Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Geweldsorgie van agrarische testosteronbommen bij huis minister

Politie staat machteloos tegenover overmacht fundamentalistische boeren
Joop

China promoot berengal als behandeling tegen coronavirus

  •  
28-03-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
animalstoday-galbeer-Vietnam-2

© Bezoek aan een galberen farm in Vietnam

Het middel werkt niet, is zelfs gevaarlijk voor de gezondheid en de berengalindustrie is een hel voor dieren
De Chinese National Health Commission heeft een lijst met aanbevolen behandelingen tegen het COVID-19 virus gepubliceerd, waaronder Tan Re Qing, een injectie met berengal. Hoe is dit in ’s hemelsnaam mogelijk? Dat staat gelijk aan president Maduro van Venezuela die citroengrasthee met gember adviseert als middel tegen corona.
Het gaat om een lijst met behandelingen uit zowel de Westerse als de traditionele geneeskunde, die gepubliceerd is op 4 maart door het Chinese overheidsorgaan dat belast is met het nationale gezondheidsbeleid. De gal van beren zou volgens de traditionele Chinese geneeskunde een medicinale werking hebben, net zoals neushoornhoorn, leeuwen- en tijgerbotten.
De berengalindustrie is een hel voor dieren. Berengal wordt ‘getapt’ uit een levende beer. Vaak door middel van een permanente katheter met slangen en een kraan in de buik van de beer wordt de gal afgetapt. De dieren leven in krappe kooien en hebben constant wonden die niet of slecht behandeld worden. Alle methoden voor het extraheren van gal veroorzaken ernstig lijden, pijn en infecties en maken dat deze dieren permanent lijden.
Ik heb het zelf gezien toen ik een paar jaar geleden naar Vietnam ging om een reportage over galberen te maken. Ik bezocht berenfarms en ik kan je vertellen dat het intense leed dat ik daar heb gezien voor altijd op mijn netvlies staat gegrift. Daarom word ik ook echt vreselijk boos als ik zie dat een overheid dit soort stupide aanbevelingen doet.
Ook is de aanbeveling om berengal in te zetten tegen het nieuwe coronavirus op zijn zachtst gezegd zeer tegenstrijdig en het advies komt nog geen maand nadat de Chinese overheid eindelijk stappen heeft ondernomen om een einde te maken aan de handel in- en consumptie van levende wilde dieren. Aangenomen wordt dat COVID-19 afkomstig is van vleermuizen, slangen of schubdieren, die levend verhandeld werden op de wilde dierenmarkt in Wuhan.
Enerzijds de levende handel in dieren voor voedsel stopzetten en anderzijds de handel in producten van dieren bevorderen. Hoe hypocriet kan het zijn?
De Chinese wet uit 1989 op de bescherming van dieren in het wild beschouwt wilde dieren als een hulpbron die ten behoeve van de mens kan worden gebruikt. In 2016 werd de wet gewijzigd om het commerciële gebruik van dieren in het wild verder te legitimeren, waarbij, volgens de Chinese beleidsspecialist Peter Li van Humane Society International, expliciet werd gesteld dat dieren kunnen worden gebruikt voor de traditionele Chinese geneeskunde. Onvoorstelbaar in deze moderne tijd.
Hoewel het gebruik van berengal van in gevangenschap levende dieren in China helaas nog steeds legaal is, is gal van in het wild levende beren verboden, evenals de invoer van berengal uit andere landen. De eerste berichtgeving op sociale media over de nieuwe aanbeveling van het gebruik van berengal tegen COVID-19 kwam volgens Aron White van Environmental Investigation Agency (EIA) dan ook via illegale handelaren: “We zagen dat deze overheidsaanbeveling door de smokkelaars onmiddellijk werd opgevolgd om hun illegale producten als behandeling te adverteren.”
Tuurlijk, zij zien het geld al binnenstromen. Illegale berengal van wilde beren is lucratief en wordt gewoon geproduceerd in China en daarnaast wordt gal geïmporteerd uit landen als Laos, Vietnam en Noord-Korea.
De aanbeveling door de overheid om berengal te gebruiken gaat dus in ieder geval de illegale handel in dieren uit het wild vergroten. Daarbij, als maar genoeg mensen deze onzin geloven, zal de vraag naar berengal toenemen en dus nog meer beren gebruikt worden om aan de vraag te voldoen en komen er naar alle waarschijnlijkheid weer heel wat berengalboerderijen bij. Het is een grove schande.
China maakt zich ook nog eens ronduit belachelijk om een lijst te produceren met middeltjes die zogenaamd zouden helpen. Het land schaart zich daarmee achter leiders als president Maduro van Venezuela, die citroengrasthee met gember adviseert om het virus te bestrijden, al is die thee niet schadelijk voor de gezondheid. Maar ik weet van de voormalig voorzitter van de Association Traditional Chinese Medicine, die ik interviewde toen ik in Vietnam was, dat mensen doodziek kunnen worden en zelfs zijn overleden na het innemen van berengal. Het middel is daarmee even erg als de kwaal.
Bekijk hieronder de reportage over het trieste lot van de galberen, die ik een paar jaar geleden maakte voor Animals Today :

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (38)

Eric Minnens
Eric Minnens28 mrt. 2020 - 18:52

Dierenleed zien, is altijd om te huilen. Als het tenminste 'compatible' dieren zijn. Deze beren doen me erg denken aan onze varkensstallen. Gelukkig hebben wij dit soort berentoestanden niet. Maar de Chinezen wél, en óók nog eens die varkensstallen. (Enge Chinezen.) Werkte berengal wél tegen virusziektes, hadden wij óók berentoestanden hoor, maak je maar niet ongerust. (Enge Hollanders.)

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe29 mrt. 2020 - 10:21

Nog niet zolang geleden werd berenvet aangeraden voor diverse kwalen maar daarvoor werden geen beren in gevangenschap gehouden.

Eric Minnens
Eric Minnens29 mrt. 2020 - 12:28

@Danielle Bedankt, je hebt me weer even aan het werk gezet. Ik kon er niet alles over vinden (met name niet over de productie), maar vermoed het volgende. Berenvet wordt nog steeds op de markt gebracht. Beren worden daartoe geschoten vlak voor zij aan hun winterslaap beginnen. Dan is de hoeveelheid en kwaliteit optimaal. Omdat beren omnivoren zijn, die een rijk scala aan voedselsoorten naarbinnenwerken, dat zich ook in hun vet weerspiegelt, is productie in gevangenschap niet effectief, nl. kostbaar en van lage(re) kwaliteit. Ik kan me voorstellen dat berenvet over de hele wereld een zekere populariteit geniet. Als middeltje tegen alle kwalen. Maar ook Batentz en Heemskerk gebruikten het al om 's nachts de lamp te laten branden. Berengal is een ander verhaal. Is alleen populair in enkele regio's in de wereld.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 mrt. 2020 - 15:28

Eric vooral russen geloven er nog heilig in. Met doodmaken voor de winterslaap worden ook de nog ongeboren beertjes vermoord.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 mrt. 2020 - 16:04

Wij gebruiken ossengalzeep! Dat schijnt gemaakt te worden van dode ossen. Maar of die daarvoor gedood worden kan ik zo snel niet vinden, zelfs niet op wikipedia.

Eric Minnens
Eric Minnens29 mrt. 2020 - 19:59

@Minoes Ik vond deze: https://schoonmaakgids.nl/ossegalzeep-een-wondermiddel/

Eric Minnens
Eric Minnens29 mrt. 2020 - 20:02

Slachtafval dus.

Kuifje3
Kuifje328 mrt. 2020 - 17:03

Wel een heel merkwaardig bericht. Vooral als je bedenkt dat de Chinezen best een traditie hebben van een zeer goede gezondheidszorg. Nou ja, de wereld lijkt helemaal gestoord te zijn geworden als je al die berichten leest. Kijk naar landen als Brazilië of Wit Rusland. Echt...

Verdulleme
Verdulleme28 mrt. 2020 - 12:11

Als blijkt dat de Chinese aanpak WEL succes heeft gehad, in tegenstelling tot de Italiaans-Nederlandse benadering, dan zie ik het somber in voor de beren.

Jan Man
Jan Man28 mrt. 2020 - 11:46

Triest en barbaars.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 mrt. 2020 - 11:31

De chinese overheid zou er beter aan doen in dit opzicht het Venezolaanse advies op te volgen.

2 Reacties
Pater
Pater28 mrt. 2020 - 15:09

Ja, maar het effect blijft hetzelfde. En we hebben die Chinese producten weer hard nodig !

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 mrt. 2020 - 15:29

Gemberthee maakt minder slachtoffers dan berengal.

P Haan
P Haan28 mrt. 2020 - 11:31

Overal ter wereld wordt dezelfde denkfout gemaakt; dat de natuur bestaat om het mensen naar de zin te maken. Dat er voor elke kwaal een natuurlijk middel is, dat door een of ander groot genie daar is neergelegd. Een soort escape room, alles draait om mensen die gelukkig en gezond gemaakt moeten worden. Daar omheen is een miljardenindustrie ontstaan, die in Nederland net zo hersenloos is als het gebruik van beren-gal in China. Kijk op social media naar alles wat er nu al aangeprezen wordt om je tegen corona te beschermen, of om te genezen. Of om de penis te verlengen, om maar eens een zijstraat te benoemen. Hoe gaan wij zelf om met intensieve veeteelt? Of huisdieren? Of elkaar? Balken en splinters.

dickser
dickser28 mrt. 2020 - 11:03

Hier ten lande komt er regelmatig een reclame voorbij met het doel ocsilococsium te verkopen als wondermiddel tegen griep, heeft iemand zich ooit afgevraagd waar dit homeopatische middel van gemaakt wordt?

4 Reacties
JasDon
JasDon28 mrt. 2020 - 12:14

Uiteindelijk van water.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof28 mrt. 2020 - 12:16

Nee, geen verstandig mens vraagt zich dat af, waarom zou je dat doen? Kwakzalverij is onzin, ongeacht de inhoud van de pilletjes die die snakeoil-verkopers je aan willen smeren.

Joe Speedboot
Joe Speedboot28 mrt. 2020 - 13:39

'heeft iemand zich ooit afgevraagd waar dit homeopatische middel van gemaakt wordt?' Dat is gewoon op wikipedia terug te vinden. Aangezien de verdunning één actief deeltje op 1 × 10^400 deeltjes is, bevat het als je mazzel hebt hoogstens een paar 'werkzame' moleculen per potje. https://nl.wikipedia.org/wiki/Oscillococcinum

Freek3
Freek329 mrt. 2020 - 8:51

Als je de kwakzalvers mag geloven die dat product maken, dan bevat het extract van de lever en het hart van de wilde Muskuseend. Dat lijkt nogal op berengal. Dit artikeltje is dan ook (zoals zo vaak hier) een gevalletje de pot verwijt de ketel...

Pseudoniem82
Pseudoniem8228 mrt. 2020 - 10:51

Duidelijk. China heeft niets geleerd van Covid-19. Op naar het volgende virus!

korheiden2
korheiden228 mrt. 2020 - 10:47

Wij hadden vroeger Haarlemmer olie en de Enkhuizer Almanak. Niet schadelijk voor dieren maar evengoed grotendeels onzin, al stonden er in de Almanak wel leuke volkswijsheden. Waarom @De Boer Israël erbij haalt ontgaat mij. Er is alle reden om China te boycotten, maar dat komt nu even niet uit. De dieren zijn dus de klos.

Liquidfriend
Liquidfriend28 mrt. 2020 - 10:32

Als ik dit artikel lees dan bevestigt dat mijn conclusie dat het in China grondig mis is. Een vreemd buitenaards land waar vanaf 1966 tijdens de Grote Culturele Revolutie alles en iedereen die kon lezen en schrijven of enig intellect vermogen had werd uitgeschakeld. Wat overbleef was een analfabetische volgzame boerenbevolking die mocht vasthouden aan traditionele gebruiken waarin dieren barbaars worden behandeld en opgegeten. Een land wat wreed is voor zijn dieren is wreed voor de mensheid.

1 Reactie
F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye
F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye28 mrt. 2020 - 11:10

Het was na de culturele revolutie een socialistische heilstaat. En wie het daar niet mee eens is gaat op heropvoedingskamp naar Rottumerplaat!

Anoniempje5
Anoniempje528 mrt. 2020 - 10:26

Misschien is nu eindelijk de tijd om China wat meer te dwingen dieren maar zeker ook mensen rechten wat beter op orde te gaan krijgen. Als 'wij' niet zo hypocriet waren hadden we China al lang geboycot om hun erbarmelijke dieren maar ook mensenrechten. Maar ja handel ging en gaat waarschijnlijk altijd voor.

4 Reacties
MountEverest
MountEverest28 mrt. 2020 - 11:13

@Anoniempje China en dwingen is net zoals een hondje dat tegen maan blaft.

vdbemt
vdbemt28 mrt. 2020 - 13:48

"Misschien is nu eindelijk de tijd om China wat meer te dwingen dieren maar zeker ook mensen rechten wat beter op orde te gaan krijgen." Maar wat de dierenrechten betreft, heeft Nederland dan wel recht van spreken, met haar bio-industrie en enorme export?

Anoniempje5
Anoniempje528 mrt. 2020 - 14:42

@Mount; Je hoeft niet perse met geweld iets af te dwingen, kan ook anders. Zoals niet meer onze productie uit te besteden aan/in China, import verboden enz. enz. Ja dan kosten sommige spulletjes meer centjes maar dat vind ik prima. Ook vanwege andere redenen niet onverstandig om zo afhankelijk te zijn van China voor bijna alles wat geproduceerd wordt beginnen sommige mensen zelfs al in te zien. @Vdbemt; Wij hebben ook nog een lange weg te gaan maar in vergelijking met China gaan we heel veel beter met alle dieren om.

vdbemt
vdbemt28 mrt. 2020 - 21:14

@Anoniempje. "Wij hebben ook nog een lange weg te gaan maar in vergelijking met China gaan we heel veel beter met alle dieren om." Dus: Wij hebben ook nog een lange weg te gaan. Geen recht van spreken.

de Boer2
de Boer228 mrt. 2020 - 10:10

Hier werd ook verteld dat pianospelen en paardenbloemen eten helpt tegen kanker.En dat werd grif geloofd. Ga dus niet wijzen naar Han Chinezen, alsof dat geen mensen zijn.Ze zijn dat wel en ze hebben het vaak heel wat lastiger zich door het leven te slaan dan veel andere groeperingen van mensen. In Israël wordt grif geloofd dat de God Zebaoth zijn volk een groot en paradijselijk land heeft toebedeeld. De Groot Israël gedachte heet dat. Nou dan gaat de Boer echt niet schrijven dat dat onzin is.Want het is gewoon een feit. Die gedachte bestaat. En het is verstandig die maar serieus te nemen. Leugens vergezellend de mensheid immers al van meet af aan. En wat zouden we zijn met alleen de waarheid? Pontius Pilatus, de landvoogd, zei het al: Quod est veritas? Hij wist het niet zeker, hij twijfelde. Ne als de Boer overigens, maar als je dat te opschepperig vindt staan dan hoort ie het graag.Per slot van rkening is JOOP bedoeld voor discussie. Hoewel soms steekt de twijfel bij de Boer weer de kop op........

Salama.
Salama.28 mrt. 2020 - 9:50

Et is hun cultuur dus je mag er niks van zeggen maar de Chinezen zouden toch serieus eens op moet houden met het gebruik van al die rare middeltjes die en eerste niet werken en ten tweede ten koste gaan van een heleboel dieren.

8 Reacties
vdbemt
vdbemt28 mrt. 2020 - 10:48

Ja. Dat zouden ze moeten. Ik begrijp het wel vanuit hun cultuur. Zoals wij hier zelf wel bepalen wat goed voor ons is. En daarbij zelfs keiharde medische (en nu virologische) adviezen volkomen negeren. Het resultaat is hetzelfde.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 mrt. 2020 - 13:14

Veel Westerlingen geloven ook in alternatieve nonsens. Die "rare middeltjes" zijn soms al millennia in gebruik en blijven naast moderne geneeskunde gewoon voortbestaan. Naarmate de chinezen rijker worden kan de vraag zelfs toenemen.

ton14024
ton1402428 mrt. 2020 - 15:39

´´Et is hun cultuur dus je mag er niks van zeggen´´ Ik vind het gewoon lekker, dus... Ik verdien er mijn geld mee, dus...We leven in een vrij land, dus...

madbako
madbako28 mrt. 2020 - 16:33

Tja, je mag van alles er over zeggen en van vinden. Denk niet dat de Chinezen het de broek doet bollen. Als ze al überhaupt opinies op Joop lezen

Pater
Pater28 mrt. 2020 - 18:30

@Danielle Maar aan onze bijgeloofjes zoals de homeopathische geneesmiddelen komt niet de slachting van duizenden dieren ten grondslag, en de afgesneden hoorns van de neushoorns. Als je dat slim doet (verdoven en een stukje laten zitten) heb je hooguit zwaar gefrustreerde neushoorns, nu worden ze dood achter gelaten. Het beeld van zo'n gedode kolos (het is pure sentimentaliteit) doet me veel meer dan een doodgereden stekelvarkentje ...

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 mrt. 2020 - 11:00

Pater ik heb een minsten even grote afkeer van mishandeling en misbruik van dieren voor niet-werkzame traditionele geneesmiddelen als u. Wat ik wilde duidelijk maken is dat het "afschaffen" een kwestie van lange adem kan worden. De neushoorns gaan het vermoedellijk niet meer meemaken. Traditional Chinese Medicine (TCM) richt meer schade aan dan alleen onder neushoorns. Ook antilopes dreigen vanwege hun hoorns te worden uitgeroeid en sommige consumenten bevinden zich ook buiten China. Maar de consumptie is te beinvloeden. https://www.illegalwildlifetrade.net/2018/07/27/consumption-of-the-endangered-saiga-antelopes-horn-remains-high-in-singapore/

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 mrt. 2020 - 11:11

PS volksgeneeskunde beperkt zich niet tot China het wordt ook ge-exporteerd.

Pater
Pater30 mrt. 2020 - 2:01

@Danielle Ik wil dat van die antilopes eigenlijk helemaal niet weten. Gvd.