Joop

ChristenUnie en SGP in één eurofractie met extreemrechtse Zweden

  •    •  
04-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
8128698683_556882f0ac_z
Vanaf vandaag kent de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECH), waar ook de ChristenUnie en de SGP deel van uitmaken, een nieuw lid: de Zweedse democraten. Daarmee komen Nederlandse europarlementariërs in één fractie met een anti-immigratiepartij die in het verleden al eens 500.000 euro ontving van het Franse extreemrechtse Front National.
Zelfs de nationalistische NV-A uit België vond dit te ver gaan en stemde tegen de toetreding van Peter Lundgren en Kristina Winberg, de twee die namens Zweedse Democraten zitting zullen gaan nemen in het Europees parlement. Ook de de Nederlandse europarlementariër Sophia in ’t Veld verbaasde zich over de verwelkoming van extreemrechts in de ECH-fractie. Over de Engelse conservatieven, die in dezelfde eurofractie zitten, zei ze: ‘Tory is wel erg comfortabel in het gezelschap van rechts extremisten, xenofobische en autoritaire clubs die openlijk tegen gendergelijkheid zijn, vrijheid van meningsuiting en LHBT-rechten.’
Cc-foto: R A Pyke
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

Libertain
Libertain5 jul. 2018 - 7:25

{"ChristenUnie en SGP in één eurofractie met extreemrechtse Zweden"} Soort zoekt soort?

1 Reactie
Arend Wortel
Arend Wortel5 jul. 2018 - 15:20

Want ChristenUnie en SGP zijn ook extreemrechts? 'Extreemrechts': weer zo'n woord dat door overmatig gebruik elke betekenis verloren heeft. Kaalkopjes, neonazi's, dàt was vroeger extreemrechts. Als vroeger iemand 'extreemrechts' werd genoemd, nou, dan was dat wat. Dat bracht een grote schok teweeg, die nog lang nadreunde. Tegenwoordig haalt iedereen de schouders op als het woord maar weer eens uit de kast getrokken wordt, nu intussen alles en iedereen ter rechterzijde van de PvdA al 'extreemrechts' genoemd wordt. Niemand neemt het nog serieus.

geronimo3
geronimo34 jul. 2018 - 19:47

@Bernie, Vergeet ook niet dat het CDA, (niet allen waar daarvoor maar de meeste wel) een alliantie aan ging met Wilders in de gedoogconstructie en dat de van voor oorsprong Christelijke Rutte liever de SGP in de regering heeft of zijn steun dan de andersdenken, zoals jij schrijft, niks nieuws onder de zon, ik denk dat het de CU misschien om gaat dat de Westerse,Christelijke waarden overeind moeten blijven,misschien hechten ze daar zoveel aan en dan nog liever met extreem in zee gaan,zou toch kunnen,triest is het wel.

1 Reactie
Bernie2
Bernie24 jul. 2018 - 21:53

Dat neem ik het CDA (Verhagen in het bijzonder) tot op de dag van vandaag nog zeer kwalijk. Zeker omdat Buma er nooit excuses voor heeft aangeboden. Onbetrouwbaar.

Meta  Foor
Meta Foor4 jul. 2018 - 17:30

o, wat erg he , die Zweden die nu extreem rechts aan het afdwalen zijn.... zullen we niet eens naar de oorzaak moeten kijken ? dat noem ik onderbuik als je vooraf al een standpunt ingenomen hebt

2 Reacties
Sonic2
Sonic24 jul. 2018 - 21:03

Lenin was inderdaad niet zo erg. Dat kwam alleen maar omdat de Tsjaren er zo'n puinhoop van hebben gemaakt. Hitler was slechts een gevolg van de falende Weimar Republiek. Als je bovenstaande 2 zinnen leest, zie je pas wat voor onzin je allemaal uit slaat. U hebt uw standpunt al ingenomen volgens mij.

Libertain
Libertain5 jul. 2018 - 7:30

{"Hitler was slechts een gevolg van de falende Weimar Republiek."} Halve waarheden zullen nooit het volledige verhaal kunnen vertellen. Weimar, later Hitler was het antwoord op de poging van de Westerse landen o.a. Engeland, Frankrijk om Duitsland aan de hand van WO1 het grond in te boren. Eigenlijk zijn Engeland, Frankrijk, tevens de financiële steun van het buitenland mede die Hitler aan de macht hebben gebracht. Elke Westerse land beschikt over voldoende aantal fascisten, hun aan de macht krijgen is het rest van het verhaal.

madbako
madbako4 jul. 2018 - 15:36

In beginsel niet zo vreemd. Gristenen en grefo's zijn behoorlijk rechts en extreem vanwege hun band met allerlei reli onzin.

4 Reacties
Geurtsen Jos
Geurtsen Jos5 jul. 2018 - 7:33

Wat vind je van de reli-opvattingen van de Nederturken die op Erdogan stemmen ? Is dat ook zo onzinnig in jouw ogen ? Ik ben sceptisch over jouw antwoord.

madbako
madbako5 jul. 2018 - 9:32

@Geurtsen Jos 5 juli 2018 at 09:33 Wat vind je van de reli-opvattingen van de Nederturken die op Erdogan stemmen ? Is dat ook zo onzinnig in jouw ogen ? Ik ben sceptisch over jouw antwoord. Uiteraard vind ik daar ook wat van. Maar we hebben het in dit topic over de SGP en de CU. Desgewenst zal ik in een topic over Erdogan met alle plezier willen reageren. Los daarvan is jouw reactie het prototype van een #whataboutism En wat jij vindt van het SGP en CU gelul hoor ik in dit topic graag.

Arend Wortel
Arend Wortel5 jul. 2018 - 15:26

Hoe kun je nu alle christenen over één kam scheren en ze 'behoorlijk rechts' en 'extreem' noemen? Wat een rare generalisering! Zou iemand hetzelfde zeggen over de aanhangers van een zeer bepaald ander geloof, dan breekt hier op ongekende wijze de pleuritis uit, en niet eens onterecht.

madbako
madbako6 jul. 2018 - 13:14

@Arend Wortel 5 juli 2018 at 17:26 Hoe kun je nu alle christenen over één kam scheren en ze ‘behoorlijk rechts’ en ‘extreem’ noemen? Wat een rare generalisering! Ter vergelijking: de moslims, moslims, de Marokkanen, de Turken etc etc Bij deze groepen doet men ook niet aan over één kam scheren. Nu valt het muntje de andere kant op en dat is het in ene: Hoe kun je nu..... Zo kan dat dus....

Rosenkrantz
Rosenkrantz4 jul. 2018 - 15:19

De Zweedse democraten zijn rechts populistisch. Dat wil zeggen dat ze gefundeerd zijn op onder de bevolking breed en toenemend gedragen onvrede en dan met name ten aanzien van het Zweedse immigratie-beleid wat lange tijd een radicaal open grenzen-beleid inhield. Vele wijken en binnensteden van gemiddelde en vooral grotere Zweedse steden ondervonden daarvan een sterk vooral sociaal ontewrichtend en vervreemdend gevolg. Kritiek op dit beleid werd al heel snel vertaald als racistisch. Omdat geen enkele van de grote bestaande partijen de groeiende onvrede onder de bevolking echt serieus nam of afdeed als racistisch dan wel minderwaardig vonden deze kiezer met de Zweden Democraten voor het eerst een serieus democratisch vehikel om hun onvrede op de agenda te krijgen. Als je dan de Zweden Democraten als extreem-rechts wilt afdoen en dus de gerede kritiek en onvrede van de bevolking die gehoord willen worden daarmee ook gelijk opnieuw bot afwijst is de woede die je wekt niet zo gek. Overigens hebben we al vele decennia, en niet alleen in Nederland waar het het westen betreft, geaccepteerde partijen gehad en nog steeds als CPN, PSP, SP, etc. en hun familiepartijen in andere landen die met hun bij tijd en wijle uitgeproken communistische, revolutionair socialistische, en extremistisch-activistische identiteit veel meer, en in ieder geval niet minder extreem gezien mogen worden. En was dat nou zo schrikbarend of grote zorgen wekkend? Er worden zelfs coalities mee overwogen en in gevallen gevormd.

1 Reactie
Sonic2
Sonic24 jul. 2018 - 21:12

@ Rosenkrantz Hetzelfde rechts radicale riedeltje. Zoals we altijd kennen. Laat ik het eens hardop zeggen. Het is helemaal niet slecht als centrum rechts en radicaal rechts een schrikbeeld hebben. In de decennia na de oorlog had het midden en ook rechts een soort plicht om een verzorgingsstaat op te bouwen. Als ze dat niet deden, zouden de arbeiders zich immers wel eens stevig naar links kunnen verplaatsen. Ik zeg niet dat ik achter het communisme sta. Ik zeg niet dat ik dat goed praat. Ik zeg dat ik de ( Westerse) socialisten van destijds goed kan voorstellen. Die wilde niet in Nederland een communistische dictatuur, maar een beleid wat meer naar links lag. Logisch toch? Het is rechts die er van alles is bij gaan liegen. Zoals we ze kennen. Die tweede alinea dan van je. Ook weer zulk rechts gebrabbel. Ook in Zweden heeft de regering al maatregelen ondernomen. https://www.ad.nl/buitenland/zweden-voert-grenscontroles-met-denemarken-opnieuw-in~ad6c0a0c/ Niet doen dus of er niets wordt gedaan. Ik ontken niet dat er immigratie problemen zijn in Zweden. Net als in Nederland is het trouwens een groep van 17 a 18%. U doet net alsof alle Zweden naar radicaal rechts gaan. Ook weer zulke onzin. Ook rechts radicalen hebben nu eenmaal een electoraal plafond. De peilingen waren in Nederland flink misleidend, maar partijen als de PVV schommelen al decennia rond de 12 tot 15%. AFD zal ook niet snel verder komen. In alle peilingen zie je ze tussen de 12 a 16% schommelen. Met geen enkele uitschieter daar boven. Bij de Zweden Democraten hetzelfde. Ook daar zit een plafond op. Laten we absoluut niet de invloed van radicaal rechts overdrijven.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 jul. 2018 - 14:53

Ik sta er niet van te kijken eerlijk gezegd, tenminste niet van de SGP de CU mensen zijn verdeeld. In ieder geval wordt bij de laatsten vaak met twee tongen gesproken. Ik leidt dit af uit hoe ze over Palestijnen denken en daarmee over moslims in het algemeen als het om Israel gaat. Dan komen de tongen los. Het is wel een Nederlandse schande, zeker met de CU in het kabinet.

Peter de Hoog
Peter de Hoog4 jul. 2018 - 14:30

Gandhi: "I like your Christ, I do not like your Christians. Your Christians are so unlike your Christ."

Henri Zwols
Henri Zwols4 jul. 2018 - 14:01

De Ware Finnen en de Deense Volkspartij zitten ook in ECH. Daar passen de Zweedse Democraten goed bij.

Satya
Satya4 jul. 2018 - 12:56

Dit is verschrikkelijk en dan zijn sommige mensen because 0

3 Reacties
Satya
Satya4 jul. 2018 - 13:03

Dat ging niet zoals ik wou. Dit is verschrikkelijk, dan nog zeggen mensen dat fascisme en racisme niet toenemen. Steek vooral de hand in eigen boezem en geef hier niet de moslims en vluchtelingen de schuld van. Het is ongelooflijk in een gebied waar iedereen het zo goed heeft. Vooral van cu ben ik verbaasd, over het algemeen vind ik dat fijne en sociale mensen. Europa begint weer fascistische trekjes te vertonen. Actie reactie is natuurlijk weer het excuus, tja om je geweten te sussen

Elias Unique
Elias Unique4 jul. 2018 - 14:51

U heeft een groot hart, da's duidelijk. Maar ik ben toch benieuwd. Het leeuwendeel van deze nieuwkomers zal nog een paar generaties afhankelijk zijn van de verzorgingsstaat. Geld dat door een steeds kleiner gedeelte opgebracht dient te worden. En qua woonoppervlakte groeit Nederland ook niet jaarlijks mee. Komt er een moment waarop zelfs u zegt: 'Ik draag al genoeg belastingen af'. Of had u de illusie dat dat geld gewoon opgehaald kan worden bij multinationals of vermogende inwoners? Als spaarvarkens die je omdraait en leeg schudt.

Hiltermann
Hiltermann4 jul. 2018 - 16:15

CU en SGP zijn ultra conservatief daar passen die Zweden goed bij. Kijk naar de manier waarop binnen de SGP nog steeds met vrouwen en vrouwenrechten wordt omgegaan. De CU is iets wereldser maar nog steeds zeer conservatief gekoppeld aan een zekere naïviteit. Zie de manier waarop Segers selectief wil omgaan met NAVO partner Turkije. De ECH heeft nauwelijks invloed, het is een splinterpartij in het EU parlement.

Bernie2
Bernie24 jul. 2018 - 12:53

Zolang de SGP vrouwen blijft schofferen, zoals gisteren bij Nieuwsuur weer eens duidelijk werd bij het item waarin bij de komst van de eerste vrouw in de 2e Kamer werd stilgestaan, wordt het niets. SGP'er Van der Staaij werd gevraagd of er verandering op komst is qua vrouwen, een niet al te complex antwoord ontliep Gods aambei minzaam. Als je zelfs vrouwen schoffeert is de samenwerking met dito repressieve groepen die, in dit geval, moslims en/of joden schofferen voor de hand liggend. Vooral ook omdat de SGP de herinvoering van de doodstraf hoog in haar goddelijk vaandel heeft staan. Niets kan mij nog verbazen. Dat ook de CU partij is completeert de zaak.

Daniel Dennett
Daniel Dennett4 jul. 2018 - 12:30

Een hekel hebben aan zwarten of homo's gaat goed samen, dat verbaasd toch niemand neem ik aan.

2 Reacties
Satya
Satya4 jul. 2018 - 18:53

Het verbaast mij van cu wel, had ik meer van verwacht wat betreft normen en waarden.

Daniel Dennett
Daniel Dennett5 jul. 2018 - 7:32

Mij verbaast het niet. De CU was, is en blijft een verwerpelijke partij.

Klaas Punt
Klaas Punt4 jul. 2018 - 11:53

Het probleem met de Tories wordt opgelost maar de andere problemen kunnen alleen maar toenemen.

4 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗4 jul. 2018 - 20:39

Ze werken hoofdzakelijk samen vanwege subsidies en spreektijd, Klaas. Als Tories weg zijn en FN hier op sterven nadood is, is dat probleem igg minder.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 jul. 2018 - 4:28

Juppe Een Christelijk blok, het grootste, waarin Merkels CDU/CSU is er toch ook!

Juppé🎗
Juppé🎗5 jul. 2018 - 19:38

Dat is de EVP, Minoes.....Daar zit ook de Övp in uit Oostenrijk, iets engs uit Croatie en uit Frankrijk Les Republicains....die de laïcité willen, scheiding kerk en staat. Trouwens ook de PP van Rajoy.... Zeker geen fan van CU/SGP, vreselijk dat het in NL in regering zit, maar gezien het systeem moeten ze ook iets....ook in Europa

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 jul. 2018 - 7:20

Juppe Ik weet het daarom zeg ik het juist. Ik vind het schandalig, het heeft niet enkel met middelen en spreektijd te maken maar ook met puur politieke machtsuitoefening . Polen past daar goed bij toch? Het toont enkel aan dat er van principes in de politiek geen sprake meer is, maar enkel van machtsuitoefening. Dat is belangrijker dan democratische principes ook in dat middenblok.