Chemieconcern Chemours heeft vier Nederlandse gemeenten geprobeerd te verleiden tot een akkoord waarbij de verantwoordelijkheid voor de ernstige milieuvervuiling wordt afgekocht met een paar miljoen. Onderdeel van het 'schaamteloze' voorstel was dat de overheden geen nieuwe zaken mogen aanspannen tegen het bedrijf. Dat onthult Zembla. De Amerikaanse multinational Chemours - voorheen Dupont - heeft de omgeving tientallen jaren vergiftigd met de uiterst gevaarlijke PFAS. Zembla toonde eerder al aan dat Chemours op de hoogte was van de enorm schadelijke gevolgen voor onder meer de volksgezondheid. Omwonenden kunnen geen groenten meer uit eigen tuin eten vanwege de risico's en zwemwater is verboden verklaard vanwege de onzichtbare gevaren.
Zembla heeft de hand weten te leggen op geheime stukken van een besloten raadsvergadering van de gemeente Dordrecht. Daaruit wordt duidelijk hoe de multinational dacht te kunnen ontsnappen aan verantwoordelijkheid voor de milieumisdrijven.
Chemieconcern Chemours in Dordrecht heeft voor de zomer geprobeerd voor “een aantal miljoenen” de PFAS-schade te schikken waarvoor het bedrijf door vier gemeenten in een rechtszaak verantwoordelijk wordt gehouden. (…) Chemours stelde als voorwaarde dat de gemeenten na de schikking geen claims meer mogen indienen voor toekomstige schade en dat er geen verdere procedures mogen volgen. Ook niet in het geval Chemours door de rechter zou worden veroordeeld. Uit een vertrouwelijke brief van het College van B&W aan de raadsleden blijkt dat de gemeenten in eerste instantie het gesprek zijn aangegaan maar het aanbod uiteindelijk hebben afgewezen.
De gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden stelden Chemours (vroeger Dupont) in 2018 langs civiele weg aansprakelijk voor de PFAS-schade in hun gemeenten. Eind deze maand wordt het vonnis van de rechter verwacht.
Nu blijkt dus dat het chemieconcern in aanloop naar dat oordeel de schade wilde afkopen. Hoogleraar integriteit Rob van Eijbergen, die eerder voor Zembla het Chemours-dossier bestudeerde: “Als je als burgers in die regio zoiets ernstigs overkomt dan is het psychologisch gezien belangrijk dat Chemours erkent dat ze het verkeerd hebben gedaan. Met een schikking is daar geen enkele sprake van. En zo’n schikking heeft ook een effect op de rechtszaak; als de rechter weet dat er geschikt wordt zal de mogelijke straf minder zwaar uitvallen.”
Van Eijbergen noemt het voorstel 'schaamteloos'.
Foto: public domain
Maar ze doen er alles aan hoor. En doen alles volgens de regels. Heb vertrouwen. Met op plekken meetwaarden in de omgeving die 13 duidend maal hoger waren dan de norm was. Dat je op moeten passen met eieren eten van je eigen hobby kippen en uit eigen volkstuintje. Je kan zeggen dat men jaren om het (volks)tuintje geleid werd. De chantage van werkgelegenheid, financiering (donatie) is altijd een kaart die getrokken kan worden. Voor ieder die het niet kent, kijk de film Dark waters en zie wat de gevolgen kunnen zijn. Bloedtest die afgenomen worden in de aangrezende gemeentes. Zwangere vrouwen die geen bezoek mogen brengen (gezondsheidsrisico). Het doet me denken aan een andere uitzending van Zembla waar een woordvoerder van Monsanto (Bayer) zegt dat Roundup zo veilig was dat je het kon drinken. Maar met een glas voor de neus pertinent weigerde. Ben je gek geworden?
Dupont en Chemours hebben steeds voldaan aan de arbo regels en hadden een eigen milieudienst die de processen in de gaten hield met een jaarlijkse audit waar de (Dordrechtse) Overheid in participeerde. Nu niet de vermoorde onschuld spelen want diverse technische diensten in zuid holland hebben hier wel degelijk zitten slapen (of erger).
Schaamteloos? Waarom? De meeste multi nationals doen dit. Tata Steel was hier zeer bedreven in. Die had zelfs het Noord-Hollands provinciebestuur in haar zak. Wat te denken van KLM en Schiphol? De NAM? In Zeeland hadden de multi nationals de energieleverancier onder hun hoede door met werkgelegenheid te dreigen een korting op de energieprijs af te dwingen. De oorzaak voor dit perverse gedrag moet bij de landspolitiek gezocht worden. Die scheppen de gelegenheid en staan het gewoon toe! En door wie worden de verantwoordelijke politici ook weer gekozen? Juist! Kiezers laten zich omwille van economisch gewin gewoon vergiftigen en worden boos als anderen vraagtekens zetten bij het gedrag van deze multi nationals. Een van de redenen waarom, ondanks alles, de VVD zolang de grootste partij is.
Overheid wist van de vervuiling en deed er niets aan; Overheid is dus medeplichtig, Overheid dient een forse schadeloosstelling uit te keren aan bewoners in verhouding tot de afstand van de vuilpijp. Dat zal ze leren !!
Ik begrijp dit echt niet, dat een bedrijf er geen been in ziet om hele gebieden te vervuilen, wat op zich al erg genoeg is, maar dat ze ook enorme schijt hebben aan mensenlevens (waar dan ook ter wereld). Wat ben je dan voor een gewetenloze hond? En dan een rechtszaak tegen de provincie starten als die de regels wil aanscherpen...die ze nog gedeeltelijk winnen ook! https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Den-Haag/Nieuws/Paginas/Chemours.aspx Dat kun je de rechter niet kwalijk nemen, die volgt de wet. Hoog tijd voor een volledig PFAS-verbod...maar dat moet via Brussel, dus dat zal wel met St.Juttemis gebeuren. Ik hoop dat de rechter in de claim-zaak een flinke vergoeding oplegt, al is dat een doekje voor het bloeden als je in een vrijwel onleefbaar gemaakt gebied woont. Weet niet of het juridisch kan, maar Chemours moet ook verplicht worden om zélf hun rotzooi op te ruimen, los van die vergoeding
Ik begrijp niet dat er nog steeds mensen zijn die dit soort bedrijven verdedigen.
Chemours zal nooit veranderen, wat ze ook betalen. Die gaan gewoon door. Hebben ook totaal keiharde en gewetenloze bestuurders. Maar dat was al bekend.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Bedrijven gedragen zich niet anders dan mensen. Ze nemen de ruimte die ze krijgen. Tot op het randje en regelmatig eroverheen. Helaas loopt de wetgeving altijd achter de feiten aan. Het is echter ook zo dat als er geen kalf verdrinkt, waarom zou je dan de put dempen. Probleem is wel dat als het er eenmaal inzit, het wel even duurt voordat het is opgeruimd. Het is zeker goed dat er striktere PFAS wetgeving komt en dat zal niet tot Sint Juttemis duren. Er zijn al verboden en striktere komen er aan, al zal dat nog een jaar of twee duren voordat ze effectief zijn. Overigens zijn we er niet mee geholpen als alle PFAS-en verboden worden. Er zijn er zo’n 10000 verschillende en die verschillen qua schadelijkheid. Een aantal kunnen we niet missen voor een veilige luchtvaart, en bv de productie van medicijnen en, mocht alles verboden worden, hindert/ vertraagt dat zelf de vergroening die we nastreven. Alternatieven zijn niet altijd beter en zorgen weer voor andere problemen.
"Dit onderwerp is al van een ander niveau." Vandaar dat deze reaguurder komt met oude koeien die hij frauduleus aanpast. Hij heeft geen eigen mening.
LaBou Lemaire van Chemours( een vrouw toch?) heeft daar geen enkel probleem mee.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Zie je wel: ouwe koeien op speciale wijze aangepast en geen enkel woord dat ook maar iets met het onderwerp te maken heeft.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
"Ik reageer op “ik begrijp niet dat”" Gelul. Deze reaguurder slaat aan op een naam en haalt er van alles bij wat je zelf naar eigen wens aanpast (lezen is tenslotte een zwak punt bij deze reaguurder, zoals hij al meermalen heeft laten zien). Dat zijn dus gemodificeerde oude koeien. Overigens zou de reaguurder nog altijd uitleggen waarom hij regelmatige van account wisselt en zijn reacties verdwijnen.