Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Chemours mag doorgaan met GenX lozen

  •  
28-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
28723397866_1eba24830b_k

© cc-foto: trein foto https://flic.kr/p/KLbVtG

Het Dordtse chemiebedrijf Chemours, voorheen Dupont, hoeft de lozing van de chemische stof GenX niet verder te beperken. Dat heeft de Haagse rechtbank bepaald. Volgens de rechter is niet aangetoond dat GenX schadelijk is. Dat is ook het standpunt van Chemours.
"Chemours gebruikt GenX om kunststoffen te maken en loost het afval via de riolering en de lucht. Omdat niet duidelijk is hoe schadelijk de stof is, kwam het bedrijf onder vuur te liggen. Deskundigen gaven omwonenden van de Dordtse fabriek bijvoorbeeld het advies om niets meer te eten uit eigen tuin, omdat de grond vervuild is. Ook het RIVM waarschuwde daar later voor."
De rechtszaak was aangespannen door drinkwaterbedrijf Oasen dat de uitstoot van de mogelijk kankerverwekkende stof verder wil terugdringen. Het bedrijf heeft er onder meer bezwaar tegen dat de eigen klanten moeten opdraaien voor het uit het drinkwater zuiveren van GenX.
cc-foto: trein foto

Meer over:

milieu, nieuws, chemours
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.