Joop

Kremlin draait gaskraan naar Polen en Bulgarije dicht

  •  
27-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1863 keer bekeken
  •  
gaskraan

Europa zal zich niet laten chanteren door het Kremlin. Dat heeft de Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, woensdag laten weten in reactie op het besluit van Gazprom om de gaskraan naar Polen en Bulgarije dicht te draaien. “We zijn voorbereid op dit scenario”, aldus de Commissievoorzitter. “Europeanen kunnen erop vertrouwen dat we solidair zijn met de getroffen lidstaten.”

Rusland dreigt al sinds eind maart om landen die niet in roebels te betalen, af te sluiten van het gas. Polen en Bulgarije zijn nu de eerste slachtoffers van dit beleid. De twee landen spreken van contractbreuk en dreigen met schadeclaims. Beide landen importeren verhoudingsgewijs veel gas uit Rusland – Bulgarije wel driekwart van de totale gasimport.

Met het dichtdraaien van de gaskraan probeert het Kremlin vermoedelijk ook Duitsland onder druk te zetten. Na wekenlang getreuzel heeft de Duitse regering deze week besloten om toch zware wapens te leveren aan Oekraïne. Andere Europese landen doen dat al langer.

Veel Duitse politici hebben jarenlang een blinde vlek gehad voor Poetins agressie. De voormalige bondskanselier Gerhard Schröder is zelfs tot op de dag van vandaag actief voor de Russische energiebedrijven Gazprom en Rosneft. Maar ook anderen hebben lang geloofd in ‘Wandel durch Handel’: het idee dat het mogelijk is Rusland ten goede te veranderen door handel met het land te drijven.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

pahan
pahan28 apr. 2022 - 5:09

Dat is dan toch weer het voordeel van overheids controle op je middelen. Hier in Nederland wordt er wel geroepen dat 'ons' gas eerst voor Nederlanders is, maar door Herr von der Leijen en haar volgers is dat allemaal schimmig in handen gekomen van commerciële clubjes. Ze zal er goed van eten. Dit is wat een contract waard is ten opzichte van iemand die regie heeft: Nog niet het papier waar het op gedrukt is. Eigendom is alles. Slimme zet van Putin. Geld moet rollen, en het kapitalisme wordt hier netjes voor lul gezet.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen28 apr. 2022 - 9:33

wow. En gij geleuft da?

DaanOuwens
DaanOuwens28 apr. 2022 - 11:38

@ pahan Jij schrijft: Slimme zet van Putin. Geld moet rollen, en het kapitalisme wordt hier netjes voor lul gezet. Het probleem met Poetin aanhangers is dat zij nooit de fouten van de leider onder ogen willen zien. Het opschorten van de levering maakt Rusland een onbetrouwbare leverancier en onbetrouwbare leveranciers verliezen hun klanten en gaan kapot. Er gaat wat tijd overheen maar over een paar jaar kan Rusland alleen tegen afbraak prijzen gas leveren aan China en India.

Woeki Hypo
Woeki Hypo27 apr. 2022 - 16:30

Kremlin draait gaskraan naar Polen en Bulgarije dicht 1 “Veel Duitse politici hebben jarenlang een blinde vlek gehad voor Poetins agressie.” 2 Veel Westerse politici hebben al jarenlang (decennia) een blinde vlek voor Westerse agressie. Wat is het dominante Westerse globaal neoliberalisme anders dan arrogantie en agressie (een vorm van vijand denken of oorlog) tegenover de eigen bevolking en tegenover andere bevolkingen, die zich niet willen onderwerpen aan De Atlantische Oligarchie. Deze oorlog is een oorlog van en tussen oligarchen: in Rusland, in de Ukraine, in Europa of de EU, in de VS en elders. Waar heren strijden, daar lijden de (gewone) mensen. Deze heren proberen bovendien de (gewone) mensen voor hun karretje te spannen. Met “nep” democratie en “nep” vrijheid. Een dominante dominerende oligarchie en liberale democratie. Dat gaat niet samen. De dominantie van het globaal neoliberalisme in het Westen impliceert, dat hoogopgeleide elites per saldo weinig of niets geleerd hebben, in een positief ethische zin, van de ellende en de verschrikkingen uit de geschiedenis (en het heden). Deze hoogopgeleiden hebben wel in een negatief ethische zin geleerd: Polarisering, censuur en retoriek. Daarom zien we nu overal maximale polarisering, en censuur met repressie of een cancel cultuur, met negatieve retoriek op de persoon of een groep en propaganda. (Globaal) leiderschap en wetenschap staan tegenwoordig voor escalatie (zonder grenzen). Woeki Hypo.

5 Reacties
Radio-Head
Radio-Head27 apr. 2022 - 17:12

Misschien een stuk ter aanvulling, over waarom de Westerse mens in de huidige Tijdgeest ontvankelijk is voor, polarisatie, repressie, etc. Over de geatominiseerde mens. https://www.maurice.nl/2022/02/23/lees-mee-in-de-psychologie-van-totalitarisme-hoofdstuk-2/

DaanOuwens
DaanOuwens27 apr. 2022 - 17:36

@ Woeki Hypo Jij schrijft: Deze oorlog is een oorlog van en tussen oligarchen: in Rusland, in de Ukraine, in Europa of de EU, in de VS en elders. Een nogal domme analyse gezien het feit dat de Russische oligarchen geen enkele invloed op Poetin kunnen uitoefenen. Zij lopen grote schade als gevolg van de sancties in een oorlog die niet in hun belang is. Daar staat tegenover de bevolking van Oekraïne die niet wenst te leven volgens de Russische spelregels en zich meer en meer wendt tot een meer liberale westerse manier van leven. En daarmee afstand neemt tot Rusland. En die ontwikkeling heeft Poetin tot deze oorlog gebracht. De oorlog is al helemaal niet in het belang van westerse kapitaal krachtige mensen. Die boeken de beste rendementen bijl een florerende wereldhandel die nu in recessie lijkt te gaan. Kortom, je mist in de analyse alle relevante ontwikkelingen, maakt daardoor een analyse die kant nog wal raakt en niet anders bevat dan je afkeer voor mensen met een betere opleiding als jijzelf en komt vervolgens tot conclusies die volstrekte onzin zijn. Jouw bijdragen leiden zeker niet tot enig begrip, maar omdat ze zo onzinnig zijn draagt het gelukkig ook niet bij aan escalatie. Het is niet serieus te nemen.

DaanOuwens
DaanOuwens27 apr. 2022 - 17:52

https://nos.nl/op3/video/2426171-poetins-echte-inner-circle Wat informatie voor je die je ontgaan is.

JasDon
JasDon27 apr. 2022 - 19:45

Woeki, sinds COVID ben je al echt het spoor bijster. Nu ook weer de valse vergelijking op basis van “nep democratie en nep vrijheid." Verhuis lekker naar Rusland en China en geniet daar eventjes van echte tirannie en alle beperkingen. Misschien dat je je "nep" rechten dan eens gaat waarderen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen28 apr. 2022 - 9:36

Goed dat je niet meer zeg dat je gematigd liberaal bent.

Cam Millo
Cam Millo27 apr. 2022 - 16:07

Nah, Westen roept al sinds het begin van die oorlog dat we van Rusisch gas en olie af moeten. De Russen helpen ons nu gewoon een handje door niet meer te leveren. Zo kom je ook van dat gas en olie af.

Martin van der Linde
Martin van der Linde27 apr. 2022 - 13:49

De enige twee landen waar de overheid de contracten met Gazprom sloot. Alle andere contracten lopen via commerciële bedrijven. Poetins doel is dus duidelijk politiek gericht. In Bulgarije wil hij dat de socialisten in de pas gesloten coalitie amok gaan maken. Zij hebben net als veel socialisten in het westen blijkbaar nog steeds een soft spot als het om Rusland gaat. Het verklaart ook de trage gang van zaken in Duitsland. Toch schiet Poetin er niks mee op, het zal de transitie naar andere bronnen (gas of anderszins) alleen maar bespoedigen. Zijn enige reden kan liggen in het feit dat hij nu nog een beetje druk kan uitoefenen terwijl hij dat over een jaar op vrijwel niemand meer kan. Dan zijn we allang van de olie af en halen we ons gas elders. Het is dus bedoeld als korte termijn succesje, de prijs veert even op en het zal ongetwijfeld indruk maken op de onwetende Russische bevolking. Hij maakt steeds meer de indruk van een bad guy uit een slechte Bondfilm. Hij spartelt en laat zien niet te kunnen zwemmen. Poseur.

2 Reacties
Abdu
Abdu27 apr. 2022 - 23:52

“Dan zijn we allang van de olie af en halen we ons gas elders.” De enige “elders” is Qatar. Zij hebben al verklaard niet willen de plek van Rusland innemen. Iran zal het nog duurder (met veel andere voorwaarden) inleveren. Uzbekistan en Azerbayjan (via Iran en Turkije) zijn ook twijfelgevallen. Voorlopig zit er niks anders in. Dat weet Duitsland (ook Hongarije) heel goed, daarom gaan ze netjes in roeble betalen. Overigens dat gebaykote olie van Rusland (zoals die van Iran) stroomt nog steeds Europa binnen, wel veel duurder, anoniem en via Europese bedrijven!

Martin van der Linde
Martin van der Linde28 apr. 2022 - 11:09

Abdu, Qatar gaat ons gewoon gas leveren alleen niet als vervanging voor het Russische gas. Over een jaar halen we ons gas samen met Duitsland uit de gasvelden boven de Waddenzee, uit Noorwegen en uit nog niet gebruikte velden in de Noordzee (zie kaartje) . De rest van wat je vertelt is onzin. Natuurlijk gaat hier allerlei buitenlands gas rond, niemand weet precies wat de oorsprong is van veel opgeslagen gas. Maar daar gaat het ook niet om. Het gaat om nieuwe contracten die niet meer worden gesloten. Natuurlijk zoeken bedrijven naar goedkope oplossingen dus die zullen ze zeker geen duur Iraans gas kopen. https://th.bing.com/th/id/R.6b48d3a4e273e8db3c75bc7e8e11881a?rik=fB2UXmVh0ooP%2fA&riu=http%3a%2f%2fwww.crystolenergy.com%2fwp-content%2fuploads%2f2016%2f03%2fNorth-Sea-Oil-and-Gas-Fields.jpg&ehk=2vuaScsLPQGVA4prWuZsXl9%2f5q%2bZVjsdXBPnxhGIWr0%3d&risl=&pid=ImgRaw&r=0

Kikkerts
Kikkerts27 apr. 2022 - 12:36

''Veel Duitse politici hebben jarenlang een blinde vlek gehad voor Poetins agressie.'' En die hebben veel Duitse politici dus blijkbaar nog steeds. Duitsland dacht deze keer onder dekmantel van de NAVOvlag wel zonder gevolgen jarenlang weer te kunnen oprukken naar het Oosten en steeds zwaarder wapentuig aan de Russische grens te kunnen plaatsen. Dus niet. De agressieve expansie van het Westen wordt na enkele vergeefse waarschuwingen van Russische zijde uiteindelijk beantwoord door Poetin. Nu maar hopen dat Poetin de gaskraan niet gaat dichtdraaien voor de agressieve Duitsers. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, mag dan wel roeptoeteren dat we in dat geval solidair zijn met Duitsland maar hoe dan? Is het niet veel beter om in dat geval de Duitsers in eigen agressieve sop te laten gaarkoken? Het gas is hier al duur genoeg. En op de milieuverziekende dure explosiegevaarlijke LNG schaliegashandel van Biden zitten we toch ook niet echt te wachten. De gedachte alleen al dat een LNG tanker hier in Rotterdam of Delfzijl op een oude Duitse zeemijn knalt doet het ergste vrezen.

4 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde27 apr. 2022 - 13:58

Kikkers, er komt bij het lezen van jouw reacties vaak die regel van Bowie naar boven: "Ground Control to Major Tom: your circuit's dead, there's something wrong, can you hear me, Mayor Tom?"

DaanOuwens
DaanOuwens27 apr. 2022 - 16:33

@ Kees Ik begin door te krijgen dat dit weer een van jouw vele accounts is. Dom van me. Als het niet over villa subsidie of Tesla subsidie gaat is het wat minder transparant. Maar blijft dom van mij. Maar de krankzinnigheid van de tekstjes is een nieuwe dimensie binnen gegaan. Ook het gemak waarmee je over de Oekraïense lijken heenstapt om je trouw aan Poetin te belijden is van nieuwe nog extremere proporties. Het blijft merkwaardig hoe iemand met conservatief linkse roots met groot gemak aan de meest fascistische kant van het politieke spectrum kan uitkomen. Maar dat is immers ook waar Poetin en Trump uithangen. Volgens mij heb je al enige tientallen nieuwe accounts aangemaakt. Ik denk dat Joop eens moet nadenken over het nut van moderatie. Op jouw bijdragen heeft dat weinig effect op dit moment.

badgast
badgast27 apr. 2022 - 18:13

Да, товарищ Киккертс, мы любим господин Путин! Он очень хорошо!

Paul Spijkers
Paul Spijkers30 apr. 2022 - 22:41

Kikkert "Duitsland dacht ... weer te kunnen oprukken naar het Oosten" Weer vieze leugens. De duitsers zijn uit het oosten gezuiverd, de grenzen naar het westen verlegt, en de grenzen erkent in verdragen met al de landen in het oosten door Duitsland, met toaal nul niks noppes geen beleid zoals je impliceert. Rusland begaat een invasie en voert een imperialistische oorlog, bezetting en annexatie en Kikkert liegt en wijst weg.

Halas
Halas27 apr. 2022 - 10:56

Prima, gaan we nog harder denken hoe we buiten Rusland kunnen. Die Duitse politiek van 'omarming' bleek toch een ilusie. Russen verstaan de kunst al eeuwen om vooral zichzelf en te dompelen in ellende. Wat het volk wil is onbelanrijk: Alleen wat een autocratische elite bepaalt is belangrijk. En dat is het voorbeeld voor succesvol marxisme: Het communisme. Bravo voor al de gelovers hier.

5 Reacties
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout27 apr. 2022 - 11:45

Halas: `En dat is het voorbeeld voor succesvol marxisme: Het communisme. Bravo voor al de gelovers hier.' Types als Halas zijn nog steeds op communistenjacht. Er is niks mis met gezond marxisme. Straks weer McCarthyisme tegen andersdenkenden? En dat gas? Niet dat ik - ten overvloede, voor de rechtse engnekken hier- een Kremlinaanbidder ben, maar had die gasafsluiting al veel eerder verwacht. Wat helaas spijtig maar logisch is na die sancties tegen Rusland.

oxtan
oxtan27 apr. 2022 - 12:40

@Halas, waarom haalt u het communisme erbij? Bijzonder. Al de Poetinbewonderaars als Baudet en Le Pen, Salvini, Orban, Abascal, ..., ook communisten?

Karl Proudhon
Karl Proudhon27 apr. 2022 - 13:54

@oxtan. Inderdaad en Trump voorop, niet te vergeten. Maar volgens het geklofte Hollandse houwdegenrechts is het allemaal weer de schuld van links dat er oorlog in de lucht hangt.

Y-Line
Y-Line27 apr. 2022 - 20:45

@Gijs Links is dood.

Mark Huysman
Mark Huysman28 apr. 2022 - 9:32

[Alleen wat een autocratische elite bepaalt is belangrijk. En dat is het voorbeeld voor succesvol marxisme: Het communisme.] Het Rusland van Poetin is juist een kapitalistisch walhalla. Al in 1991 werd definitief gebroken met de overblijfselen van de Russische revolutie en werd vrij baan gegeven aan super-kapitalisme. Alles wat in staatshanden was werd verkocht aan de grootste bieder. En dat allemaal tot grote vreugde van de leiders in het Westen. Vlak voordat Poetin de Oekraïne binnenviel stelde hij dat de inval gezien moest worden als een definitieve breuk met Lenins opvatting over het zelfbeschikkingsrecht van de naties. Kortom, nogal dom om het huidige Rusland in verband te brengen met communisme en marxisme.