Joop

Chemours wil onderzoek naar kankerverwekkend GenX tegenhouden

  •  
07-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
15020691062_3e6a5e2f86_k

© cc-foto: Tatiana Bulyonkova https://flic.kr/p/oTjY97

Het Dordtse chemiebedrijf Chemours (voorheen DuPont) tracht nieuw onderzoek naar de kankerverwekkende eigenschappen van GenX tegen te houden. ECHA (European Chemicals Agency), de waakhond van de Europese Unie voor chemische stoffen, eist dat Chemours verder onderzoek doet naar de gevaren voor de volksgezondheid. Chemours dat GenX zegt met de afwijzing “onwenselijk dierenleed” te willen voorkomen.
"De schadelijkheid van GenX werd eerder al aangetoond na onderzoek onder knaagdieren. Ratten kregen onder meer levertumoren. Die dieren werden volgens de woordvoerder aan een “onrealistisch hoge doses” blootgesteld. Daarbij zou de uitkomst niet relevant zijn voor mensen, omdat de substantie zich bij personen anders gedraagt. “Als iemand dertig ton met GenX-verontreinigde grond eet, krijg je pas hetzelfde effect als bij knaagdieren.”"
Het bedrijf wil ook geen nieuw onderzoek doen onder het personeel. Chemours stelt dat het niet nodig is, ECHA vindt dat het vorige onderzoek niet grondig genoeg is uitgevoerd omdat alleen is gekeken naar de gevolgen op korte termijn. Chemours is in beroep gegaan tegen de eis van ECHA. Een beslissing in die zaak wordt pas na juni 2020 verwacht.
In juni besloot ECHA GenX aan te merken als Zeer Zorgwekkende Stof (ZZS). De overheidsdienst voor het milieu RIVM legt uit :
"De ZZS zeer zorgwekkende stoffen status van deze GenX stoffen zorgt ervoor dat bedrijven de uitstoot van deze stoffen moeten voorkomen. Als dat niet haalbaar is, moeten zij de uitstoot zoveel mogelijk beperken (minimalisatieverplichting). Het bevoegd gezag neemt in de vergunning voorschriften op voor beperking van de uitstoot en continue verbetering. Hierbij geldt dat een bedrijf iedere 5 jaar een ‘minimalisatiescan’ moet uitvoeren waarin gekeken wordt of emissies verder kunnen worden teruggebracht."
Onderzoeksprogramma ZEMBLA heeft uitgebreid bericht over de praktijken van Chemours, zoals dat GenX door de uitstoot en lozingen van het bedrijf wordt aangetroffen in het drinkwater, niet alleen in Dordrecht en omgeving maar ook in bijvoorbeeld Den Haag en Zoetermeer.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Andy JPL
Andy JPL8 dec. 2019 - 9:39

Dat is toch logisch? Als je geen onderzoek laat doen, dan kun je ook niet bewijzen dat iets goed of slecht is. Dat doen ze al descennia met cannabis. Er is wel een patent op de werking, maar onderzoeken worden tegengehouden zodat men zich kan blijven verstoppen achter dat er niet voldoende onderzoek is geweest. Laatst werd ook nog een hoogleraar verboden onderzoek te doen naar de kankerremmende werking van Kurkuma. Stel je voor dat dit werkt, dan trek je een miljarden industrie van ziek maken en houden onderuit. Dat moet je niet willen toch?

1 Reactie
Tom7
Tom78 dec. 2019 - 19:31

Beste Andy Van dit bedrijf is al jaren en jaren bekend dat ze vergif lozen. Wetenschappers hebben al aangetoond, dat de PFAS problematiek grotendeels door hun is veroorzaakt ,en dat kanker een bijkomend product is, van dit bedrijf. Politici en bestuurders weten dat ook al jaren, maar zoals we kunnen weten leven we in een corupt land, wat in tegenstelling van oostblok of zuidelijk europese landen niet openlijk is, maar cultuur-antropologisch en geschiedkundig gezien schuil gaat achter schijnheiligheid. Daarom ook maar weer wat gekrijs om een of ander onderzoek, een moralistisch toneelstuk op de Buhne, om wat af te leiden van het dood en verderf zaaien om geld te kunnen oogsten. En natuurlijk wordt de Kleine Man, aangewezen als zondebok, stom, rechts extremistisch enz. De middelen voor die propaganda zijn in handen van het Groot Kapitaal, en echt niet in handen van die bouwvakker die , s ochtends om 6 uur weer in zijn busje stapt, of die boer die om 5 uur ,s ochtens al met zijn beesten in de weer is, of die kanker patient die in de laatste dagen van het leven, nog moet vechten voor een paar centen van de Bijstand. Het zijn oude mechanismen die uit de kast worden getrokken, ze worden hier en daar alleen, met hulp van de moderniteit, wat bij geschaafd. IG Farben 2.0 zeg maar.

Tom7
Tom77 dec. 2019 - 19:50

Dit verhaal is al zeker 30 jaar bekend, pfas wat overal in Nederland terug te vinden is komt voornamelijk van dit bedrijf. Maar he, laten we niet moeilijk doen als het makkelijk, pak de kleinere ondernemer, en Heil aan het Groot Kapitaal. Bouwers en Boeren het land uit, en laat de smeerpijpen ter land en ter lucht van de grote vervuilers in de Rijnmond vrolijk hun gang gaan. Duik, duik steeds dieper de shit in.

Mr x Mr y
Mr x Mr y7 dec. 2019 - 17:20

Echa wil mee dierproeven: “Die wil dat het chemiebedrijf via muizenonderzoek opnieuw onderzoek doet naar de mogelijke kankerverwekkendheid van GenX.” Lijkt me goed om eerst onderzoek te doen of dierproeven nodig zijn, zeker als dergelijke testen al hebben plaatsgevonden.

Ryan2
Ryan27 dec. 2019 - 15:45

Dit is weer zo'n typische truc! Officieel heet het Dupont de Nemours. (Chem-ours..kom er maar op!) Een Amerikaans bedrijf, met een van oorsprong Franse naam. Nemours ligt in Frankrijk. Welnu, ze begonnen met het maken van filmmateriaal voor de studio's van Hollywood. Dat spul was erg brandbaar, dus kwamen ze op het idee om ook munitie te gaan produceren. Daarvan zijn ze door de Tweede Wereldoorlog stinkend rijk geworden. LETTERLIJK. Want het bedrijf was maar al te vaak fout bezig. Dat de Duitsers het gekocht hebben is al net zo'n raadsel als de manier waarop Bayer het Amerikaanse Monsanto opgekocht heeft. Dat stinkt dus ook!

Katootje2
Katootje27 dec. 2019 - 14:01

Dit is de omgekeerde wereld: Chemours moet gewoon verplicht worden om onderzoek te doen, om te bewijzen dat de stoffen die ze in het milieu lozen geen nadelige gevolgen hebben voor de volksgezondheid. Als ze dat niet kunnen aantonen, dan zouden ze gewoon geen vergunning moeten krijgen.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 dec. 2019 - 17:07

Je weet hoe dat zijn Nederland gaat met vergunningen; https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/rijkswaterstaat-gaf-tata-steel-ruimere-normen-bij-lozen-giftige-stoffen~b3ea2fac/

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 dec. 2019 - 7:53

Katootje Correctie; Je weet hoe dat Nederland omgaat met vergunningen.....