Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Chaos bij DigiD, overheid niet berekend op grote toeloop bij Belastingdienst, andere diensten in de knel

  •  
02-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1473 keer bekeken
  •  
52362824843_40da9d8b94_k

© cc-foto: Patrick Finnegan

De ict-systemen blijken opnieuw niet in staat essentiële functies te vervullen. Het essentiële inlogsysteem DigiD dat burgers moeten gebruiken om toegang te krijgen tot vertrouwelijke documenten maar ook het doen van belastingaangifte, bezweek woensdag onder de belangstelling. 1 maart is de eerste dag dat er belastingaangifte kan worden gedaan. Het systeem bleek daar niet op berekend.

Nu blijken ook mensen die willen inloggen bij zorgverzekeraars, DUO, de Kamer van Koophandel, de Sociale Verzekeringsbank, buitengesloten te zijn, meldt het AD. De overheid weet niets beters te verzinnen dan mensen te verwijzen naar de optie papier en post te gebruiken.

,,Het klopt dat gebruikers momenteel hinder ondervinden van de problemen met DigiD”, zegt een woordvoerder van de Sociale Verzekeringsbank die onder meer gaat over de persoonsgebonden zorgbudgetten (pgb’s). ,,Mensen regelen vaak tussen de eerste en tiende dag van de maand hun declaraties en dat kan nu tijdelijk lastiger zijn. We willen erop wijzen dat ook declareren via de post een optie is, mocht dit heel lang duren.”

Tal van andere diensten, van Kamer van Koophandel tot de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kampen met de gevolgen van de ondermaatse ict-capaciteit van de overheid. Logius, de rijksdienst die verantwoordelijk is voor de digitale toegang, verklaart dat er woensdag 400.000 keer per uur werd ingelogd. Negentig procent van het verkeer was bestemd voor de Belastingdienst. Dat is meer dan drie keer de toestroom van vorig jaar.

Logius heeft de capaciteit inmiddels verhoogd en belooft die geleidelijk steeds verder op te voeren. De Belastingdienst heeft geen idee waar de extra inlogs en problemen vandaan komen.

cc-foto: Patrick Finnegan 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

onyxcumulus
onyxcumulus3 mrt. 2023 - 8:27

Back to basics. Weer papieren aangifte doen. Gezellig met de hele familie je formulieren invullen. Glas wijn erbij en niet ter vergeten borrelnootjes...

BasTrom
BasTrom2 mrt. 2023 - 15:34

Als je een verkapte ddos aanval uitvoert, daar kun je je als overheid ook niet tegen wapenen. Ik denk dat wanneer je iedere burger een eigen persoonlijke belastingconsulent toebedeeld (dus evenveel belastingmensen als er belastingplichtigen zijn) en er is die dag eentje ziek, dat de overheid er dan nog van langs krijgt. We roepen bij files op wegen er toe op om thuis te gaan werken, de arbeidstijden te gaan spreiden en niet meer wegen aan te leggen, maar hier roepen we precies andersom...typisch.

2 Reacties
chwiedijk
chwiedijk2 mrt. 2023 - 19:42

toebedeelt

LaBou
LaBou 3 mrt. 2023 - 6:07

Deze reactie is verwijderd

Martin van der Linde
Martin van der Linde2 mrt. 2023 - 15:14

Het is toch ook zot om iedereen tegelijk aangifte te laten doen. Waarom niet verspreid over 4 kwartalen?

1 Reactie
haarklover
haarklover2 mrt. 2023 - 16:21

niet iedereen hoeft op de eerste dat aangifte te doen. Maar waarschijnlijk moet de overheid maar voor spreiding zorgen: vanaf dag 1 iedereen waarvan de naam met een A begint, na 2 dagen de B, na 4 dagen de C, en de D komt na het weekeinde aan de beurt.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk2 mrt. 2023 - 13:25

Zo zie je maar dat de dienst DigiD een single point of failure wordt wanneer één van de gebruikte diensten voor overbelasting ervoor zorgt dat de andere diensten ook onbruikbaar worden. En het is ook niet het eerste jaar dat bij aanvang van de termijn waarop de belastingaangifte gedaan wordt er een grotere vraag is naar het gebruik van DigiD. Daar had best meer op geanticipeerd worden middels een technische oplossing. Nu is het de belastingaangifte, maar volgende keer kan het ook een andere overheidsdienst zijn.

2 Reacties
LaBou
LaBou 2 mrt. 2023 - 17:26

Wat een onzin. Als je als burgers een soort van ddos aanval uitvoert krijg je uiteindelijk elke dienst plat. Van mij mag je de overheid van veel de schuld geven maar dan moet het wel reëel blijven.

onyxcumulus
onyxcumulus3 mrt. 2023 - 8:25

Ach, 2 weken per jaar heb je er last van omdat de burgers geen geduld hebben. Het hele jaar schelden op de belastingdienst omdat er belastingen betaald moeten worden en vervolgens op de 1ste rij staan om aangifte te doen...doe eens normaal

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa2 mrt. 2023 - 13:01

De overheid verwacht van ons altijd van alles. Maar zelf maken ze er een grote teringzooi van Arrogant volk, is het

Joop  den Uil
Joop den Uil2 mrt. 2023 - 12:55

We staan met zn allen te trappelen om belastingen te betalen ... vlug vlug voordat het geld door inflatie en overheidswanbeheer niets meer waard is. Hoe heette t ook al weer ? Oja , de Augiasstal van het Departement Financien & Tax eens goed opruimen ... en, zoals goed gebruik: de trap veeg je van boven naar onder schoon.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine2 mrt. 2023 - 12:54

Voeg de RDW maar aan het lijstje toe, probeer vandaag (online) mijn rijbewijs te verlengen, maar kom niet door de DigId check. Probeer het vanavond laat nog wel een keer.

6 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk2 mrt. 2023 - 16:30

A little bit of sunshine, jouw voorbeeld illustreert mijn andere reactie op dit bericht. Ik denk dat daar vooral de pijn wordt gevoeld en in mindere mate het feit dat men niet met z'n allen tegelijk de belastingaangifte kan doen.

LaBou
LaBou 2 mrt. 2023 - 17:28

Nee, natuurlijk kom je er niet doorheen als zo'n 400000 idioten tegelijktertijd willen inloggen. Zon moet bij die "hackers" die een ddos aanval uitvoeren gaan klagen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine2 mrt. 2023 - 18:06

@Labou, eigenlijk heeft de overheid z'n zaakjes gewoon niet op orde. De overheid zou bovendien inmiddels de Nederlander ook moeten kennen, en met de vooraf ingevulde aangifte wil iedereen de eerste dag(en) meteen weten hoeveel ze (ongeveer) moeten betalen, of nog belangrijker terugkrijgen van de belastingdienst.

LaBou
LaBou 3 mrt. 2023 - 6:10

Volgens zonsverduistering is het horkerige gedrag dat de gemiddelde nederlander hier laat zien de schuld van de overheid. In andere gevallen vindt hij weer dat diezelfde nederlander vooral naar zichzelf moet kijken en de schuld niet bij een ander moet leggen. Het is blijkbaar net hoe het het beste uitkomt in zijn redenering.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine3 mrt. 2023 - 9:34

@Labou, wat is er horkerig aan om zsm te willen weten hoeveel geld je moet betalen of hoeveel geld je terug gaat krijgen van de belastingdienst? Voor heel veel mensen gaat dit om een aanzienlijk deel van hun te besteden inkomen. En ik leg de schuld van dat gedrag helemaal niet bij de overheid, ik zeg alleen dat de overheid kan verwachten dat mensen dat graag zsm willen weten. En de overheid had best het systeem technisch anders kunnen inrichten en er voor kunnen zorgen dat andere diensten hier geen hinder van zouden ondervinden.

LaBou
LaBou 4 mrt. 2023 - 11:15

"Voor heel veel mensen gaat dit om een aanzienlijk deel van hun te besteden inkomen." Tegen zoveel onbenul kan ik niet redeneren.