Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Censuurpoging Franse geheime dienst loopt uit op catastrofe

  •  
09-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
MilitaireB300.jpg
Poging tot Wikipedia-censuur pakt verkeerd uit
Je kunt op internet maar beter niet te hard oproepen tot het verwijderen van foto’s, artikelen en andere content. Het kan namelijk zo goed een tegenovergesteld effect veroorzaken. Het overkwam Beyonce niet zo lang geleden toen ze foto’s – waarop ze er niet zo charmant uitzag – wilde laten verwijderen. Niet lang daarna reageerde de internetwereld met vernietigende karikaturen en gingen de meest hilarische varianten als warme broodjes viraal.
Ook de Franse veiligheidsdienst (DCRI) kan over dit ‘Streisandeffect’ meepraten. De dienst riep Wikipedia op om een artikel te verwijderen waarin geheime informatie zou staan over het militaire radiostation Pierre-sur-Haute. Wikipedia weigerde het verzoek in te willigen, want de bijdrage zou gebaseerd zijn op een reeds uitgezonden televisieprogramma.
Ondanks de weigering van de online encyclopedie, beval de Franse Veiligheidsdienst op intimiderende wijze een medewerker van Wikipedia om de bijdrage alsnog te verwijderen. Wikimedia, de overkoepelde organisatie waar Wikipedia onder valt, reageerde:
Deze medewerker, die de mogelijkheid heeft om bijdrages aan te passen en verwijderen, werd op hun kantoor gedwongen door DCRI. Als hij dat niet gedaan zou hebben zou hij vervolgd en opgesloten worden. Gezien de druk had hij dus geen andere keus dan de bijdrage te verwijderen. Dat gebeurde ondanks onze verklaring dat dit niet conform de werkwijze van Wikipedia is. Deze medewerker had bovendien geen link met het artikel, sterker nog: hij wist niet van het bestaan af. Hij werd louter door DCRI uitgekozen omdat hij makkelijk te traceren.
Wikimedia vervolgt:
Wikimedia Frankrijk kan niet begrijpen hoe dit type pesterijen en dwangmatige methodes gebruikt worden tegen personen die vrijheid en kennisuitwisseling bevorderen. Aangezien Wikimedia Frankrijk staat voor kennisuitwisseling, zijn we genoodzaakt om deze vorm van censuur tegen een Wikipedia-redacteur af te wijzen. Is DCRI bovendien niet in staat om militaire geheimen via minder brute methoden te handhaven?
Als gevolg van de controverse, is de pagina – die jaren geleden geplaatst werd en nauwelijks werd bekeken – al 120.000 keer bekeken in twee dagen, en zelfs in meerdere talen vertaald. Het is momenteel de meest gelezen Franse Wikipedia-pagina. Lees hier de Engelse versie.
Foto-cc: Wikipedia

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

Tom Meijer
Tom Meijer9 apr. 2013 - 13:36

Veel taalversies van Wikipedia, inclusief de Nederlandse, hebben inmiddels een vertaalde versie van de Franse pagina geplaatst met als argument dat Wikipedia niet moet zwichten voor censuur en intimidatie. De actie van de Franse Veiligheidsdienst heeft in meerdere opzichten voor hen een tegenovergesteld effect gehad. Zeer terecht.

KoningPruts
KoningPruts9 apr. 2013 - 13:36

Wellicht kan de geheime dienst beter een eigen wikipedia opstarten zodat ze vervolgens eerst artikelen goed kunnen keuren alvorens ze geplaatst worden. Zo passen alle artikelen mooi in het plaatje dat de geheime dienst wil zien en hoeft er ook geen discussie gevoerd te worden waarbij meerdere opinies betrokken raken.

JanB2
JanB29 apr. 2013 - 13:36

Wikimedia Frankrijk kan niet begrijpen hoe dit type pesterijen en dwangmatige methodes gebruikt worden tegen personen die vrijheid en kennisuitwisseling bevorderen. Dezelfde hypocriete riedel waarvan internetentrepreneurs zich wel vaker bedienen: vrijheid en kennisuitwisseling. Het woord vrijheid is mede door rechts al zo vaak bezoedeld dat ik het eigenlijk niet meer kan horen (democratie is ook zo'n woord trouwens), zeker wanneer het woord gebruikt wordt als in het kader van zakelijke of privebelangen iets rechtgepraat moet worden dat krom is (en dat is hier uiteraard ook het geval). Misstanden aankaarten (zoals wikileaks) is 1 ding, militaire geheimen waar de veiligheid van West-Europa vanaf kan hangen rondstrooien is echter wat anders. Voor mijn part halen ze die hele wikipedia van het net. Scheelt in ieder geval ook een hoop onzin en foutieve informatie.

Platon
Platon9 apr. 2013 - 13:36

Nou nou, wat een overtrokken reactie van de DCRI. Toen ik 2 jaar geleden op Google Earth een camping zocht in de buurt van Clermont-Ferrand Kwam ik die plek al tegen die n.b. met tekstverklaring staat aangeduid. En de plek is ook niet geblurred, zoals we dat in Nederland met dergelijke terreinen doen. Beetje suf... Google maar eens op Pierre-sur-Haute en je kunt in de keuken kijken.

Platon
Platon9 apr. 2013 - 13:36

En hoe geheim wil je het hebben. Ik kwam zojuist de volgende recensie tegen van Lutz Feustel uit Duitsland: War im Frühjahr 2013 mit einer Reisegruppe da. Die Unterkunft war recht spartanisch aber das Essen wie gewohnt gut. Leider sprach vor Ort niemand Deutsch oder Englisch, so war die Verständigung schwierig. Es gibt Führungen durch die komplette Anlage, was recht interessant war, aber man verstand leider nix, da unsere Reiseleiterin auch nur sehr wenig französisch sprach. ???

DitBenIk2
DitBenIk29 apr. 2013 - 13:36

Quels cons....

dino_radja
dino_radja9 apr. 2013 - 13:36

Boontje komt om zijn loontje, geheime diensten (en helemaal de censurerende, terroristische franse geheime dienst)

1 Reactie
dino_radja
dino_radja9 apr. 2013 - 13:36

er is wat weggevallen. Geheime diensten moet je altijd tegenwerken.

PeterDraman
PeterDraman9 apr. 2013 - 13:36

Zoooo, lekker laat 2 dagen nadat elke andere nieuwsdienst er al over bericht heeft. Rustige middag op de redactie zeker.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer9 apr. 2013 - 13:36

"elke andere nieuwsdienst" Dit is geen nieuwsdienst. Beetje een open deur trouwens.

[verwijderd]
[verwijderd]9 apr. 2013 - 13:36

Slim was het niet, en het heeft aardig geback-fired. Maar om nou gelijk maar een kop als 'catastrofe' te gebruiken heeft wel weer een erg hoog Telegraaf gehalte.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja9 apr. 2013 - 13:36

een catastrofe is iets slechts, tegengaan van censuur en het falen van censuur zijn dus geen catastrofe. Tenzij je geen voorstander bent van vrijheid van meningsuiting natuurlijk.