Joop

Chemours mag doorgaan met GenX lozen

  •    •  
28-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
28723397866_1eba24830b_k

© cc-foto: trein foto https://flic.kr/p/KLbVtG

Het Dordtse chemiebedrijf Chemours, voorheen Dupont, hoeft de lozing van de chemische stof GenX niet verder te beperken. Dat heeft de Haagse rechtbank bepaald. Volgens de rechter is niet aangetoond dat GenX schadelijk is. Dat is ook het standpunt van Chemours.
"Chemours gebruikt GenX om kunststoffen te maken en loost het afval via de riolering en de lucht. Omdat niet duidelijk is hoe schadelijk de stof is, kwam het bedrijf onder vuur te liggen. Deskundigen gaven omwonenden van de Dordtse fabriek bijvoorbeeld het advies om niets meer te eten uit eigen tuin, omdat de grond vervuild is. Ook het RIVM waarschuwde daar later voor."
De rechtszaak was aangespannen door drinkwaterbedrijf Oasen dat de uitstoot van de mogelijk kankerverwekkende stof verder wil terugdringen. Het bedrijf heeft er onder meer bezwaar tegen dat de eigen klanten moeten opdraaien voor het uit het drinkwater zuiveren van GenX.
cc-foto: trein foto

Meer over:

milieu, nieuws, chemours
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

JanB2
JanB229 jun. 2018 - 3:06

Tot zover het deplorabele niveau van de nederlandse rechtsspraak. Dat je eisen ook om kunt draaien komt niet eens bij de edelachtbare op.:Chemours moet maar aantonen dat de stof NIET gevaarlijk is. Dat laatste kunnen ze trouwens niet want de stof IS schadelijk (EUH-zinnen: H302 H314 H318 H335). Verder is het altijd oppassen met organische verbindingen die halogenen bevatten. Velen daarvan zijn (bewezen) giftig tot zeer giftig en niet zelden kankerverwekkend. Van veel andere wordt het vermoed.

5 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin29 jun. 2018 - 11:32

@ JanB - mee eens, hoe zou het anders kunnen? In dit geval wordt de verkeerde, want omgekeerde argumentatie gebruikt om tot een uitspraak te komen. In geval van de geringste twijfel moet de potentiële vervuiler glashard aantonen dat een verbinding onschadelijk is voor de gezondheid (de voor de hand liggend, normale, en logisch noodzakelijke figuur van handelen). Die twijfel is er volop, hij is gerechtvaardigd. Maar de rechter hier zag dat anders: laat een ander maar bewijzen dat GenX schadelijk is (dat hoef je uiteraard niet aan Chemours te vragen...). Dat is bizar en onrechtvaardig. Want op grond hiervan kan iedereen met nog niet geteste nieuwe verbindingen geld verdienen, omdat het aan anderen is om zijn verdienmodel eens grondig aan onderzoek te onderwerpen. Onschuldig totdat het tegendeel bewezen is? Nee, dit is geen misdrijf in de sfeer van Peter R., of John van den Heuvel. En voorzover ik gezien heb zijn er sterke aanwijzingen voor schuld, in dit geval.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jun. 2018 - 12:57

Volgens mij ligt hier het probleem bij de vergunningen waar, houdt me ten goede 'onderzoek' aan ten grondslag zou moeten liggen. Wat voor onderzoek? Weten jullie dat? De rechter toetst volgens mij enkel of het bedrijf zich houdt aan de door de overheid gestelde verplichtingen en eisen. Wat de rechtspraak in het algemeen betreft, daar heb ik al lang geen hoge pet meer van op. Onbegrijpelijk hoe slecht die naar bewijzen kijken en/of naar de inhoud. Die leggen ze meermaals gewoon naast zich neer. Wat de ene rechter uitspreekt wordt een week later door een ander weer even gemakkelijk genegeerd en tenietgedaan, zonder gerede gronden. Ik denk dat het enorm schort aan de kwaliteit van rechters en aan genoeg financiën voor de rechtspraak, waar al tijden fors op bezuinigd is. Zo krijgt men waar voor zijn geld, maar wel in negatieve zin, tijdsgebrek is volgens mij dus ook een factor. Daarnaast werken ze m.i. zeer slordig en houden rechtbanken zich niet aan de wettelijke regels over de rechtspraak zelf, de procedures, de verplichtingen. Daar kan men vervolgens weinig tegen inbrengen. Een klacht heeft geen enkel effect. Dat is zoiets als wat het tuchtcollege is bij medische fouten. Wat holt hier niet achteruit. Ik vind ook dat het verboden moet worden en de grenzen in Nederland op ieder gebied zeer ver opgerekt worden, een rechter niet enkel een oordeel moet vellen over de gevolgde procedures.

Cliff Clavin
Cliff Clavin29 jun. 2018 - 15:03

@ Minoes - dank voor je bijdrage. Ik vermoed dat je in die zin gelijk hebt, dat het hier louter om een hamerstuk ging, op louter bureaucratisch gemotiveerde gronden. Ik ben geen jurist, maar ik geloof dat je dit juist ziet.

Cliff Clavin
Cliff Clavin29 jun. 2018 - 15:03

(2 x 'louter', verd..., denk er maar ééntje weg)

JanB2
JanB229 jun. 2018 - 17:21

@ Minoes Zou kunnen dat je gelijk hebt. In dat geval is die vergunning ten onrechte verleend.

quatsch
quatsch28 jun. 2018 - 22:02

Het Amerikaanse bedrijf Chemours mag gif lozen in Nederland. Voor 'sjoemelsoftware' gaan Europeanen in Amerika de cel in. Conclusie: Amerikanen staan boven de wet, Europeanen niet.

Hiltermann
Hiltermann28 jun. 2018 - 20:34

Chemours, de opvolger van DuPont, heeft vele jaren zonder passende milieu vergunning gewerkt. Er werd onder andere gewerkt met PFOA Daarbij werden grote hoeveelheden PFOA geloosd op het oppervlakte water. PFOA is kankerverwekkend. Onder werknemers en ex werknemers van de fabriek en bij omwonenden komt aanzienlijk meer kanker voor dan elders in Nederland. Nu weer gedoe over GenX. Van deze stof is te weinig bekend om met zekerheid te kunnen vaststellen wat de gevolgen zijn van blootstelling aan GenX. Dit zegt het RIVM over GenX: " De schadelijke effecten van GenX stoffen zijn deels vergelijkbaar met die van PFOA. Laboratoriumgegevens geven aan dat het mogelijk kankerverwekkend is voor de mens. Ook heeft het effecten op de lever. GenX stoffen zijn minder schadelijk voor de voortplanting dan PFOA. " Hoe kan de overheid, zowel de gemeente als provinciale staten, oordelen over de milieu belasting van stoffen als GenX zonder dat daar onderzoek naar is gedaan?

Thuiszitter
Thuiszitter28 jun. 2018 - 19:41

In 2017 verzocht de kamer meer onderzoek , de rvim mag dat onderzoek nu weleens afronden volgens mij is het wachten daarop. https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/hoe-gevaarlijk-is-de-stof-genx-in-ons-drinkwater ( bericht 2017)

Joe Speedboot
Joe Speedboot28 jun. 2018 - 17:45

Onbegrijpelijk dat bedrijven dit anno 2018 nog mogen. Op afvalgebied lijken we zo modern maar achter die façade gaat op dit gebied beleid schuil wat een derde wereldland niet zou misstaan.

watsgebeurt
watsgebeurt28 jun. 2018 - 14:42

Een werkelijk onbegrijpelijke beslissing. Chemours overtreedt ook regelmatig de regels en mag nu per saldo gewoon doorgaan met het vergiftigen van de inwoners van Nederland. Alleen maar voor een beetje korte termijn winstoogmerk. De kostprijs voor de gemeenschap is schijnbaar ondergeschikt daaraan. Maar waar is Groen Links nu?

3 Reacties
Johan eldert
Johan eldert28 jun. 2018 - 19:25

GL vecht elke dag om dit onrecht te bestrijden. echter GL is geen rechter en heeft zich ook bij de beslissing neer te leggen. dat betekent niet dat de strijd stopt. er zal dus overtuigender aangetoond moeten worden dat het schadelijk is. en daar zet GL maar ook pVDD zich voor in.

Samuel Dormits
Samuel Dormits28 jun. 2018 - 20:54

@Johan eldert En toch was het de SP die de straat op ging, handtekeningen verzamelde, een brievenactie hield, kamervragen stelde en de directeur van Chemours op het matje riep. Groenlinks deed zoals gebruikelijk helemaal niks. Wat noemt u vechten?

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jun. 2018 - 3:49

GL kan niet in haar eentje de wetten veranderen. Dat de rechter dit oordeel velt wil niet zeggen dat het zijn persoonlijke mening is. Hij moet dit enkel toetsen aan de wet. De wet moet dus veranderd worden.