Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Chinese president Xi opent partijcongres met belofte Taiwan te annexeren, desnoods met geweld

  •  
16-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2583 keer bekeken
  •  
ANP-456272320

De Chinese president Xi Jinping heeft gezegd op korte termijn Taiwan te willen inlijven, desnoods met geweld. Hij deed dat bij de opening van het partijcongres van de Communistische Partij, waar Xi naar alle waarschijnlijkheid gekozen wordt om nog eens vijf jaar president van China te zijn. Dat maakt hem de machtigste Chinese leider sinds Mao Zedong.

Xi begon zijn twee uur durende toespraak met lofbetuigingen over de inname van Hongkong en het neerslaan van de autonome regering. Daarop ging hij moeiteloos door op het onderwerp Taiwan, waarbij volgens Xi de tijd rijp is om de macht op het eiland te grijpen om de verdere ‘unificatie’ van China te bewerkstelligen. De Chinese president waarschuwde voor buitenlandse inmenging bij acties in Taiwan, waarbij hij de Verenigde Staten niet bij naam noemde. Ook roemde Xi de groeiende invloed van China in de rest van de wereld. 

Volgens analisten waren de woorden van Xi verrassend agressief voor een toespraak die normaliter vooral gericht is op de eigen partij. In Taiwan worden de stappen van Xi nauwlettend gevolgd. Sinds de omverwerping van het autonome Hongkong wordt gevreesd dat het onafhankelijke eiland de volgende prooi voor de Chinese overheid is. Deze zomer kwam het tot een nieuw conflict tussen China en de VS toen de Amerikaanse politicus Nancy Pelosi Taiwan bezocht. Dat leidde tot Chinese militaire oefeningen rondom het eiland en de belofte van de Amerikaanse president Joe Biden dat de VS Taiwan zullen verdedigen bij een Chinese aanval. 

Xi Jinping is sinds 2013 president van China. Sinds zijn aantreden is de sociale controle, onder meer via verregaande digitale surveillance fors toegenomen. Ook is China sinds Xi aan de macht is agressiever aanwezig in de regio en worden de mensenrechten van de Oeigoerse minderheid op grove wijze geschonden. Met nog een termijn als president zal die politiek van Xi de komende vijf jaar vermoedelijk alleen maar opgevoerd worden.  

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (65)

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk17 okt. 2022 - 11:41

Verschil tussen China en de rest van de wereld is dat zij geen haast hebben bij de uitvoering van hun beleid. Wat voor hen een korte termijn is, is dat niet voor ons. Het staat wel buiten kijf dat China de controle samenleving flink aan het aanscherpen is. Tel daarbij de bewezen expansiedrift in de Zui- en Oost-Chinese Zee bij op waarbij ook gebieden van andere staten worden ingepikt.

Jopie666
Jopie66617 okt. 2022 - 11:03

Gewoon Xi beledigen en belachelijk maken en vele Chinezen raken fors in de stress al dat zag je in Engeland al. Want Xi is een godheid en leider voor het leven uiteraard. Xi vergelijken met Winnie de Poeh is verboden uiteraard.

1 Reactie
LaBou
LaBou 17 okt. 2022 - 16:20

Je kunt Xi beter serieus nemen.

PamVlam
PamVlam17 okt. 2022 - 9:25

Xi was toch veel gematigder in zijn toespraak dan hier gesuggereerd wordt.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman217 okt. 2022 - 10:24

President Xi heeft ambities zat. Zoals Poetin naar de Tsaren kijkt, beschouwt Xi zich als de keizer van China. Maar omdat de klant koning is gaat Xi zich niet te buiten. Xi is niet zo achterlijk als Poetin. Een aanval op Taiwan is een kamikaze actie. Dat weet president Xi natuurlijk ook. Dus beperkt hij zich tot wat machteloos wapengerinkel. Net als het communisme is het een toneelstuk. Een sprookje, met als titel de nieuwe mantel des keizers.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine16 okt. 2022 - 20:48

Een oorlog tussen China en Taiwan gaan we pas echt voelen in onze portemonnee, daar valt een beetje gas bij in het niet. Taiwan produceert 50% van alle computer chips (we hebben nu al overal chip tekorten). En uiteraard zullen er sancties tegen China volgen en de ellende daarvan is niet te overzien. Mensen die denken dat dit ver van hun bed is die zullen van een koude kermis thuiskomen.

1 Reactie
Jopie666
Jopie66617 okt. 2022 - 13:06

En over 10 jaar staan er fabrieken in Europa en Amerika. Maar ook Japan en Zuid Korea bouwen chip fabrieken dus wat is je punt.

EenMening3
EenMening316 okt. 2022 - 20:36

In de VK van vandaag staat een kort artikel waarin uiteen gezet wordt dat de VS zich wél maar Europa zich nog níet voldoende bewust is van de negatieve ontwikkelingen in Xi's China: "De Verenigde Staten zijn zich hier al veel langer van bewust en hebben China al enige tijd tot hun grootste buitenlandse prioriteit verheven. Europa heeft dergelijke ontwikkelingen natuurlijk ook op het netvlies, maar tegelijkertijd lijkt het gevoel van urgentie te ontbreken. De focus ligt, begrijpelijkerwijs, op Rusland, terwijl we op een groot aantal terreinen net zo goed afhankelijk zijn van China." en: "Europa zou zich moeten realiseren dat het misschien niet zoveel tijd heeft als het zou willen. De groeiende macht van Xi stelt ons voor uitdagingen, en ja, de vraag wat we daarmee moeten, wordt al wel gesteld, maar het is tijd om die ook te beantwoorden. " Ook zijn nog altijd gestaalde kaders actief, die zo anti-Amerikaans zijn dat ze het gevaar van een naar hegemonie strevend China en de agressieve expansiepolitiek van Rusland niet onder ogen willen zien. (Bewust) ziende blind en horende doof. Waardoor ze automatisch in het kamp van deze schurkenstaten terecht komen. https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/europa-maakt-zich-begrijpelijkerwijs-zorgen-om-rusland-maar-china-is-net-zo-urgent~bf590cb7/

HarrieV2
HarrieV216 okt. 2022 - 18:15

De NAVO moet richting Taiwan doen wat ze ook richting Oekraïne hadden moeten doen en dat is hen per direct een status aparte binnen de NAVO aanbieden. Als ze dat bij Oekraïne hadden gedaan, had Poetin zich mogelijk wel twee keer bedacht. Het westen geeft Rusland en China de ruimte die ze denken straffeloos te kunnen nemen.

8 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers16 okt. 2022 - 21:25

Europa heeft NAVO voor Europa. Oost Azische landen hebben andere verbonden voor zichzelf. In de praktijk is het doel van je idee al lang een feit. NATO zeid dat ze geen strijdkrachten naar Oekraine zouden sturen omdat ze niet in NATO zaten. De VS heeft gezegd dat ze WEL Taiwan zouden verdedigen als anngevallen, omdat ze een verbond van steun met ze hebben. Japan ook trouwens, en er zouden er nog een stel meedoen. Om de vrede te bewaren moet men die kunnen verdedigen wanneer nodig tegen een aggressieve inval. Anders was die inval al lang gebeurt, net zoals in Tibet en Turkestan.

LaBou
LaBou 17 okt. 2022 - 6:06

Als de navo dat doet ontstaat er pas echt een groot probleem met China. Maar hé, vooral doen want wat kan er nou helemaal mis gaan.

KritischKijken
KritischKijken17 okt. 2022 - 8:05

@Labou Aldus Neville2.0. De wereld is nooit veiliger geworden door dictators hun gang te laten gaan, en weg te kijken. En Europa doet met China hetzelfde als met Rusland. L'histoire...

LaBou
LaBou 17 okt. 2022 - 11:03

"Aldus Neville2.0. De wereld is nooit veiliger geworden door dictators hun gang te laten gaan, en weg te kijken. En Europa doet met China hetzelfde als met Rusland. L'histoire..." Gelul, anders kan ik dit niet noemen. Oplopende bewapening leidt onherroepelijk tot een situatie waarin die wapens ook gebruikt gaan worden. En in de tussentijd worden eer met de regelmaat van een klok proxy-oorlogen uitgevochten om het wapentuig te testen. KK kan zijn nick beter veranderen in kopinhetzand. Maar het staat je natuurlijk vrij om aan te tonen waar het veiliger is geworden met almaar toenemende bewapening.

Jopie666
Jopie66617 okt. 2022 - 11:09

De Navo zou in feite gewoon wereldwijd moet gelden. Dan kunnen ook Australië, Japan, Israel, India, Zuid-Korea en andere democratische landen lid worden waaronder Taiwan. Dan mag China oorlog gaan voeren met 50 a 60 landen. Maar wie weet komt dit er nu ook.

KritischKijken
KritischKijken17 okt. 2022 - 11:22

@Labou Ah het gevoelige punt geraakt van iemand die denkt met alleen de zoete koekjes de lieve vrede te bewaren; alles goed komt. Hoe dom, en dat is pas echt je kop in het zand steken. De Krim? Niks doen. Georgie? Niks doen. En stapje voor stapje gaan ze verder, want geen bewapening leidt tot vrede. Bij verstandige mensen wellicht. Mensen zoals Labou leveren iedereen uit voor 'vrede' is t niet? Het staat u vrij om te tonen waar het veiliger werd door niets doen en te ontwappen. Nergens dus! Ken je geschiedenis.

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 okt. 2022 - 11:42

KritischKijken / Kopie Net doen alsof de NAVO een macht is die de hele wereld telt terwijl het niet eens Europa kan beschermen en terwijl het een verdedigings verdrag voor Europa is en niet een excuus om elders oorlog te voeren en terwijl de landjes van Europa helemaal niet willen (daarome huren ze de VS en hebben amper een capaciteit) is een onwereldlijk sprookje.

LaBou
LaBou 17 okt. 2022 - 16:24

Kijk eens, kk is nu al door zijn argumenten heen en gaat dus maar ordinair schelden. Blijkbaar waren er geen voorbeelden te vinden om zijn puntnte staven.

Nicotientje
Nicotientje16 okt. 2022 - 15:12

Dit is de eerste president in China sinds de dood van Mao die een derde termijn begint. Alleen dat al is een veeg teken. Het kunnen sluiten van miljoenensteden tijdens de corona crisis toont hoe machtig Xi is. Zijn uitspraak over Taiwan neem ik uiterst serieus. De komende vijf jaar kan hij daarvoor gaan gebruiken wat hem zoveel krediet bij de bevolking gaat opleveren dat hij tot zijn dood alleenheerser van China word. Het zou me niet verbazen dat dit helemaal niet zo lang gaat duren. De kans dat de wereld er nog een conflict bij kan hebben is uiterst twijfelachtig. Wat dan volgt weten we allemaal. Misschien veroorzaken al de problemen en conflicten die we al hebben dit doemdenken.

PGS
PGS16 okt. 2022 - 14:39

Hoewel ik betwijfel dat dit gaat gebeuren, is er voor mij geen twijfel dat de bureaucraten in Brussel weer een te grote broek gaan aan trekken. Gevolg: China boycot de EU met leveringen en wij de burgers kunnen weer onze lege portemonnee trekken. Dit vanwege een gigantische schaarste aan producten. Want de EU is zo slim geweest om tot op vandaag alles te kopen in China dus afhankelijk voor alles. Maar dat zal de bureaucraten in Brussel een worst zijn.

Gaai2
Gaai216 okt. 2022 - 12:53

''De Chinese president Xi Jinping heeft gezegd op korte termijn Taiwan te willen inlijven, desnoods met geweld.'' De agressieve Biden, en in zijn kielzog zijn partijgenoot Pelosi weten hun vijanden wel uit te zoeken en uit te lokken. En de hele wereld mee te slepen in de door hun veroorzaakte ellende. Eerst met de uitbreiding van zijn NAVO kernwapenmacht richting Russen, zijn oekaze dat EU arbeiders geen goedkoop gas mogen hebben uit de Nordstream2 gasleiding en aldoor meer, zwaarder en geavanceerder wapentuig aan de Russische grens plaatsen voor de Azovtroepen. En dus ook zijn ongeleide agressieve projectiel Pelosi naar Taiwan sturen, met oorlogsschepen tussen China en Taiwan paraderen etc. Het is maar de vraag of Xi net zoveel geduld kan opbrengen met agressors dan Putin. Of dat het provoceren gelijk bij de eerste klap afgelopen is. Intussen zijn de Oekraieners die helemaal niet genieten van Biden zijn oorlog met Putin de sigaar. En dadelijk de Taiwanezen niet minder. Hoe veel beter zou de wereld er uit zien als Biden en zijn hielenlikkers niet aan de macht zouden zijn.

7 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers16 okt. 2022 - 21:37

Rusland valt aan, dumbo. China dreigt met aanval, dumbo. Niet de VS. De buurlanden willen niet toetreden tot het Chineesche rijk. Die hebben steun nodig om de balans te behouden voor de vrede. China wil je innemen en zegt dat ook en dreigt en steelt en vaart en vliegt waar ze (in tegenstelling tot de VS in internationale of bondegenoten wateren) NIET mogen komen, in het territorium van die buurlanden. Zowel in de Oost als de Zuid Chineesche zee, tot de straat van Malucca toe, breekt China steeds de wet en pakt en dreigt het steeds. Taiwan, Japan, Philipijnen. Maleisie, Brunei en Indonesia zouden allen de klos zijn als het helemaal lukt. https://peacepalacelibrary.nl/sites/default/files/2016/Other-MapSouth-China-Sea.jpg Maar die gele en bruine volken kunnen waarschijnlijk alle miljoenen de goot in worden gespoelt van jou. Die bestaan niet eens voor je behalve als offer om ongeinformeert te zeiken over de VS.

Gaai2
Gaai217 okt. 2022 - 8:10

''Maar die gele en bruine volken kunnen waarschijnlijk alle miljoenen de goot in worden gespoelt van jou. Die bestaan niet eens voor je behalve als offer om ongeinformeert te zeiken over de VS.'' In ieder geval weten we een (1) ding zeker. De agressieve, op expansie van eigen macht ziende, aanpak van Biden c.s. werkt absoluut niet. Ook al laten zijn roeptoeters elk uur van de dag weten dat zijn oorlog met Putin (en zijn oorlog met Xin in de maak) een ''groot succes'' is. Afgezien van alle slachtoffers, vernielingen, energiecrisis etc. De oorlog van Biden is alleen een succes voor de ondernemingen van zijn rijken in wapens, (schalie) gas etc. Maar wat dan? Dan kom je toch al snel uit bij de Paus. Geen oorlog uitlokken maar diplomatie. Bijvoorbeeld minder producten in China kopen en eigen arbeiders aan het werk zetten. Die ander overtuigen dat er alleen wederzijds voordeel kan zijn met vredelievende samenwerking kan ons redden. Maar dan natuurlijk niet tegelijkertijd een Pelosi naar Taiwan sturen en dat land net als Oekraïne vol zetten met wapentuig etc. Kortom, meer de aanpak van de zakenman Trump in plaats van de populistische nodeloze agressie van Biden.

theepot2
theepot217 okt. 2022 - 8:51

Duidelijk aan welke kant u staat meneer of mevrouw Gaai2, dat knoop ik goed in mijn oren.

Gaai2
Gaai217 okt. 2022 - 10:55

''Duidelijk aan welke kant u staat meneer of mevrouw Gaai2, dat knoop ik goed in mijn oren.'' Bedankt voor de support Pot. Waren er maar meer mensen die net als de Paus liever gaan voor diplomatie in plaats van uitlokken van geweld. Maar helaas, populistisch gebral is zo gemakkelijk voor de nitwit en er zijn er maar zat die daarvoor nog willen applaudisseren ook. Maar intussen zitten arbeiders met de brokken. Hopen dat er snel een einde komt aan de opstand tegen het volk door de elite met hun naar nog meer macht.

Jopie666
Jopie66617 okt. 2022 - 11:11

Ik zou zeggen vertrek en ga wonen in je heilstaat China. Ik zeg doen en bye, bye. Je oude wereldje van welvaart is toch voorbij. Proost.

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 okt. 2022 - 11:45

Rusland valt aan, dumbo. Niet de VS. China dreigt met aanval, dumbo. Niet de VS. Je verkondigt onzin. Niks van wat je zegt klopt bij de werkelijkheid van de situaties. Het is alsof je niet kan horen of zien, en ze hoofd een echo kamer van zieke mis-raadsels is.

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 okt. 2022 - 11:46

De Paus zei niet wat jij zei, oen. Integendeel.

Ivan61
Ivan6116 okt. 2022 - 12:51

Xi krijgt zijn zin tenzij de Chinese volk hem afzet, maar deze kans is zeer klein. Hij is nu alleenheerser en wordt binnenkort de machtigste persoon op de Aarde.

Rode druppel
Rode druppel16 okt. 2022 - 12:17

XI moet afleiden van binnenlandse problemen. Evergrande, brengt banken in problemen. De aankomende recessie in het westen brengt minder afzet van producten, de economie stort in. Het congres komt nog net op tijd om zijn tijd met 5 jaar te verlengen, de onvrede zal toenemen onder de bevolking.

1 Reactie
Jopie666
Jopie66617 okt. 2022 - 11:14

Klopt en de grote bedrijven zijn druk bezig met het verplaatsen produktie. Werkloosheid wordt een steeds groter probleem in China en Covid gaan ze ook nooit buiten de deur houden.

Inzicht
Inzicht16 okt. 2022 - 12:10

Ik ben geen militair deskundige, maar een oorlog met China vlak voor de Chinese kust lijkt mij misssion impossible. De goed opgeleide Taiwanese bevolking zou wel gevacueerd kunnen worden. Dat zou de annexatie een pyrrusoverwinning maken. Misschien voor de verandering eens voorbereidingen treffen daarvoor.

2 Reacties
theepot2
theepot217 okt. 2022 - 8:42

Taiwan is lastig in te nemen, daar het omgeven wordt door hoge rotspartijen aan de kust, slechts op enkele plekken kan een invasie plaatsvinden, die uiteraard zwaar bewaakt is. En de daarbij aanwezige Amerikaanse marine zal helpen. Een bloedbad voor China zal het verdict zijn, en dat weten ze, daarom bonden ze in toen Pelosi Taiwan bezocht, ondanks hun stoere praat. China doet nu stoer om aandacht af te leiden van vastgoed problemen (Evergrande), en de komende economische crisis wereldwijd, zie dalende olieprijs en huizenprijs.

Jopie666
Jopie66617 okt. 2022 - 11:16

Dan gaan we een hoop kontenlikkers en corrupte militairen omleggen. Want reken maar dat Taiwan zich zal dood vechten om China buiten de deur te houden.

Middenman
Middenman16 okt. 2022 - 12:04

Wat veel mensen zich niet lijken te realiseren is dat onze afhankelijkheid van Russisch gas volledig in het niet valt bij onze afhankelijkheid van China. Om dat te veranderen hebben we tientallen jaren nodig en tot die tijd kan China doen wat ze willen. Inclusief de annexatie van Taiwan. Eerst zal China ervoor zorgen dat zij hetzelfde kunnen als het Nederlandse ASML en als TSMC, de chipfabriek in Taiwan waarvan de hele wereld afhankelijk is; daar hebben ze hooguit 3-4 jaar voor nodig. Daarna nemen ze Taiwan in en daar zal niemand iets aan kunnen doen. Vanaf dat moment bepaalt China wat er in de wereld gebeurt.

2 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers17 okt. 2022 - 11:50

Zoals je zegt. Ze kunnen helemaal niet wat TSMC kan, en dat duurt nu al vele tien tallen jaren, niet 3 of 4. End dat is meer een ding dus so what. En ze kunnen niet doen wat ze willen want Taiwan word verdedigt. Je bent een oorlogs hitser.

Middenman
Middenman17 okt. 2022 - 12:58

@Paul - Het duurt inderdaad al tientallen jaren, daarom zijn ze er nu dichtbij. Met behulp van spionage uiteraard. China wil in 2025 zo ver zijn. Of ze dat halen betwijfel ik ook, maar ze gaan het halen en dat gaat geen 10 jaar meer duren.

Joop  den Uil
Joop den Uil16 okt. 2022 - 12:00

Pelosi heeft haar zin met haar kamikaze bezoek enkele maanden geleden: escalatie. Dan straks niet gaan piepen als ineens China allerlei sancties uitvoert. Maakt niet meer uit: burgerlieden (ik) waren toch al de klos.

4 Reacties
Carbonarius
Carbonarius16 okt. 2022 - 12:18

Toch verbazingwekkend hoe de VS de schuld krijgt van je. Volgens mij slaat China hier dreigende taal uit. Gevalletje, omdraaien oorzaak en gevolg.

Volrin
Volrin16 okt. 2022 - 14:11

Wat een onzin. China was al aan het provoceren voordat bekend werd dat Pelosi zou komen.

PGS
PGS16 okt. 2022 - 19:07

Het is jammer dat mensen niet lessen leren van onze geschiedenis ? Waarom is men niet tevreden met de status quo ? Het is toch een trieste zaak dat het amerikaanse congres een wapen deal van 100 miljard met Taiwan in Februari goed keurden. Zijn ze zo arogant dat zij niet verwachten China hierop zal reageren ? Kennelijk is oorlog met Rusland niet genoeg voor de wapenindustrie. (https://www.hln.be/buitenland/vs-keuren-wapendeal-van-100-miljard-met-taiwan-goed~a39b27bd/)

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 okt. 2022 - 21:38

Wat een onzin. Deze stelling is al zo sinds 1950. China Dreigt met aggressie. De VS behoudt.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout16 okt. 2022 - 11:41

Ik zie Amerikariedel van Mening met belangstelling tegemoet, en dat we onze Aziatische `bondgenoten ' moeten steunen.

2 Reacties
EenMening3
EenMening316 okt. 2022 - 17:18

@Hannes De Russische aanval op Oekraïne zou wel eens het einde kunnen betekenen van Rusland als "secundaire" grote mogendheid. Met als resultaat een Rusland zonder leger van betekenis en een economie ter grote van Roemenië. Een Chinese aanval op Taiwan kan, door de te verwachten enorme verliezen, wel eens het einde van China als grote militaire macht inluiden. Het Chinese leger is minstens zo corrupt als het Russische, officieren kopen hun bevordering, eigen initiatief wordt niet op prijs gesteld. China wordt door een groot aantal buurlanden als bedreiging gezien. Als die landen besluiten om Taiwan actief te steunen, kon Xi wel een een rare pijp roken, zeker als de VS met zijn/hun superieure leger mee gaat/gaan doen. Als de VS en Europa in de NAVO goed blijven samenwerken, zal China er niet inslagen de wereldhegemonie te verwerven.

KritischKijken
KritischKijken17 okt. 2022 - 8:07

Gewoon wegkijken, deed Europa onder aanvoering van Merkel met Rusland ook. Nou we zagen t...

Bouwman2
Bouwman216 okt. 2022 - 11:35

De groei van de Volksrepubliek komt omdat zij haar producten massaal kan verkopen op de Europese en Amerikaanse markt. Daarvan is ze afhankelijk. En daar ligt ook de weg om haar onder controle te houden. De handelsoorlog tussen de USA en de Volksrepubliek is een bewijs van verzet tegen de dominantie. Bill Clinton zei: Its the economy. stupid.

EricDonkaew
EricDonkaew16 okt. 2022 - 10:16

Gaan we weer. Ik zou zeggen: niet mee bemoeien. Het is allemaal ons probleem niet. Dat was trouwens wat mij betreft ook een optie geweest in de kwestie Oekraïne. Wat dat laatste betreft: hier in Thailand gaat men volledig voorbij aan dit conflict. Er worden zelfs extra vliegtuigen ingezet om Russische vakantiegangers te verwelkomen. Ze zijn hard nodig voor de toeristenindustrie. Ook Oekraïners zijn van harte welkom. Er wordt geen partij gekozen. Wel wordt er in sommige 'Russische' marktkraampjes opeens 'Oekraïens' eten verkocht, maar andere blijven 'Russisch'. Maakt niet uit overigens, hetzelfde eten en eigenlijk ook gewoon dezelfde mensen.

4 Reacties
Volrin
Volrin16 okt. 2022 - 14:16

"Gaan we weer. Ik zou zeggen: niet mee bemoeien. Het is allemaal ons probleem niet." Jij denkt dat we volledig onafhankelijk van (de) Taiwan(ese economie) zijn? En dan hebben we nog wat kleine dingetjes als internationaal (oorlogs)recht, mensenrechten en het welbekende gedicht van Martin Niemöller.

EricDonkaew
EricDonkaew16 okt. 2022 - 15:03

@Volrin: Jij denkt dat we volledig onafhankelijk van (de) Taiwan(ese economie) zijn? -------------------------- We kunnen heel makkelijk zonder de Taiwanese economie, als het moet. Echt geen probleem hoor. @Volrin: (...) en het welbekende gedicht van Martin Niemöller. ----------------------- Daar heb je wel een punt. Je hebt me verslagen!

GeenProbleem
GeenProbleem16 okt. 2022 - 17:51

@eric 'We kunnen heel makkelijk zonder de Taiwanese economie, als het moet. Echt geen probleem hoor.' Hoe kom je daar nou bij? Heb je enig idee hoeveel computerchips ze maken in Taiwan??

EricDonkaew
EricDonkaew17 okt. 2022 - 0:38

@GeenProbleem: Hoe kom je daar nou bij? Heb je enig idee hoeveel computerchips ze maken in Taiwan?? ----------------------------- Veel, maar ze worden ook elders volop gemaakt en dat kan ook worden uitgebreid. Dit soort zaken schuren altijd een beetje, maar regelen zich uiteindelijk vanzelf. Ik heb flink wat aandelenposities in niet-Taiwanese chips.

EricDonkaew
EricDonkaew16 okt. 2022 - 10:16

Gaan we weer. Ik zou zeggen: niet mee bemoeien. Het is allemaal ons probleem niet. Dat was trouwens wat mij betreft ook een optie geweest in de kwestie Oekraïne. Wat dat laatste betreft: hier in Thailand gaat men volledig voorbij aan dit conflict. Er worden zelfs extra vliegtuigen ingezet om Russische vakantiegangers te verwelkomen. Ze zijn hard nodig voor de toeristenindustrie. Ook Oekraïners zijn van harte welkom. Er wordt geen partij gekozen. Wel wordt er in sommige 'Russische' marktkraampjes opeens 'Oekraïens' eten verkocht, maar andere blijven 'Russisch'. Maakt niet uit overigens, hetzelfde eten en eigenlijk ook gewoon dezelfde mensen.

3 Reacties
Frans Akkermans3
Frans Akkermans317 okt. 2022 - 7:11

Er zijn heel veel boeken en documentaires te vinden over de aanloop naar WOII en de rampzalige gevolgen van 'appeasement'. U heeft ze allemaal gemist.

EricDonkaew
EricDonkaew17 okt. 2022 - 15:40

@Frans Akkermans: U heeft ze allemaal gemist. ---------------------------- Ik heb helemaal niets gemist. Jij maakt een vergelijking die jou het beste uitkomt. Ik maak liever een vergelijking met de koude oorlog. Er brak geen echte oorlog uit, omdat verstandige wereldleiders zich gedeisd hielden. Ook toen waren er evenwel oorlogshitsers. Goed dat ze hun zin niet kregen. De koude oorlog hield op dankzij interne veranderingen in de Sovjet-Unie. Ook nu wacht ik liever op interne veranderingen.

EricDonkaew
EricDonkaew18 okt. 2022 - 2:22

Door een systeemfout twee keer geplaatst. Ook in een andere draad. Te veel eer!

Jopie666
Jopie66616 okt. 2022 - 10:10

Als Taiwan dat echt niet wilt dan hebben ze vijf a zeven jaar om atoombommen te maken en meer langeafstands raketten.

KritischKijken
KritischKijken16 okt. 2022 - 9:27

Mooi om nu eerst het stukje van Han over junks te lezen. Kijken of we ook al zo flink gaan worden met China, te beginnen met ASML, of gaan we ook hier achteraf jammeren...

1 Reactie
Nejras
Nejras16 okt. 2022 - 12:56

De nieuwste lihtografie machines worden toch niet geleverd aan china? Op verzoek van de VS. Mensen die menen dat die technologie eventje te kopieren is, hebben het imho flink mis. Met ASML heeft Nederland een goeie troef. China heeft er groot belang bij om chips te kunnen maken met de preciesheid van de laatste generatie ASML machines. Misschien komt (een afgezant van) Xi hier wel slijmen.

Jozias2
Jozias216 okt. 2022 - 9:07

De termen “annexatie” en “inlijven” zal hij nooit hebben gebruikt. Je kunt niet iets annexeren wat naar jouw mening al van jou is.

5 Reacties
Volrin
Volrin16 okt. 2022 - 14:18

Wat een knullige reactie. Er wordt niet gezegd dat Xi dat woord heeft gebruikt. Er wordt, terecht op gewezen is dat wat hij er mee bedoeld: gebied dat zijn gezag niet erkend annexeren/inlijven.

Jozias2
Jozias216 okt. 2022 - 14:33

@volrin Bijna geen enkel land ter wereld heeft Taiwan erkend. Waarom dan annexatie? Heeft spanj

Jozias2
Jozias216 okt. 2022 - 14:35

@volrin Bijna geen enkel land ter wereld heeft Taiwan erkend. Waarom dan annexatie? Heeft spanje ook Catalonië geannexeerd? Als je naar de geschiedenis van Taiwan kijken dan is het wat simplistisch om Taiwan als een souverein land te zien wat wordt bedreigd door een buurland.

Jozias2
Jozias216 okt. 2022 - 14:36

@volrin Er wordt overigens wel gezegd dat hij het woord inlijven heeft gebruikt: “De Chinese president Xi Jinping heeft gezegd op korte termijn Taiwan te willen inlijven, “

EricDonkaew
EricDonkaew18 okt. 2022 - 2:28

@Jozias en Volrin ---------------------- Daar komt bij dat er nu geen strijd meer is tussen systemen. Vroeger was China communistisch, Taiwan kapitalistisch. Tegenwoordig zijn beide landen kapitalistisch. Wat dat betreft zou Taiwan dus gewoon een provincie van China kunnen zijn. Nou ja, reden genoeg voor de westerse wereld om zich er niet actief mee te bemoeien.

TheunT
TheunT16 okt. 2022 - 8:40

“We will continue to strive for peaceful reunification with the greatest sincerity and utmost effort, but we will never promise to renounce the use of force and reserve the option of taking all measures necessary.” Klinkt toch wat minder doemsdag.

3 Reacties
Volrin
Volrin16 okt. 2022 - 14:20

"reserve the option of taking all measures necessary.” Dit klinkt wel degelijk als oorlogstaal en in strijd met het eerder genoemde streven naar vredig samengaan. Je moet ook wel heel naief en onwetend zijn om niet tussen de regels te kunnen lezen in dit geval.

TheunT
TheunT16 okt. 2022 - 17:05

Ik denk dat jij diegene bent die niet kan lezen.

Konings2
Konings217 okt. 2022 - 15:21

@TheunT Helaas is een letterlijke interpretatie van wat er gezegd wordt op zulke hoogtes nooit een goed idee. Er zit een impliciete, doch verborgen dreiging in verwerkt. Het is namelijk duidelijk dat de Chineze al jaren op Taiwan azen en ze enkel op het juiste moment wachten om aan te vallen. Je moet begrijpen dat je met de taal die Xi bezigt wordt voorbereid (gehersenspoeld, allicht) op het idee dat "China er alles aan heeft gedaan om tot een vredige oplossing te komen, maar het haar onmogelijk is gemaakt en daardoor geen andere keus heeft dan aan te vallen".