Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Christelijk dorp verbiedt kranslegging door homo's bij Dodenherdenking

  •  
20-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6081 keer bekeken
  •  
5726320572_9e4daafb5f_o

© cc-foto: Gerard Stolk

De plaatselijke Oranjevereniging van Nieuwe Tonge op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee wil niet dat een vertegenwoordiger van een homo-organisatie bloemen legt tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei. Voorzitter Karolien Jordaan verklaart tegenover het AD dat er al in een andere plaats op het eiland een krans gelegd wordt voor homo's. Ze neemt het Gay op Flakkee kwalijk dat die op Dodenherdenking eer willen betuigen aan de LHBT- slachtoffers van nazi-vervolging: "Ik heb geen zin (…) alles in de war te laten schoppen. Ik heb voor iedereen respect maar ik vind ook dat ze dat voor ons moeten hebben. (…) De dorpsraad, de gemeente, de oranjevereniging en de veteranen leggen een krans. En na 80 jaar wil opeens Gay op Flakkee ook een krans leggen? Ze doen het al in Middelharnis, waarom moet het opeens op twee plekken?”

De voorzitter erkent dat ze de reacties uit de streng-christelijke delen van de bevolking vreest. Goeree-Overflakkee behoort tot de harde kern van de Bible Belt.

Sam Fish van de groeiende organisatie Gay op Flakkee is teleurgesteld. "We hebben steeds meer vrijwilligers en willen daarom op meer plekken op het eiland ook ons steentje bijdragen. Ze hoeven niet bang te zijn dat we met vlaggen en dragqueens komen, hoor."

Burgemeester Ada Grootenboer heeft aangekondigd met beide organisaties in gesprek te gaan. Na een telefoontje van het AD kondigt de Oranjevereniging aan het besluit intern nog eens te bediscussiëren.

cc-foto: Gerard Stolk

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.