Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Schietpartij in München

  •  
22-07-2016
  •  
leestijd 8 minuten
  •  
Muchen
Dit bericht wordt onderaan geüpdatet.
In winkelcentrum Olympia-Einkaufszentrum in München is er vrijdagavond een schietpartij aan de gang. Het is niet duidelijk wat er precies aan de hand is maar de autoriteiten zijn in grote getale aanwezig met speciale eenheden en helikopters. Mensen worden geëvacueerd. Een buurtbewoner heeft opnames gemaakt van winkelbezoekers die in paniek wegrennen.
Inmiddels stromen er berichten binnen over meerdere slachtoffers.
Update 19:00
Een dode en tientallen gewonden wordt door persbureau AFP gemeld. Een getuige zegt dat hij er 15 gezien heeft en dat de schutter ondergronds in het metrostation is verdwenen.
Update 19:30
De politie heeft laten weten toch te denken dat er een tweede schutter betrokken is. Geruchten gaan rond over een tweede schietpartij rondom de Stachus metro.
Het openbaar vervoer is stopgezet en tientallen politiewagens snellen ondertussen toe, zoals je in de video hieronder ziet, om de noodsituatie aan te pakken. Honderden agenten zijn nu ter plaatse. De schutter zou schietend door het winkelcentrum gerend zijn waarbij hij willekeurig mensen raakte. De autoriteiten verzoeken burgers om binnen te blijven en ver weg van openbare ruimtes. Ook wordt hen gevraagd geen foto’s of filmpjes van politieonderzoek te publiceren, die de schutters eventueel aan cruciale informatie zou kunnen helpen.
19:50
Beelden van schietende man bij de McDonalds.
 
Update 20:00 
Het ministerie van Binnenlandse Zaken in de Duitse deelstaat Beieren spreekt van inmiddels drie doden. De Duitse politie meldt dat er geen andere schietpartij in de metro Stachus plaats heeft gevonden.
Update 20.15
De politie van München maant iedereen binnen te blijven. Er zijn onbevestigde berichten dat er in het centrum van München ook geschoten zou worden. Op Facebook meldt de politie in München dat ze vermoeden dat er drie daders zijn.
Het grootste station in München, München Hauptbahnhof, is ontruimd. Ook alle treinen die onderweg zijn naar het station zijn stilgezet.
Update 20.40
Bewoners van München stellen hun huizen open voor mensen die niet veilig thuis kunnen komen. Nu de politie iedereen heeft opgeroepen binnen te blijven, is het niet voor iedereen mogelijk om thuis te komen. Op Twitter, onder de hashtag offenetur en #opendoor kan iedereen die op de vlucht is een veilig heenkomen vinden. 
Update 20.50
Inmiddels lijken er beelden te zijn opgedoken van een tweede schutter. De man heeft overigens dezelfde kleding aan als de schutter bij de McDonalds. Inmiddels zijn er ook berichten over het aantal doden. Dat is volgens een politiebron opgelopen tot 6, maar is nog onbevestigd.
De politie heeft inmiddels scherpschutters en helikopters ingezet. De daders zijn vooralsnog voortvluchtig. De politie gaat uit van drie daders. 
BR24, een Duitse zender, post op Twitter beeld van een ooggetuige. Ze vertelt: “We wilden iets eten, toen er paniek uitbrak. De medewerkers zetten het op een rennen, alle anderen, mensen, kinderen, iedereen wilde in paniek naar buiten. We hebben drie schoten gehoord. Beng, beng, beng.”
Update 21.25
De Amerikaanse president Barack Obama heeft inmiddels zijn steun uitgesproken voor de Duitsers.
#Obama on #Munich : We don’t yet know exactly what’s happening; our hearts go out to those who may have been injured pic.twitter.com/E5EDs9KwwW
— Fox News (@FoxNews) 22 juli 2016
  Update 21.30: De politie heeft via Twitter laten weten dat er inderdaad zes doden zijn gevallen. Het aantal gewonden is nog niet bekend. Tevens kan de politie alleen de schietpartij op de Hanauerstraße bevestigen. 
Update 21.45
De Duitse regering is vanavond in een noodzitting bijeen. Bondskanselier Angela Merkel is er niet bij, Minister Thomas de Maiziere is op vakantie naar de VS, maar zit nog in het vliegtuig. Hij breekt zijn vakantie af.
Update 21.55
CNN sprak met ooggetuige ‘Lauretta’. Zij vertelde dat haar 8-jarig zoontje één van de daders op het toilet zijn wapen zag doorladen. Ook zegt ze gezien te hebben hoe de man op kinderen schoot en zou hij volgens haar ‘Allahu Akbar’ hebben geroepen. De Duitse politie zegt echter geen aanwijzingen te hebben van een jihadistisch oogmerk. De daders zijn nog steeds voortvluchtig.
De ooggetuigenverslagen spreken elkaar tot op heden tegen. Tegenover RTL in Duitsland vertelt een ooggetuige dat de dader tijdens het schieten ‘rot buitenlanders’ zou hebben geroepen.
De politie roept iedereen dan ook op niet te speculeren:
Update 22.00
Een reconstructie van de gebeurtenissen nu er wat meer informatie beschikbaar is sinds de eerste melding: de schutters openden vuur bij een McDonalds, zoals je in één van de video’s ziet waarbij één schutter in de rondte schiet terwijl mensen vluchten. Vervolgens liepen de schutters het Olympia-Einkaufszentrum-winkelcentrum in München in. Dit gebeurde allemaal rond vier uur ’s middags. Getuigen meldden aan de autoriteiten dat zij drie schutters hebben gezien. Inmiddels zijn er zes bevestigde doden en tussen de tien en twintig gewonden. Het treinstation is geëvacueerd en bussen, metro’s en trams zijn stilgelegd. Ondertussen zijn er speciale eenheden, helikopters en scherpschutters ingezet en is de klopjacht op de daders geopend.
Update 22.10
De deelstaatminister Herrmann heeft zojuist eerdere berichtgeving gecorrigeerd. Het aantal doden is opgelopen: er zouden ten minste 7 doden zijn gevallen. Het winkelcentrum is inmiddels helemaal leeg. Iedereen die zich in het winkelcentrum bevond is door de politie gesommeerd met de handen omhoog het winkelcentrum te verlaten. Daar waar eerder gesproken werd over ten minste drie daders, spreekt Herrmann van ten minste één dader. Ook zou er maar op één locatie geschoten zijn. 
Update 22.30
De politie in München heeft gemeld dat het aantal doden inmiddels is opgelopen naar acht.
De politie heeft inmiddels een telefoonnummer geopend waar iedereen met vragen over vermiste personen terecht kan.
Op Facebook heeft de Duitse regering gereageerd. De regering vraagt het publiek om begrip dat er zo weinig feiten naar buiten worden gebracht. Er is simpelweg nog te weinig duidelijk en de regering wil niet speculeren.
"Onze gedachten zijn bij de slachtoffers van de verschrikkelijke aanval in München."
Ook bondspresident Joachim Gauck heeft inmiddels op de situatie in München gereageerd:
"De dodelijke aanslag in München verontrust mij enorm. In gedachten ben ik bij alle slachtoffers en allen die rouwen om geliefden of angstig zijn. En ik geef mijn volledige steun aan alle autoriteiten die momenteel mensenlevens aan het redden en beschermen zijn. "
Update 22.40
De dader zou mogelijk dood zijn. De politie onderzoekt bij één van de doden of het om de dader zou kunnen gaan. Het dodental is dan ook opgelopen naar 9. Daarbij zou het mogelijk gaan om zelfmoord.
Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, reageert via Twitter:
De stafchef van bondskanselier Angela Merkel heeft laten weten dat er nog geen duidelijkheid is omtrent het motief van de dader(s). Peter Altmaier noemt het verder een ‘wrede en inhumane’ aanval.
Update 22.50 De anti-terreureenheid is nog niet zo lang in München. De GSG9 gaat nu helpen bij de zoektocht naar eventuele voortvluchtigen. Kritiek op Twitter dat het wel erg lang geduurd heeft voordat de anti-terreureenheid ter plaatse is.
De Duitse antiterreureenheid GSG9 is in 1973 opgezet naar aanleiding van de terroristische aanslag tijdens de Olympische Spelen van München het jaar ervoor. De eenheid is een onderdeel van de Bundespolizei en het hoofdkwartier bevindt zich in Hangelar. De eenheid kwam 7 jaar geleden voor het laatst in actie.
Update 23:10
De kabinetschef van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, Peter Altmaier heeft op de Duitse televisie gereageerd. Hij stelt dat de terreurdaad een ‘wrede en onmenselijke’ daad is. en dat er geen enkele motief wordt uitgesloten. Volgens Altmaier doet de regering er alles aan om aanslagen te voorkomen en is dat in het verleden ook gelukt.
Update 23:25
Politie zou lijk schutter hebben gevonden met een rode rugtas die eerst geïnspecteerd moet worden uit veiligheidsredenen. Mensen die nog opgesloten zaten in restaurants of het winkelcentrum zouden langzaam hun weg naar buiten vinden.
Gestrande reizigers mogen in treincoupés slapen. Naast buurtbewoners laten ook moskeeën weten mensen welkom te heten voor de nacht. De Duitse stafchef laat weten dat de nationale  veiligheidsraad zaterdag in Berlijn bijeenkomt.
Update 00.00
Een New York-Times journalist live-tweet de gebeurtenissen die zich voor haar oog voltrekken. Zij vertelt de schrijnende verhalen van de paniek die mensen, vader, moeders, dochters, zonen, geliefden, op dit moment voelen terwijl de hele stad in rep en roer is.
Update zaterdag 07.30
De schutter in München is inmiddels dood aangetroffen. Dat zegt de politie van München. Ook is nu bekend dat hij alleen heeft gehandeld. Eerder meldde de politie nog op zoek te zijn naar andere schutters, omdat een aantal auto’s zich van het plaats delict hadden weg gespoed. Dat lijken nu auto’s te zijn geweest van mensen die zichzelf simpelweg in veiligheid wilden brengen.
Ook over de dader is inmiddels wat meer duidelijkheid: het zou om een 18-jarige Iraans-Duitse man uit München gaan. Dat heeft de politie op een persconferentie bekend gemaakt. Zaterdag volgt rond het middaguur nog een persconferentie. De man schoot in totaal 9 mensen dood, voordat hij de hand aan zichzelf legde. Daarmee is het dodental opgelopen tot 10. De politie gaat ‘op dit moment niet uit van terrorisme, maar van een schietpartij’.
Eerder deze week is Duitsland al opgeschrokken door extremistisch geweld. Een 17-jarige vluchteling heeft nabij Würzburg, in het zuiden van het land, maandag vijf mensen verwond met een bijl.
Update zaterdag 12.10 uur: De 18-jarige schutter van München had geen banden met IS of andere terroristische organisaties. Ook handelde hij alleen en blijkt uit onderzoek dat hij geen handlangers heeft. Dat heeft Hubertus Andrae, politiechef in München, zojuist verklaard. Volgens de politie was de dader een scholier die geboren en getogen werd in München. Verder is na intensief onderzoek door de politie duidelijk geworden dat hij alleen handelde en geen handlangers had. Andrea:
"Maar totdat we het motief hebben achterhaald, kunnen we niet zeggen of hier sprake was van een moordpartij of een terreurdaad."
Volgens de Duitse media Bild en Der Spiegel lijkt het er sterk op de schietpartij bij het Olympia-winkelcentrum geen terroristisch oogmerk had. De dader zou geïdentificeerd zijn als Ali David Sonboly. een depressieve scholier die problemen zou hebben gehad op school. Ook zou hij onderzoek hebben gedaan naar ‘school shootings’ zoals die in Amerika vaak plaatsvinden, maar ook in het Duitse  Winnenden  in 2009. De Duitse justitie noemt de schietpartij een ‘klassiek geweldsincident’.
Update zaterdag 22.00 uur: Volgens de Duitse politie dweepte de dader met Anders Breivik. De naam van de extreemrechtse terrorist viel al snel in het onderzoek , omdat de moorden in München exact vijf jaar na de aanslagen in Noorwegen plaatsvonden. Volgens vrienden van de dader had hij zelfs een foto van Anders Breivik als avatar op Whatsapp. De slachtoffers van München waren voor het grootste deel jong en afkomstig uit het buitenland. Zeven van de negen dodelijke slachtoffers waren onder de 20. Drie van hen waren Turks, drie van hen kwamen uit Kosovo en een ander slachtoffer was Grieks. De dader zou mensen met een nepbericht op Facebook en de belofte van gratis eten naar de MacDonalds hebben gelokt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (362)

Suzanne van der Leegte
Suzanne van der Leegte25 jul. 2016 - 11:13

Elke zelfmoordterririst is toch geestelijk gestoord? Mooi, dan kunnen we het feit dat hij Moslim was ook mooi negeren...

1 Reactie
mulligan
mulligan26 jul. 2016 - 20:10

De helft van de wereldbevolking is stiekem dankbaar dat nog niemand doorheeft dat hij ook man was. Ssshht, niet verder vertellen.

Kowalski
Kowalski24 jul. 2016 - 16:30

"De ouders van Sonboly vluchtten in de jaren ‘90 van Iran naar Duitsland, waar hun zoon werd geboren. Zijn vader runt een taxibedrijf en zijn moeder werkt in een grote winkel. Toch leek Sonboly zelf niet op weg naar een beloftevolle toekomst: hij had problemen op school en zakte voor zijn examens. Het pestgedrag van ‘Turkse en Arabische klasgenoten’ zag hij zelf als de belangrijkste reden voor zijn falen."

slopsma
slopsma24 jul. 2016 - 9:00

En toch, als iemand allah akbar roept terwijl hij, in koele bloede, kinderen door het hoofd schiet, denk ik dat er een religieuse kant aan het verhaal zit. Zoals door Phoenix van Milete hieronder beschreven, kan het zomaar zijn dat de media, of politie dingen onder de pet houd. Dat is een bekende werkwijze in Duitsland, waar voorbeelden van zijn.

5 Reacties
Harry5
Harry524 jul. 2016 - 12:31

Het is gebleken dat de 18 jarige jongen David heet, geboren en getogen is in Duitsland en GEEN DRUPPEL moslim bloed in de aderen heeft. Sorry mensen het was een verwarde eenling van Duitse afkomst en geen moslim. Jammer voor Wilders en consorten maar het is helaas niet anders.

mulligan
mulligan24 jul. 2016 - 12:47

Blijft de vraag of hij dat geroepen heeft. Waarom wilt u dat zo graag als 'feit' zien?

Frank Lenssen2
Frank Lenssen224 jul. 2016 - 14:39

Slop - a) het is totaal onduidelijk of hij Allahu Akhbar geroepen heeft. Volgens mij is er geen fonologisch/auditief bewijs voor. Het is dus niet gewenst om daar een hele theorie op te baseren. b) je bent weer druk met je complottheorieën. Daar koopt niemand iets voor. De politie doet haar werk. Waar komt toch jouw wil (want dat is het) vandaan, om te geloven dat die mensen iets voor Slopsma verborgen willen houden? Kennelijk heb je een obsessie om door voortdurende herhaling onbewezen zaken, c.q. onware stellingen, voor ons overeind te houden, door de methode van oneindige herhaling. Daar trap ik lekker niet in.

slopsma
slopsma24 jul. 2016 - 14:47

Harry 24 juli 2016 at 14:31 De man heet Ali David, maar zijn eerste naam Ali wordt weggelaten door de pers. Geeft namelijk weer een iets ander beeld.

Marri2
Marri225 jul. 2016 - 9:31

@harry. Niet trollen. Ali David A is van Duits Iraanse afkomst en ik weet niet wat " moslimbloed" is , maar hij was van shia afkomst. Jammer voor je en ik begrijp dat je graag dit zou willen framen , maar het was gewoon een verwarde jongeman met een islamachtergrond die tot in het dienst van zijn ziek gekrenkt was omdat hij zo gepast werd door leeftijdsgenoten ( van Turkse en Kosovaarse achtergrond) Het is om die reden dat hij mn jongeren uit die achtergrond meegenomen heeft in zijn dood. Triest verhaal wat niet erger gemaakt moet worden door een loopje met de waarheid

Lo.wijk
Lo.wijk24 jul. 2016 - 7:26

Het is duidelijk dat uiteindelijk alle terroristische handelingen voortkomen uit haat jegens anderen. En die haat is een projectie van zelf-haat. Wie dan Diegene Die in wezen volmaakt goed is zou zichzelf haten als mens en de medemens onder de indruk en het geloof slechts dat te zijn; een onvolmaakt mens? Wat ons moreel niets lijkt lijkt niet op ons omdat we in wezen anders zijn, En wat ons moreel wel wat lijkt lijkt op onze ware natuur. En die is meer dan menselijk.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete24 jul. 2016 - 6:53

" Leermomentje voor alle reaguurders? " Geloof jij de mainstream media zomaar? Een moslim die in een Iraans/ Duits is opgegroeid die willekeurige mensen doodschiet en daarbij het bekende Allah Akbhar roept; zou geinspireert zijn door Brievik........? De duitse media laten zich regelmatig someren door de politiek, en de Duitse politiek is voor 1 ding heel erg angstig; xenofobie. Je kan in duitsland tegenwoordig al opgepakt voor zgn verbale radicalisering; ze hebben mensen al veroordeeld die niets onwettigs hadden gedaan maar puur omdat ze tegen de komst van vluchtelingen zijn. Ze proberen deze daad te framen als een extreem rechts geinspireerde moord partij maar dat is het niet. De dader was geinteresseert in massa moorden wo die van Breivik maar heeft dus niets met de ideologie van Brievik te maken. Wat deze daad bloodlegt zijn eeuwen oude ethnishce conflicten uit het MO. De dader was een Duitse Iranier die het gemund had op Turken en Arabieren. En zo zijn we weer beland waar die "domme rechtse xenofoobjes" ook al jaren voor waarschuwen; door immigratie haal je de problemen uit de streken van herkomst ook binnen. En dat is na een aantal generaties nog niet weg; zie de Erdogan Turken.

10 Reacties
slopsma
slopsma24 jul. 2016 - 8:36

Sterk!

Dunya2
Dunya224 jul. 2016 - 8:45

De Islam moet er de haren bij gesleept worden als het plaatje niet past in de vooroordelen die sommigen hebben. Volgens Duitse berichten had de dader een profielfoto van Breivik op zijn whatsapp en een dezelfde revolver als die van Breivik gebruikt. 7 van zijn slachtoffers waren Zuid- Europenanen, van de andere drie weet ik de afkomst niet. Er zat geen Arabier bij. De dader heeft Breivik als rolmodel gebruikt. Of hij werkelijk alahuakbar heeft geroepen is maar de vraag, dat heeft slechts een omstander verklaard te hebben gehoord. De meeste Iraniërs zijn niet religieus. De dader heeft gezegd dat hij een Duitser is en in Duitsland geboren. Zo voelt hij zich en wil hij gezien worden. Hij was depressief en in behandeling daarvoor, werd ook gepest en speelde agressieve gamespelletjes. Het is een combinatie van factoren, die leiden tot de daad. Er is geen politieke of religieuze kleur. De dader wilde op een "grootse" manier wraak nemen en dood gaan met aandacht van de hele wereld en gebruikte daarvoor een rolmodel.

mulligan
mulligan24 jul. 2016 - 8:59

En in het slechtste geval construeren we wel onze eigen waarheid, nietwaar Phoenix?

Molly Veenstra
Molly Veenstra24 jul. 2016 - 10:34

'Een moslim die in een Iraans/ Duits is opgegroeid die willekeurige mensen doodschiet.....' en even verder: 'De dader was een Duitse Iranier die het gemund had op Turken en Arabieren.' Had de dader het nou gemunt op Turken en Arabieren of schoot hij willekeurige mensen neer? 'Geloof jij de mainstream media zomaar?' Als ik je post doorlees geloof jij vrijwel alles wat de media beweren, behalve als het je niet goed uitkomt.

mulligan
mulligan24 jul. 2016 - 13:00

"Wat deze daad bloodlegt [sic] zijn eeuwen oude ethnishce [sic] conflicten uit het MO" Hoe dan? Als u meent iets dergelijks te kunnen stellen, dan moet u dat ook weten te onderbouwen. Ga uw gang. Wij zien met belangstelling uw betoog tegemoet. Wat ik tot nu toe uit uw betoog begrijp is dat “domme rechtse xenofoobjes” (uw woorden) in het wilde weg iets roepen en zichzelf evenzeer in het wilde weg van tijd tot tijd gelijk geven. Of het ook maar ergens op slaat, schijnt niemand van deze personen ook maar iets te interesseren.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete24 jul. 2016 - 15:49

@ Molly Veenstra, U haalt zaken uit de context; het willekeurig neerschieten slaat er op dat het allemaal mensen zijn die niet zijn gekozen omdat ze de dader iets hebben aangedaan; ze zijn gekozen omdat ze lid zijn van een groep die Ali David wilde straffen. @ Mulligan, Ali David heeft zelf aangegeven dta hij werd gepest door Turken omdat hij soeniet was; zoals je waarschijnlijk wel weet is er 1400 jaar een bloedvete tussen de sjieiten en de soenieten; deze strijd heeft nu het Europese continent. Je zou kunnen stellen dat Ali David slachtoffer is van rascisme maar dan niet van blanken maar van Turken. @ Dunya " De dader wilde op een “grootse” manier wraak nemen....... En waar wilde hij dan wraak voor nemen? Hij heeft Turken gekozen en Kosovaren. Waarom zou dat zijn?

Casparus2
Casparus224 jul. 2016 - 16:43

Vergeet niet onder uw bed te kijken,men weet het maar nooit met die moslims,misschien ligt er wel een met een kromzwaard onder. .kuch. Dom rechtse haatzaaierij...of gewoon rechts trollen.

Dunya2
Dunya224 jul. 2016 - 17:35

@PhoenixvanMilete "Ali David heeft zelf aangegeven dta hij werd gepest door Turken omdat hij soeniet was." Sinds wanneer zijn Perzen soennieten? Je bedoelt waarschijnlijk sjieten. Graag bron waar dit staat vermeld??? Ik denk dat ik hierop geen antwoord krijg.....

Dunya2
Dunya224 jul. 2016 - 17:51

"omdat hij soenniet was.” Perzen zijn sjiieten. Hij werd waarschijnlijk gepest omdat hij een buitenbeen is. Pesten komt mondiaal voor, betreurenswaardig, maar heeft niets te maken met zijn religie. Hij maakt zich ook niet populair met een profielfoto van Breivik op zijn whatsapp (zie Duitse berichten, google). De politie heeft ook een Manifest van Breivik bij hem thuis gevonden. Ga eens om met moslims, het zal je wereldbeeld verruimen.

mulligan
mulligan25 jul. 2016 - 10:03

"Geloof jij de mainstream media zomaar?" Beste Phoenix, ga voor u zelf eens na welke informatie u klakkeloos van de mainstream media overneemt (desnoods verrijkt met eigen aanvullingen) en welke u weigert te aanvaarden. Het zal zeer verhelderend zijn, dat beloof ik u.

Andy Capp
Andy Capp24 jul. 2016 - 1:11

"Volgens de Duitse politie dweepte de dader met Anders Breivik. De naam van de extreemrechtse terrorist viel al snel in het onderzoek, omdat de moorden in München exact vijf jaar na de aanslagen in Noorwegen plaatsvonden." Zie je nou wel... gewoon een gestoorde eenling.

Lo.wijk
Lo.wijk23 jul. 2016 - 22:44

Een Duits-Iranese Breivik? The Telegraph: "Munich shooting: Teenage killer Ali Sonboly 'inspired by far-right terrorist Anders Breivik' and 'used Facebook offer of free McDonald's food to lure victims' http://www.telegraph.co.uk/news/2016/07/23/munich-shooting-german-iranian-gunman-targeted-children-outside/

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen23 jul. 2016 - 19:34

En dan blijkt opeens dat iedereen voorbarig is geweest in deze discussie. Leermomentje voor alle reaguurders? Ik hoop van wel.

1 Reactie
Overdeweg
Overdeweg24 jul. 2016 - 1:49

Hier is gewoon sprake van de gebuikelijke journalistieke zwendel.

EricDonkaew
EricDonkaew23 jul. 2016 - 19:32

Vraagje: de man schijnt 'Allah akbar' te hebben geroepen. Is dat officieel bevestigd?

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus24 jul. 2016 - 2:45

Dat is net zo bevestigd als dat hij 'schijtbuitenlanders' geroepen zou hebben.

kapitanlaipose
kapitanlaipose23 jul. 2016 - 19:06

De verdachte zou Allah Akbar gezegd hebben. Dat maakt het voor sommige xenofobe rechtsmensen dat ook al gaat het om een depressieve eenling het toch geïnspireerd is door de islam. Het blijkt echter dat de verdachte geïnspireerd is door Breivik die op zijn beurt weer geïnspireerd is door Wilders. Kunnen we dan met hetzelfde gemak de gedachtegoed van Wilders verantwoordelijk stellen. Net zo makkelijk als toen het ging om een islam geïnspireerde daad.

7 Reacties
peterh2
peterh223 jul. 2016 - 19:24

Volgens mij heeft Breivik geen 'Allah Akbar' of 'Heil Wilders' geroepen toen hij de trekker overhaalde...

Frank Lenssen2
Frank Lenssen223 jul. 2016 - 19:50

@ Kapitanlaipose (21:06u) - ofschoon ik geen weet heb van de verbinding met Breivik, vind ik je argumenten plausibel. Maar er is een probleem. Extreem-rechts, en dat heeft zo zijn eigen vertegenwoordigers op Joop, zal je steeds dezelfde riposte geven (ongeveer zoals dat door de bekende 'nutcases' op de Post Online ook gebeurt). Wat de ultrareactionaire en diep gestoorde Breivik deed, ja, dat was 'best wel erg'. Maar Breivik, en ook de neonazi's die met regelmaat moslims en mensen met een kleurtje in vooral het voormalige Oost-Duitsland het ziekenhuis in slaan, die moet je in ruimer perspectief zien. Zij zijn volgens ultrarechts, met zijn onnavolgbare logica, de eindprodukten van dertig jaar mislukte linkse immigratiepolitiek. De onvermijdelijke eindprodukten, gebaard door linkse Gutmenschen. Zo worden ordinaire massamoordenaars in een deterministisch daglicht geplaats - ze hádden er toch moeten komen, ze konden en kunnen niet anders, de uiteindelijke schuld ligt bij links? En zo worden ze, zij het subtiel en via een onacceptabele manier van redeneren, verontschuldigd. Zo werkt het brein van extreem-rechts.

StHuck
StHuck23 jul. 2016 - 20:17

@kapitanlapoise Je stelt terecht dat het kwalijk is dat een door een depressieve, verwarde, eenling gepleegde aanslag die niet politiek geïnspireerd bleek, zoals nu in München, ook na de wetenschap van dit feit, door sommigen die daarbij in haat tegen in dit geval islamitische bevolkingsgroepen gedreven worden, nog steeds met de islam en moslims in verband wordt gebracht. Dat vervolgens jij juist zelf bij dit soort gruwelijke massamoorden, waarbij dus geen ideologie of religie een rol speelde, dan diezelfde abjecte verleiding niet kunt weerstaan is ironisch. Het bleek ook nog zeer onlangs toen je de extreem-islamitisch geïnspireerde aanslag in Nice minstens gelijkstelde aan beslist niet door eerdere ideologie of religie geïnspireerde massamoorden door verwarde eenlingen. "kapitanlaipose 17 juli 2016 at 11:38 Net als de piloot Andreas Lubitz die zichzelf met een vliegtuig liet neerstorten zo’n 100 km van Nice vandaan. Maar dan spreken we niet van extremisme want het is geen moslim. Ook al maakte hij veel meer slachtoffers (144 mensen) dan spreken we nog niet van radicaliseren maar van een man met psychische problemen. Dat privilege kennen wij moslims niet toe om als individu gezien te worden Komt media en heersende klassen goed uit dat dader moslim was. Papieren Volkskrant (intussen met Belgische pro-EU hoofdredacteur) wijdt 9 pagina’s met associatief “nieuws”, vooral over moslimterreur en Franse inmenging in Syrië, zonder enig bewijs dat dader uit religieuze overtuiging handelde." http://www.joop.nl/nieuws/is-eist-aanslag-nice-op#comment-1763176

Frank Lenssen2
Frank Lenssen223 jul. 2016 - 20:47

Ik las net dat de Münchense dader eenzelfde wapen hanteerde als Breivik - dat, en het gegeven dat hij deed wat hij deed op de vijfde jaardag van Breiviks bloedbad, lijkt me niet meer toevallig te noemen. Mijn bron is ditmaal de Bild-Zeitung, en ofschoon dat blad nu niet direct tot de kwaliteitspers behoort, is het wel zo dat in dit type kwesties men er zelden uit zijn duim zuigt, ondanks de heftige woordkeuze en grote letters met vrij korte berichten. Daarvoor heeft de B-Z te goede connecties met de politie.

Nick Ros
Nick Ros23 jul. 2016 - 21:23

Van tijd tot tijd komen gestoorden de wereld verpesten, als hier in München, Alphen a.d. Rijn, Breivank, Folkert van de Graaf, etc.. Maar om dat weer te koppelen aan personen en namen, die duizend(en) kilometers bij hun vandaan wonen en die ze nog nooit hebben ontmoet, gaat wel ver. Deze ontspoorde knaap had volgens Duitse media een probleem met Hartz IV. Zo kunnen wij alles wel benoemen als oorzaak.

Rarar
Rarar23 jul. 2016 - 21:32

Geïnspireerd door breivik? Breivik is tegen akbar en immigranten. De schutter had juist beide.

JanB2
JanB223 jul. 2016 - 23:09

Kunnen we dan met hetzelfde gemak de gedachtegoed van Wilders verantwoordelijk stellen. Ja!

BarendDeVries
BarendDeVries23 jul. 2016 - 17:04

Ik ben het niet helemaal eens met Frank Lenssen die stelt dat er niets positiefs gebeurde gisterenavond. Hij heeft natuurlijk gelijk als het gaat om de slachtoffers en nabestaanden, mensen die nu rouwen om een familielid of vriend die gisteren ging winkelen of een hamburger eten, en nooit meer thuiskomt. Of de mensen die nu zwaargewond in het ziekenhuis liggen en vechten om hun leven. Ik denk dat het hen ook eigenlijk niets uitmaakt of het om een terroristische aanslag of de daad van een psychisch gestoorde ging. Ze hebben nu andere zorgen. Ik wens deze mensen alle kracht toe om het leed dat hen is aangedaan te verwerken. Bij elke aanslag gebeurt er echter iets heel bijzonders dat in het licht van alle ellende, woede en leed vaak aan onze aandacht ontsnapt. Ook nu weer. Slechts enkele minuten na het bekend worden van de moordpartij gingen in München (net als in Nice en Parijs) massaal de voordeuren open om wildvreemde mensen een veilige haven en onderdak te bieden. Moskeeën, kerken, winkels, instanties en gezinnen laten per twitter weten dat ze mensen kunnen opvangen die niet weten waarheen. Het is een spontaan opkomende massale vorm van medemenselijkheid die in schril contrast staat met de moordzucht van de daders. Even doet het er niet toe wie je bent, wat je doet, waarheen je gaat of vanwaar je komt. Je bent een medemens in een gevaarlijke situatie. Natuurlijk moeten politie en andere instanties hun werk doen om ons te beschermen. Maar de golf van solidariteit die we in deze situaties weten op te brengen, blijkt ons sterkste wapen, dat ook in tijden van onderlinge afkeer, verdeling en zelfs haat, niet stuk te krijgen is. In dergelijke situaties hebben we jammer genoeg ook altijd te maken met mensen die deze medemenselijkheid niet kunnen opbrengen, maar niet kunnen wachten om de slachtoffers te misbruiken voor hun ideologische propaganda, die iets twitteren over gullie en zullie, over vluchtelingenbeleid, EU-lidmaatschap en open of dichte grenzen zonder enig schaamrood op de lippen.

1 Reactie
Frank Lenssen2
Frank Lenssen223 jul. 2016 - 18:52

@ Barend de Vries (19:04u) - dat kan ik helemaal met je eens zijn. Ik schrijf nu op een vreemde PC op een andere plek, en ik noteerde mijn eerste gedachten. Die solidariteit, die je noemt, is een positieve kant aan dit hele drama. Frank.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer23 jul. 2016 - 16:53

Toch wel heel knpa van de Duitse politie. Eerst 6 uur na de eerste schietpartij geen idee hebben hoeveel daders er zijn en waar ze zich bevinden, daarom maar heel München afgesloten. Vervolgens twaalf uur later computer, mobile teleoon en alle sociale media doorgelicht en alle contacten nagetrokken van de dader. Daar deden de Fransen toch een weekje over.

4 Reacties
mulligan
mulligan23 jul. 2016 - 21:47

Zo zie je maar weer dat appels zich moeilijk met peren laten vergelijken.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer24 jul. 2016 - 9:04

De appel in Nice bleek een week later na gedegen onderzoek toch een peer te zijn geweest. Persoonlijk heb ik veel vertrouwen in de onderzoeks kwaliteiten van de Duitse politie, niet in de transparantie door de opgelegde PC deken. Deze conclusie komt eenvoudig te snel en komt een tot dan wegduikende Merkel wel heel goed uit.Het volledige onderzoek kan nooit nu al afgesloten zijn. Maar uiteindelijk komt het werkelijke verhaal toch altijd naar buiten als de eerste emotiegolven zijn weggeebd en relevante informatie wordt gelekt. Voor de nabestaanden van deze weerzinnige daad is de hoek waaruit de dader irrelevant, hun pijn blijft. Voor de politieke top en de mogelijke maatschappij onrust wel degelijk.

mulligan
mulligan24 jul. 2016 - 12:55

Het ene geval is het andere niet. Een appel is geen peer. Er zijn onderzoeken die jaren duren en geen antwoorden opleveren. Wat wilt u daaruit concluderen? Toch maar weer een samenzwering? Doet het werkelijk zo pijn om te moeten onderkennen dat niet alle kwaad in de wereld wordt gedaan uit naam van de profeet?

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer24 jul. 2016 - 17:09

Mulligan, mij persoonlijk zal het worst zijn, aangezien ik een broertje dood heb aan alle radicalen of dat nu politiek of religieus geaard is. En aan politieke correctheid. Daarbij regeren vandaag de dag de extremen te veel, dus persoonlijk zou mij een niet islam gerelateerde actie goed uitkomen. Mijn enig punt is dat ik een conclusie na een halve dag onderzoek te vroeg vind. Na een week onderzoek in Frankrijk bleken de vlaggen in Nice ook heel anders te wapperen, van niet echt praktiserend met relatie problemen tot een degelijk netwerk en maanden voorbereiding. Mocht de conclusie blijven staan kun je je afvragen wat de effectiviteit van psychische behandeling is gezien ook die Duitse piloot vorig jaar.

komputerhulp
komputerhulp23 jul. 2016 - 16:46

Bondskanselier Angela Merkel en minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière hebben zaterdag de politie in München geprezen. ,,Ze waren in de beste zin van het woord de helpers en beschermers van burgers." Daar zullen die nabestaanden best wel blij mee zijn(?)

3 Reacties
Nick Ros
Nick Ros23 jul. 2016 - 18:34

Daar kun je wel sarcastisch over doen, maar hoe zou deze wereld zijn zonder politie ?

Nick Ros
Nick Ros23 jul. 2016 - 18:39

Bij jij ook zo'n held die met getrokken revolver een parkeergarage inloopt ? Ik denk het niet. Als komputerhulpje kom jij niet verder dan jou pc-scherm.

Piet de Geus
Piet de Geus24 jul. 2016 - 2:48

"Daar zullen die nabestaanden best wel blij mee zijn" Jij hebt liever dat overal preventief een half politieleger aanwezig is? Los van het soort samenleving waarin je dan leeft: ben je ook bereid de rekening te betalen?

Andy Capp
Andy Capp23 jul. 2016 - 16:24

Het "mooie" van zo'n schietpartij met onduidelijke motieven is, dat iedereen zijn eigen fact-free mening er op los kan laten. Dat is in zekere zin onthullend, want dezelfde mensen kwaken gewoon dezelfde onzin als ze altijd kwaken: de dader en de daad zijn eigenlijk van ondergeschikt belang. Voer voor psychologen...

1 Reactie
mulligan
mulligan23 jul. 2016 - 21:49

Inderdaad. En zelfs als nadere informatie beschikbaar wordt, blijft menigeen ongehinderd hetzelfde kwaken. Dader en daad doen er absoluut niet toe; het gaat hen om het kwaken.

Sjaak4
Sjaak423 jul. 2016 - 15:38

Wat een snelle conclusie.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen223 jul. 2016 - 15:17

Een verschrikkelijk drama - met uitsluitend verliezers. Lang iedereen die zo iets aanricht, is daarmee automatisch een levensgevaarlijke islamist, of aangestuurd door IS. Toch gebruiken nogal wat mensen elke strohalm om dat te beweren, hoewel alle onderzoeken door de politie zulke banden als bijzonder onaannemelijk beoordelen. Als iemand 'Allah Akhbar' roept, betekend dat voor het hele verhaal niets. Een bijzonder labiel persoon kan best zo iets roepen om zijn wandaden een label te geven. IS schijnt trouwens behept te zijn met elke tragedie snel op haar eigen conto te schrijven, Dat is een zwaktebod, al helemaal als zo een gewoonte ontstaan is in een tijd waarin IS (als ik het goed zie) sterkte aan het verliezen is. Samengevat: kalmte en bezonnenheid zijn geboden; wat roepen op grond van heel beperkte en onderling contradictoire informatie is op zijn zachts gezegd: niet snugger. Ik ben het tot nader order dan ook eens met Frits Jansen (14:45u).

4 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen223 jul. 2016 - 15:19

'lang NIET iedereen', natuurlijk.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon23 jul. 2016 - 16:44

@ Frank Lensen Waarom zou de dader een niet religieus gemotiveerde daad toch religieus willen labelen? Om iedereen op het verkeerde been te zetten?

Nick Ros
Nick Ros23 jul. 2016 - 17:58

Van tijd tot tijd komen gestoorden de wereld verpesten, als hier in München, Alphen a.d. Rijn, Breivank, etc..

Frank Lenssen2
Frank Lenssen223 jul. 2016 - 18:57

@ Gadfly (18:44u) - een legitieme vraag. Ik kan me (gelukkig maar) niet in de dader verplaatsen. Misschien dat zo iemand op het fatale moment, en wetend dat hij verschrikkelijk opzien in de wereld baren zal, iets uitschreeuwt dat op dat moment een symbool van terrorisme, en volkswoede, vormt, schrik aanjaagt, en dus dat hij, hoewel hij zelf niet overleven zal, maximale aandacht en ontzetting garandeert?

BertrandRussell
BertrandRussell23 jul. 2016 - 15:15

Geen twijfel mogelijk: deze aanslag is een duidelijk gevolg van iets. Wie onbevooroordeeld naar de feiten kijkt, snapt dat de aanslag niet op zichzelf staat, maar het patroon volgt van eerdere aanslagen die ook uit zoiets voortkwamen. Helaas heb je altijd weer mensen die roepen dat het geweld door iets heel anders is veroorzaakt.

4 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen23 jul. 2016 - 16:18

Hartelijk dank voor het inzicht dat u verschaft.Fijn dat u aan geeft dat drama door "ïets" is veroorzaakt. Ook mooi dat uw conclusie is dat deze schietpartij uit "zoiets" voortkomt. Het is inderdaad beschamen dat mensen roepen dat het door "iets anders" veroorzaakt. Ik denk er "iets" anders over, vindt u "zoiets" aanvaardbaar? ;-)

insignia
insignia23 jul. 2016 - 17:05

Misschien is de moordpartij op Utoya als voorbeeld genomen. De herdenking, 5 jaar geleden is het gebeurd, was vandaag..Natuurlijk heeft Frits Jansen gelijk. Verder kreeg ik vandaag het nieuws (CodePink) dat ten gevolge van Amerikaanse luchtaanvallen er minstens 56 burgersoden gevallen zijn in een Syrische stad in het noordwesten van dat land. Ik word hier doodziek van.

Appi Mohamud
Appi Mohamud23 jul. 2016 - 18:31

En jij dacht Hoe dan ook ik wil score door cryptisch te blijven. Goed idee maar dat is niet benoemen, en wat is dat "iets? Of wou je net zo klinken als een ayat zonder context?

BertrandRussell
BertrandRussell23 jul. 2016 - 19:18

Ik dacht toch dat ik het er vrij dik bovenop had gelegd, maar voor sommige mensen moet er blijkbaar met grote letters 'Opgepast! Ironie!' bij staan.

EricDonkaew
EricDonkaew23 jul. 2016 - 15:06

Inmiddels is het ongeveer duidelijk geworden wat het ongeveer is en wat het ongeveer niet is. Conclusie mijnerzijds: het is hoog tijd om in Europa het particulier wapenbezit compleet aan banden te leggen. Dat lost niet alles op, maar wel een belangrijk deel. Die man met die bijl had geen (semi-)automatisch wapen, die Duitse Iraniër wel. Dat scheelt toch een aantal dodelijke slachtoffers. Er zijn best deeloplossingen mogelijk voor dit soort problemen, maar dan moet de politieke wil aanwezig zijn. Politici komen niet verder dan 'geschokt' zijn en wat slappe verklaringen. Niemand heeft het over het keihard aanpakken van het particulier (vuur)wapenbezit. Terwijl juist dat in ieder geval een stap is in de goede richting.

2 Reacties
peterh2
peterh223 jul. 2016 - 16:10

De belangrijkste vraag nu is of deze jongen een legaal vuurwapen in bezit had of niet, stel dat dit zo was hoe dat mogelijk kon zijn gezien zijn psychiatrische achtergrond. Als hij een illegaal wapen had, wie heeft dit geleverd en is er een verband met radicale kringen? Heeft een medicus hier steken laten vallen door dit niet te melden (zoals bij die zelfmoord piloot)? Wie heeft er eerder signalen opgevangen en waarom is daar niets mee gedaan? Had deze jongen wel vrij rond mogen lopen? Wat is zijn internetverkeer van de afgelopen weken en maanden, zit daar toch jihadistisch getinte content bij? Of je al het particulier wapenbezit moet verbieden is de vraag, maar er moet zeker streng gecontroleerd worden op achtergrond en stabiliteit van de eigenaar. Als dat hier nagelaten is (zoals bij Tristan) dan is de overheid mede schuldig aan dit drama...

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon23 jul. 2016 - 17:01

Mee eens. Vooral in Duitsland schijnt het relatief gemakkelijk te zijn om legaal een wapen aan te schaffen.

Overdeweg
Overdeweg23 jul. 2016 - 13:12

Demonische activiteiten zijn het resultaat van gecorrumpeerde gewetens verwoest door leugens die als waarheid worden gepresenteerd.

rbakels
rbakels23 jul. 2016 - 12:45

Eenling die onder doktersbehandeling was wegens depressiviteit. Alle zeurpieten die op deze site en elders meteen de islam de schuld gaven moeten subiet hun excuuus aanbieden!

10 Reacties
Sygmundi
Sygmundi23 jul. 2016 - 15:03

Sja, moeten we dan ook subiet onze excuses aanbieden aan de rechts-extremisten die ook veelvuldig en voorbarig de schuld kregen?

Tombone
Tombone23 jul. 2016 - 15:04

Onzin, alsof islam-gerelateerd terrorisme niet de normaalste zaak van de wereld is tegenwoordig. U ook weer blij dat u in 1 op de 100 gevallen gelijk heeft.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon23 jul. 2016 - 15:11

Dat de aanslagpleger mogelijk depressief was, sluit toch niet uit dat zijn daad religieus gemotiveerd was? Ook zijn fascinatie voor "mass shootings" sluit dit niet uit.

Jensbos
Jensbos23 jul. 2016 - 16:21

Ja, inderdaad, het valt mij ook op, net als bij de dader van die verschrikkelijke aanslag in Nice: Hij had "problemen met zijn uiterlijk" (te mager) (Body Dismorphic Disoreder) en was daarvoor in behandeling. Ken in mijn naaste omgeving ook iemand met dat probleem... hopeloos... Een keer gepest op school en daarna in de vernieling (een autochtone Nederlander). Komt steeds meer voor, is dat misschien de manier van de natuur om de bevolkingsgootte aan te passen? Voor de rest allemaal kleine criminelen of geestelijk minder stabiele jongens. (Die in Muenchen had het volgens mij op het dak van die garage ook over problemen om werk te vinden) We zullen wel zien wat het onderzoekl gaat opleveren.

peterh2
peterh223 jul. 2016 - 16:31

Het lijkt er op dat deze keer er inderdaad sprake was van een 'verwarde jonge man', dat veranderd echter niets aan de religieuze context van zijn uitspraak: Op het moment dat je 'Allah Akbar' roept terwijl je onschuldige kinderen door het hoofd schiet draag je je handelen expliciet op aan Allah. Op het moment van zijn verschikkelijke daad was hij religieus geïnspireerd bezig en voor vele slachtoffers was deze ijzingwekkende kreet het laatste dat ze in hun nog jonge leven zouden horen. We zullen nooit de exacte beweegredenen van deze dader weten: hij leek niet extreem religieus, maar dat was Mohamed Bouhlel ook niet tot hij vlak voor de aanslag radicaliseerde. Het is dus niet uit te sluiten dat hij weldegelijk uit jihadistisch oogpunt handelde, dat hij uit extreem-rechts oogpunt handelde lijkt me voldoende weerlegt.

Al2
Al223 jul. 2016 - 16:39

Knap trouwens dat het 5 uur duurt voordat ze in Duitsland door hebben dat geen 3 maar 1 schutter is, maar wel al direct weten dat het een depressief iemand is die niets met IS te maken heeft. Dat ze zo snel al zijn PC hebben gecheckt. Geloof er niets van en zie meer in het zo klein mogelijk maken van de politieke gevolgen....

Frank Straathoff
Frank Straathoff23 jul. 2016 - 16:57

Het een sluit het ander niet uit. Een depressieveling die Allahu Akbar! (Allah is de grootste) tijdens het afslachten van tieners en kinderen schreeuwt mag dan depressief zijn maar allah speelt wel een rol bij deze persoon. Of had hij volgens jou met hetzelfde gemak Bayern Munchen! of Justin Timberlake! of Max Verstappen! of zoiets kunnen roepen? Wat denk je zelf nou?

Patrick Faas
Patrick Faas23 jul. 2016 - 18:19

"Eenling die onder doktersbehandeling was wegens depressiviteit." Niet echt een gezellig leven daar. Dat vulgaire Duitse geschreeuw wroet zelfs onze oude wonden open. "Ik ben in Duitland geboren, hoor" riep de dader nog voordat hij door het lint ging.

truusbeek2
truusbeek223 jul. 2016 - 18:34

Nu maar hopen dat niet alle depressieve mensen tot dergelijke daden komen.

mulligan
mulligan23 jul. 2016 - 22:01

Beste heer Straathof, wat riep die meneer op 10 mei op dat station in Grafing ook weer volgens sommige getuigen? De man is niet eens moslim. Welke conclusies meent u te kunnen trekken uit een getuigenverklaring? Alweer vergeten dat de politie juist vanwege getuigenverklaringen de hele avond en een deel van de nacht op zoek is geweest naar drie personen met geweren ("Langwaffen")? Wat klopte daar ook alweer van? Neemt u getuigenverklaringen niet wat al te gemakkelijk selectief voor absolute waarheid aan, als en omdat het in uw kraam past?

Ben Joop
Ben Joop23 jul. 2016 - 12:37

https://twitter.com/Conflicts/status/756810722345189376

StHuck
StHuck23 jul. 2016 - 12:12

Dus hebben we hier na de vele gevallen van duidelijk islamistisch geïnspireerd terrorisme te maken met een zeldzaam geval die sterk te vergelijken lijkt met de aanslagen van Tristan van der Vlist, zijn Duitse voorbeeld Kretschmer, en in enige mate ook piloot Lubitz. Verwarde personen, in psychische nood, die we, wiens daden,nals er tenminste geen feiten opduiken die dit weerspreken, nooit en door niemand meer gelijk gesteld moeten worden met duidelijk terroristisch gemotiveerde aanslagen. Het verschil tussen amok, wat geldt voor de aanslagen door deze verwarde personen, ook wel lone wolves genoemd, en terrorisme, wat politiek of religieus geïnspireerd, gepland en gericht is lijkt me vanaf nu genoeg reden om ze niet meer dooreen te gebruiiken. Terroristische aanslagen zijn er heden ten dage veel meer dan gevallen van amok en ze zijn overwegend extreem-islamitisch geïnspireerd. In feite kun je alleen Breivik vergelijken als je naar de serieuze terroristische anslagen kijkt. Dat Breivik daarmee als uitzondering op de regel een witte raaf genoemd kan worden is behalve ironisch niet onterecht. Het versch

1 Reactie
Andy Capp
Andy Capp23 jul. 2016 - 16:37

Dat jij alleen Breivik als voorbeeld weet te noemen, betekent nog niet dat hij een uitzondering op de regel was. Hoogstens dat de pers een voorkeur heeft voor grote slachtpartijen.

de Haas
de Haas23 jul. 2016 - 11:26

Jonge man, in Duitsland geboren, uit een geïmmigreerde niet-westerse familie. Depressiviteit, en zelfs psychische nood ,na verklaard gepest te zijn, als mogelijke trigger? Een love wolve zonder dat de achtergrond of invloeden in verband met niet-westerse invloeden een rol speelt? Misschien. Zo ken ik ook wel jonge mensen met een westerse achtergrond die depressief, gefrustreerd, in psychische nood geraakten, en dan soms zelfs zo getriggerd werden dat ze amok gingen maken. In Israël is dat bijvoorbeeld herhaaldelijk gebeurd. Ook al gebeurt het daar andersom door niet-westerse lone wolves ook.

Minoes2
Minoes223 jul. 2016 - 10:56

Persconferentie zojuist gezien. In Duitsland geboren. Was al onder behandeling voor depressies en had lectuur over meerdere schietpartijen op scholen in de VS ( amok) en een boek met analyses daarover. Er is ook een soort van conversatie te horen waarbij gezegd wordt door iemand; Ik ben geboren in Duitsland en kom uit de Hartz-4 regio als antwoord op een ander die zegt : "was machtst du nur fur scheisse." en nog wat.

1 Reactie
Minoes2
Minoes223 jul. 2016 - 10:58

was machst du

richarrd
richarrd23 jul. 2016 - 10:43

Wat een puinhoop is het geworden in Europa. Maar toch wel allemaal heel erg logisch. Jammer dat veel westerlingen niet in staat zijn het grotere plaatje te zien. De terroristische aanslagen zijn allemaal een reactie op de illegale en onverantwoordelijke invallen in Irak en Afghanistan. Assad en de burgeroorlog in Syrie zijn in ieder geval niet de oorzaak. Europa is onrechtvaardig omdat Europa een bondgenoot is van het Amerika dat landen illegaal en zonder mandaat helemaal ten gronde richt. Mensen kunnen over het algemeen niet zo goed tegen onrechtvaardigheid.

15 Reacties
erikbos
erikbos23 jul. 2016 - 11:09

"De terroristische aanslagen zijn allemaal een reactie op de illegale en onverantwoordelijke invallen in Irak en Afghanistan." Oh is dat zo? En de terroristische aanslagen in Kenia, Mali, India, Bangladesh, Turkije, Syrie, Irak, Saudi Arabia, Nigeria, Indonesie, etc. ook ? "Europa is onrechtvaardig omdat Europa een bondgenoot is van het Amerika dat landen illegaal en zonder mandaat helemaal ten gronde richt" Dat ten gronde richten doen ze toch echt zelf. Het overgrote gedeelte van de slachtoffers wordt vermoord door zijn eigen landgenoten, niemand dwingt hen daartoe. Als ze elkaars verschillen willen respecteren kunnen ze per direct stoppen met vechten.

Ben Joop
Ben Joop23 jul. 2016 - 11:14

bravo!

Marri2
Marri223 jul. 2016 - 11:59

Interessante observaties , maar ik mis de link met het voorval in München Een of andere verwarde adolescent , weliswaar met roots n Iran , maar verder gewoon : onzeker, verward, geobsedeerd door geweld en onder behandeling voor al die ellende

Mark Gh
Mark Gh23 jul. 2016 - 12:13

Behalve dan dat dit zeer waarschijnlijk helemaal niets met welke ideologie dan ook te maken had. Je bericht heeft geen enkele basis.

Overdeweg
Overdeweg23 jul. 2016 - 13:23

Het gebruikelijke nonsens excuus, het midden oosten is grotendeels in de klauwen van een volslagen onrechtvaardige en totalitaire ideologie, waar het westen geen enkele verantwoordelijkheid voor draagt. Dat wil niet zeggen dat het bedorven westen niet worstelt met zijn eigen morele ondergang, maar dat staat volkomen los van het terroristisch kwaad waar deze wereld momenteel mee wordt overspoeld.

Widas
Widas23 jul. 2016 - 13:26

dus laten we de landen in het midden oosten en Afrika het zelf uitzoeken en moet het westen zich nergens meer inmengen. Dan zullen we zien dat alle stromingen in vrede leven vol respect en tolerantie naar elkaar. Dat deden ze nl al voordat het westen zich inmengde. Ook wat er nu al in Turkije en buiten turkije speelt, het bedreigen, intimideren en uitsluiten van gulen aanhangers, is uiteraard 1 groot westers/ zionistisch complot. Allemaal de schuld van de onrechtvaardigheid van Amerika en Europa. Zijn dan alle inwoners van die landen schuldig of alleen de blanke inwoners? En hoe denkt u dan over al die mensen die naar het westen vluchten, zijn die dan wel slachtoffer of landverraders die naar de vijand overlopen?

Patrick Faas
Patrick Faas23 jul. 2016 - 14:29

"Jammer dat veel westerlingen niet in staat zijn het grotere plaatje te zien." Laten we ook het kleinere plaatje zien, namelijk hoe platgebekt tuig elkaar tot wanhoop drijft met hun racistische schuttingtaal.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete23 jul. 2016 - 14:34

" De terroristische aanslagen zijn allemaal een reactie op de illegale en onverantwoordelijke invallen in Irak en Afghanistan. " Hoe kom je daarbij? Waarom plegen ze dan geen aanslagen op militaire doelen of politici die verantwoordelijk waren voor de invallen? Hebben ze niet gezien dat de mensen die ze nu vermoorden wel eens diegene kunnen zijn die tegen die invallen hebben gedemonteerd? Er wordt nooit iets geëist; zoals terugtrekking uit bepaalde landen ed..... " Mensen kunnen over het algemeen niet zo goed tegen onrechtvaardigheid. " Inderdaad. Maar wat rechtvaardig is of niet is not set in stone. Maar onrechtvaardigheid bestrijd je niet met nog meer onrechtvaardigheid. Daarbij zijn verreweg de meeste aanslagen tussen moslims onderling; net ook weer in Kabul. " Jammer dat veel westerlingen niet in staat zijn het grotere plaatje te zien. " Jammer dat er mensen zijn die menen dat alles komt door het het westen/ blanken: dat is pas een klein plaatje.

holverda
holverda23 jul. 2016 - 14:35

Go Udvis; De strekking van dit artikel is juist dat gebleken is dat deze aanslag niets met islamitisch terrorisme te maken had. Ik begrijp dat jij deze aanslag nu toch weer in die hoek wilt duwen?

I F Stone
I F Stone23 jul. 2016 - 14:37

U heeft aanwijzingen,Go Udvis,dat de slachtoffers in München mede verantwoordelijk zijn voor de invallen in Afghanistan en Irak? Interessant,maar gaat U verder....

Jensbos
Jensbos23 jul. 2016 - 16:38

"Oh is dat zo? En de terroristische aanslagen in Kenia, Mali, India, Bangladesh, Turkije, Syrie, Irak, Saudi Arabia, Nigeria, Indonesie, etc. ook ? “Europa is onrechtvaardig omdat Europa een bondgenoot is van het Amerika dat landen illegaal en zonder mandaat helemaal ten gronde richt” " Ja, het is begonnen met het bewapenen door de Amerikanen van de Mujahedien (later de Taliban) tegen de Russen. Daarna werd Al Qu'aida welkom geheten door dezelfde Taliban in Afghanistan. Met als gevolg 9/11 en de daaropvolgende begrijpelijke en noodzakelijke inval in Afghanistan. Maar daar had het bij moeten blijven. Toen volgde de onterechte inval in Irak, daarna Libie en nu Syrie (zonder officiele bevestiging zijn daar overigens ook grondtroepen aanwezig) een geheime -rebellen- basis die door hen gebruikt wordt is (toen ze gelukkig niet aanwezig waren) vorige week door de Russen gebombardeerd. De activiteiten in al die genoemde Afrikaanse en andere landen worden door groepen /individuen uitgevoerd, die gelieerd zijn aan Al Qu'aida en opvolgers (Nu IS) "goed"voorbeeld doet goed volgen (al die maagden) Kortom had het Westen zich niet zo interventionistisch opgesteld in Afghanistan (tegen de Russen) hadden we nu zeker in een rustiger wereld geleefd. Al Qu'aida en de opvolgers van die club hebben door die interventie veel meer grond ondeer de voeten gekregen. Zaak is nu hoe trekken we de zaak recht, zeker NIET door zoals 50 US congresleden (Olifantjes) wiilen voor regime change in Syrie te gaan zorgen, dat betekent WOIII

Jensbos
Jensbos23 jul. 2016 - 16:45

@ pHOENIX "Waarom plegen ze dan geen aanslagen op militaire doelen of politici die verantwoordelijk waren voor de invallen?" dat zou inderdaad logisch zijn, maar.... bij alles wat "de buitenwacht"in die wereld probeert te "regelen" is ook bijzonder veel ""collatteral damage" (onder de burgerbevolking) te betreuren. Oog om oog....

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete23 jul. 2016 - 19:25

@ Jensbos Oog om oog......? Bij aanslagen in het westen gaat het niet om colecteral damage maar om doel bewuste moord op onschuldige mensen........ En er worden nog steeds geen eisen gesteld.

erikbos
erikbos23 jul. 2016 - 19:55

@jensbos "Kortom had het Westen zich niet zo interventionistisch opgesteld in Afghanistan (tegen de Russen)." Dan hadden de Russen mischien Afghanistan niet moeten binnenvallen? " hadden we nu zeker in een rustiger wereld geleefd." Dat is koffiedik kijken, ik denk wel dat de Koerden daar wat minder blij mee zouden zijn aangezien zij dan nog bloedig onderdrukt zouden worden. U gaat er dan ook vanuit dat er geen regionale machtsconflicten in de regio zouden zijn geweest zonder het Westen? En dat alle bevolkingen in Syrie, Irak, etc netjes naar hun dictator zou blijven luisteren. In Syrie bijvoorbeeld is al eerder een opstand tegen de clan van Assad geweest alleen is die toen direct zeer bloedig onderdrukt. Ja het Westen heeft dingen in beweging gezet maar het zijn nog altijd de Syrieers en Irakezen zelf die de sleutel tot de oplossing zelf in handen hebben. En daarbij ook verantwoordelijk zijn voor het voortduren van het geweld.

Jensbos
Jensbos24 jul. 2016 - 14:03

@Phoenix & Erikbos Oog om oog……? “Bij aanslagen in het westen gaat het niet om colecteral damage maar om doel bewuste moord op onschuldige mensen…….. En er worden nog steeds geen eisen gesteld.” Wel degelijk:… erkenning van Islamitische staat en bekering naar de Islam denk ik zo, en natuurlijk kan dat niet uit algemeen geldende humanitaire redenen, …de basisrechten van elk individu… Maar, de collateral damage in de gebombardeerde landen is vele, zeer vele malen groter dan wat die enkele gestoorde jihadist hier tot nu toe heeft kunnen aanrichten. En, de mensen hier, die zich betrokken voelen (familie, land van oorsprong van de familie) bij de mensen daar voelen die collateral echt niet als zodanig, hun ”gerelateerde” leefomgeving is zwaar beschadigd door een “politiek spelletje”. De militaire interventies hebben ze de argumenten en, heel belangrijk, de wapens gegeven om dat te kunnen doen. De Telegraaf gaf destijds – Jaren ’70- nog hoog op over die geweldige Arabische studenten (Taliban) die met VS wapensteun de Russen wel eens een poepje zouden laten ruiken. Die miskleun en de verdere ontwikkelingen zullen dus teruggedraaid moeten worden, dat doe je alleen door als gehele wereld, dus met de Russen en de Chinezen één groot front te vormen tegen ALLE extremistische groepen. Een pragmatischer politiek naar bestaande machthebbers is daarbij onontkoombaar. De Koerden zouden al eeuwen lang een eigen staat moeten hebben, Iran en Irak hadden ook nogal grote moeilijkheden, met een minder fanatiek soenitische regering in Irak liggen daar nu kansen. Dan blijft de duizenden jaren oude religieuze strijd tussen wat nu Israël is en de Arabische wereld. Hopeloos fanatisme aan beide kanten, die zouden eigenlijk alle geschillen opzij moeten zetten en bij 0 beginnen. Dan heb je ook nog het extreem soenitische Saudi Arabië, allemaal zeker geen rustgevende omstandigheden. Maar laten we ons daar gewoon niet mee bemoeien. (Hoogstens -olie- boycotten)… hmm, veel meer groene energie dus!… Zeker geen stabiele situatie, maar de omstandigheden zijn alleen maar verergerd, er is niets verbeterd, enig uitzondering mogelijk Tunesië… en dat dan zonder inmenging…. Inderdaad het Westen heeft dit in beweging gezet en blijft dat o.a. via ondersteuning aan de rebellen in Syrië in stand houden. De strijd tegen Taliban, IS en Al Qu’aida moet éëndrachtig gevoerd worden niet tegen de bestaande, al dan niet door het buitenland in het zadel geholpen regeringen.. die acteren in principe defensief….maar tegen de agressie tegen de menselijkheid in de vorm van zogenaamd religieus fanatisme.

kapitanlaipose
kapitanlaipose23 jul. 2016 - 10:41

Als ik de media mag geloven dan is de jongen geboren en getogen in Munchen, Duitsland. Hij zou geinspireerd zijn door de schietpartijen in de VS. Maar wat rechts xenofoobjes hier op JOOP benadrukken is dat die een Iraans van afkomst is en waarschijnlijk islamitisch.

7 Reacties
shrew
shrew23 jul. 2016 - 10:51

En kaptian, wat jij eerder beweerde was dat de media, als de dader een moslims was, hem meteen als jihadistische terrorist zouden aanwijzen. Heeft de media dus niet gedaan zoals je zelf hebt vernomen. Dus jij kan je standaard verongelijkte opmerking voortaan achterwege laten, want bewezen onwaar. Gelukkig, want die verongelijkte opmerkingen zijn net zo irritant als die van de rechts xenofoobjes.

Molly Sweet2
Molly Sweet223 jul. 2016 - 11:01

Maar Laipose, hij IS ook Iraans en dus waarschijnlijk Islamitisch. Wat is daar fout aan, om dat te constateren? Maar daarmee is nog niet gezegd dat hij een terrorist is, is volgens mij wat je bedoelt. En dat ben ik met je eens.

Cinema2
Cinema223 jul. 2016 - 11:34

"Maar wat rechts xenofoobjes hier op JOOP benadrukken is dat die een Iraans van afkomst is en waarschijnlijk islamitisch." Het lijkt erop dat deze zaak vergelijkbaar is met het drama in Alphen aan den Rijn (Tristan van der Vlis). Neemt niet weg dat Europa te maken heeft met tal van aanslagen afkomstig uit de islamitische hoek. Ik weet het, daar heeft u het liever niet over....Vooral uw kop in het zand blijven steken, dan weet je zeker dat wij hier geen stap veder komen...

TimBentvelzen
TimBentvelzen23 jul. 2016 - 12:08

Ik vind altijd dat men moet afwachten totdat er duidelijkheid is over het wie/wat/waarom, echter nu bleek in de eerste berichtgeving dat er 'allahoe akbar' is geroepen. Na recente aanslagen vanuit de islamitische hoek kan ik begrijpen dat mensen in eerste instantie denken aan een soort IS-aanslag, i.p.v. een schietpartij zoals die regelmatig in de VS plaatsvindt.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete23 jul. 2016 - 12:24

Oogetuigen melden dat hij allah akbar riep voor hij schoot.

Nagus
Nagus23 jul. 2016 - 14:03

Je krijgt ze nu in alle soorten en maten. Deze jongeman wordt in de kranten nu afgeschilderd als een niet-Arische extreemrechtse Duits-Iraanse moslim. Wie had dat kunnen denken?

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon23 jul. 2016 - 14:04

Kan het niet "en en" zijn? En een fascinatie voor "mass shootings" en islamitisch gemotiveerd.

Casparus2
Casparus223 jul. 2016 - 9:40

Mensen zijn het eeuwige getreiter eens zat.Dat er dan een uit de bocht vliegt,hoe dramatisch ook,valt te begrijpen. De pesters ,de witte discriminerende,rechtse sukkels,dienen de hand in eigen boezem te steken. Hierbij keur ik vreselijke daad niet goed,en leef ik mee met alle slachtoffers,maar ik kan het begrijpen. Deze jongen wilde gewoon Duitser onder de Duitser zijn. Wat een tragedie!

19 Reacties
Dopper2
Dopper223 jul. 2016 - 11:00

Tuurlijk, het was de schuld van de witte, xenofobe rechtslullen. Op dit moment staat dat nog helemaal niet vast. Stop dus met die beschuldigingen tot er meer bekend is. Gisteren werd hier al gemeld dat het een op Breivik geïnspireerde rechts-extremistische aanslag was, zagen mensen duidelijk een blanke man schieten in de beelden. Er wordt nogal wat aan elkaar gefantaseerd en u vormt daarop geen uitzondering.

Mark Gh
Mark Gh23 jul. 2016 - 11:10

Baseer je je nu op iets anders dan je onderbuik? Denk het niet. Hou dan je racistische gebraak over een voor jezelf.

Molly Sweet2
Molly Sweet223 jul. 2016 - 11:15

Casparus, ik wacht nog steeds op jouw uitleg over wanneer precies het grootste gedeelte van Nederland eeuwenlang onder Islamitische bezetting heeft gezucht. Je zei het zo stellig dat ik aan mijn eigen geschiedenisstudie begon te twijfelen... Wanneer was dat precies? En welk groot deel van Nederland? Ben ontzettend benieuwd naar wat ik gemist heb tijdens mijn studie.

Lester2
Lester223 jul. 2016 - 11:19

Dat soort gepraat werkt twee kanten op.

Jaapie2
Jaapie223 jul. 2016 - 11:24

Jaja Allah Akbar roepend mensen neerschieten.. allemaal de schuld van die nare rechtse pesters, hij wilde gewoon Duitser zijn.

TimBentvelzen
TimBentvelzen23 jul. 2016 - 12:01

Heeft u een link/bron waar wordt gemeld dat hij gepest werd door witte discriminerende, rechtse sukkels? Uw reactie is misschien wat voorbarig. Onder de doden zitten namelijk ook 3 mensen van Turkse origine....

Marri2
Marri223 jul. 2016 - 12:02

Zeker tragisch, maar nu probeer je te framen alsof de pesters " witte discriminerende rechtse sukkels " zouden zijn geweest Hoe kom je aan die wijsheid ? En hoezo " ik kan het begrijpen ". Lekker type ben jij!

Cinema2
Cinema223 jul. 2016 - 12:07

"De pesters ,de witte discriminerende,rechtse sukkels,dienen de hand in eigen boezem te steken." Ik weet het nu wel, zucht. Ik ben blank, ik heb zo'n ding in mijn broek, import kaaskop (afkomstig uit de VS), achtergrond joods. Helemaal "fout" natuurlijk. Nu komt het ergste beste Casparus ik ben "rechts" georienteerd (ter weet ik stem niet meer), en ja ik heb mij deze Nederlandse cultuur eigen gemaakt! IK omarm Sinterklaas inclusief Zwarte Piet... Maar goed deze moordenaar is het product van mijn afkomst/ denkwijze? Je hebt hulp nodig Casparus.... Mijn God wat maakt extreem links er een puinhoop van. En naar mijn mening maakt u hier onderdeel van uit...

Frans Akkermans
Frans Akkermans23 jul. 2016 - 13:08

Knap dat u zo'n jongen weet te doorgronden.

Overdeweg
Overdeweg23 jul. 2016 - 13:28

Het probleem waar wij nu mee geconfronteerd worden heeft zijn oorsprong 1400 terug in de tijd, een tijd dat het westen nog niet dominant was, het is buitengewoon kwalijk om het westen de schuld te geven van iets waarvan de oorsprong volkomen buiten het eigen domein rust.

Widas
Widas23 jul. 2016 - 13:35

Ah u kende zijn motieven. En u begrijpt het ook nog. En voor tristan van der V heeft u een ander motief verzonnen, of kwam ook door de discriminerende rechtse sukkels. Verbaast u zich er dan niet dat ondanks het eeuwige getreiter en meer dan een miljoen nieuwe immigranten naar Duitsland zijn gekomen? En ze blijven komen. Waarom worden ze dan niet gewaarschuwd weg te blijven wanneer het daar zo erg is dat je uiteindelijk anderen en jezelf doodschiet. U ziet werkelijk niet in dat u exact dezelfde instelling heeft als een rechts extremist? In ieder geval mijns inziens net zo kwalijk.

Nagus
Nagus23 jul. 2016 - 14:05

Gezien zijn haat voor Turken en het feit dat de slachtoffers vooral Turken en Kosovaren zijn, ligt het meer voor de hand dat hij door soennieten is gepest. Iraniërs zijn meestal sjiïeten.

panterarosso65
panterarosso6523 jul. 2016 - 14:47

wie zegt dat hij niet door salafistische moslims geziekt werd omdat hij niet islamitisch genoeg was? je maakt er een verhaal bij op basis van je eigen vooroordelen, je weet niet eens of hij "een duitser onder de duitsers"wilde er zijn

Casparus2
Casparus223 jul. 2016 - 15:20

@markGH Racistisch gebazel komt maar uit 1 hoek en daar hoor ik niet bij .U misschien @molly sweet. 1) ik heb gezegd dat dit koninkrijk en zijn voorlopers,een van degrootste Islam staten ter wereld was. 2)U dient uw geschiedenisles over te doen. Nederlands Oost Indie was een integraal deel van het Koninkrijk. @Japie In dit geval:Ja. @married Dat ik het begrijp,wil niet zeggen dat ik het goedkeur.Jijbakken reserveert u maar voor iemand anders.

Haastig
Haastig23 jul. 2016 - 16:02

Casparus 23 juli 2016 at 11:40 "Deze jongen wilde gewoon Duitser onder de Duitser zijn." Mensen doodschieten draagt gemiddeld genomen niet bij aan geaccepteerd te worden.

Cinema2
Cinema223 jul. 2016 - 18:38

"Dat ik het begrijp,wil niet zeggen dat ik het goedkeur.Jijbakken reserveert u maar voor iemand anders." U begint met Jijbakken meneer/ mevrouw Casparus. U wekt hier ernstig de suggestie op dat het "allemaal " de schuld van rechts is. Ik heb meer vrees voor u, dan voor Wilders.....

Molly Sweet2
Molly Sweet223 jul. 2016 - 19:52

Casparus: eh... Indie heeft niet zo heel lang deel uitgemaakt van onze geschiedenis, hoor. Misschien zelf nog eens een boekje lezen en ietsje verder terugkijken? Enne, hoe zit het dan met Engeland en Frankrijk? Vooral over Engeland jeuk ik om je antwoord te horen. Britse geschiedenis is een van mijn liefhebberijen. Dus: hit me! Gezellig!

Frank Straathoff
Frank Straathoff24 jul. 2016 - 0:43

"De pesters ,de witte discriminerende,rechtse sukkels" Even een opfrisser casparus... Onthou even dat onderscheid maken op huidskleur zoals jij doet racistisch is. Als je dat nou de volgende keer als je weer helemaal wappie gaat onthoudt, hoef je je ook niet meer voor racist te laten uitmaken. Tenzij je het bent natuurlijk. Tja.

Kowalski
Kowalski24 jul. 2016 - 16:32

"De ouders van Sonboly vluchtten in de jaren ‘90 van Iran naar Duitsland, waar hun zoon werd geboren. Zijn vader runt een taxibedrijf en zijn moeder werkt in een grote winkel. Toch leek Sonboly zelf niet op weg naar een beloftevolle toekomst: hij had problemen op school en zakte voor zijn examens. Het pestgedrag van ‘Turkse en Arabische klasgenoten’ zag hij zelf als de belangrijkste reden voor zijn falen. " Pesters waren dus duidelijk geen WITTE discriminerende, rechtse sukkels...

[verwijderd]
[verwijderd]23 jul. 2016 - 9:29

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
frank ten cate
frank ten cate23 jul. 2016 - 12:09

nee we zullen naar dat zgnd goedvolk van jullie moeten luisteren die de problemen niet wil zien die een prachtig geloof met een hekel aan de westerse levensstijl tolereert.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon23 jul. 2016 - 9:27

De dader werd mogelijk gepest en er gaan geruchten dat er sprake zou zijn van psychische problemen. Een moslima die getuige was van de start van de aanslag beweert zeer stellig dat zij de dader de gebruikelijke islamitische yell hoorde schreeuwen. Als dit klopt is dit de zoveelste Islamitisch gemotiveerde aanslag op een rij. Het gegeven dat de dader mogelijk een psychiatrische stoornis had, is verontrustend. In West-Europa verblijven honderduizenden moslims met dergelijke stoornissen. Zij zijn zeer kwetsbaar en vormen een enorm potentieel veiligheidsrisico voor onze vrije Westerse samenleving.

7 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon23 jul. 2016 - 9:29

Honderdduizenden

Tricky
Tricky23 jul. 2016 - 10:50

Wat nog verontrustender is zijn de miljoenen gestoorde autochtone blanke niet-moslims in Europa. Namelijk ongeveer 10 maal zoveel. En dat er ontelbare rechtsrabiate reaguurders zijn die dat niet zo erg vinden.

Casparus2
Casparus223 jul. 2016 - 11:02

Het aanroepen van God is voor een ieder doodgewoon.Zegt u nooit gvd? Allah is de arabisChe naam voor God. "God is groot"vindt u bedreigend? Apart.

Mark Gh
Mark Gh23 jul. 2016 - 11:12

Het roepen van "allahu akhbar" zegt op zichzelf nog bijzonder weinig over het motief. Het is alleen een indicator dat de dader moslim is (zelfs geen zekerheid). De term wordt door veel moslims gebruikt als uiting van blijdschap. Vooralsnog ga ik uit van een verschrikkelijke, maar niet ideologisch geïnspireerde misdaad.

H.Witte
H.Witte23 jul. 2016 - 13:10

Gadfly, waar haal je de wetenschap dat het om honderdduizenden psychisch gestoorden gaat? Doe je mee aan de angsthazerij? Allicht zitten er onder de vluchtelingen veel mensen met een trauma door de killings, de bombardementen, de ellende van de vlucht. Als we deze getraumatiseerde mensen dan hier vervolgens ook nog eens bejegenen, vragen we om problemen. Jij weet mij vast ook te vertellen hoeveel psychisch gestoorde autochtonen er in ons land rondlopen.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon23 jul. 2016 - 14:32

@ Tricky Ik maak mij hier oprecht zorgen over. Heeft niets met links of rechts te maken. Ongeveer 5 % van de populatie lijdt aan ernstige psychiatrische stoornissen. Zij zijn kwetsbaar en beinvloedbaar en hierdoor extra vatbaar voor radicale ideeen.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon23 jul. 2016 - 16:28

@ Henk Witte Is simpele mathematische exercitie. Volgens statistieken van het Trimbos instituut lijdt 5 % aan ernstige psychische stoornissen. In Nederland wonen ongeveer 1 miljoen moslims, dus in ons land betreft het al 50.000 mensen. In West-Europa dus honderdduizenden. Mensen met trauma's zijn hierin nog niet meegenomen. Overigens is heb ik het over mensen met een ernstige psychische stoornis en niet over psychisch gestoorden.

RU486
RU48623 jul. 2016 - 9:12

Hilarisch als je met de kennis van nu terug leest naar de eerste reacties van gisteravond. Wat zijn mensen toch beperkt in hun eerste reacties.

3 Reacties
peterh2
peterh223 jul. 2016 - 10:49

Hoezo hilarisch? Volgens mijn was het toch uiteindelijk 'gewoon' weer een moslim, niet een rechts-extremist waar velen hier zo vurig op hoopten... Sowieso vind ik 9 doden niet heel erg hilarisch, maar dat zal wel aan mij liggen.

Frank Straathoff
Frank Straathoff23 jul. 2016 - 13:32

Jij leest het nieuws liever achteraf? Moet je de krant eens proberen, wat voor jou. En als je dan zelf een mening hebt stuur je een briefkaart... wie wie wordt 'ie geplaatst. Tuurlijk, het nieuws komt in kleine stukjes binnen en mensen reageren daarop voordat de big picture bekend is; vandaar een opinie/discussiesite duh. Maar wat daar nou hilarisch aan is? Maar ik heb nieuws voor je... mogelijk is de big picture nog steeds niet bekend en blijkt alles over een week weer anders. Het kan raar lopen.

RU486
RU48626 jul. 2016 - 11:34

Aan jullie allebei. Inderdaad zeer hilarisch als je met de kennis van nu jullie beide reacties leest. Hilarisch omdat men meteen als hyenas springt op de dader alsof het familie is. Wetende wat hem heeft bewogen en noem alle niet correct zijnde conclusie maar op. Dat is kennelijk hoe wij menen te moeten reageren als alles nog maar net naar buiten komt. Met de kennis van nu blijkt alles toch wat anders te zijn. @peterh Leuk dat jij mij woorden in de mond legt alware het dat ik negen doden hilarisch noem. Dat is bij het schofterige af. @Frank Uiteraard lees en hoor ik het nieuws graag zo snel mogelijk. Echter meningen moet je onderbouwen op feiten en niet op wat je op dat moment denkt of hoopt. Hilarisch is dat mensen denken al passende antwoorden te hebben. Deze meteen ventileren. Achteraf kloppen de antwoorden niet, en is er niemand die zegt...Goh dat was wel een misser van mij Heb ik voor jou ook nog nieuws...inmiddels blijkt dat de dader zijn daad al een jaar heeft voorbereid. Nog steeds is niet alles helder en blijkt dat het over een week van nu weer anders is. Het kan toch raar lopen..Toch?

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jul. 2016 - 8:56

Geef die lui geen podium. Alle dramatiek erom heen trekt nieuwe daders.

ikdus2
ikdus223 jul. 2016 - 8:42

de natuurlijke vijand van ISIS zijn de sjiieten. hoe verhoudt deze aanval van een Iraniër oftewel een sjiiet zich tot de andere aanslagen. ook zichzelf van het leven benemen bevreemd mij. nou we horen het verhaal binnenkort wel weer.

3 Reacties
de Haas
de Haas23 jul. 2016 - 9:28

Niet iedere Iraniër is een sjiiet, naar het westen geïmmigreerde Iraniërs nog minder vaak, en zelfs als de geïmmigreerde ouders wel sjiitisch zijn, hoeft dat voor hun hier opgegroeide kinderen niet te blijven gelden. Als het om tot extremisme en terrorisme overgaande daders gaat is de rede sowieso weg en is er vaak een radicaal afscheid van een milder afwijzen van de buitenwereld aan vooraf gegaan.

BassievonToor
BassievonToor23 jul. 2016 - 9:31

Ondanks dat het Sjiieten zijn heeft een gedeelte (niet allemaal!) van de Iraniërs heeft één ding gemeen met Soennitische groeperingen zoals IS: haat aan het westen.

ikdus2
ikdus223 jul. 2016 - 11:53

@de haas de meeste Iraniërs in Europa en de VS zijn seculier en wijzen religie af. wat nu de motieven waren zou ik niet weten

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper23 jul. 2016 - 8:39

Er zijn mensen, hieronder, die denken dat het burgeroorlog is. Een burgeroorlog betekent dat strijdgroepen wijken of steden in vaste controle hebben, dat er road-blocks zijn waar mensen worden gecontroleerd. Dat er groepen strijders bewapend rondtrekken. In Libanon was een burgeroorlog, in Syrië is een burgeroorlog, in Libië is een burgeroorlog. Dat is allemaal niet aan de hand in Duitsland, en dat gaat ook niet gebeuren. Dat willen de Duitsers niet. De rechtsstaat zit stevig in het zadel. Dat kan een persoon niet veranderen. ------ Wat er aan de hand is is dat een persoon negen mensen heeft doodgeschoten. Het kan een gek zijn, een "Amoklauf" heet dat in het Duits, en het kan een ideologisch gemotiveerde daad zijn, in dat geval spreekt met van "Terror". We zullen dat komende uren te weten komen. De Duitse justitie begrijpt heel goed dat speculatie alleen met feiten kan worden tegen gegaan. ------ Als er sprake is van "Amoklauf", dan is dat dikke pech, je kunt dat heel moeilijk voorkomen. Zorgen dat gekken niet snel aan wapens kunnen komen, etc, maar dat zijn algemene maatregelen. Het is heel moeilijk om te voorspellen wie zoiets gaan doen, en wanneer. Is er sprake van "Terror", dan zijn de kansen beter, geheime diensten kunnen van alles doen om mensen als verdachte te classificeren, en via deze mensen proberen bij netwerken te komen, etc. Het is een feit dat wij in Europa een antwoord moeten vinden op terreur van IS. We moeten IS bestrijden waar de machtscentra zijn, in Syrië en Libië, en we moeten de Europese aanhang van IS bestrijden. Ik ben geen specialist in dat soort inlichtingenwerk, maar ik vrees dat we tijdelijk een stukje privacy aan de staat moeten overhandigen, zodat Big Brother beter zijn werk kan doen. Een andere optie is er voorlopig niet. Onze geheime diensten zijn erg succesvol, ze doen hun werk goed, maar niet goed genoeg. Ze falen nog steeds teveel.

1 Reactie
Appi Mohamud
Appi Mohamud23 jul. 2016 - 13:05

Waarom krijg ik het gevoel dat het juist mensen zijn dieet een zelfde Gedachten goed als deze jongen die dat vooral denken en roepen. Elke keer als ik lees "hoelang moeten we nog tolereren" maakt me hart een sprong das ze nie de wapens op pakken om zogenaamd hun land te vverdedigen.

janwijn
janwijn23 jul. 2016 - 8:19

Was het niet beter geweest te wachten tot zaterdag met reacties voordat hier iedereen met rare ondoordachte reacties kwamen terwijl ze van geen toeten of blazen wisten. Wat een zielig gedoe.

6 Reacties
mulligan
mulligan23 jul. 2016 - 11:40

Laat iedereen zijn ware gezicht zien. Laat ook iedereen zich nu, nu iets meer bekend is, maar in allerlei bochten wringen om toch hun 'gelijkje' te halen. Laat iedereen zich onsterfelijk belachelijk maken door de redenering dat de jongen van Iraanse afkomst was en dus gelovig en dus moslim en dat de daad dus een daad van moslimterrorisme was. Het toont hoe een groot deel van dit land 'denkt', of liever: absoluut niet denkt, maar alleen vooroordelen turft en bij één enkel vinkje al meent triomfantelijk te moeten roepen "zie je nou wel"? Het wordt hoog tijd dat hen een spiegel voorgehouden wordt. En dan blijft het nog hopen dat zij eindelijk eens die ogen opendoen en zij hun intens lelijke zelf zullen zien. Waarschijnlijk voor het eerst.

Donostia2
Donostia223 jul. 2016 - 12:03

En zo is het. Alleen maar triest, zoveel mensen die omkomen. Zoveel families en vrienden die iemand moeten missen. Zielige, kleine mensen die deze ellende voor eigen politieke agenda's gebruiken.

Frank Straathoff
Frank Straathoff23 jul. 2016 - 13:33

Neem een krant en stuur een briefkaartreactie.

Haastig
Haastig23 jul. 2016 - 14:44

mulligan 23 juli 2016 at 13:40 "Het toont hoe een groot deel van dit land ‘denkt’, of liever: absoluut niet denkt" Ik denk dat je met dat laatste deel helemaal gelijk hebt, hoewel, ik denk dat geen één land denkt. Een land kan immers niet denken. Vermoedelijk bedoel je te zeggen, en poeh, hoe vaak moet het nou nog uitgelegd worden: "een groot deel vd inwoners van dit land..."

José
José23 jul. 2016 - 15:00

De Speld is spot-on: http://speld.nl/2016/07/23/opiniemakers-gefrustreerd-onduidelijkheid-motief-munchen/

mulligan
mulligan23 jul. 2016 - 17:34

Bijna grappig, Haastig. Helemaal zelf bedacht?

Donostia2
Donostia223 jul. 2016 - 7:46

Een Iraniër van 18 jaar. Een Afghaan van 17 jaar, een paar dagen geleden. Teenagers nog, nog lang geen jong volwassenen. In de knoop met zichzelf, in de knoop met hun plek in de maatschappij. Het puber brein niet in staat consequenties van hun daden te overzien. Triest dat ze zoveel slachtoffers konden maken, triest dat zij tot dergelijke daden overgaan. Ik leef mee met de familie en vrienden van alle slachtoffers.

1 Reactie
Buzzer
Buzzer23 jul. 2016 - 9:00

De Iraniër zal allicht echt 18 zijn, over de Afghaan zijn gerede twijfels over zijn leeftijd. Het beeld dat u schets is somber, er zijn gigantisch veel jonge mannen in die leeftijd binnengekomen in West-Europa. ( goed opgeleid dat wel)

Rick2
Rick223 jul. 2016 - 7:33

De hoop en blijdschap van sommigen hier dat het om een extreem rechts neo nazi achtig type zou gaan kan inmiddels de prullenbak in - het is natuurlijk gewoon weer een moslim terrorist.

6 Reacties
mulligan
mulligan23 jul. 2016 - 9:01

En waarom spreekt u die 'hoop' uit? De mededeling dat over het motief nog niets bekend is, deert u niet? Uw conclusies staan toch vast? U heeft uw 'hoop' weer bevestigd gezien, bedoelt u dat te zeggen? Het ontgaat u dat uw voorbarigheid net zo ziekelijk is als de 'hoop' dat het om een rechtsextremist zou gaan?

RU486
RU48623 jul. 2016 - 9:15

@Rick Diezelfde hoop bestaat ook bij mensen zoals jij. Wat dat betreft is er geen enkel verschil. Het enige verschil is dat jij hoopt dat het een moslim is.

IncorrectLinks
IncorrectLinks23 jul. 2016 - 9:22

Nee het is niet gewoon een Moslim terrorist. Iraniërs zijn overwegend Shia. ISIS is Sunni georiënteerd en wordt zelfs aangevallen door Iran. Verwarde jonge man volstaat.

Arie Roos
Arie Roos23 jul. 2016 - 9:51

Welke hoop en welke blijdschap bedoel je precies ?

Piet de Geus
Piet de Geus23 jul. 2016 - 12:55

"het is natuurlijk gewoon weer een moslim terrorist." Beter opletten: vooralsnog lijkt het te gaan om een psychisch gestoorde gamesliefhebber (of is dat een pleonasme?).

janwijn
janwijn23 jul. 2016 - 22:49

Rick, Hopelijk beseft u dat u zich onsterfelijk belachelijk hebt gemaakt nu blijkt hoe dit drama zich werkelijk heeft voltrokken. Zo van haat doordrenkt dat u het nieuwsverloop geen tijd gunt. De wens is de vader van de gedachten, doorgaans bij alle extreem rechtsen.

Bernie2
Bernie223 jul. 2016 - 7:24

Gevalletje copycat? Mislukte suïcidale puistenpubers die met hun moorddadige zelfmoord in elk geval eenmaal wat bredere belangstelling willen trekken? Het werkt, overal waar dit gebeurt wordt de terreurdreiging verhoogd, marcheert extreemrechts vastberaden richting muzelmannen, staat de pers hijgend op de stoep en spreekt de wereld ohhh en ahhh.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete23 jul. 2016 - 7:19

@ KaptitanLapoise " Maar anders wordt hij gewoon bestempeld als vertegenwoordiger van de islam. " Ze bestempelen zich zelf als islamitisch; Ook deze dader riep wederom Allah akbar voor hij kinderen doodschoot. Ook nu was het weer een opgefokte immigrant uit de islamitische wereld. Door de grootschalige immigratie uit het MO hebben we ook de ellende van het MO geïmporteerd.

4 Reacties
kapitanlaipose
kapitanlaipose23 jul. 2016 - 10:38

Ze bestempelen zichzelf als islamitisch en daarom zijn het vertegenwoordigers van De Islam? Je wilt dit standpunt vol blijven houden. Sterkte daarmee De jongen is geboren in Munchen. Maar blijf volhouden dat die een immigrant is. Gewoon geboren en getogen in Duitsland. Maar nu die iets slechts doet is die opeens een immigrant. Vertel mij eens hoe dat in dat koppie van je werkt.

Casparus2
Casparus223 jul. 2016 - 11:33

Dom rechtse haat.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete23 jul. 2016 - 12:41

@ KapitanLaipose Immigrantenkinderen die in het westen geboren zijn maar opgevoed worden met de zeden en gebruiken van het thuisland van hun ouders, krijgen dezelfde bagage mee- en daarmee achterstand- als immigranten; zie de 4de generatie Erdogan Turken en neo fascisten als DENK. DE Islam bestaat niet en vertegenwoordiging binnen Islam is er niet; niemand is verantwoordelijk binnen Islam; dat is juist een van hoofdoorzaken waarom Islam niet ontwikkeld en niet met de huidige tijd kan meekomen en ze botsing komen met de rest vd wereld. Daarom kunnen extremisten geen ongelijk krijgen vanuit Islam; het is een religie die zichzelf 1400 jaar geleden heeft gevestigd middels geweld, intimidatie en genocide. Mohammed de "profeet" had meer weg van Erdogan dan van wat voor geestelijke dan ook. Dus ja, iemand die Allah Akbhar roept en vervolgens kinderen doodschiet is binnen de islamitsche wereld geen uitzondering.

D'Holbach
D'Holbach23 jul. 2016 - 13:45

@kapitanlaipoise, als iemand zich geinspireerd noemt door Wilders of aanhanger van Wilders bent u de eerste om te wijzen en Ze als vertegenwoordigers van hem te zien. Waarom zou dit nu dan anders zijn?

Mark Gh
Mark Gh23 jul. 2016 - 7:14

Het blijkt dus een een Iraans-Duitse jongen te zijn die zwaar gefrustreerd was, gaf aan al jarenlang gepest te worden. Heeft voor zover bekend niets met IS, islam of wat dan ook te maken. De transcriptie van het "gesprek" dat hij had met iemand die een stukje verderop op een ander gebouw stond spreekt ook boekdelen, dat gesprek zou zomaar de trigger geweest kunnen zijn voor de rest van de actie. Balcony man: ‘You f***ing a*****e you...’ Gunman: ‘Because of you I was bullied for 7 years...’ Balcony man: ‘You w****r you. you’re a w****r’ Gunman: ‘...and now I have to buy a gun to shoot you’ Balcony man: ‘A gun! F**k off! Your head should be cut off you a*****e’ An unidentified voice is heard to say: ‘F*****g Turks!’ before the balcony man says ‘f*****g foreigner’ The man filming is then heard to say: “He’s got a gun! He has loaded his gun. Get the cops here. He’s walking around here the w****r.” The gunman then says “I am German”, to which the man filming replies with “You’re a w****r is what you are. What the f**k are you doing?” The gunman is then heard to say “I was born here.” “I grew up here in the Hartz 4 (unemployment benefits in Germany) area.” He pleads with the onlooker “please shut your mouth.” http://www.mirror.co.uk/news/world-news/munich-mall-shooting-live-updates-8474748 Hilarisch natuurlijk dat IS de aanslag wel geclaimd heeft.

9 Reacties
Buzzer
Buzzer23 jul. 2016 - 9:03

Natuurlijk het is de zoveelste dader die in de war is, zijn ze dat niet allen?

Mark Gh
Mark Gh23 jul. 2016 - 9:35

Ja, iedereen die iemand anders om welke reden dan ook - behalve zelfverdediging of in het uitvoeren van je functie als militair - doodschiet is zwaar in de war. Maar het is wel belangrijk om in te zien dat het hier om een incident met een individu gaat die hoogstwaarschijnlijk niet uit een ideologisch motief handelde. Geen islamitische terreur dus, geen Breivikje, maar eerder vergelijkbaar met de schietpartij op Virginina Tech in 2007, door Seung-Hui Cho.

peterh2
peterh223 jul. 2016 - 10:43

Hilarisch is niet het goede woord hier, dit is gewoon een aanslag die geïnspireerd is bij hun daden en gedachtegoed. Het blijft toch de zoveelste islamitische aanslag als er 'Allah Akbar' geroepen wordt bij het schieten op kinderen...

Mark Gh
Mark Gh23 jul. 2016 - 11:16

Peter, dat denk ik niet. Als het op IS geïnspireerd was geweest had hij wel een bomgordel geknutseld en een AK47 opgeduikeld. Allah akbar is een uitspraak die veel moslims doen wanneer ze blijheid en tevredenheid willen tonen met wat er gebeurt. Tevens wordt het gebruikt om zichzelf moed in te spreken. Op zichzelf zegt dat helemaal niets over motief of inspiratie.

Arie Roos
Arie Roos23 jul. 2016 - 14:13

[Het blijft toch de zoveelste islamitische aanslag als er ‘Allah Akbar’ geroepen wordt bij het schieten op kinderen…] Het blijft toch grappig dat rechtse mensen in hun leugens blijven geloven, zelfs als inmiddels overduidelijk is dat het leugens zijn.

peterh2
peterh223 jul. 2016 - 15:44

[Allah akbar is een uitspraak die veel moslims doen wanneer ze blijheid en tevredenheid willen tonen met wat er gebeurt.] Op het moment dat je dit uitspreekt als je onschuldige kinderen liquideert dan bewijs je 2 dingen: je bent zelf moslim en je daden zijn religieus geïnspireerd. Verder kan het best zo zijn dat het deze keer daadwerkelijk een 'verwarde man' was, daar veranderd niets aan zijn daden en zijn aanroepen van Allah...

Patrick Faas
Patrick Faas23 jul. 2016 - 17:31

Heeft u toevallig ook een Duitstalig transcript gevonden, zonder weggelaten scheldwoorden? Ben benieuwd naar de oorsponkelijke tekst, die ik op de video helaas niet versta.

Mark Gh
Mark Gh23 jul. 2016 - 21:32

Nee Patrick, die heb ik niet. En nee Peter, dat is niet waar.

mulligan
mulligan23 jul. 2016 - 22:11

Die Frankfurter Allgemeine schrijft: "Besonders eine Aufnahme verbreitete sich danach rasend schnell im Internet: Ein verwackeltes Handyvideo, aufgenommen offenbar auf dem Dach eines Parkhauses, das einen bewaffneten Mann auf einem gegenüberliegenden, niedrigeren Parkdeck zeigt. Der Mann mit dem Handy schreit zu dem Mann hinüber, er will ihn vom Schießen abhalten, beschimpft ihn als „Arschloch“. „Jetzt muss ich 'ne Waffe kaufen, um euch alle abzuknallen“ Der Mann mit der Waffe brüllt in akzentfreiem Deutsch zurück: „Wegen euch bin ich gemobbt worden sieben Jahre lang. Und jetzt muss ich ne Waffe kaufen, um Euch alle abzuknallen.“ Als der Mann mit dem Handy ihn als „Scheiß Kanaken“ beschimpft, antwortet er: „Ich bin Deutscher, hört auf zu filmen. Ich bin hier geboren worden.. [unverständlich] in der Hartz-IV-Gegend.. [unverständlich] ...war stationär in Behandlung... [unverständlich] ...ich hab nix getan.“ In dem Video spricht der Mann mit der Waffe akzentfreies Deutsch und gibt an, er sei „gemobbt“ worden und in „stationärer Behandlung“ gewesen. Danach kippt die Aufnahme zur Seite, laute Schüsse fallen, Menschen schreien in Panik, Polizeisirenen sind zu hören. Das Handy schwenkt noch einmal zurück auf das Parkdeck, der Mann mit der Waffe ist wieder da, schießt noch einmal scheinbar wahllos um sich. Kurz darauf bricht die Aufnahme ab."

Rarar
Rarar23 jul. 2016 - 6:57

Je weet eigenlijk vooraf al wat er gaande is. IS zal de aanslag wel weer opeisen, etc. Je kan niet blijven zeggen dat het steeds 'loners' zijn. Als we zo verder blijven gaan, zal er elke week enorm veel leed zijn

Regnerus
Regnerus23 jul. 2016 - 6:50

He verdorie, worden die klote racisten van de AFD weer groter....

1 Reactie
slopsma
slopsma23 jul. 2016 - 10:55

Dat worden ze zonder die aanslagen ook wel. Die trend is niet meer te keren in Europa.

arno consu
arno consu23 jul. 2016 - 6:10

Wederom eentje die naar het paradijs wilde door het leven van tientallen mensen te verwoesten. De volgende 'disposable' zal zich weldra aandienen.

hugo bergveen
hugo bergveen23 jul. 2016 - 5:54

Één dader of drie daders? 'Allahu akbar' of 'Scheiss-ausländer'? Tot zover de betrouwbaarheid van ooggetuigen. Je houdt je hart vast als de mensen hun zin krijgen die denken dat bewapende burgers het antwoord op aanslagplegers zijn.

Prosecco
Prosecco23 jul. 2016 - 3:28

Ik geloof niet dat het nog goed komt.

JanB2
JanB223 jul. 2016 - 2:55

Goed. Dader bekend. The usual suspect? Ja en nee. Iraniërs zijn in de regel sjiieten. Laat dat nou net één van die groepen zijn waarvan de representanten door IS in Syrië de strot wordt doorgesneden. Deze knul was óf een (bekeerde) soenniet van iraanse komaf (redelijk zeldzaam) óf kompleet de weg kwijt in zijn eigen religieuze achtergrond.

2 Reacties
Mark Gh
Mark Gh23 jul. 2016 - 8:39

Óf, en dat denk ik, hij was dan wel een moslim maar deze aanslag had (voor de verandering) werkelijk niets met zijn geloof te maken. Doorgedraaid omdat hij het idee had dat de hele wereld tegen hem was.

JanB2
JanB223 jul. 2016 - 23:08

@ Mark De feiten zoals die nu bekend zijn geworden wijzen inderdaad meer in díe richting.

6mei2002
6mei200223 jul. 2016 - 2:41

De dader is een 18 jarige jongen van Duits Iraanse afkomst.

Frank Straathoff
Frank Straathoff23 jul. 2016 - 1:46

Een 18-jarige Iranier dus... Nu kunnen Iraniers natuurlijk ook rechts extremistische trekjes ontwikkelen, maar de schijn is hiermee gewekt dat het niet zo is. Zou het dan toch? Benieuwd hoe de Duitse pilicorbrigade dit dan weer gaat spinnen. Als het weer een op de islam geinspireerde aanslag was, dan mag ik aannemen dat het voor de wegkijkers nu zo onderhand ook wel eens keertje basta is, toch? Volgens mij is het nl. oorlog maar hebben velen dat nog niet door. Ik hoop dat het een gek was, maar ben bang van niet. Heb gelezen, weet niet of het waar is, dat er ook kinderen door hem zijn doodgeschoten brrrr. Sterkte voor de nabestaanden, een regelrechte nachtmerrie voor iedereen.

4 Reacties
Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper23 jul. 2016 - 8:42

Er zijn kinderen onder de slachtoffers. Het is inderdaad heel erg voor de nabestaanden.

ikdus2
ikdus223 jul. 2016 - 8:51

@Frank Straathoff jij bent een schoolvoorbeeld van Thomas Mann's doctor Faustus.

Arie Roos
Arie Roos23 jul. 2016 - 9:08

[Als het weer een op de islam geinspireerde aanslag was, dan mag ik aannemen dat het voor de wegkijkers nu zo onderhand ook wel eens keertje basta is, toch?] Wat bedoel je precies met basta ? Ik denk niet, dat die "wegkijkers" waar je het over hebt plotseling van mening zullen veranderen na deze aanslag. Ik denk eigenlijk, dat ze zich gewoon zullen blijven verzetten tegen het inperken van rechten van burgers.

Frank Straathoff
Frank Straathoff23 jul. 2016 - 10:16

@ikdus Balanceren tussen humanisme en radicalisme is mijn ding. Ikdus als tijdreizende Zeitblom aka hijdus. Treffend. Veel te somber boek voor dit mooie weer...

Yolo2
Yolo223 jul. 2016 - 1:21

Geen extreem rechts of islam fascistische slachtpartij. Naar verluid is de dader een 18 jarige geesteszieke Duits-Iranese jongeman. #RIP

1 Reactie
Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper23 jul. 2016 - 8:43

De politie is het nog steeds aan het onderzoeken. Het officiële standpunt is dat ze het een noch het ander kunnen uitsluiten.

Wittemuis
Wittemuis23 jul. 2016 - 1:16

Europa in paniek , overheden falen, bevolking raakt verdeelt, het overzicht schijnt kwijt te zijn. Het voorval van de Afgaanse gast die Pakistaner bleek te zijn en met een bijl in een trein tekeer ging had voorkomen kunnen worden bij een goede check bij binnenkomst . Beveilig je vrije westen dat is een noodzaak De EU op deze manier zou eigenlijk gelijk moeten stoppen dan maar ieder voor zich en eigen beleid bepalen. De EU zou nu eens met vernieuwd Europees asielbeleid moeten komen . Laat alle asielaanvragen in land van herkomst middels internet verlopen. Zo maar aanmelden voor asiel gaat niet meer, vluchtelingen melden zich aan en krijgen grondige check om de nepperds er tussen uit te halen en toegang te weigeren. Binnen die EU zouden ze zeker op dit vlak nauw samen moeten werken , men weet miljarden uit te geven maar om dit te bewerkstelligen blijft de hand op de knip. Beveiligen en diensten maken die de kwaadwillenden op weten te sporen en beletten hun actie uit te voeren. Israël kan er alles over vertellen hoe te moeten handelen . Europa heeft een vijand daar moet je al het mogelijke aandoen om die buiten te houden. Die aanslagen konden we zie aankomen, ik in ieder geval wel, tientallen jaren terug. Mensen uit de landen waar wij hebben huis gehouden nemen natuurlijk wraak en gaan de strijd aan er ontstaan bewegingen en de laatste grote ervan is de eerste die hier weet binnen te dringen en weten met hun boodschap voor eventuele aanhangers die hier al zitten een paard van troye te schapen. Die zijn een serieuze vijand op eigen grondgebied. Het ergste van alles is dat er nu al behoorlijke verdeeldheid ontstaat onder de bevolking vooral ook bij de autochtonen onderling en in de politiek. Daar zijn veel oorlogen uit ontstaan. De EU op deze manier dus niet !! Stem zeker niet op Geert en wanneer hij MP van ons land wordt is voor mij de maat vol en zoek mijn heil elders .... IJsland lijkt me wel wat .. Triest natuurlijk weer in Duitsland , uit welke hoek is niet belangrijk beiden hebben met elkaar te maken . Terreur moet je maximaal bestrijden !!

2 Reacties
Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper23 jul. 2016 - 8:53

Europa is niet in paniek. Het is eigenlijk een overzichtelijk probleem. Volgens mij zit een deel van de oplossing in jouw voorstel om vluchtelingen buiten Europa te screenen. Ik zeg al enige tijd dat Europa moet helpen om Libië IS-vrij te krijgen, en te werken aan een stabiele democratie. Dan kan Europa daar een ambassade inrichten waar vluchtelingen geprescreended kunnen worden. Na de prescreening krijgen ze een land toegewezen waar ze asiel moeten aanvragen. Ieder Europees land krijgt een quotum vluchtelingen. Je kan er een kamp bij doen waar vluchtelingen moeten wachten. In dat kamp kun je medische verzorging, voedsel en onderwijs aanbieden voor mensen die wachten. Iedere vluchteling die binnenkomt zonder te zijn gescreend in Libië wordt netjes met de veerboot naar Libië gebracht, om daar alsnog de procedure op te starten. Mensen die niet door de prescreening komen, of niet akkoord gaan met de asiel-verdeling, krijgen een week om het kamp te verlaten, en moeten maar zien wat ze dan doen. Ik denk dat de vluchtelingenstroom van economische vluchtelingen snel zal afnemen. Waarom zou je met levensgevaar de Sahara oversteken om aan de andere kant in een kamp te moeten wonen? De smokkelaars verdienen geen geld meer, want mensen stappen niet meer in een bootje, dat zakt ook in. Maar first things first, eerst een militaire interventie in Libië, dat moet sowieso, we kunnen geen IS in Libië handhaven. Daarna een politieke oplossing installeren, en daarna de vluchtelingen situatie aanpakken.

Buzzer
Buzzer23 jul. 2016 - 9:20

Ik vermoed eerder dat het straks, met uitzondering van massaslachtingen als in Nice en Parijs, straks berichtjes zijn op pagina 2 voordat Europa actie zal ondernemen om bepaalde buitengrenzen eindelijk goed te beschermen.

BasVV
BasVV22 jul. 2016 - 23:54

Het is niet duidelijk wie de dader is. Wat zijn motieven zijn. Wel is duidelijk dat Duitsland geconfronteerd wordt met politieke keuzen die onder de bevolking minder gewaardeerd worden en die nu, trouwens al langer, effecten beginnen te krijgen. De Duitse pers heeft lang problemen onder de duim weten te houden. Maar bijlen, schietpartijen en massale aanrandingen kun je op een gegeven moment niet meer negeren. Zeker niet als die "incidenten" internationaal gaan. Frankrijk is telkens relatief rustig gebleven. Maar Nice heeft een knop omgedraaid. De vraag is hoe de Duitsers wakker wordend gaan reageren.

1 Reactie
ikdus2
ikdus223 jul. 2016 - 8:52

massale aanrandingen? hooguit een paar lieden vervolgt. over een hetze gesproken

Mostafa
Mostafa22 jul. 2016 - 22:14

Een ding is 100 procent zeker. In Nederland, de moslimse gemeenschap duimend: '' We hopen dat die moordenaars geen moslims zijn'' wilders aanhangers en ''Soldaten van Odin'' liefhebbers duimend: 'We hopen wel dat die moordenaars moslims zijn''. Conclusie: gétverdammer! wat een wereld geworden.

5 Reacties
Molly Sweet2
Molly Sweet223 jul. 2016 - 8:25

Mee eens, Mostafa. En ik ook dacht, net als jij gisteren, als eerste aan Tristan van der Vlis. Volgens mij is de kans groot dat dit niks met terrorisme te maken heeft.

mulligan
mulligan23 jul. 2016 - 9:08

Zeer treurige en —ik vrees— zeer correcte constatering, Mostafa. Het zou mensen moeten bewegen hun eigen motieven eens te evalueren.

hugo bergveen
hugo bergveen23 jul. 2016 - 10:24

@Mostafa De Wilders aanhangers, soldaten van Odin en al hun geestverwanten hopen niet dat de daders moslim zijn: ze zijn er op voorhand van overtuigd.

Molly Sweet2
Molly Sweet223 jul. 2016 - 11:45

Hugo: ik ben bang dat ook jij gelijk hebt.

peterh2
peterh223 jul. 2016 - 19:29

Statistiek Hugo en Molly...

D'Holbach
D'Holbach22 jul. 2016 - 21:58

Ik zie hier mensen elkaar in de haren vliegen over of het moslimextremisten of rechtsextremisten zijn. Maakt het wat uit? In beide gevallen zijn het extreemrechtse fascisten die leven op de dood van anderen. Sta liever even stil bij de slachtoffers van dit fascistisch geweld. Maar de meesten hier berijden liever hun atokpaardje dan dat ze ook mar een beetje empathie tonen. Jammer toch...

2 Reacties
Molly Sweet2
Molly Sweet223 jul. 2016 - 8:59

Holbach, fascisme heeft niks met rechts of links te maken. Fascisme heeft te maken met het met geweld (zowel psychologisch als fysiek) afdwingen van een overtuiging of levenshouding. Dat gebeurt even goed op rechts als op links. Of zou je willen beweren dat communisme (of socialisme) niks met links te maken heeft? Want de 'communitische en socialistische heilstaten' van de 20e eeuw waren toch knap fascistisch.

D'Holbach
D'Holbach23 jul. 2016 - 12:53

hier noemt met fascisme rechts, ik ga dus maar mee met dat verhaal. Het vreemde is dat als je een werkelijk nationaalsocialistische site bezoekt zoals de NVU en je hun program leest, zie je heel veel overeenkomsten met (ik noem maar wat) een SP. Aangevuld met een flinke dosis haat tegen 'wat anders is'. Ik noem het gemakshlve maar rechts omdat beide groeperingen erg conservatief zijn en conservatisme hier met rechts wordt geassocieerd. Mensen die echt kijken weten inderdaad dat beide kanten van het spectrum conservatief zijn en er dus geen wezenlijk verschil is. Hooguit in waar ze de schuld leggen.

arbeider3
arbeider322 jul. 2016 - 21:50

"De culturele verrijking van lieden die 5 jaar na Breivik ‘schijtbuitenlanders’ roepend in het rondte schieten?" Ja Piet, er zijn meerdere 2e en latere generaties die van menig zijn, op basis Koran, dat, dat nu al zo is. Mag, denk ik, voor u niet onbekand zijn, aangezien ik enige tijd geleden gelezen heb, in een reactie van u, dat u de Koran ook gelezen hebt.

3 Reacties
Nick Ros
Nick Ros23 jul. 2016 - 2:13

Het bloedbad in München is aangericht door een achttienjarige → Iraans-Duitse man uit München.

peterh2
peterh223 jul. 2016 - 3:49

Dader is een 18 jarige Iraniër, het lijkt erop dat het roepen van "kut-buitenlanders" door vluchtende en beschoten omstanders gedaan is... Zorgelijk is dat nu blijkbaar ook sjiieten dit soort aanslagen plegen: tot nu toe waren het voornamelijk IS-geïnspireerde salafistische soennieten. Hopelijk geen voorbode van een wedloop qua gruwelijkheden tussen de diverse stromingen binnen de islam.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper23 jul. 2016 - 9:14

> Zorgelijk is dat nu blijkbaar ook sjiieten dit soort aanslagen plegen Mijn broer werd vaak door de hond van de buurman gebeten, het was een witte hond. Maar gisteren werd hij door een onbekende zwarte hond gebeten, en weet je wat hij zei? "Zorgelijk is dat nu blijkbaar ook zwarte honden bijten!"

slopsma
slopsma22 jul. 2016 - 21:39

Oplossing tegen zelfmoordenaars die terreur aanslagen plegen is er wel, (volgens mij dan he) maar klinkt heel cru en ridicuul. Het zal wel niet geplaatst worden, maar ik probeer het toch. Je moet proberen mee te gaan in hun bizarre denk en belevingswereld. Hun uiteindelijke doel is het paradijs. Ze zijn er van overtuigd dat daar een beloning op ze wacht. Daarmee kan je ze afschrikken. Het volgende klinkt bizar, (is het ook, maar dit eist bizarre middelen). De resten van aanslagplegers worden nu in een anoniem graf gegooid. Dat moet anders. Je begraaft ze samen met alles wat maar onrein is, zoals varkensresten e.d., en je filmt het, en dat zet je online! Je geeft de boodschap erbij, dat hetzelfde gebeurt met alle aanslagplegers. Volgens hun bizarre denk wereld lopen ze dan de kans dat ze niet in het paradijs komen, wat volgens mij genoeg moet zijn om heel veel, zo niet alle, aanslagplegers af te schrikken. (moslims dan, maar dat begrepen jullie waarschijnlijk wel. Het is vreselijk bizar en ridicuul, maar het zou kunnen werken. Of is m,n fantasie op hol geslagen?

13 Reacties
H.Witte
H.Witte22 jul. 2016 - 22:26

Slopsma, wat denk je dat dit zal doen met de motivatie van extreme moslims? Zouden ze in hun schulp kruipen of nog feller worden? Zouden moslimjongeren zich niet zwaar beledigd voelen en een kant kiezen waarvan we ze nou juist willen weerhouden. Wat denk je zelf? Wat je voorstelt is beledigend, mensonwaardig gedrag naar wat of wie dan ook en past absoluut niet in een geciviliseerde samenleving. Jammer dat zoiets bij je op komt.

Ecclesia2
Ecclesia222 jul. 2016 - 22:34

Ja of dan breekt de pleuris helemaal los. Als wij, de beschaafde Westerse wereld, ons zelf verlagen naar hun niveau, dan kan het zomaar gebeuren dat zij in volle toeren overgaan. Ik begrijp jouw motivatie, maar we gaan ons dan in onbekend terrein begeven. Nee, de oplossing voor deze keten aan ISIS-fanaten die ons op deze manier proberen kapot te maken blijft toch de conventionele oorlogvoering die nu plaatsvindt in hun 'groot kalifaat' met daarbij een actieve tolerante houding van de Westerse wereld naar de goede moslims die zich hebben gevestigd in onze landen (en dat zijn de meesten). Toch zal de doorslaggevende factor blijven: de moslimwereld moet zichzelf zien te veranderen, te beginnen met de dogma en doctrine waarmee kinderen opgevoed worden (ja, ook de goede moslims vallen hieronder helaas). En wat misschien ook zou helpen (call me crazy) is als de moslimwereld een soort pausfiguur zou hebben. Een ware kalief die de hele moslimwereld kan matigen, sturen, lesgeven. Op dit moment is de moslimwereld te verdeeld, met enorme verschillen tussen alle uithoeken van Marokko tot aan Indonesië.

malou3
malou322 jul. 2016 - 23:27

Goethe zei: "Je moet over voldoende fantasie beschikken om de waarheid aan te kunnen." Fantasie is onbegrensd naar mijn mening, maar kennelijk is de werkelijkheid op hol geslagen.

JanB2
JanB223 jul. 2016 - 0:09

Het idee is geschift. Maar de hele context is dan ook geschift. Daders van jihadistische aanslagen zetten met hun intense verlangen het loodje te leggen en weldra 70 maagden te bestijgen de autoriteiten op minstens 1-0 achterstand. Van dodelijk geweld gaat voor deze lieden namelijk geen dreiging meer uit, eerder het tegendeel. Uitschakelen is de enige optie die de autoriteiten rest. Daar moet zich dan wel een gelegenheid voor aandienen en daarmee beginnen de problemen. Daarom, je idee mag dan geschift zijn maar het is niet a priori onzinnig. Je moet op één of andere manier deze asymmetrie in de strijd tegen jihadistisch geweld zien te doorbreken. En een geschifte tegenstander vraagt niet zelden een even geschifte aanpak. Overigens, het is op dit moment (2:00) nog niet duidelijk wat er precies aan de hand is. De daders kunnen nog uit alle hoeken komen. Jihadisme en extreem rechts zijn beiden nog serieuze optie's (zeker op deze datum (5 jaar na Breivik)). Eén ding lijkt echter duidelijk: deze schutters hebben zich niet opgeofferd. Als dit een aanslag met jihadistisch motief zou blijken dan hebben we om die reden dus vandoen met een niet helemaal nieuw maar wel redelijk zeldzaam fenomeen. Afwachten dus.

Lopez
Lopez23 jul. 2016 - 0:32

@Slopsma [Je moet proberen mee te gaan in hun bizarre denk en belevingswereld.] Quote uit een sterk artikel in de NRC van gisteren: ‘Om op terroristen te reageren moeten we begrijpen wat ze willen, en hoe we dat kunnen dwarsbomen.’ http://www.nrc.nl/nieuws/2016/07/21/wat-een-terrorist-drijft-weten-ieren-als-geen-ander-3344557-a1512746

rbakels
rbakels23 jul. 2016 - 1:08

Ja, uw fantasie is op hol geslagen. De Duitse autoriteiten hebben herhaaldelijk gevraagd niet te speculeren. De dader schijnt een Iraans-Duitse man te zijn die na zijn daad zelfmoord heeft gepleegd. Eerst was sprake van drie daders, maar dat ging om twee mannen die hard wegreden maar verder niets met het drama te maken bleken te hebben. De Iraanse achtergrond van de man zal heel (extreem) rechts Europa er wel toe brengen de islam, de immigratie en de vluchtelingen de schuld geven. Hoewel de dader naar ik lees al langer in Duitsland woonde. ISIS kan deze aanslag ook claimen zonder er in werkelijkheid iets mee te maken te hebben gehad. Je kunt trouwens net zo goed beweren dat de voortdurende hetze tegen de islam labiele geesten tot vreselijke daden brengt, en dat AfD en Pegida dus bloed aan hun handen hebben. Net zoals Wilders Breivik inspireerde. Wilders predikt wel geweldloosheid (op advies van zijn advocaten), maar zijn gedachtegoed kan dwazen tot vreselijke dingen inspireren - en dat weet Wilders drommels goed. Hij sticht (zelf) geen brand maar speelt wel met vuur. Enfin, het kan dat deze schutter een psychiatrisch patiënt is, net als Karst Tates in Apeldoorn en Tristan van der Vlis in Alphen. Waar ik een beetje wee van word zijn al die commentaren van Belangrijke Mensen - die verder geen enkele bijdrage leveren anders dan misschien betrokkenheid. De vooraanstaande Duitse politicus Peter Altmaier kon het trouwens niet laten op te merken dat een heleboel aanslagen verijdeld zijn door - kort gezegd - privacy-schendende maatregelen. Is de oplossing een politiestaat? Dan zijn ze bezig de duivel uit te drijven met Beëlzebub. Het schijnt trouwens dat het nut van massaal bewaarde data erg tegen valt. Blijkt niet vaak achteraf dat de daders van vreselijke aanslagen al lang bekend waren, maar hun gevaarlijkheid werd onderschat?

JanB2
JanB223 jul. 2016 - 2:58

PS Gezien de, inmiddels bekende, achtergrond van de dader dus waarschijnlijk toch een jihadistisch motief.

hugo bergveen
hugo bergveen23 jul. 2016 - 4:49

Waarde Slopsma, ik heb ergens gelezen dat alleen het eten van varkensvlees onrein is, en dat zie ik een dode terrorist niet zo snel doen. Bovendien mag er in gevallen van overmacht van worden afgeweken, en ook dat lijkt me hier van toepassing. Misschien kunnen we beter in een andere, meer effectieve richting naar een antwoord zoeken.

MarinusCalamari
MarinusCalamari23 jul. 2016 - 5:18

[[[Of is m,n fantasie op hol geslagen?]]] Ik vind de frase "op hol geslagen fantasie" een beetje te veel eer voor dit soort clichématig ver-rechts magisch denken. Maar om er kort op in te gaan: nee dat werkt niet, de islam is gemiddeld genomen namelijk veel te praktisch voor dit soort onzin. Wist je dat het bijvoorbeeld toegestaan is voor moslims om varkensvlees te eten als dat nodig is? Nee, natuurlijk weet je dat niet, want dat zou betekenen dat je je echt in de religie verdiept had. Maar goed, je had een hint kunnen zien in het feit dat jihadis er zelden problemen mee hebben om hun eigen lichaam te schenden, bijv. door zichzelf tot een bloedige pulp op te blazen.

Marri2
Marri223 jul. 2016 - 7:50

Goed idee en dan nog een bordje erbij : : " De 70 maagden zijn niet meer leverbaar "

Albert Einstein
Albert Einstein23 jul. 2016 - 8:41

Slopsma, Dat heeft toch geen nut? Het zal ze, zoals Henk Witte al zei, alleen kwader maken. Er zijn nog voldoenden nette manieren om ze van hun snode plannen te weerhouden. Bijvoorbeeld systematische en grootschalige uitzetting van jihadisten. Dat moet haast wel demotiverend werken. In elk geval wordt de mathematisch-statistische kans op een aanslag er door verkleind.

RU486
RU48623 jul. 2016 - 9:26

Inderdaad Slopsma. Je reactie/oplossing en ridicuul. Doet niet onder voor de achterlijkheid van aanslagplegers.

slopsma
slopsma23 jul. 2016 - 15:00

Dank voor de verschillende reaties. Was wel benieuwd hoe dit ontvangen zou worden, gezien het onorthodoxe karakter ervan. Reacties varieren, van leuk bedacht maar werkt niet tot angst voor escalatie, tot het oude vertrouwde: dom rechts gewauwel. Het gaat over zelfmoordaanslagen in het algemeen, niet perse die van Munchen, maar de religieus geinspireerde aanslagen. Allereerst wordt er gezegd dat de extremisten wel eens helemaal woest en kwaad kunnen worden als we dit gaan doen. Daar ben ik het totaal mee oneens, want deze lui kunnen in mijn ogen niet kwader/gestoorder zijn, ze rijden over weerloze kinderen heen, kan het nog gekker? Zelmoord terroristen hebben bijna geen zwakke plekken, op 1 punt na, en dat is het einddoel van deze lui, nl: het paradijs. Daar moet je proberen op z,n minst twijfel over te zaaien. Er zijn geen andere middelen om dat te doen, zoals beschreven door mij. Onorthodoxe problemen vragen om onorthodoxe oplossingen.

Nederlander91
Nederlander9122 jul. 2016 - 21:24

Nog even los van de vraag vanuit welke hoek deze aanslag komt (islamitisch of extreem rechts), vind ik het vooral zo verontrustend dat politie c.q. overheid - zelfs na een aantal uren - kennelijk geen idee lijkt te hebben naar wie ze precies zoeken. Ik volg(de) het nieuws via Duitse tv-zenders, en ik vind het prijzenswaardig dat de politie en andere ‘officials’ zo rustig blijven gezien de omstandigheden, maar toch proef(de) je een zekere mate van onwetendheid. Op dit soort momenten denk ik altijd aan Pechtold met zijn ‘Pang-Pang’-opmerking; het is te hopen dat deze man NOOIT de Minister-President van Nederland wordt. Europa mag zich de aankomende tijd voorbereiden op meer terreur en daarom zijn politici die hier serieus mee omgaan absoluut een pré.

JanB2
JanB222 jul. 2016 - 21:15

Zolang niet duidelijk is wat er precies aan de hand is heeft commentaar leveren eigenlijk weinig zin. Later meer.

rechtdoorzee
rechtdoorzee22 jul. 2016 - 21:13

Voor een IS aanslag ziet de dader er te Duits uit, voor een rechtsextremist zijn de slachtoffers te Duits. Dacht meteen aan de bende van Nijvel, maar volgens de laatste berichten is er maar 1 dader, meer zoals in Alphen destijds. Veel sterkte voor alle betrokkenen.

GeachteLezer
GeachteLezer22 jul. 2016 - 20:55

Breivik is 5 jaar geleden. Houd rekening met een dader uit die hoek.

2 Reacties
D'Holbach
D'Holbach22 jul. 2016 - 21:59

Nice is acht dagen geleden, en nu?

marius20452
marius2045222 jul. 2016 - 22:22

Lijkt mij ook. Één Breivik wannabee!

willemb2
willemb222 jul. 2016 - 20:52

Gewoon een burgeroorlogje. Heel triest, maar je kon erop wachten, want de ene doorgesnoven extremist wil niet onder doen voor de andere. Wen er maar aan.

Lo.wijk
Lo.wijk22 jul. 2016 - 20:52

Al 9 doden volgens de politie. Volg het met live updates en veel video beelden op RT.

Mostafa
Mostafa22 jul. 2016 - 20:32

Eén schutter is gefilmd ( zie telegraaf) gekleed in zwart en lijkt op onze lieve '' Soldaten van Odin'', omdat onze lieve soldaten lopen zonder wapens. Eng allemaal bah terroristen in alle kleuren, geuren en culturen, bah bah!

3 Reacties
Nick Ros
Nick Ros23 jul. 2016 - 2:15

Het bloedbad in München is aangericht door een achttienjarige → Iraans-Duitse man uit München. Geen ”Soldaat van Odin”

Paddy3
Paddy323 jul. 2016 - 6:36

Het was een Iranier...

Sfinx2
Sfinx223 jul. 2016 - 8:06

Mostafa doe je oogkleppen af, heb het filmpje gezien en als dat een soldier of Odin zou zijn ben ik een Afrikaan.

kapitanlaipose
kapitanlaipose22 jul. 2016 - 20:24

Voor de media moet het snel duidelijk worden of het om moslims gaat of om blanke Duitsers. Ze moeten morgen in de kranten en nieuwssites kunnen aanwijzen of het om verwarde mannen ging of om jihadistische terroristen.

12 Reacties
Nagus
Nagus22 jul. 2016 - 20:32

Maakt het jou niet uit dan uit welke hoek de daders komen? Wil jij het echt niet weten?

EricDonkaew
EricDonkaew22 jul. 2016 - 20:38

Bij uitzondering: mee eens.

StHuck
StHuck22 jul. 2016 - 20:38

Ik dacht dat er zoals in het geval van b.v. Nice en Orlando juist bij voorkeur en daarom op voorhand over lone wolves gesproken wordt.

peterh2
peterh222 jul. 2016 - 20:49

Het was een 'amokmaker'...

Marri2
Marri222 jul. 2016 - 20:53

Zijn jihadistische terroristen niet per definitie verwarde mannen?

kapitanlaipose
kapitanlaipose22 jul. 2016 - 21:45

@Nagus Ik heb het over hoe de media het framed als het om een moslim gaat of als het om een blanke gaat. Als het om een moslim gaat dan is die representatief voor de islam. Met heeeeeel veeeeeel moeite kan hij als gestoorde individu worden gezien. Maar dan moet hij varkensvlees eten, alcohol drinken, zijn vader moet zeggen dat die geen moslim was, zijn vrienden moeten zeggen dat hij nooit een moskee bezocht en zijn zus moet zeggen dat die privé problemen had. Misschien dan kan de media dan de persoon zien als een individu. Maar anders wordt hij gewoon bestempeld als vertegenwoordiger van de islam. Een blanke wordt per definitie gezien als individu. Zijn naaste omgeving hoeft dat niet duidelijk te maken. Anders Breivik wordt door de media niet gezien als representatief voor een cultuur. Hij wordt gezien als een gestoorde gek.

hminkema
hminkema22 jul. 2016 - 22:18

Kapitanlaipose, je laat een nogal belangrijk aspect weg uit je analyse. Dat is dat terroristen met een islamitische achtergrond - van 9/11 via Londen, Madrid, Parijs, Bali, Nice, Brussel, Mumbai, Washington, noem het hele gruwelijke lijstje maar op, helemaal tot aan ISIS - luid en duidelijk verklaren dat zij uit naam van de islam handelen en de wens van Allah volgen. Daarvan kunnen wij natuurlijk vinden wat we willen - wie zegt moordlustig en mensonterend te handelen in naam van een superbedenksel is volgens mij sowieso rijp voor het gesticht - maar de daders brengen hun terrorisme zelf uitdrukkelijk in verband met de religie (zo je wilt: ideologie) en zijn aanhangers. Zij noemen zichzelf de maat der dingen, en generaliseren aldus zelf het hardst van iedereen. Jij vraagt je af wat het verschil is als het om blanken gaat. Welnu, een toevallig blanke, protestantse jongen die in een Alphen a/d Rijnse supermarkt talloze mensen neermaait, daarop zal geen mens 'de blanken' of 'de Protestante Kerk' aankijken. Maar een blanke Noor die luid & duidelijk zijn moordlust rechtvaardigt 'ter verdediging van het blanke ras', die probeert leden van dat blanke ras als handlangers of minimaal belanghebbenden voor te stellen. Die aangesproken groep kan wat mij betreft dan niet blijven zwijgen. De Noor Breivik brengt met zijn uitspraken ook mij, blanke, moreel in diskrediet - en dat laat ik mij niet gebeuren. Bij het wijd verbreide islamitisch terrorisme gaat het dus niet louter om een beetje dom generaliseren (zoals wanneer één Marokkaanse winkeldief de hele groep van Marokkaanse jongens in diskrediet brengt). Vergelijk het met een denkbeeldige (!) Marokkaanse winkeldief of straatovervaller die zijn wandaden hardop rechtvaardigt met het idee 'zo mogen wij Marokkanen het de blanke Hollanders betaald zetten die ons discrimineren'. De dader associeert zichzelf met zijn hele groep; en verdient wat mij betreft fikse afkeuring, van zowel buiten als binnen die groep. Het gaat dan niet om generaliseren, maar om het weerleggen van debiele generalisaties.

Xander1976
Xander197622 jul. 2016 - 22:22

Kapitanlaipose, ja, als het een moslim betreft, gaat het om de islam. Anders is het geen moslim :(

JanB2
JanB223 jul. 2016 - 2:59

Anders Breivik wordt door de media niet gezien als representatief voor een cultuur. Toch is hij dat wel. Al was het maar van een subcultuur.

Mark Gh
Mark Gh23 jul. 2016 - 7:20

Nou kapitan, blijkt het toch een moslim te zijn maar hij handelde hoogstwaarschijnlijk niet uit een islamitisch motief. Denk niet dat de media dit naar alle moslims zullen extrapoleren, net zoals ze dat niet deden toen een aziatische jongen in de VS een hoop mensen vermoordde.

erikbos
erikbos23 jul. 2016 - 7:38

@kapitanlaipose "als het om een moslim gaat dan is die representatief voor de islam" Ik weet niet welke media u leest, maar alle grote kranten en nieuws programma's hoor ik nooit roepen dat het representatief is voor de Islam zelfs een site als GeenStijl doet dat niet. En het feit is dat willekeurige moordpartijen door "blanke" doorgaans niet te relateren zijn aan een terreur organisatie / ideologie. Waarbij de aanslagen door moslims wel te relateren zijn aan een extreme opvatting van het geloof en bijbehorende organisaties. In het geval van Munchen is het nog veel te vroeg om te roepen wat de motieven van de dader zijn. En als u de bijv. de Telegraaf van vandaag bekijkt,( toch niet de meest genuanceerde krant) wordt daar geen link met de Islam gelegd maar netje gemeld dat de motieven onbekend zijn. Ondanks dat met al weet dat de dader van Iraans-Duitse afkomst is.

mulligan
mulligan26 jul. 2016 - 9:07

En toch, Hinkema, generaliseert u dan net zo goed. U zegt letterlijk: "de daders brengen hun terrorisme zelf uitdrukkelijk in verband met de religie (zo je wilt: ideologie) en zijn aanhangers." Is dat zo? Brengen de islamitische terroristen hun daden in verband met de aanhangers van islam? Nee toch? Zij brengen hun daden in verband met islam en claimen de daad te verrichten namens een splintergroep binnen islam. Maar ik heb nog nooit gehoord, gelezen, gezien dat "de daders hun terrorisme zelf uitdrukkelijk in verband met de aanhangers van de religie brengen". 90% van hun slachtoffers (en waarschiinlijk nog veel meer, maar ik zuig even een getal uit mijn duim) zijn immers die "aanhangers van de religie"? Hoe verenigt u dat met uw generalisatie (want dat is stelling uiteraard evengoed)?

Xander1976
Xander197622 jul. 2016 - 19:56

Rechts extremistisch. Naast Breivik hebben de de links extremisten op Joop weer een zondebok. Veel plezier met 'zij doen t ook' ;)

3 Reacties
Events, dear boy, events
Events, dear boy, events22 jul. 2016 - 20:18

Nou ja, tegenwoordig is alles mogelijk. Maar indien er inderdaad sprake is van 3 aanslagplegers, zou het me verbazen als het rechts-extremisten waren. Een eenling kan een soort van Breivik zijn, maar 3? Dat zijn eigenlijk altijd moslims. Maar nogmaals, je weet het tegenwoordig niet meer, hè. Ik heb in ieder geval te doen met de nabestaanden van de slachtoffers, die zoals altijd weer geheel onschuldig waren.

ikdus2
ikdus222 jul. 2016 - 20:36

wat cynisch!! gaat het je daar om. over lijkenpikken gesproken.

Xander1976
Xander197622 jul. 2016 - 22:18

Zeker cynisch, maar dat moet ik ook zijn qua links en rechts. Het maakt niet uit wie het gedaan heeft, het speelt een van de 2 in de kaart. Ik zie wel wat de problemen zijn. Linkse politieke correctheid en rechts cynisme werken niet echt ;)

Bert Vlierman
Bert Vlierman22 jul. 2016 - 19:54

Het lijkt me dat met zo weinig informatie reageren over mogelijke daders geflipt is. Dat geldt dus per definitie voor het hier en nu bieden van ruimte voor reacties. Een misser.

4 Reacties
dirtdevil
dirtdevil22 jul. 2016 - 20:33

de statistieken zijn anders erg duidelijk over de daders en hun motief

mulligan
mulligan22 jul. 2016 - 20:36

Het schijnt nochtans zeer weinigen te weerhouden om hun vooroordelen alweer te luchten. De misser zit hem niet in het bieden van de ruimte, maar in het benutten ervan.

malou3
malou323 jul. 2016 - 0:08

Daar heb je zeker een punt! Het hier en nu is een vraagteken. Speculeren heeft geen enkele zin. Ik ga heel graag weer.. goede nacht allemaal, ondanks alles..

Rarar
Rarar23 jul. 2016 - 8:01

Het is gewoon een kwestie van logisch nadenken. We kunnen wel blijven zeggen 'nou ik heb ik geen flauw idee uit welke hoek de volgende aanslag kom, want ik heb heel objectief". maar daar voorkomen we in de toekomst geen aanslagen mee.

[verwijderd]
[verwijderd]22 jul. 2016 - 19:50

--- Dit bericht is verwijderd —

6 Reacties
rbakels
rbakels22 jul. 2016 - 20:19

Er zijn ook mensen aan wie gewoon een steekje los is. Zeg maar een grote steek.

ikdus2
ikdus222 jul. 2016 - 20:28

@Oliver jij ziet geen relatie met de wereldwijde oorlog in het Midden-Oosten?

dirtdevil
dirtdevil22 jul. 2016 - 20:34

wie er achter zit is toch wel duidelijk onderhand

Haastig
Haastig23 jul. 2016 - 8:33

ikdus 22 juli 2016 at 22:28 "jij ziet geen relatie met de wereldwijde oorlog in het Midden-Oosten?" Je hebt helemaal gelijk ikdus, we , moeten ons niet niet bemoeien met de oorlogen die zich afspelen in het MO, wil Irak Iran aanvallen, ga je gang, Irak-Koeweit, ga je gang, extremistisch dictatoriaal bewind van de Taliban, Assad, het kalifaat, of andere dictator, ga je gang. Vecht het daar lekker allemaal zelf uit. Moeten we niets mee te maken (willen) hebben. Het beste argument om zo snel mogelijk over te gaan op groene, lokaal geproduceerde energie: namelijk onze onafhankelijkheid van die regio, waar wij, links, rechts, arm, rijk op dit moment allen belangen hebben.

ikdus2
ikdus223 jul. 2016 - 12:01

@haastig je doet nou voorkomen of het westen die oorlogen initieert om andere landen te beschermen. maar zo altruïstisch zijn die oorlogen niet. puur beschermen van westerse belangen. we zijn het in ieder geval met elkaar eens dat die aanslagen hier een overduidelijke lijn met de oorlogen in het Midden-Oosten en delen van Afrika hebben.

Haastig
Haastig23 jul. 2016 - 15:58

ikdus 23 juli 2016 "je doet nou voorkomen of het westen die oorlogen initieert om andere landen te beschermen" Och erm, had je dat zinnetje over groen lokaal geproduceerde energie gemist? Of denk je dat jij als onderdeel van "het westen" geen belangen hebt in olie? "maar zo altruïstisch zijn die oorlogen niet." Zeker niet, maar het is ook wat tenenkrommend om de landen met hun dictators in het MO van elke verantwoordelijkheid te ontheffen, wat hier een geliefde sport lijkt. De inmenging van "het Westen" tijdens de 1e golfoorlog kwam toch echt NADAT Irak kuweit binnen viel. En ja, daar heeft het Westen ook miljarden aan "belangen" in de vorm van olieraffinaderijen ect. "we zijn het in ieder geval met elkaar eens dat die aanslagen hier een overduidelijke lijn met de oorlogen in het Midden-Oosten en delen van Afrika hebben." Inderdaad, we hebben hier dezelfde crackpots die ook daar rondlopen en mensen afslachten. Anders dan jij houdt ik daar de daders verantwoordelijk voor. Een punt waar we het ongetwijfeld ook niet over eens zullen zijn is dat ik denk dat de overduidelijke lijn te maken heeft met een door o.a. SA geëxporteerde fundamentalistische religie, omdat ik denk dat SA(&co) dat inzet zijn macht wereldwijd te vergroten. Eens komt immers het einde aan de inkomsten. Olie is op een gegeven moment gewoon op. En voor dictators is het in het algemeen reuze handig om religie als ideologie in te zetten voor je eigen doelen. Alles voor god, toch? Helaas zien wij kennelijk nog niet voldoende de gevaren van de smeermiddelen voor religie, zodat wij net doen of het geen issue is, olie voor alles. Ook voor alles dat jij vanavond op je bordje legt. Nogmaals, ik zou graag zien dat we niet meer afhankelijk zijn van griezelige landen. Verder wordt het tijd kolonialisme achter ons te laten. Dat houdt in dat we ons niet moeten bemoeien met wat er in andere landen gebeurt: dat is aan hen. Het betekent ook dat we niet de scherven hoeven op te rapen. En over lijnen zien met landen daar, ja, ook vandaag weer besloot een stel zakkenwassers in Kabul 61 mensen om zeep te helpen.

aburrido
aburrido22 jul. 2016 - 19:48

Ooggetuige uit de mc Donalds zag een man kinderen neerschieten en allah u akbar roepen... Dus daar gaan de extreem-rechtse conspiracy theories. Wat nu? Het houdt niet op.

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh22 jul. 2016 - 21:16

Andere ooggetuigen beweren het tegenovergestelde. Niets is nog duidelijk.

rechtdoorzee
rechtdoorzee22 jul. 2016 - 19:36

Obama reageerde na het zoveelste schietincident dat het nooit normaal zou mogen worden , in Europa lijkt het ook elke week, of zelfs meerdere keren per week raak te zijn, maar dan met allerlei soorten terreur. Dit mag nooit normaal worden, maar de afgelopen week staat de teller al op 5 keer. Er is echter hoop de RAF, Rode Brigade, CCC, IRA,ETA en vele andere behoren tot het verleden. Probleem met het hedendaagse terreur is dat de slachtoffers willigkeurig lijken,het kan een ieder overkomen

Frank Straathoff
Frank Straathoff22 jul. 2016 - 19:31

Ha, het is weer vrijdag. Tijd voor een shoot out. Wat een wereld mensen! Ik krijg heimwee naar vroeger en ik moet nog 50 worden. Anyway, als het weer eens Islamitisch geinspireerd is, dan 'zucht' en als het (zoals hier en daar al gemeld) uit de rechts extremistische hoek komt dan krijgen de usual suspects concurrentie en dreigen ze het monopolie op terreur te verliezen. Dan wordt het helemaal een zooitje. Zou links, die de Islam geinspireerde motieven doorgaans wegnuanceerd dit ook doen als de daders uit extreemrechtse hoek komen? Geen stageplekken en zo?? Ik denk zomaar van niet. Het zijn wmb allemaal diep trieste figuren die 100 jaar cel verdienen. Ik zou hier wel weg willen, maar waar naar toe?

7 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew22 jul. 2016 - 20:24

België

il viaggiatore
il viaggiatore22 jul. 2016 - 20:34

Portugal, Althans ik twijfel er al langer over. Misschien als mijn moedertje er niet meer is dat ik dan die kant op ga.

Andy Capp
Andy Capp22 jul. 2016 - 20:43

Voor jou een vraag, voor mij een weet.

slopsma
slopsma22 jul. 2016 - 21:26

Ja beste man, je zal een plan B moeten hebben, want hier loopt het uit de hand. Ik werk daar al een tijd aan.

reiniger
reiniger22 jul. 2016 - 22:17

Zwitserland; daar hangt bij de meeste mannen die gediend hebben een mooi wapen in de kledingkast, heel handig bij "noodgevallen"

malou3
malou322 jul. 2016 - 23:45

Een boeren gehucht in the middle of nowhere.

Lopez
Lopez23 jul. 2016 - 0:31

[en als het (zoals hier en daar al gemeld) uit de rechts extremistische hoek komt dan krijgen de usual suspects concurrentie en dreigen ze het monopolie op terreur te verliezen.] Dat monopolie bestond slechts tussen uw oren, vrees ik. [Zou links, die de Islam geinspireerde motieven doorgaans wegnuanceerd dit ook doen als de daders uit extreemrechtse hoek komen?] U bedoelt waarschijnlijk te zeggen dat ‘links’ niet een amorfe religie verantwoordelijk stelt voor terreurdaden die door extremisten worden gepleegd. En dus ook niet alle belijders van die religie als potentieel gevaarlijk neerzet. Wellicht is dit aan u besteed (uit de NRC van gisteren): http://www.nrc.nl/nieuws/2016/07/21/wat-een-terrorist-drijft-weten-ieren-als-geen-ander-3344557-a1512746 [Geen stageplekken en zo??] Als u er een kunt bemachtigen: doen!

Suzanne van der Leegte
Suzanne van der Leegte22 jul. 2016 - 19:28

Helmut, Heinz en Manfred hebben dit gedaan denk ik!

Harry5
Harry522 jul. 2016 - 19:20

Geen moslims maar radicale autochtone duitsers. Uiteraad zal dit ook weer in de schoenen worden geschoven van de "radicale islam" die tegenwoordig meer en meer de zondebok worden van alles wat fout is en gaat. Jaren 30, Joden, iemand anders die de overeenkomsten ook ziet?

7 Reacties
MCHover
MCHover22 jul. 2016 - 20:25

Nee? Pleegden de joden destijds aanslagen in Duitsland geïnspireerd door een geloofsboek?

ikdus2
ikdus222 jul. 2016 - 20:35

radicale moslims zijn ook fascisten en mogen van mij part ook volledig uit de maatschappij geweerd worden. alleen wijzen ze altijd weer de gewone huis, tuin en keukenmoslim aan die part noch deel heeft aan de strijd in het Midden-Oosten wat uiteindelijk ook op het strijdveld Europa wordt uitgevochten dat is een kwalijke zaak

Nagus
Nagus22 jul. 2016 - 20:37

Doe eens even niet zo extreem. Waar is je medeleven met de slachtoffers? Het lijkt erop dat je meer om de islam dan om de doden geeft. En nee,ik zie de overeenkomst niet. Ik zie eerder overeenkomsten met de radicale islam en de fascisten eerlijk gezegd.

peterh2
peterh222 jul. 2016 - 20:37

Laatste update spreekt toch weer over 'Allah Akbar'...

J.Vermeer
J.Vermeer22 jul. 2016 - 20:58

Jaren 30? Die kun je inderdaad zien als je goed oplet. Journalisten opsluiten, mishandelen, rechters ontslaan, vrouwen oproepen om te zorgen voor een grote kinderschaar, een groot rijk, etnische broeders oproepen om niet te integreren maar trouw te blijven aan het eigen volk...Marcherend de straat op met vlaggen, bedreigen van andersdenkenden en minderheden......Ra ra waar zie je dat?

il viaggiatore
il viaggiatore22 jul. 2016 - 21:08

Harry, Ik vindt je conclusie een beetje dom. De Joden uit de jaren 30 waren vooral hardwerkende mensen. Dat maakte jaloezie los onder de Duitse bevolking die het wat lastiger had. Zelf voel ik mij al langer niet meer zo prettig omdat zowel het geweld aan beide kanten toeneemt, en ook geheime diensten waarschuwen al een tijdje voor dreiging vanuit rechts-extremistisch hoek. Continu wordt er naar het westen gewezen als grootste probleem. Maar USA en SA zijn 2 handen op 1 buik, dus de Arabische wereld is ook betrokken bij de puinhopen in het midden-oosten. Dus die houding van jullie (wij) hebben het aan ons zelf te danken gaat niet helemaal op. Stukje zelfreflectie ontbreekt wat dat betreft in de islamitische wereld, en dat komt omdat SA de gouden standaard zet. Radicale islam is een probleem ja. Niet alleen in Europa maar ook in het M-O. Ik probeer de normale mensen hier in de straat er niet op aan te kijken, maar het wordt wel steeds moeilijker moet ik eerlijk bekennen. De huis-tuin en keuken moslim kan namelijk ook zo van de ene op de andere dag beslissen om naar Syrië te gaan. Met buitensluiten voorkom je dat niet, maar de liefde moet soms wel van 2 kanten komen.

Xander1976
Xander197622 jul. 2016 - 22:31

Dat zie ik zeker Harry. Moslims die Joden in elkaar slaan en geloofsgenoten in elkaar slaan omdat ze niet voor Erdogan zijn. Misschien dan s kijken naar Jezus die door zijn geloofsgenoten is veraden? Geloof ik zelf niet in, maar een moralistisch verhaal dat een stuk beter is dan jouw eeuwige 2e wereldoorlog vergelijkingen. Grow up en ga eens naar buiten. Zie je het probleem ook een keer.

GeachteLezer
GeachteLezer22 jul. 2016 - 19:12

Kans is aanwezig dat het om een extreem rechtse figuur gaat die het heeft gemunt op buitenlanders.

5 Reacties
peterh2
peterh222 jul. 2016 - 19:20

Eerste foto's laten toch vooral blanke slachtoffers zien...

Nagus
Nagus22 jul. 2016 - 19:42

Als dat zo is, dan is het al burgeroorlog in Duitsland.

ton14024
ton1402422 jul. 2016 - 20:29

Met dat signalement ... :0) Lang, zwart, licht krullend haar. Komt het omdat het aan mijn moeder of zus doet denken? Is het mijn infantiele hunkering naar exotische dames? Ben ik zo links dat ik rechtsom GW moet steunen? Heeft de strontvloed van Trump mijn kompas(sie) verstoord? Kans is groot dat menig extreem figuur los gaat op buitenlanders. De verkeerde tegenkomen?

dirtdevil
dirtdevil22 jul. 2016 - 20:36

als je 0,00000000000001% een kans wilt noemen ja.

JanB2
JanB223 jul. 2016 - 2:48

@ dirtdevil Zowel van de feiten als van statistiek heeft u weinig kaas gegeten: https://en.wikipedia.org/wiki/National_Socialist_Underground

arbeider3
arbeider322 jul. 2016 - 18:49

De politie weet nog niets, of geeft nog niets bekend van/over de dader(s). Misschien goed om te weten wat de nationaliteit is van de slachtoffers.

arbeider3
arbeider322 jul. 2016 - 18:45

Nu is het nog volop in het nieuws, straks wordt het een normaal iets. Over enige tijd zijn wij gewend aan de culturele verrijking!

2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus22 jul. 2016 - 19:17

"Over enige tijd zijn wij gewend aan de culturele verrijking!" De culturele verrijking van lieden die 5 jaar na Breivik 'schijtbuitenlanders' roepend in het rondte schieten?

StHuck
StHuck23 jul. 2016 - 8:15

Dat "Scheissausländer" zal net als het in het dakfilmpje te horen herhaalde "Idiot" waarschijnlijker een door woedende en panikerende omstanders voor de terrorist(en) bedoelde toevoeging zijn geweest.

johannes dree
johannes dree22 jul. 2016 - 18:44

Een mij bekende persoon zei reeds jaaaaren geleden al:"we komen er nog wel achter met z'n allen"! Zou hij de massaalheid aan 'incidenten' die nu gebeuren bedoeld hebben?

1 Reactie
mulligan
mulligan22 jul. 2016 - 19:37

Weet u zeker dat hij het niet had over de afbraak van de pensioenen?

peterh2
peterh222 jul. 2016 - 18:44

Men spreekt nu van 3 daders, klinkt niet als een verwarde man... Verder laat ik het daar maar bij, al het andere is al gezegd bij Würzburg, Nice, Orlando, Parijs, Istanbul, Brussel, Parijs, San Bernardino, etc. etc...

Meta Foor
Meta Foor22 jul. 2016 - 18:41

waarom toch byna altyd op vrydag dit soort ''incidenten''

Mark Gh
Mark Gh22 jul. 2016 - 18:40

De beelden op Sky news tonen een ogenschijnlijk blank persoon die schiet, journalist Wierd Duk heeft het over ooggetuigen die vertellen dat de dader "kutbuitenlanders" schreeuwde.

Albert Einstein
Albert Einstein22 jul. 2016 - 18:36

Der Terror gehört zu Deutschland! Merkel is natuurlijk nergens te bekennen, die heeft zich verstopt.

1 Reactie
Ben Joop
Ben Joop22 jul. 2016 - 20:35

Jij grijpt ook alles aan om je haatzaaierije te kunnen spuien he?!

Sfinx2
Sfinx222 jul. 2016 - 18:32

Hoop dat de amokmakers snel gepakt worden zodat ze berecht kunnen worden.

Voice
Voice22 jul. 2016 - 18:32

Wat een extreem trieste dag vandaag. Vandaag wordt herdacht de doden die door een massa schieten veroorzaakt werden door Breivik. Als het waar mag zijn, hebben we dan vandaag op dezelfde dag een mass schoting in Duitsland met 15 doden. Gaat lekker in Europa. Not!

2 Reacties
H.Witte
H.Witte22 jul. 2016 - 19:40

En dan hebben we het nog niet over het uitvallen van Tom Dumoulin en de teloorgang van Bauke Mollema. Beste Voice, het is in de wereld elke dag een trieste dag. Niet alleen wanneer iets u toevallig raakt.

ton14024
ton1402422 jul. 2016 - 19:53

Maak je geen zorgen over Europa, ze is oud, maar zeker niet seniel. Breivik daarentegen...

Zalwel2
Zalwel222 jul. 2016 - 18:16

Dit gaat uit de hand lopen. Een groot deel van de Europese bevolking zal dit niet accepteren. Zij zullen een zondebok willen. Deze zondebokken zullen zij vinden in de huidige politiek, de Pechtolds, Klavers, Timmermans, Merckels etc. 30 jaar woede opgebouwd door een groot deel van de bevolking weg te zetten als rascist en populist etc...etc.. Nooit geluisterd wel veroordeelt. Ja, ik ben bang....blijf een hond sarren dan zal hij terugbijten hoe lief of bang de hond ook is!

4 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus22 jul. 2016 - 19:21

"Een groot deel van de Europese bevolking zal dit niet accepteren." Er komt inderdaad een dag dat het wel genoeg is geweest met de schade die de populisten aanrichten. "Ja, ik ben bang….blijf een hond sarren dan zal hij terugbijten hoe lief of bang de hond ook is!" Precies. Dus op een gegeven moment is het over en uit met de xenofobe schreeuwers en komen de Europeanen in actie.

EdjePedje
EdjePedje22 jul. 2016 - 20:53

@Piet. Dus de xenofobe schreeuwers zijn het probleem? Ik zoek het probleem liever bij de daders dan de mensen die een mening over de daders uiten, maar wie ben ik.nou helemaal.......

Piet de Geus
Piet de Geus23 jul. 2016 - 0:05

"Ik zoek het probleem liever bij de daders" Ik ook. Mij maakt het niet uit of hooligans supporters zijn van jouw club of van de tegenpartij. Dus allemaal aanpakken, want hooligans zijn het probleem en niet de clubkleuren die ze zeggen te verdedigen.

Zephyr2
Zephyr223 jul. 2016 - 7:07

Piet jij wordt een beetje een triest figuur met jou eeuwige " het is de schuld van de rechts populisten".

Nagus
Nagus22 jul. 2016 - 18:14

Het zal je familie maar zijn. Bedankt mevrouw Merkel, voor de uitnodiging. Als dit opnieuw een Islamitische aanslag is kan ze toch niet meer aanblijven. Zij is hier in dat geval rechtstreeks verantwoordelijk voor.

5 Reacties
mulligan
mulligan22 jul. 2016 - 19:21

En als het dat niet blijkt te zijn, trekt u uw woorden dan terug en horen we dan een welgemeend "sorry" richting Merkel? Zal wel niet, hè?

Piet de Geus
Piet de Geus22 jul. 2016 - 19:23

"Het zal je familie maar zijn. Bedankt mevrouw Merkel, voor de uitnodiging." Het zijn geen genode gasten. "Als dit opnieuw een Islamitische aanslag is kan ze toch niet meer aanblijven." Zijn het weer Breivikjes, dan weet je waar de westgrens is.

Nagus
Nagus22 jul. 2016 - 20:43

@mulligan Dan hebben we die bijlmeneer nog, de aanrandingen, de door de gasten in brand gestoken verblijven etc.. Nee, geen excuses. Er komt nog meer. Zoveel is wel zeker. Maar ik kan me niet voorstellen dat het geen islamitische aanslag is. Het kunnen ook homegrown terroristen zijn zoals in Frankrijk.

mulligan
mulligan22 jul. 2016 - 21:53

U heeft een zeer beperkt voorstellingsvermogen.

Nagus
Nagus22 jul. 2016 - 22:26

Met 3 daders is het meer dan een eenling. Het is dus zeker een samenzwering. Dat wijst tot nu toe eerder richting de islam. Maar je hebt gelijk. De aanslag zou extreem-rechts kunnen zijn. Toch schat ik de kansen op een islamitische aanslag in op 90 procent gezien de 3 daders, het uiterlijk van een van de daders en de recente ontwikkelingen in Europa.

rechtsheeftvoorrang
rechtsheeftvoorrang22 jul. 2016 - 18:12

En we gaan met ze allen weer wegkijken in 3,2,1...

Sjors Spruitje
Sjors Spruitje22 jul. 2016 - 17:47

Waarschijnlijk weer zo'n incident van een verwarde man.

6 Reacties
il viaggiatore
il viaggiatore22 jul. 2016 - 18:30

Komen nu ook verhalen binnen dat het extreem rechts kan zijn. 5 jaar na Breivik.

peterh2
peterh222 jul. 2016 - 19:08

[Komen nu ook verhalen binnen dat het extreem rechts kan zijn.] Maar dan is het doel wel vreemd, dan zou je eerder een moskee, AZC of andere plek verwachten waar alleen maar moslims of buitenlanders zijn. Het hele 'idee' achter terreur is uit elkaar drijven en destabiliseren: zomaar winkelende blanke burgers neerschieten lijkt me niet iets voor extreem rechts eerlijk gezegd maar we zullen zien...

Andy Capp
Andy Capp22 jul. 2016 - 20:38

peterh is Breivik en McVeigh blijkbaar alweer vergeten: ja dat is wel typisch voor extreem rechts

EdjePedje
EdjePedje22 jul. 2016 - 20:59

@Andy. Breivik richtte zich voornamelijk op jongeren van de socialistische partij in Noorwegen. Een groep die door de dader als een gevaar werd gezien volgens de dader. Het blijft natuurlijk een gruwelijke daad, maar het waren dus geen willekeurige slachtoffers zoals u wilt doen geloven.

J.Vermeer
J.Vermeer22 jul. 2016 - 21:03

Breivik en mcveigh vergeet niemand. Van de andere kant zijn het er teveel om te kunnen onthouden.....

peterh2
peterh222 jul. 2016 - 21:05

Breivik had een duidelijk doel: de overheid en socialistische jongeren (de toekomstige bestuurders) McVeigh had ook een duidelijk doel: de federale overheid (hij was toch de man die in Oklahoma een aanslag pleegde?) Extreem rechtse daders hebben vaak wel een doel, hoe verwerpelijk hun daden ook zijn. Zomaar willekeurig winkelend publiek waaronder kleine kinderen neerschieten is a-typisch voor dit soort daders. Als het tegenwoordig al 'extreem rechts' is om als eerste aan de islam te denken bij dit soort terreur dan wordt het nog erg druk op de rechterflank... ZUCHT!

StHuck
StHuck22 jul. 2016 - 17:42

Nu ook op basis van geruchten berichten dat in het centrum van München geschoten is en vlak er achteraan dat het om loos alarm gaat Het gaat mij er niet om of deze meldingen wel of niet waar blijken maar door de zekere effecten van deze geruchten, zoals vanwege de officiële instructies die er oo volgden er rekening mee te houden, Het is slechts een vaststelling dat de paniek en angst zich bij dit soort gebeurtenissen niet tot de zekere plaats van een terroristische aanslag beperkt blijft. Het is precies het doel van terroristen om angst en paniek te veroorzaken. Zolang overheid in het hiermee zo onervaren Europa niet veel meer verdergaande parate middelen inzet, personeel daarop traint, en aan verkrijgen van informatie van kringen van potentiële daders doet, zonder dat dit een politiestaat hoeft in te houden, voorspel ik dat binnenkort burgers, individueeel of in verenigingen, daartoe zelf in al hun amateurisme en met alle kwalijke gevolgen daarvan, zelf toe overgaan. Ik hoop dat binnen moslimgemeenschappen de te vaak gedeeld beleden meegeïmmigreerde fundamentele afkeer van westerlingen, en anders in ieder geval wegkijken van andere moslims die dergelijke sentimenten delen, een inzicht gevormd wordt dat het niet te tolereren is wanneer achteraf blijkt dat radicaliserende moslims in hun omgeving buiten beeld zijn gebleven. Maar ook niet dat die door tevelen van hen beleden fundamentele afkeer nog langer acceptabel is als een voedingsbodem voor dergelijk resulterend extremisme.

2 Reacties
hugo bergveen
hugo bergveen22 jul. 2016 - 20:04

Waarom alleen binnen moslimgemeenschappen? Er is een kans dat het hier om buitenlanderhaters gaat. Zullen we je oproep dan ook maar even doorsturen aan de PVV, Pegida en al die enge clubjes die zich tegenwoordig manifesteren?

StHuck
StHuck23 jul. 2016 - 7:24

@hugo Ik concludeerde inderdaad zonder absolute zekerheid dat het om een moslim zou gaan of in ieder geval om iemand met islamitische achtergrond. Voor die conclusie waren er echter wel verschillende onafhankelijke aanleidingen. Volgens een getuige binnen het winkelcomplex had hij Allahu akbar geroepen, op een getuigenfilmpje was te horen dat hij riep dat in Duitsland geboren was, iets wat je volgens mij nou net niet ter informatie roept als je er autochtoon Duits uitziet en je familie een Duitse achtergrond heeft. Tenslotte ken ik, waar het om aanslagen in publieke omgevingen zonder aanziens des persoons ging in Europa buiten Turkije, enkel gevallen van islamitische terroristen. Zelfs het geval van het monster Breivik was niet ongericht op de in Zweden levende samenleving maar op en door hem opgezochte bijeenkomst van socialistische jeugd.

Mostafa
Mostafa22 jul. 2016 - 17:39

Ik moest meteen denken aan die terrorist Tristan van den V. die in het winkelcentrum De Ridderhof veel mensen zomaar heeft doodgeschoten. Vreselijk nieuws altijd.

6 Reacties
peterh2
peterh222 jul. 2016 - 19:09

Nou, dat was niet het eerste waar ik aan dacht en ook niet waar jij aan dacht... Niet zo hypocriet!

Marri2
Marri222 jul. 2016 - 19:18

Ik moest meteen denken aan die islamitische gek in Nice die 80 mensen meenam in zijn godsdienstwaanzin. Niet gaan trollen , Mostafa !

Nagus
Nagus22 jul. 2016 - 19:34

Kijk maar weer weg.....Dit zijn 3 daders. Er is dus sprake van een samenzwering in plaats van een lone wolf.

Xander1976
Xander197622 jul. 2016 - 19:54

Ja die ene. Mijn god man, leef in de werkelijke wereld en zie wat er gebeurd zonder jouw islamitische bril op.

Appi Mohamud
Appi Mohamud22 jul. 2016 - 22:51

Peterh. Mari. Nagus. En X ander. We weten het. this moeilijk. maar laat een islamitische naam niet als een rode lap voor werken als Martijn. Het was 3, 2, 1, dader(s), zelf de Duitse politie weet nog weinig dus lijkt het me knap dat jullie het wel weten. En Mostafa heeft een punt tenzij jullie vinden dat Tristanen deze gek(en) anders moet behaldele omdat de eene atheïst is en ander moslim(wat we nog niet weten).

Mark Gh
Mark Gh23 jul. 2016 - 8:26

Nou Mostafa, goed gedaan. Dit lijkt inderdaad een Tristannetje geweest te zijn.

Windowjan
Windowjan22 jul. 2016 - 17:35

@kapitan, @Joopi/Tom, Vooral niet proberen objectief te zijn, zoals gewoonlijk.

1 Reactie
Joopi2
Joopi222 jul. 2016 - 19:05

Wat is er niet objectief aan?

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst22 jul. 2016 - 17:34

Iedereen denkt meteen aan terrorisme uit bepaalde hoek maar het kan natuurlijk ook een doorgedraaide gek zijn zoals in Alphen ad Rijn een paar jaar geleden. Maar ff afwachten.

Stroompie
Stroompie22 jul. 2016 - 17:32

Terroristen proberen met aanslagen verdeeldheid te zaaien. En als dat lukt breekt echt de pleuris uit. Ik hoop dat we snel stoppen met oorlog importeren.

Minoes2
Minoes222 jul. 2016 - 17:30

Daar gaan we weer! Winkelcentrum deze keer hoorde ik op Euro-news! Hoe moeten we hierop nog zinvol op reageren? Ik weet het niet. Het zal de laatste keer niet zijn.

Rarar
Rarar22 jul. 2016 - 17:28

Je mag niet te voorbarig zijn, maar ik vermoed dat deze in het rijtje luchthaven en metro Brussel, Nice, hakbijl in trein, steekpartij op vakantiepark etc past. Ik heb ook al een vermoeden wat de dader zoal heeft geroepen

1 Reactie
Ryder
Ryder22 jul. 2016 - 20:00

"Je mag niet te voorbarig zijn, maar..." Je mag niet te voorbarig zijn. Punt.

kapitanlaipose
kapitanlaipose22 jul. 2016 - 17:26

IS zal het wel weer opeisen. Waarschijnlijk zal de dader een paspoort op zak hebben.

8 Reacties
il viaggiatore
il viaggiatore22 jul. 2016 - 17:46

IS kanalen via Telegram hebben het inderdaad al opgeëist. ISIS is een ideologie die zich lastig laat bestrijden. Mensen kunnen nu in een paar weken al radicaliseren en hun daad opdragen aan ISIS terwijl ze weinig tot geen contact hebben met ISIS. Wil niet zeggen dat we niet alert moeten zijn op klassieke terreur daden. Nu ISIS aan de verliezende hand is komen er vanzelf meer Syrië strijders terug. Het lijkt mij volkomen normaal dat de inlichtingen diensten deze mensen nauwlettend in de gaten houdt.

Rick2
Rick222 jul. 2016 - 18:02

Wat suggereert u?

Mark Gh
Mark Gh22 jul. 2016 - 18:02

Dat ligt eraan of het islamitische daders zijn of niet... Blijkbaar ga jij daar al vanuit. Ik wacht eerst op meer informatie.

rechtsheeftvoorrang
rechtsheeftvoorrang22 jul. 2016 - 18:10

rick en mark, twijfelen jullie daar dan nog aan? wel een beetje naïef hoor bekijk het filmpje maar eens goed waarin hij begint te schieten.

MarcoC
MarcoC22 jul. 2016 - 18:41

Nou ga dan maar voor 100% vanuit.

Marri2
Marri222 jul. 2016 - 18:42

Lijkt eerder op een rechts extremistische aanslag en dit keer gericht op buitenlanders. Even afwachten alvorens we onze conclusies trekken. Vanavond weten we het

truusbeek2
truusbeek222 jul. 2016 - 18:53

Schijnen "echte" Duitsers te zijn.

Mark Gh
Mark Gh22 jul. 2016 - 19:12

Ja op dit moment twijfel ik daar nog aan.

GeachteLezer
GeachteLezer22 jul. 2016 - 17:09

Het wordt nog een lange hete zomer...

van der laak
van der laak22 jul. 2016 - 16:57

15 doden volgens nu.nl Dit loopt helemaal uit de hand, als de frequentie van de aanslagen zo hoog ligt. De mensen krijgen geen tijd om het te verwerken. Man man wat een wereld!

JanB2
JanB222 jul. 2016 - 16:53

Daar gaan we weer. Zucht!

1 Reactie
rechtsheeftvoorrang
rechtsheeftvoorrang22 jul. 2016 - 18:06

en wat bedoel je daar precies mee, ""zucht""

Joopi2
Joopi222 jul. 2016 - 16:51

Ik heb echt geen idee wie de schutter is. Maar dan ook echt totaal niet. Waarschijnlijk een lone wolf.

4 Reacties
JStokx
JStokx22 jul. 2016 - 17:55

Het is altijd een groot raadsel wat het profiel van de dader(s) zal zijn.

Zalwel2
Zalwel222 jul. 2016 - 17:58

Daar zijn er duizenden van!

Joopi2
Joopi222 jul. 2016 - 18:33

Is gewoon hysterie! https://twitter.com/judithineuropa/status/600276891883417600?ref_src=twsrc%5Etfw

Arie Roos
Arie Roos23 jul. 2016 - 9:41

Dat heb je goed gezien, het is inderdaad hysterie. De dader was geen vluchteling.