Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

China zet christelijke zendelingen in tegen boeddhistisch verzet Tibet

  •  
22-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tibet_300.jpg
Zieltjeswinners zien afgelegen land als grote uitdaging
Evangelisatie is in China verboden maar in het bezette Tibet ligt dat anders. De Chinese autoriteiten gebruiken daar Westerse evangelisten om de lokale religieuze cultuur, een bron van verzet, te vernietigen.
De opmerkelijke taktiek, die lijnrecht staat tegenover het gekoesterde beeld dat Westerlingen juist voor Tibet opkomen, wordt aan het licht gebracht in een reportage van de Britse krant The Guardian.
Tibet is de K2 van de evangelisatie, aldus de krant met een verwijzing naar de beroemde bergtop, missionarissen zien het als een geweldige en cruciale uitdaging, een laatste spiritueel grensgebied. De christenen hadden vanouds weinig kans om de overtuigde boeddhistische bevolking te bekeren maar dat is in hoog tempo aan het veranderen. De oorzaak ligt mede in de economie. De missionarissen zetten succesvolle ondernemingen op die werk bieden. Bovendien verzorgen ze gratis onderwijs, bijvoorbeeld door studenten gratis Engelse les aan te bieden en ze zo het geloof in te sleuren. De Chinese autoriteiten zien dergelijke zendelingen als betrouwbaar omdat de Westerlingen niet snel hun missiewerk in gevaar zullen willen brengen met politieke bemoeienissen.  
Video: Een reportage van de Chinese tv over christenen in Tibet (2009)

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

MichelReiziger
MichelReiziger22 feb. 2013 - 13:51

ggristenen....Heel grappig dat de techniek om via Engelse les Chinezen christelijk religieuze kennis bij te brengen in China zelf verboden is.

rgeurtsen
rgeurtsen22 feb. 2013 - 13:51

Geweldige politieke truc... briljant, Machiavelli zou in zijn knuistje lachuhhh

marietjejansen
marietjejansen22 feb. 2013 - 13:51

Waarom verbaast het me nou niet dat christenen zich daarvoor lenen...

insignia
insignia22 feb. 2013 - 13:51

Is dit ook zo'n missie net als de navo in Afganistan?

Ansie2
Ansie222 feb. 2013 - 13:51

Misschien kan de PvdA er gaan canvassen?

1 Reactie
Candide2
Candide222 feb. 2013 - 13:51

Lijkt me meer iets voor de PVV. Rood China is pas een echte uitdaging van GW, i.p.v. moslima's met hoofddoekjes te treiteren.

GingerTed
GingerTed22 feb. 2013 - 13:51

Wat een boeven. Misschien kunnen ze een beter voorbeeld nemen aan de salafistische moslims, Taliban in Afhhanistan, moslimrebellen in o.a. Mali, Boko Haram, die allemaal ook zorgen dat onderwijs gratis wordt met financiële ondersteuning van een aantal rijke islamitische landen. Even serieus. Ik moet helemaal niets hebben van evangeliserende missionarissen en andere christelijke zieltjeswinners. Maar zo gauw het over fanatiek christenen gaat die dit soort zaken praktiseren, en dan ook nog geholpen door geldstromen uit belanghebbende landen, dan weet links nog steeds heel goed dit als zeer kwalijk te zien. andersom zijn ze stekeblind voor precies hetzelfde uit moslimhoek. Dank dat deze eenzijdige linkse doof- en blindheid voor de zoveelste keer zo duidelijk bewezen wordt door wel dergelijke christelijke inspanningen o.i.v. van vreemde machten onomwonden als kwalijk te benoemen, dus ook al in het redactionele stuk zelf, en dit zelden, nooit, of omgekeerd van toon te doen bij dergelijke islamitische inspanningen, eveneens o.i.v. vreemde machten.

2 Reacties
Beisser
Beisser22 feb. 2013 - 13:51

'Maar zo gauw het over fanatiek christenen gaat die dit soort zaken praktiseren, en dan ook nog geholpen door geldstromen uit belanghebbende landen, dan weet links nog steeds heel goed dit als zeer kwalijk te zien. andersom zijn ze stekeblind voor precies hetzelfde uit moslimhoek.' Ho Ho, dit gaat niet op! ik ben links en ik vind het een grof schandaal dat onderwijs, zorg, voedselhulp en andere linkse stokpaardjes ingezet (lees: misbruikt) worden om zieltjes te winnen en het maakt niet uit welke godsdienst dit doet. Weer een bewijs voor mijn stelling: Godsdienst, welke godsdienst dan ook, maar vooral de monotheïstische godsdiensten, is het ergste wat de mensheid zichzelf ooit heeft aangedaan

rgeurtsen
rgeurtsen22 feb. 2013 - 13:51

Hey Ginger... wat leuk dat jij asl liberaal kan schrijven: "Ik moet helemaal niets hebben van evangeliserende missionarissen en andere christelijke zieltjeswinners." Hoe kan dat nou, geloven in liberalisme is net zo achterlijk... zie je dan werkelijk de overeenkomsten niet? Overigens dat sommigen meer kritiek hebben op christelijk gedonder dan op traditioneel islamitische gedonder komt doordat... 1) we vaak liever ons eiguhhh ness bevuiluhhh dan dat van een ander, zoals eigenlijk altijd in uw teksten tot uitdrukking komt; 2) we iets hebben tegen generaliseren van gelovigen, als we in onze kritiek onderscheid zouden kunnen maken tussen orthodoxen, geweldadigen en verschillende tstromingen in de Islam zou de kritiek ook meer tot the point worden. 3) de vijand van onze vijand zijn onze vrienden - net als liberale conservatievelingen dat doen, en de Chinese regering in Tibet.

[verwijderd]
[verwijderd]22 feb. 2013 - 13:51

Ik heb toch bewondering voor het pragmatisme van de Chinees. Plussen en minnen tegen elkaar wegstrepen en dan ....... OK, laat ze in Tibet maar hun gang gaan. Zullen de Hollywood vrienden van Tibet nu gaan protesteren tegen deze christelijke zendingsdrang?

1 Reactie
Candide2
Candide222 feb. 2013 - 13:51

'Zullen de Hollywood vrienden van Tibet nu gaan protesteren tegen deze christelijke zendingsdrang?' Cynicus. In Hollywood zijn ze een kei in het verzinnen van sprookjes. Schindlers list bijvoorbeeld. Wedden dat de hele tweede wereldoorlog, neen, eigenlijk de hele wereldgeschiedenis uit de duim van Hollywood komt. Maar misschien bent u Partysaurus Rex uit Toy Story? http://www.youtube.com/watch?v=9EuIo8VqHjs&list=PL17550036F08ED0BF

[verwijderd]
[verwijderd]22 feb. 2013 - 13:51

"Zieltjeswinners zien afgelegen land als grote uitdaging" Wat is dat voor een kolder?, we leven met z'n veel te velen op 1 en dezelfde planeet, wie is hier (en daar) nou afgelegen? Allemáál religieuze nonsens dus.

1 Reactie
Ansie2
Ansie222 feb. 2013 - 13:51

We leven met veel te veel mensen op 1 planeet? Je vergist je deerlijk, maar dat is verklaarbaar als je dagelijks al die propaganda erover slikt. Denk liever zelf na voordat je propaganda napraat. Er zijn zo weinig mensen op aarde, dat ze allemaal bij elkaar passen op een gebied zo groot als de Staat Texas. En dan heeft iedereen nog genoeg ruimte om een tuintje te hebben! Dus hou aub op met je nonsens dat de aarde vol zou zijn. http://wiki.answers.com/Q/Can_the_population_of_the_world_fit_into_the_state_of_Texas