Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden wil maatregelen na bloedbad op school, Trump steekt wapenlobby hart onder de riem

Schietpartij op basisschool Texas: 22 doden, onder wie 19 kinderen
Joop

Christenen gebelgd door Sinterklaasjournaal

  •  
16-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
image2

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Sailor2
Sailor220 nov. 2020 - 23:26

Kruisigem is grof. Het is essentieel, het treft de Christen in zijn hart. Maar er is niemand voor vermoord of aangevallen.. En daarom kan ik als niet Christen begrip hebben voor de gekwetste Christen in deze.

Kuifje3
Kuifje317 nov. 2020 - 14:12

Niet lang geleden was er niemand over dit smakeloze grapje gevallen. Er is echter de laatste jaren steeds meer een cultuur aan het ontstaan waarbij op iedere slak een berg zout moet worden gestrooid.

Mark111
Mark11116 nov. 2020 - 21:26

Volgens die chef van NTR mag het schuren. Dus volgend jaar weer Zwarte Piet die aankomt in China en allemaal grappen maakt over Chinezen? Wat een onzin.

Paul!
Paul!16 nov. 2020 - 19:41

Ik ben nu ook wel benieuwd wat vinden christenen van de Johannes Passion van Bach, waarbij het koor als een woeste menigte "Weg weg mit dem, kreuzige ihm" zingt? Die christenen zullen me nu wel een boosaardige heiden vinden, als ik het zeg. Maar ik vind het best knap gedaan van Bach, het klinkt echt goed, een beetje als een boze, maar zeer zuiver zingende, menigte. Zoiets moois hoor je die christenen in hun kerken niet vaak zingen! https://www.youtube.com/watch?v=R3RwZ9WpN10

1 Reactie
Marco Hoepel
Marco Hoepel17 nov. 2020 - 10:33

Eh, Paul, Bach was een christen, werkte voor de kerk en schreef de Mattheuspassie voor een kerkdienst ... Zijn koralen zijn geen slechte woordgrappen, maar de tekst van de Bijbel op muziek gezet, met de intentie om de boodschap van de Bijbel door te geven

DAS13
DAS1316 nov. 2020 - 18:45

@Marcus A. Mbt, 'In mijn geheugen gegrift'. Is dat nodig dan? Ik heb gewoon geschiedenislessen gehad. Van fouten kun je leren, toch? En gemaakte fouten zijn altijd geschiedenis, recent of iets langer geleden. Blijkbaar heeft mij grijze massa geen moeite met het oprakelen van feiten die men mij ooit heeft laten leren. Wij verwijten vaak andere van datgene wat wij (als volk) zelf ook ooit hebben gedaan. Ongelofelijk hypocriet vind ik dat. Zo vind ik ook ongelofelijk hypocriet om andere aan te spreken op het belijden van hun geloof. Bijv de moslim op hun halal slachten. Terwijl ik als slagerszoon weet van de misstanden in onze slachthuizen en methodes, daar is niets diervriendelijks aan. Nee ik ben geen vega. Of klagen over iemands manier van geloofsbelijdenis, en dan vervolgens schijnheilig kerst vieren, de geboortedag van Jesus Christus. Onder het mom van ons gezellig vol vreten met de familie. Ik ben overtuigd atheïst en vier uit principe geen kerst. Vol vreten met de familie doe ik wel op oudejaarsavond en niet op een christelijke feestdag. Zo maar een paar voorbeelden trouwens.

Pjotr Kropotkin
Pjotr Kropotkin16 nov. 2020 - 16:21

Wat riepen de omstanders tegen Pontius Pilatus in het jaar 33? Juist ja, 'Kruisig hem'. Het staat zo letterlijk in de bijbel. Wie is hier nou verontwaardigd?

2 Reacties
Marco Hoepel
Marco Hoepel17 nov. 2020 - 10:36

Nee, er staat niet Kruisigem, maar kruisigt Hem. Daar maakt de NTR dus een slechte woordgrap mee. Dat dit in de Bijbel beschreven staat is natuurlijk niet om aan te geven dat het een goed idee was van de schare om dat te roepen. Het staat er om historisch te beschrijven wat er gebeurd is en hoe erg dat is.

Tom Meijer
Tom Meijer17 nov. 2020 - 20:47

@Marco Dat het in de bijbel staat wil nog niet zeggen dat allemaal zo gebeurd is.

MG1968
MG196816 nov. 2020 - 16:11

Als de christenen hierover al zo stuiteren dan doet mij het ergste vermoeden als ze inderdaad en doelbewust en in de kern van hun geloof gekwetst worden. Dat dit niet gaat middels het afbeelden van god als b.v. pedofiel maar wel b.v. met het afbeelden van de individuele gelovige anti-pieter (die pieter van het pieterplein of de de racistische karikatuur, take your pick) geeft overigens alleen aan dat diezelfde christenen de eigen geloofsbeleving belangrijker vinden dan dat zij daadwerkelijk de 'aanbedene' enig gewicht toekennen, maar dit terzijde.

1 Reactie
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!16 nov. 2020 - 22:20

Misschien ook slim om te kijken waarom dit gekozen is. Wat was de aanleiding. De cartoon komen voort uit aanslagen. Het inclusieve sinterklaas feest heeft dit niet nodig. Je opmerking slaat als een tang op een varken. En er is nog niemand onthoofd of bedreigd bij de NTR.

Joop den Uil
Joop den Uil16 nov. 2020 - 13:34

Niemand kan mij wijsmaken dat de mensen bij NTR dit niet gezien hebben en gewoon expres, met intentie tot jennen, dit hebben doorgevoerd. Is er nou niemand bij die organisatie die heeft opgemerkt dat dat niet kon ? of is het allemaal hetzelfde laken een pak ?

2 Reacties
MG1968
MG196816 nov. 2020 - 16:24

En nou wat als ze wel die intentie gehad hebben? Mag dat dan niet of zo? Mag je alleen de intentie hebben om moslims bewust te kwetsen door een willekeurige afbeelding van hun profeet? Maar niet met betrekking tot die christelijke god? Nou vind ik persoonlijk dat je gegronde reden (en dus een ander doel) moet hebben om een uiting te doen waarvan je weet dat je mensen het mensen kwetst. Maar goed, wanneer dat zo is en daarmee gerechtvaardigd is kan ik alleen voor mezelf bepalen en is niet echt in algemene termen te kwalificeren. Daarom zal het ook wel allemaal mogen (geen fatsoenlijke rechtsregel te formuleren), maar de vraag is natuurlijk of we allemaal zonder nadenken van dit mogen gebruiken moeten maken. Want daar lijkt het natuurlijk wel op. Ja, mij maak je ook niet wijs dat niemand binnen de NTR heeft opgemerkt dat dit 'eigenlijk niet kon'. Maar goed die zal gedacht hebben 'ach dat met die profeet dat mag toch ook'. En daar had ie dan wel weer gelijk in.Toch?

Joop den Uil
Joop den Uil16 nov. 2020 - 19:07

@MG je (en vele anderen ) kan er wel veel woorden aan vuil maken , maar ik heb ondertussen wel door waar kwaaddaardige personen zich ingewerkt hebben en de boel langzaam aan het veranderen zijn. Ik kan alleen maar waarschuwen.

Jaco38
Jaco3816 nov. 2020 - 13:14

En de reactie van de NTR is al helemaal niet sterk: “Veel christenen vonden het ongepast, maar de omroep vertelt aan de NOS dat het nooit de intentie is geweest om mensen te kwetsen” Intentie is lekker vaag. Wat was de intentie van de NTR dan wel bij het plaatsen van deze zeer zorgvuldig gekozen woordgrap in een kinderprogramma dat er wil zijn voor een brede afspiegeling van onze samenleving. Evident dat deze woordspeling door sommige christenen als kwetsend wordt ervaren, je moet wel uit een ei komen als je je dat niet hebt gerealiseerd. Bovendien verzin je deze woordgrap ook alleen maar als je christelijke roots hebt. Dat de NTR dit vooraf niet heeft voorzien is natuurljk BS. Wees dan een grote man/vrouw en maak de afweging helder: dat de redactie zich uiteraard realiseerde dat deze woordgrap door een christelijke minderheid als kwetsend ervaren zou worden, maar om ....redenen, maatschappelijk belang etc..... deze woordgrap als functioneel werd gezien. Dan sta je tenminste nog ergens voor.

Juppé🎗
Juppé🎗16 nov. 2020 - 11:16

Ik maak het uiteraard hier in de Provence maar via- via mee, maar het is uiterst merkwaardig dat dit de redactie van het fletse piet journaal overkomt. Zij hebben de laatste jaren een werkelijk acrobatische behendigheid ontwikkeld om alle uitnodigend uitgestoken lange tenen van diverse bevolkingsgroepen te ontwijken. En dan nu deze death of Brian dat moet symbolisch zijn. Verder die prachtige 2CV (in NL ook wel eend genoemd) op de achtergrond....die rijdt daar ook niet per ongeluk. Mogelijk een verwijzing naar Mozes die in zijn eendtje de berg op ging. Zou onze heiligman 5 december wel halen?

Thuru
Thuru16 nov. 2020 - 11:02

Het is inderdaad een feit dat christenen beter tegen een stootje kunnen dan moslims. Bij christenen zal je geen moorden zien gebeuren waar dat bij verbolgen islamieten dat wel een flink aantal keren is gebeurd. Islam kan een flinke verlichting zeer goed gebruiken.

2 Reacties
DAS13
DAS1316 nov. 2020 - 12:45

Wij zijn blijkbaar de kruistochten en inquisitie vergeten. Ja het is al langer geleden. Maar de bevolking in het midden oosten is dan ook langer onder de duim gehouden. Maar om nu te zeggen dat christenen er beter tegen kunnen... Tegenwoordig wellicht maar nog niet zo heel lang geleden ook niet echt. Christenen hebben zelfs nog onderling elkaar en paar kopjes kleiner gemaakt. Ik zet tegelijkertijd ook mijn vraagtekens bij ons onderwijs systeem en/of gemiddelde iq van de gemiddelde Fora gebruiker. Iets met een pot en een ketel...

Marcus A.2
Marcus A.216 nov. 2020 - 13:51

@ Daveleestraporten "Wij zijn blijkbaar de kruistochten en inquisitie vergeten." Bij jou staat het nog allemaal vers in je geheugen gegrift? Stalin was als overtuigd atheist overigens ook geen lieverdje. We zijn hopelijk niet vergeten hoe atheisten elkaar de kop insloegen. Nu weer terug naar 2020? Grappen tav het christendom zijn anno 2020 niet echt een groot probleem, ondanks de kruistochten en de inquisitie.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -16 nov. 2020 - 10:46

er waren drei plaatsnamen; NTR heeft voor 1 blasfemie gekozen en de overige eigen veiligheid. Cartoon laat dat heel goed zien !

Erik20
Erik2016 nov. 2020 - 9:33

Tja, over Christenen kan je wel een cartoon maken zonder daarna voor je leven te hoeven vrezen....

Max6
Max616 nov. 2020 - 8:59

Of Wittigem of Zwartigem... er zijn tegenwoordig zoveel woorden te verzinnen waardoor iemand gekwetst zou kunnen worden.

Roel2
Roel216 nov. 2020 - 8:01

Aan de maker van deze prent: wat is exact de boodschap die u wilt uitdragen? Want hij kan op elke manier uitgelegd worden namelijk... *NTR doet aan zelfcensuur *Christenen kunnen beter tegen een stootje dan moslims (want niemand onthoofd) *VvMU boven alles *Christenen moeten niet zeuren *Het mag een beetje schuren, want in de woestijn schuurt ook alles en daar zijn het jodendom, christendom en islam immers ontstaan.

2 Reacties
Paulus3
Paulus316 nov. 2020 - 9:15

Als een prent veel soorten gedachten naar boven brengt om door te werken is hij meer geslaagt dan als ie alleen maar een pedagogisch zinnetje of moralistiesch wijsvingertje doorgeeft.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!16 nov. 2020 - 10:17

Roel, Ik gok punt 1, 2 en 3.