Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Charlie Hebdo spot met in stukken gehakte vader Stromae

  •  
30-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
653 keer bekeken
  •  
Charlie Hebdo is weer in opspraak geraakt. Dit keer heeft het Frans satirisch weekblad de woede van de familie van Belgische zanger Stromae op de hals gehaald. Op de cover beelden zij de artiest af met een vraag uit één van zijn nummers, ‘Papaoutai’, ‘waar ben je papa?’. Het antwoord komt in de vorm van afgehakte ledematen die ‘hier’ kermen. Daarmee wordt er gerefereerd aan de gruwelijke afslachting van de vader van de muzikant, tijdens de Rwandese genocide. Dit meldt de Volkskrant. 
De familie van Paul van Haver, de echte naam van Stromae, reageert boos en geschokt op de cartoon. De artiest heeft het verhaal van zijn vader vaker gedeeld in de media en hield het dan bijna nooit droog, omdat de moord op en afwezigheid van zijn vader hem volgens eigen zeggen zeer heeft aangegrepen
"(…)Ja het verlies van mijn vader was zwaar, vooral omdat ik me besefte dat ik hem dus nooit echt zou leren kennen. Het is in feite rouw om de tijd die je nooit meer kunt inhalen.Dit is al de derde keer dat ik in een tv-studio begin te huilen. Het overvalt me. Het is  verschrikkelijk. Die hele oorlog heeft me aangegrepen. Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen er maar niet in slagen om samen te leven. Niet alleen in Rwanda, maar in de hele wereld. "
Charlie Hebdo overschrijdt wel eens vaker grenzen maar het is onduidelijk waarom Stromae als individu – en zijn persoonlijke tragedie – voer voor satire zijn. De kop ‘La Belgique déboussolée’ (‘België in de war’) suggereert dat het land door het blad geconfronteerd wordt met het eigen aandeel bij ‘terreurdaden’. Zoals de oorlog en genocide in de voormalige Belgische kolonie, Rwanda.
Eerder reageerden mensen ook geschokt op andere covers die gemaakt werden over de Belgische aanslagen. Die zouden van wansmaak en smakeloosheid getuigen. Zo zie je bijvoorbeeld een passagier in een bebloede vertrekhal op Zavenstam staan, met bijschrift: ‘Na de opschudding volgt het gemopper in België. Nooit op tijd. Heeft iemand mijn koffer gezien?’
cc foto: Twitter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.