Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Celstraffen voor Catalaanse separatisten

  •  
14-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
catalaansegevangenen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Pjotr Kropotkin
Pjotr Kropotkin15 okt. 2019 - 15:21

Soms heeft een land politieke gevangenen. Althans zo noemde Amnesty International in het verleden diegene die voor hun mening in het gevang werden gesmeten. De EU tolereert dus politieke gevangenen in een EU land en AI is horend doof.

Phil2
Phil215 okt. 2019 - 8:03

Genoeg Catelanen die voor behoud van de nationale eenheid zijn, en die het leven zuur wordt gemaakt door separatisten. Het zou wat zijn als iedere provincie, gewest, deelstaat etc. zich wil losmaken. Friesland dan ook maar? Staat haaks op de vele uitdagingen die zelfs boven-nationaal (supranationaal) aangepakt moeten worden. Schotten zullen zich los willen maken van het VK omdat de Britten uit de EU willen, en zij juist erbij willen blijven. Boeiende tijd hoor.

1 Reactie
Rick Hofland
Rick Hofland15 okt. 2019 - 15:33

Ik ken ook genoeg Catalanen die zich eerst Catalaan voelen en dan pas Spanjaard (net als bij heel veel andere Spanjaarden uit andere autonome gebieden) maar die hoeven zich niet zo nodig van Spanje los te maken. De separatistische groepen blazen al jaren heel hard op dezelfde trompet als de Brexiteers, een hoop opgeklopte nationalistische onderbuik gevoelens worden opgeroepen. Maar bij de Brexiteers roept iedereen dat het enge nationalisten zijn terwijl in Catalonië echt uit precies hetzelfde vaatje getapt wordt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 okt. 2019 - 1:26

Belachelijk hoge straffen! Ach ja het zijn Catalanen en de rechters hebben veelal banden met de PP. Zijn door de vorige regering benoemd. Teveel recht is politiek in Spanje. De scheiding der machten is daar flinterdun.

L.Brusselman
L.Brusselman14 okt. 2019 - 21:55

Catalonie is altijd al onderdrukt geweest door Madrid,daar heeft die zogenaamde democratie geen verandering in gebracht.Dat blijkt uit de idiote straffen die zijn opgelegd. Bijzonder begrijpelijk dat daar opstand uit voortkomt.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin19 okt. 2019 - 8:10

Dat is inderdaad het probleem. Het nationalisme huist in Madrid!

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai14 okt. 2019 - 18:06

Raar negen tot dertien jaar wegens 'opruiing' rond het referendum in 2017. Ben beslist geen expert qua het doen en laten van deze politieke beweging. Maar deze straffen ze lijken me wel extreem hoog. Zie enkel een verharding van standpunten op deze mannier! Voorzie escalatie, een die tot geweld gaat leiden.

Freek3
Freek314 okt. 2019 - 16:43

Goed zo! Het negeren van de democratisch afgesproken procedures om referenda te houden kan niet. Om de democratie te beschermen en om de spanjaarden de kans te geven ooit op legale wijze over onafhankelijkheid van Catalonië te stemmen moet dit bestraft worden.

7 Reacties
Ryan2
Ryan214 okt. 2019 - 17:12

@ Freek: Ik vind je opmerking schandalig! Dat van een Nederlander, die een geschiedenis van honderden jaren totaal negeert! Wij waren het, die ons van Spanje los maakten. Nu een ander volk dat wil, ga je met het vingertje wijzen. Democratie in Spanje? Vergeet het maar. Elk volk heeft een recht op zelfbeschikking. Zo staat het in het internationaal recht. Je moest je schamen!

Dr. Drees
Dr. Drees14 okt. 2019 - 17:39

Prima reactie!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 okt. 2019 - 21:13

Nu ik er zo over nadenk, er zijn heleboel landen op de wereld die zich van Spanje losgemaakt hebben. Komt zo vaak voor dat je je afvraagt waarom die mensen zich er druk om maken.

rvb2
rvb214 okt. 2019 - 21:30

dan zal dat een referendum in heel spanje moeten zijn. En dat was dat catalaanse referendum juist niet. Het catalaanse referendum was antidemocratisch.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 okt. 2019 - 7:55

waarom niet heel europa of heel de wereld een referendum doen ?

Willem D2
Willem D215 okt. 2019 - 14:18

Ze hadden in Madrid het referrendum ook gewoon kunnen negeren. Als ze dat in Nederand met officiele referenda kunnen, dan moet het in Spanje ook kunnen met officieuze. De tijd van Franco is weer helemaal terug. Tegenstanders gooi je gewoon in de cel.

Ayomide
Ayomide16 okt. 2019 - 8:27

Terecht wat @Freek en @RVB zeggen. Catalonië is een nationale Spaanse aangelegenheid. Vergelijk het maar met de Baltische staten. Als Rusland ook had mogen stemmen over het uittreden van de Baltische staten, was er nooit sprake geweest van afscheiding en hadden we het in die hoek een stuk rustiger gehad wat de NATO-inzet betreft. Bovendien blijkt nu dat die Balten behoorlijk enge nationalisten zijn. Als Europa ook over Brexit had kunnen meestemmen, was er van Brexit geen sprake geweest. En als we een fatsoenlijk Europees leger hadden gehad, hadden we kunnen ingrijpen; net zoals de Spaanse overheid dat op 1 oktober 2017 deed in Catalonië. Maar we lieten het allemaal maar gebeuren.

Johannes5
Johannes514 okt. 2019 - 16:36

Wat is het moeilijk om je eigen land te hebben. Altijd is er een vreemde "mogendheid" die je bewaakt en de mensen in de gevangenis opsluiten, omdat zij een eigen staat, een eigen gebied willen hebben. Het is van alle tijden dat overheersers geen afscheidingen dulden. In de geschiedenis is dan de enige mogelijkheid je los te vechten. Ben je zo sterk dat de overheerser het verliest, dan kom je vrij. Op een of ander manier zullen de Catalanen zich vrij moeten vechten. Ik hoop op een vreedzame wijze. Dat de regering in Madrid beseft, dat zij een paar fouten hebben gemaakt en in de toekomst samenwerking zoekt. Succes Catalonië.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin16 okt. 2019 - 3:23

Feitelijk enkel en alleen al omdat ze er een referendum over hielden. Te democratisch, dat mag niet.