Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Chinese security verstoort ruw NOS-uitzending over Olympische Spelen

  •  
04-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
sjoerd
De Olympische Winterspelen gaan van start en meteen wordt al duidelijk gemaakt hoe de Chinese autoriteiten zich opstellen tegen over journalisten. Terwijl NOS-verslaggever Sjoerd den Daas in Beijing live verslag doet stapt een beveiliger in beeld die hem ruw wegsleurt. “Helaas is dit steeds vaker de dagelijkse realiteit voor journalisten in China. Hij is in orde en kon zijn verhaal gelukkig een paar minuten later afmaken,” schrijft de NOS.
Amnesty International vraagt gedurende de Spelen aandacht voor vijf mensen die gevangen zitten in kampen. Een van hen is Zhang Zhan , een burgerjournaliste die in Wuhan via sociale media verslag deed van de manier waarop de autoriteiten de corona-pandemie aanpakten. Twee maanden geleden is ze tot vier jaar cel veroordeeld.
"Zhang Zhan, een voormalige advocaat, reisde in februari 2020 naar Wuhan om ter plekke informatie te verzamelen over wat er gaande was. Op social media postte ze over onafhankelijke reporters die door de autoriteiten waren opgepakt en over families van covid19-patienten die waren lastiggevallen. In mei 2020 verdween Zhang Zhan. Later bleek dat de Chinese autoriteiten haar hadden vastgezet in Shanghai, waar ze na een oneerlijke rechtszaak werd veroordeeld voor ‘het zoeken van ruzie en uitlokken van problemen’. "
"In juni 2020 begon ze een hongerstaking. In december was haar lichaam zo verzwakt dat ze haar rechtszaak in een rolstoel moest bijwonen. Voor de rechtszaak werd Zhang Zhan door de autoriteiten met dwang gevoed. Ze werd dagenlang vastgebonden zodat ze het voedselinfuus niet zou verwijderen. Ook moest ze drie maanden lang 24 uur per dag hand- en voetboeien dragen, als straf voor haar hongerstaking. Op 31 juli 2021 werd ze in het ziekenhuis opgenomen vanwege ernstige ondervoeding. Ze werd echter naar de gevangenis teruggebracht, waar ze nog steeds deels in hongerstaking is, wat haar gezondheid sterk achteruit doet gaan. Sinds haar rechtszaak mag ze niet meer praten met haar advocaat of haar familie ontmoeten. Ze mag slechts af en toe onder toezicht bellen of videobellen met familie. Haar broer Zhang Ju schreef op 30 oktober op Twitter: ‘Ik denk dat ze niet lang meer zal leven. Als ze deze winter niet redt, hoop ik dat de wereld haar herinnert zoals ze eens was.’"
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

JanAlmelo
JanAlmelo5 feb. 2022 - 10:26

Deze reactie is verwijderd

JanAlmelo
JanAlmelo5 feb. 2022 - 8:03

Deze reactie is verwijderd

Keus2
Keus24 feb. 2022 - 21:43

Alweer Flabbergasted : Er zijn dus echt mensen die nog steeds de wereldwijd meest smerige communistische dictatuur moeten verdedigen tegen een individuele, eenvoudige, nederlandse reportrer. Onder het mom van : Oprotten westers journalistje, maak plaats voor Xi Jin Ping zijn propaganda. Walgelijke kwezels als je dit goedpraat.

Cam Millo
Cam Millo4 feb. 2022 - 17:13

Doet mij wat denken aan de journalisten die zo nodig bij, o.a. coronarellen in de voorste linie willen staan voor de mooiste plaatjes en verhalen. Als ze dan een tik van de ME krijgen is het klagen. Geenstijl, niet mijn ding, heeft weten te achterhalen waar hij precies stond. Dat was een plek waar het niet was toegestaan. Dan mag je wel een nederlandse joournalist zijn, maar je hebt ook daar in China maar gewoon te doen wat je mag doen. Daar zijn plekken voor aangewezen en niet de plek waar je misschien het mooiste plaatje krijgt. Hij mag blij zijn dat hij ferme tik heeft gekregen

2 Reacties
Zandb
Zandb5 feb. 2022 - 8:37

Millo Natuurlijk joh, we bedenken gewoon dat iemand van de pers op een plek staat waar die niet mag staan. En dan is alles koek en ei. En i.v.m. de strenge coronaregels is dit gedrag wel heel stuitend.

Cam Millo
Cam Millo5 feb. 2022 - 12:33

@Zandb 5 februari 2022 at 09:37 Millo Natuurlijk joh, we bedenken gewoon dat iemand van de pers op een plek staat waar die niet mag staan. Is dat dan onmogelijk dat er gewoon plekken zijn aangewezen waar je wel of niet mag staan met je team? En dat als je daar staat al dan niet met harde hand wordt verwijderd? Ook journalisten hebben zich te houden aan de aanwijzingen van de beveiligers

Joopinie
Joopinie4 feb. 2022 - 16:43

Stuitend dat de jounalist gewoon werd aangeraakt. Sta je daar voor de NOS je werk te doen, komt er ineens een vreemde letterlijk tegen je aan staan. Wat een vuile tactiek.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten4 feb. 2022 - 15:39

Gewoon de uitzending stoppen. NOS boycot de winterspelen vanwege ruwe en respectloze behandeling journalist. Lijkt me een prima signaal.

Geesteman
Geesteman4 feb. 2022 - 15:39

Zo te zien laat die verslaggever zich maar wat graag opzij duwen. Als hij misschien een paar stappen opzij had gedaan was er niks aan de hand geweest.

Nina4
Nina44 feb. 2022 - 15:12

Ze hebben in China nooit uitgeblonken in pr-kwaliteiten. Maar dat is misschien inherent aan een platgeslagen pers.

lmgikke
lmgikke4 feb. 2022 - 14:58

17 seconden in het filmpje zegt Sjoerd den Daas dat ze daarnet ook al weggestuurd waren. Dit artikel, en het fragment in het journaal zijn zeer suggestief om een punt te maken i.p.v. journalistiek te bedrijven. Als je ergens niet mag filmen, dan kun je als NOS verslaggever wel denken dat dat niet voor jou geldt, maar dat is dan nog niet zo. En daar lijkt het hier wel degelijk op, zeker door de opmerking van Sjoerd.

gimli55
gimli554 feb. 2022 - 13:58

Brood en spelen zijn belangrijker dan integriteit en democratie.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 feb. 2022 - 14:21

Heb je het over China of Nederland?

Volrin
Volrin4 feb. 2022 - 16:05

Je snapt het niet, door er heen te gaan kunnen we politieke druk uitoefenen. Want dat heeft tot nu toe zo goed gewerkt. /sarcarsme.

dirk den boer
dirk den boer4 feb. 2022 - 16:35

Heeft integriteit en democratie te maken met het de mond snoeren van een reporter? brood en spelen lijkt me verder OK, maar niet asl dat brood en die spelen spotten met mensenrechten, of bbijvoorbeeld in slavernij zijn verworven.