakkelijk dooddoen!

Zandb
Zandb10 jul. 2023 - 15:06

Minoes Hoezo, als het aan mij ligt...... Wat is dat voor onzin. Ik vind het standpunt van John redelijk ongenuanceerd. Maar geen haar op mijn hoofd die hem (of anderen) zou willen beletten om dat standpunt er op na te houden en te ventileren. Begrijpt u wel goed, wat u leest?

Mathijsco
Mathijsco9 jul. 2023 - 10:44

@ Heer Kerstholt, Voor alle duidelijkheid denk ik dat niet vaak genoeg herhaald kan worden dat Rutte geforceerd en doelbewust is gevallen door zichzelf. De pyromaan die de poorten openzette en mede-facilitator was van het uitlokken van (levensgevaarlijke en inhumane) vluchtelingenstromen uit Afrika door o.a het bedrijfsleven, gaat zich nu opwerpen als moedige brandweerman. Ik kan nog iets zeggen over het ongegeneerde en hondsbrutale lef, maar dat heeft geen zin. Het is een narcist.

Polarisario
Polarisario9 jul. 2023 - 10:17

De afgelopen kabinetten Rutte hebben het land op slot gezet. Die paar maanden tot er een nieuwe regering is komen we ook wel weer door. Eigenlijk is deze breuk misschien wel de kruipolie die we nodig hebben om zaken eerder vlot te trekken. Ik vind het onderwerp waarover ze gestruikeld zijn best een raar onderwerp. Was daar werkelijk geen tussenweg te vinden? Voor de CU is gezinshereniging heilig en voor de VVD moet de instroom omlaag. Beide partijen hebben natuurlijk gelijk want deze instroom is onhoudbaar en het gezin is ook binnen onze cultuur de belangrijkste hoeksteen. Waarom niet bedacht dat gezinshereniging niet geldt als je uit een “veilig” land komt? Dat maakt dat je wanneer je echt gevlucht bent dat je dan dat recht houdt. Ben je om in de termen van de PVV te blijven een “gelukszoeker” zal je dat recht niet hebben. Iedereen blij lijkt me. Natuurlijk was dit onderwerp niet de echte reden van de breuk. De vier waren gewoon al vanaf de herstart op elkaar uitgekeken. De kiezers zagen dat ook al gezien de peilingen en ook op de congressen knetterde het steeds harder. Dit ging zo niet langer. Een kind kon het einde zien aankomen.

r v b
r v b9 jul. 2023 - 10:08

Er was een afspraak gemaakt met de VVD. De VVD wenste zich niet aan die afspraak te houden, en toen ze haar zin niet kreeg stapte ze uit de coalitie. Dat is de CU niet aan te rekenen, maar wel de onbetrouwbare VVD voor wie afspraken niet tellen.

2 Reacties
Polarisario
Polarisario9 jul. 2023 - 10:37

@RVB: De huidige lezing van alle vier de partijen is dat er niet één partij uit de coalitie is gestapt, maar dat ze alle vier concludeerden dat ze geen overeenstemming konden bereiken op dit dossier en daarom wel moesten breken. Wat mij betreft is het prima als er wordt gewezen naar de VVD als belangrijkste breker, maar of dat niet juist electoraal in hun voordeel uit zal pakken is ook nog goed mogelijk. Een overgrote meerderheid van de Nederlanders vindt dat de instroom te hoog is tenslotte. D66 en CU zijn als je het zo bekijkt door hun principiële starre houding minimaal net zo schuldig. Overigens is asiel in mijn ogen niet de echte reden van de breuk. De PS verkiezingen dreunen nog na en de partijen kunnen op geen enkel dossier eigenlijk door één deur. Van stikstofbeleid tot armoedebeleid of energiebeleid, ze zijn het nergens echt eens. De val was al tijdenlang zichtbaar onafwendbaar.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 jul. 2023 - 8:20

Volgens mij was de enige die 'principieel' was hierin de CU en wist Rutte dit van tevoren. Het ging Rutte, kort gezegd, enkel om populariteit bij zijn achterban. Ook had hij m.i. geen zin om ieder voordien overeengekomen maatregelen werkelijk uit te voeren.Dan bedoel ik die op ieder gebied. Dat geeft hem weer wat extra stemmen van de kritische Cda ers die hem nu staan toe te juichen.Vooral de boeren.