In Griekenland staan vijf hulpverleners terecht omdat ze Syrische vluchtelingen uit zee hebben gered. Drie van hen zijn Spaanse brandweerlieden, de andere twee zijn Deense vrijwilligers. Ze waren in 2016 naar Lesbos afgereisd om daar te helpen bij de vluchtelingenstroom die toen plaatsvond. De Griekse kustwacht kon het enorme aantal drenkelingen niet aan. De rechter moet bepalen of de levensreddende hulp die ze op zee boden strafbaar is. Als ze schuldig worden bevonden kunnen ze tot 10 jaar cel krijgen. De verdachten worden gesteund door plaatselijke vissers. Ook de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken steunt de mensenredders.
In Oslo is een 30-jarige Noor veroordeeld tot 2,5 jaar cel omdat hij Syrische vluchtelingen die in Oost-Europa gestrand waren naar West-Europa hielp reizen. De man, een oud-coach van het nationale strandvoetbal team, die zeven jaar geleden uit Syrië naar Noorwegen is gevlucht, hielp 20 vluchtelingen aan id-bewijzen, tickets en reisroutes.
De Noorse politie was de man op het spoor gekomen na een tip van de Tsjechische politie in een onderzoek naar de vervalsing van identiteitspapieren. Volgens de rechter was de man onderdeel van een mensensmokkelorganisatie die uit winstbejag handelde. De man verklaart dat hij nooit geld verdiend heeft aan de operaties en dat hij slechts familie en vrienden wilde helpen en handelde uit noodzaak. De politie stelt dat niet bewezen kan worden dat de man er geen geld aan verdiende.
Correctie: eerder stond vermeld dat de politie geen bewijs had gevonden dat de Noorse verdachte handelde uit winstbejag, dat moet zijn dat er geen bewijs was dat hij niet handelde uit winstbejag