Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Chinese gevangenen gedwongen tot online gamen

  •  
26-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
worldofwarcraft300.jpg
Bewakers verhandelen de verworven virtuele punten en voorwerpen voor echt geld
In Chinese strafkampen worden gevangenen gedwongen nachtenlang online games te spelen. Dat zegt een ex-gedetineerde tegen de Britse krant the Guardian. De verworven virtuele voorwerpen en ervaringspunten gebruiken de bewakers om door te verkopen aan andere gamers. De gedetineerden worden gedwongen een bepaald quotum te halen. Wie hier niet aan kan voldoen, wordt afgeranseld.
Liu Dali zat vast in het heropvoedingskamp ‘Jixi’, waar hij overdag stenen moest breken of autozelethoezen in elkaar moest zetten. ’s Nachts speelde hij computerspelletjes. Liu Dali verklaart tegenover the Guardian:
Er waren 300 gevangenen verplicht te gamen. We werkten shifts van twaalf uur in het kamp. Ik hoorde de bewakers zeggen dat ze er 5.000 à 6.000 yuan (550 à 650 euro) per dag mee konden verdienen […] De gevangenisbazen verdienen meer door gevangenen te dwingen te gamen dan door mensen te verplichten handenarbeid te verrichten. We zagen niks van het geld, en de computers werden nooit uitgeschakeld.” Wanneer hij zijn quota niet haalde sloegen ze hem “met plastic buizen. We bleven spelen tot we nog amper iets konden zien.
Volgens Liu Dali is het zogenoemde ‘gold farming’ niet alleen in het strafkamp waar hij gevangen zat vaste prik. Ook in andere kampen zouden gedetineerden gedwongen worden te gamen.
Gold farming is het opbouwen en verhandelen van gamecredits: Gamers betalen echt geld voor ervaringspunten of bepaalde virtuele voorwerpen om zodoende bepaalde levels van games over te kunnen slaan.
cc-foto: Rangzen

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

.2
.226 mei 2011 - 13:18

Werkkamp van de toekomst.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos26 mei 2011 - 13:18

In de VS mag je dag en nacht naar harde metal luisteren en in China mag je gewoon altijd lekker gamen. Maar verder een fijn land hoor. Hele goedkope Ipods.

JoopSchouten
JoopSchouten26 mei 2011 - 13:18

Ondertussen gaat de handel met deze achterbakse dictatuur gewoon door...

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort26 mei 2011 - 13:18

Natuurlijk. In nederland verkopen we ook de arbeid van onze gedetineerden. Dat heet dagbesteding. De mensenrechten worden misschien niet overtreden zoals dat in china gebeurt, maar in essesntie doen wij hetzelfde.

boeie
boeie26 mei 2011 - 13:18

het domste is nog wel dat mensen veel geld betalen voor een paar bitjes in een computer. Het verschil tussen leve 32 en 64 is slecht 1 bit, heel klein beetje stroom, dus minder dan een cent.

3 Reacties
cabaray
cabaray26 mei 2011 - 13:18

kwestie van waar je waarde aanhecht. Er zijn mannen die hypermoderne en peperdure vishengels kopen, terwijl die Snoek toch altijd moet worden teruggegooit. Of de 25 paar schoenen van vrouwen die er maar daadwerkelijk 1 paar kan dragen. Wat jij niks waard vind, lapt een ander voor neer. Neem aan dat je ook een hobby hebt, voor je eigen rust en amusement, of ben je 24/7 nuttig bezig?

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort26 mei 2011 - 13:18

Dan was die ene bit voor mijn Eve Charachter toch wel ruim 200 euro waard. Grappig.

Joeri2
Joeri226 mei 2011 - 13:18

" het domste is nog wel dat mensen veel geld betalen voor een paar bitjes in een computer." Niet veel dommer dan betalen voor wat banken aan hypotheek uitdelen en 'geld' noemen. Vaak is dat ook niet meer dan een paar bitjes in een computer ( vaak zelfs 256 bitjes om 1 decimaal digit te bewaren, zie y2k ) ingetyped door een medewerker zonder dat daar enige arbeid of goud tegenover staat maar de geprojecteerde waarde van het gekochte object waar de hypotheek voor wordt gebruikt... O wacht, daarom zitten we nu in een crisis die ons dit jaar 18 miljard gaat kosten. Ik zeg ons, maar gelukkig zijn dat alleen de armen, zieken en ander minder fortuinlijke. Want we mogen natuurlijk niet aan de veroorzakers van die crisis komen; banken en hra. Dat nep geld gaat ons en onze kinderen heel wat meer kosten ( voor heel wat minder plezier ) dan een filmkaartje of een WoW digitaal product.

grolschje2
grolschje226 mei 2011 - 13:18

De meeste mensen die WoW spelen moet je dwingen om te stoppen met dat spel :P.

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort26 mei 2011 - 13:18

Overigens erg polariserend dat ze alleen een plaatje van wow laten zien. ;-)