Joop

China zet in Nederland illegale politiebureau's op om migranten en dissidenten te intimideren

  •  
25-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2333 keer bekeken
  •  
china

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws heeft in samenwerking met de befaamde researchjournalist Siem Eikelboom van Follow The Money duistere activiteiten van het Chinese regiem in Nederland opgespoord. In strijd met alle afspraken en verdragen zijn er vanuit China minstens drie illegale politiebureau's opgezet. Een daarvan bevindt zich in Amsterdam, een in Rotterdam en de derde op een onbekende locatie.

Onder de naam 'overzeese servicestation' hebben zeker twee Chinese politiekorpsen een Nederlandse vestiging geopend. Chinese Nederlanders kunnen er hun Chinese rijbewijzen verlengen en wijzigingen in de burgerlijke stand doorgeven. Op het oog vrij onschuldig, maar uit onderzoek van RTL Nieuws en Follow the Money blijkt dat China de Nederlandse overheid nooit heeft ingelicht. (…) "Deze bureaus zijn illegaal", laat een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in een reactie weten. "We gaan onderzoeken wat ze hier precies doen en dan passende acties ondernemen."

Vanuit de bureau's worden leden van de Chinese gemeenschap benaderd en, als ze zich tegen de regering in Beijing keren, geïntimideerd. Ook wordt door de geheime politie gewerkt aan het infiltreren van de Nederlandse politiek. Zo wist Beijing een informant of agent op de kandidatenlijst van het CDA voor de Haagse gemeenteraad te krijgen. De opzet mislukte omdat de kandidaat onvoldoende voorkeursstemmen haalde om direct in de raad te komen.

FTM verhaalt over de lotgevallen van de dissident Wang die na kritiek op de overheid China moest ontvluchten en hier asiel kreeg. Hij wordt bedreigd door medewerkers van de Chinese politiebureau's. 

Wang, naar wie de Chinese politie nog steeds op zoek is, zegt dat hij in Nederland telefonisch is benaderd. ‘Een paar maanden geleden werd ik gebeld vanaf een Nederlands nummer. De man, die zijn naam niet noemde, zei dat hij van het Chinese Overzeese Politiebureau was. Hij vroeg me terug te keren naar China. Denk aan je ouders, zei hij, als je teruggaat kun je dit oplossen. Ik wist niet eens dat ze een politiebureau hier in Nederland hadden. [..] Weet de Nederlandse regering dat eigenlijk wel? En zo ja, hoe kan Nederland dat toestaan?’ Later kreeg hij vage appjes met scheldwoorden. Ze waren afkomstig van het nummer van het Rotterdamse overzeese politiebureau.

Het blijft niet bij pesterijen. Wang komt onder meer in de problemen met de Nederlandse autoriteiten omdat de agenten bijvoorbeeld uit zijn naam valse bommeldingen doen. Hij wordt bedreigd met de dood en de Nederlandse politie doet de suggestie hem op te sluiten in een cel om zo zijn veiligheid te waarborgen. Later worden hem excuses aangeboden voor die wrede behandeling.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 okt. 2022 - 10:04

Europese context: https://www.bbc.com/news/world-europe-63395617

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 okt. 2022 - 9:49

Is dit nou een Nederlands of een Europees probleem? Dit lijkt me nou typisch iets waar Europa beter geschikt is om China aan te spreken.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe27 okt. 2022 - 7:43

Dat geldt voor wel meer problemen.

EenMening3
EenMening326 okt. 2022 - 9:02

China streeft naar wereldhegemonie. Het land beschikt inmiddels over een enorm leger en probeert overal invloed te verwerven. Het wereldwijd in de gaten houden van eigen onderdanen hoort daar ook bij. Xi heeft recent aangegeven dat hij Taiwan weer bij China wil voegen, desnoods met geweld. Omdat te voorkomen moet Taiwan in een "egel" veranderd worden. Het land moet genoeg raketten installeren om een Chinese invasievloot de grond in te boren en genoeg luchtdoelraketten om alle aanvallende vliegtuigen uit de lucht te schieten.

Mokker
Mokker26 okt. 2022 - 8:12

Onwelgevallige meningen worden door de Chinese machthebbers hardhandig onderdrukt, de Chinese kraaiers zien dat als enige manier om aan de macht te blijven en het gigantische land bij elkaar te houden.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk26 okt. 2022 - 6:42

Dit is natuurlijk gewoon vijandige buitenlandse inmenging met veel grotere veiligheidsrisico's voor Nederland. Buiten het onderdrukken en in de gaten houden van Chinezen die hier verblijven is het ook gewoon een spionagepost.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier26 okt. 2022 - 9:42

Dat is zo ongeveer precies wat er in het artikel staat.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert26 okt. 2022 - 12:30

@ Oproerkraaier - haha, ik sluit me graag bij je aan. '...zo ongeveer precies...' is meesterlijk!

Paul Spijkers
Paul Spijkers25 okt. 2022 - 21:10

De macht over mensen hier komt vaak omdat wat degenen die een afkomst hebben uit een van de nationaliteiten onder het CCP rijk daar nog familie hebben. Als men te open iets fout zegt worden die gewoon vervolgt gestraft of verdwenen. Vooral Tibetanen en Uighurs, maar ook de overzeesche studenten. Die worden in het gareel gehouden door politieke knokploegjes georganiseert door agenten uit ambassades. En die ploegjes gebruiken ook geweld om de stem van de studenten stil te houden, dat zag je bv in de tijd dat Hong Kong rechten voor burgers probeerde te behouden. Plus ze verstoren klassen, agiteren tegen leraren, en ondermijnen vrijheid van meningsuiting in onderwijs. Als je een kaart hebt die Taiwan verkeert gekleurt hebt of zo.

Dpers
Dpers25 okt. 2022 - 18:41

"Zo wist Beijing een informant of agent op de kandidatenlijst van het CDA voor de Haagse gemeenteraad te krijgen." Mede hierom veiligheidsonderzoeken ook bij bestuurders en politici.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier25 okt. 2022 - 20:38

inderdaad bij de PVV zit trouwens ook een Mosadagent. https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/orthodoxe-joden-gooien-pvv-kamerlid-organisatie-wegens-dreigen-en-beledigen

KritischKijken
KritischKijken25 okt. 2022 - 17:58

Naief NL 2.0. Wij worden altijd te laat wakker op geo-politiek gebied. ZP en die sukkels van FvD hebben meer prioriteit. De politiek die bij cruciale telecom infrastructuur doodleuk Chinese spulletjes erin hangt... Die zelf niet komt met een verbod op ASML export, of Chinese studenten in Delft of Twente.

6 Reacties
Volrin
Volrin25 okt. 2022 - 20:13

"ZP en die sukkels van FvD hebben meer prioriteit." 1. Hoe weet je dat? 2. Het is geen of/of.

oproerkraaier
oproerkraaier25 okt. 2022 - 20:40

De enigen die constant lopen te emmeren zijn witte rechtse rancuneuze zeurpieten.

KritischKijken
KritischKijken26 okt. 2022 - 3:22

@Volrin 1 omdat ik het nieuws volg 2 blijkbaar wel

Zandb
Zandb26 okt. 2022 - 6:04

Kijken Leuke stelling: "Wij worden altijd te laat wakker op geo-politiek gebied." Maar wel alleen als diegene die deze stelling oppert, goed kan aantonen dat die al weet ik hoe lang wakker was......

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 okt. 2022 - 9:58

Kritisch kijken, de beste stuurman met watervrees die er is. Een verbod op ASML export. Hoeveel van ASML blijft er dan over?

r v b
r v b26 okt. 2022 - 14:04

Verbod op ASML export naar China gaat niet gebeuren. Taiwan wordt immers niet als onafhankelijk erkend door onze overheid.

Dehnus
Dehnus25 okt. 2022 - 16:54

En het heeft 18% zeggenschap over de haven in Rotterdam jongens.. en straks 30% in Hamburg.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 okt. 2022 - 15:46

Ook Chinese studenten worden in de gaten gehouden. Ongewenste buitenlandse inmenging (intimidatie) beperkt zich niet tot China. Iran en Turkije kunnen er ook wat van.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier25 okt. 2022 - 18:28

Vergeet Marokko niet.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert25 okt. 2022 - 15:36

Bizar. Onacceptabel. Wat vindt Zijne Excellentie Mark Rutte hier nu van? (zie ook mijn lucide exposé bij de satire van Christian Jongeneel, over China en de Bijbel - dat land gaat nog eens heel groot worden, wat ik jullie brom)

5 Reacties
Mokker
Mokker25 okt. 2022 - 16:02

Niks, het kiezersvolk wil goedkope spullen dus China kan zijn gang gaan.

Eric Minnens
Eric Minnens25 okt. 2022 - 16:05

@drs Q "Wat vindt Zijne Excellentie Mark Rutte hier nu van?" Die grijpt pas in als dit probleem een crisis is geworden. Tot die tijd laat hij Jinpings (!) water over Jinpings (!) akker stromen... (Onacceptabel natuurlijk, maar onder Rutte zijn er wel meer zaken onacceptabel...)

KritischKijken
KritischKijken25 okt. 2022 - 18:00

@Eric Komt altijd door t kapitalisme of Rutte of andersom.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans325 okt. 2022 - 18:24

Politiezaken vallen onder Veilgheid en Justitie, China onder Buitenlandse Zaken. Rutte gaat er niet over. Hier wat herhalingslessen staatsinrichting (zo heette dat zestig jaar geleden.) https://prodemos.nl/voor-scholen/voor-docenten/lesmateriaal/

Eric Minnens
Eric Minnens25 okt. 2022 - 20:46

@Frans Akkermans Rutte ging ook niet over Zwarte Piet, en toch deed hij daar uitspraken over. Rutte heeft als voorzitter invloed, en als het om nietsdoen gaat, is dat vaak een (onuitgesproken) Chefsache. PS Natuurlijk blazen drs Queyncken en ik de boel een beetje op. (Zeg ik tevens tegen KritischKijken.) Het gaat erom, zit er een kern van waarheid in? PPS ik ben geen leraar maatschappijleer, dus aan die link heb ik niks. Misschien heeft Rutte er wat aan.