Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

China start grootschalige militaire oefening rond Taiwan dat zich voorbereidt op oorlog

  •  
04-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1337 keer bekeken
  •  
ANP-452662350

China is donderdagochtend begonnen aan grootschalige militaire oefeningen rondom Taiwan. Daarbij wordt gebruik gemaakt van scherpe munitie. China heeft zes zones rondom Taiwan tot oefengebied verklaard, waardoor het nu verboden is voor andere schepen en vliegtuigen om deze zones te doorkruisen. De zones overlappen met het Taiwanese luchtruim en de territoriale wateren. Taiwan laat ondertussen weten zich voor te bereiden op oorlog ‘zonder daarop aan te sturen’.

De oefeningen werden door China aangekondigd een dag nadat Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Taiwan had verlaten. Al voor het bezoek had China met militaire actie gedreigd, omdat ze de aanwezigheid van een hooggeplaatste Amerikaanse overheidsfunctionaris beschouwen als een schending van hun soevereniteit. China erkent Taiwan niet als zelfstandige natie en ziet het land in plaats daarvan als een afvallige provincie. 

Woensdagavond zouden volgens Taiwan al zo’n tien Chinese marineschepen de Taiwanese wateren zijn binnengevaren, maar weer zijn vertrokken na een confrontatie met de Taiwanese marine. Donderdagochtend stuurde Taiwan gevechtsvliegtuigen de lucht in om Chinese jets uit het luchtruim te verjagen. Inmiddels zijn er berichten dat China ten minste twee raketten heeft afgevuurd in de richting van twee oefenzones. 

Het Taiwanese ministerie van Defensie laat weten dat hun strijdkrachten "als gebruikelijk opereren" en de situatie in de gaten houden. "We zijn niet uit op escalatie, maar we geven ons niet over als het gaat om onze veiligheid en soevereiniteit", aldus het ministerie.

Meer over:

taiwan, china
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (22)

Paul Spijkers
Paul Spijkers5 aug. 2022 - 1:26

Dit is niet de eerste keer dat het CCP regiem dit doet. Het deed het ook toen door het volk van Taiwan voor het eerst een andere president werd gekozen dan een KMT partij president. Het volk koos hem omdat hij meer voor Taiwan opkwam dan alleen voor zijn kliek. Taiwan is een soort Cuba. De VS deed en doet ook vaak schofterige dingen militair en blokkade gewijs. Maar nu een andere grootmacht dreigt lijkt het wel dat veel reageerders hier het niet kan schelen wat er met de maatschappij, staat en volk van Taiwan gebeurt. Mischien hebben ze de verkeerde huidskleur, of zijn totalitaire autocraten spannender dan kleine democratieen, of is het belangrijker iets over de VS te vinden als opinie, dan concrete rechten en vrede van 25 miljoen mensen te verdedigen. (en de andere bedreigde buurlanden trouwens: https://en.wikipedia.org/wiki/Territorial_disputes_in_the_South_China_Sea#/media/File:South_China_Sea_claims_map.svg)

RechtdoorZee93
RechtdoorZee934 aug. 2022 - 20:38

Beijing zal Taiwan helaas niet laten gaan. Ik meen me te herinneren dat ze een soort deadline hanteren van het jaar 2049 - 100 jaar na de overwinning van de volksrepubliek op de nationalisten. Taiwan en China moeten dan herenigd zijn, goedschiks of kwaadschiks. Sommige analisten argumenteren dat China eerder een neerwaarts land is dan een opkomend land. Dit zou betekenen dat Beijing een nu of nooit gevoel heeft. Het is zeker mogelijk dat de agressie eerder vroeger dan later komt. Hetzelfde gebeurde helaas eerder dit jaar in Oekraïne.

Abdu
Abdu4 aug. 2022 - 14:26

Een oorlog scenario past niet in economische strategie van China. Een oorlog met Taiwan heeft drie nadelige gevolgen die China in haar concurrentie met de VS enorm in achterstand positie zetten en het westen ten goede komt. China heeft een jaarlijkse handel van totaal 290 miljard dollar met Taiwan. Met een oorlog mist China deze voor jaren. Als China de Taiwan kan overnemen moet tien keer zoveel er investeren om haar verlies weg te werken. Dankzij de aankoop van goedkope olie houdt China (en India) de olieprijs enorm hoog. Wat het westen laat in een enorme nadelige positie terechtkomen. Een oorlog met Taiwan stopt direct deze aankoop en het olieaanbod wordt groot die op zijn beurt het westen de mogelijkheid geeft opnieuw goedkoop olie kopen. Het derde nadeel is het afsluiten van de straat van malaga, waar bijna 40-50% van Chinese export gebruik van maakt.   Kortom, China zal nooit kiezen voor een oorlog met Taiwan. De VS en NAVO zijn wel gebaar bij ophitsing en het starten van zo’n oorlog. Dat past ook perfect in het beleid van democraten. Dankzij goedkope olie en bloeiende wapenverkoop zullen ze (VS en het westen) zich rijker gaan maken. Maar...

1 Reactie
RechtdoorZee93
RechtdoorZee934 aug. 2022 - 20:24

"De VS en NAVO zijn wel gebaar bij ophitsing en het starten van zo’n oorlog. Dat past ook perfect in het beleid van democraten. Dankzij goedkope olie en bloeiende wapenverkoop zullen ze (VS en het westen) zich rijker gaan maken. " LOL

Oki Doki
Oki Doki4 aug. 2022 - 14:17

Taiwan zit met de gebakken peren en Nancy Pelosi is ervandoor. Dit wordt toch geen nieuwe Afghanistan?

a.doorgeest
a.doorgeest4 aug. 2022 - 14:17

Eigenlijk is China natuurlijk een opstandige en afvallige provincie van Taiwan. De communisten zijn op het vasteland met veel geweld en zonder democratisch mandaat aan de macht gekomen en hebben het oorspronkelijke gezag verjaagd. Het zou dus goed zijn als de politieke maffia die in Beijing de dienst uitmaakt zich iets minder imperialistisch zou opstellen en haar dubieuze plek in de wereldgeschiedenis alsnog zou erkennen.

Jopie666
Jopie6664 aug. 2022 - 10:34

Komen ze dichterbij worden ze gewoon neergeschoten. Want de Chinese Su35 is echt troep en kan zelfs door een S300 systeem worden neergeschoten. Verder wordt het modernste vliegtuig van China en Rusland nu uitgebreid bestudeerd door het UK en de VS. Onderdelen neergeschoten Russische vliegtuigen van dit type zijn nu in Amerika.

1 Reactie
LaBou
LaBou 4 aug. 2022 - 15:40

Vroeger was er een woord voor dit soort reacties en de schrijvers daarvan maar dat komt niet voorbij de moderatie. Maar jopie kan e.e.a goed maken door per omgaande naar een oorlogsgebied te vertrekken en daar zijn grote woorden waar te maken.

Jozias2
Jozias24 aug. 2022 - 9:12

Om hier wat van te vinden zal de internationale gemeenschap eerst eens moeten bepalen of Taiwan een provincie van China is of een autonoom land. Dat is wel bepalend hoe je deze acties zou moeten duiden.

2 Reacties
LaBou
LaBou 4 aug. 2022 - 15:41

Dat staat al lang vast en dat weet jozias best. Het enige waar verschil van mening over bestaat is wie eigenlijk de enige ware heerser zou moeten zijn.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee934 aug. 2022 - 20:30

Nou misschien moet De Republiek China (Taiwan) gevestigd in Taipei zelf eerst eens een keuze maken voordat de rest van de wereld dat kan. Officieel claimen zij de enige legitieme regering van heel China te zijn (vasteland + eiland Taiwan). Enkele landen erkennen die claim en hebben geen officiële relatie met de Volksrepubliek China gevestigd in Beijing die hetzelfde claimt. Taipei zou zich onafhankelijk kunnen verklaren maar Beijing heeft altijd gezegd dat als ze dit doet het direct oorlog betekent. Eigenlijk is Beijing de enige die dit conflict kan oplossen door simpelweg te zeggen: ga maar en we laten het gaan. Het is een trieste situatie voor de 23 miljoen inwoners van een van de meest democratische en vrije landen in Azië.

Leman
Leman4 aug. 2022 - 8:34

China, fijn land met vredelievende mensen die in harmonie met de wereld leven. Met hun spotgoedkope arbeidskrachten kunnen ze alles maken. Opeens zijn het de nieuwe imperialisten geworden met alles wat erbij hoort. Hebben de westerse multinationals zich toch vergist in hun politiek om het arme en achterlijke China te gebruiken om hun winsten te vergroten.

Joop  den Uil
Joop den Uil4 aug. 2022 - 8:14

Het Amerikaanse bezoek heeft gebracht wat de opzet was.... die hebben een reputatie in het Oosten klaarblijkelijk hoog te houden: bemoeizucht en dan weglopen.

9 Reacties
TheunT
TheunT4 aug. 2022 - 8:49

Liever nog een Korea en Vietnam tuurlijk.

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 aug. 2022 - 8:56

Ze deden normaal. Bezoek. Diplomatie. Dat is wat anders dan dreigen en militaire grensovertredingen en raketten schieten. Ook lopen ze niet weg trouwens. Ze blijven steunen zoals ze altijd al doen en zullen de vrede verdedigen en zeggen dat af en toe de laatste eeuw, wanneer het CCP regiem weer op oorlog aast.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman4 aug. 2022 - 9:08

Zo is de shit met Oekraïne ook begonnen.

Volrin
Volrin4 aug. 2022 - 9:13

Ja, we hadden gewoon China moeten appeasen. Want dat werkte in de jaren '30 en '40 van de vorige eeuw ook zo goed. Taiwan had gewoon niet zo'n kort rokje aan moeten doen....

MG1968-2
MG1968-24 aug. 2022 - 9:53

@Joop Ah. Dus jij vind het bezoek van een provocatie en deze reactie normaal gedrag? Laat ik dat nou net andersom duiden.

LaBou
LaBou 4 aug. 2022 - 15:44

"Liever nog een Korea en Vietnam tuurlijk." Ja, dat waren immers grandioze successen voor m.n. de vs. En oh ja, laten we Irak, Syrië, Libië en Afganistann iet vergeten.

Joop  den Uil
Joop den Uil4 aug. 2022 - 17:06

Krek zo is het Labou; laat die amerikanen maar eens zorgen dat hun eigen land op orde is.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee934 aug. 2022 - 20:41

Nou ja Korea was toch wel een succes als je Zuid-Korea nu ziet.

Paul Spijkers
Paul Spijkers5 aug. 2022 - 1:12

Half Europa tov Soviet Unie en Nazi Duitsland. Jullie zijn zo bezig iets van de VS te willen vinden dat je net doet alsof een land in Azie geen normaal bezoek mag hebben en je verlekkert reageert op dreigingen van militaire invasie. Dat is iets van sommige west Europeanen, dat ze makkelijk Chechoslovakie in 1938 of 25 miljoen Taiwanezen nu als ondermensen zonder rechten willen behandellen. Jullie doen net of al die volkeren bedreigd door China niet mogen bestaan. Iets vinden over de VS is belangrijker. Het is best mogenlijk om EN kritiek op de VS te hebben EN de vrede te willen verdedigen tegen aggressieve autocratische imperiums zoals China. Doe niet zo simpel.