Joop

Griekse rechter spreekt mensenredders vrij

  •  
07-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
15001873126_d75155eb48_k

© cc-foto: James Loesch https://flic.kr/p/oREwdW

Update:
De Griekse rechter heeft de vijf hulpverleners vrijgesproken.
Eerder:
In Griekenland staan vijf hulpverleners terecht omdat ze Syrische vluchtelingen uit zee hebben gered. Drie van hen zijn Spaanse brandweerlieden, de andere twee zijn Deense vrijwilligers. Ze waren in 2016 naar Lesbos afgereisd om daar te helpen bij de vluchtelingenstroom die toen plaatsvond. De Griekse kustwacht kon het enorme aantal drenkelingen niet aan. De rechter moet bepalen of de levensreddende hulp die ze op zee boden strafbaar is. Als ze schuldig worden bevonden kunnen ze tot 10 jaar cel krijgen. De verdachten worden gesteund door plaatselijke vissers. Ook de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken steunt de mensenredders.
In Oslo is een 30-jarige Noor veroordeeld tot 2,5 jaar cel omdat hij Syrische vluchtelingen die in Oost-Europa gestrand waren naar West-Europa hielp reizen. De man, een oud-coach van het nationale strandvoetbal team, die zeven jaar geleden uit Syrië naar Noorwegen is gevlucht, hielp 20 vluchtelingen aan id-bewijzen, tickets en reisroutes.
De Noorse politie was de man op het spoor gekomen na een tip van de Tsjechische politie in een onderzoek naar de vervalsing van identiteitspapieren. Volgens de rechter was de man onderdeel van een mensensmokkelorganisatie die uit winstbejag handelde. De man verklaart dat hij nooit geld verdiend heeft aan de operaties en dat hij slechts familie en vrienden wilde helpen en handelde uit noodzaak. De politie stelt dat niet bewezen kan worden dat de man er geen geld aan verdiende.
Correctie: eerder stond vermeld dat de politie geen bewijs had gevonden dat de Noorse verdachte handelde uit winstbejag, dat moet zijn dat er geen bewijs was dat hij niet handelde uit winstbejag
cc-foto: James Loesch

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 mei 2018 - 17:31

Volgens de Noorse media (Dagbladet) maakte de Noor deel uit van een groep die Syriers hielp naar Europa te komen met behulp van vervalste paspoorten en met reisdocumenten waarvoor ze flinke sommen gelds moesten betalen en met inlichtingen over reisroutes ed. De Noor claimt alleen familie en vrienden illegaal naar Noorwegen te hebben gehaald en er zelf niets aan verdiend te hebben. Het is (volgens de Noorse wet) strafbaar mensen via een aantal veilige landen Noorwegen binnen te krijgen, zeker als er geld aan te pas komt. Eerder kwamen er mensen voor de Noorse rechter voor mensensmokkel omdat ze Syriers ophaalden uit Zweden of uit Denemarken. Dat staat los van wat er gebeurt met degenen die op deze wijze Noorwegen binnen zijn weten te komen. Voor zover mij bekend wordt hun asielverzoek, als ze dat doen tenminste, in behandeling genomen. Velen van de afgewezenen gaan overigens ondergronds, sommigen al bij voorbaat.

NedBall93
NedBall938 mei 2018 - 9:55

Redden is misschien een groot woord. Heb de beelden van Karskens gezien. Op een vlakke zee is het een stukje en ben je er feitelijk zo. Al blijft er natuurlijk een risico en doe je het niet voor je lol. Kan ook niet lezen in het artikel en het gelinkte artikel wat ze precies gedaan hebben. Moeilijk te oordelen daarom. Ze zijn vrijgesproken. Betreft die in Noorwegen. Weet niet of het bij hem het geval was maar er waren er wel degelijk bij die het smokkelen van migranten/asielzoekers/vluchtelingen uit (veilige) Europese landen naar rijke Europese landen voor veel geld uitvoerden. Dat is nou eenmaal illegaal.

omaoeverloos
omaoeverloos8 mei 2018 - 7:18

Helaas, de wetten die ingestled zijn om de mensensmokkel van Oost-Europese en Afrikaanse vrouwen voor de prostitutie tegen te gaan kunnen natuurlijk ook gebruikt worden om mokkel van vluchtelingen te bestraffen. De pakkans is echter maar klein., zodat er volop vluchtelingen en Bulgaarse en Nigeriaanse prostituees kunnen worden ingevoerd.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 mei 2018 - 11:28

De Nigeriaanse straathoeren in Noorwegen zijn gewoonlijk voorzien van een toeristenvisum. Dan is er technisch gezien geen sprake van mensensmokkel.

Libertain
Libertain8 mei 2018 - 6:26

Het gaat hier om het smokkelen van mensen/illegalen door aantal staatsgrenzen met/of vervalsing van officieel staatsdocumenten mogelijk tegen aanbetaling. Dit is allemaal strafbaar. Zeker niet het het hulp verlenen als actie. We zouden in principe ook andere hulpverlening dan strafbaar kunnen stellen, bijvoorbeeld: "Celstraf voor mensen die banken helpen" Hebben we allemaal reeds gedaan.

HM van der Meulen
HM van der Meulen8 mei 2018 - 0:49

HanvanderHorst schrijft: "Je zal het wel niet mogen zeggen maar er was nog een tijd dat je vastgezet werd voor hulp aan onderduikers." En die hulp bestond niet alleen uit onderdak, maar daarvoor moest er ook worden voorzien in voedselbonnen, documenten en nog veel meer. En dat kon onmogelijk zonder bijvoorbeeld het maken van valse papieren, het plegen van overvallen en in zijn algemeenheid de zwarte markt. Met andere woorden: effectief verzet tegen de overheid kan niet zonder allerlei vormen van crimineel gedrag, dat zouden al die mensen die zich sterk maken voor hulpverlening aan de onderdrukten en de slachtoffers van onze oorlogen zich toch eens wat beter moeten realiseren. En dat schrijf ik niet omdat ik daar tegen ben, integendeel.

2 Reacties
Thuru
Thuru8 mei 2018 - 8:17

Dat waren andere tijden en totaal niet meer te vergelijken met nu.

HM van der Meulen
HM van der Meulen8 mei 2018 - 14:41

Natuurlijk niet: de oorlog vindt niet hier plaats en op kleinere schaal en bovenal vervullen wij nu de rol van de Duitsers toen.

michellekepen
michellekepen7 mei 2018 - 21:46

Goed dat er linkjes bij het artikel staan. Wordt het allemaal wat duidelijker: - "...nationale beach volleybal team...." versus "...national beach football team....("strandfotball") - "De man verklaart dat hij nooit geld verdiend heeft aan de operaties" versus "Volgens de rechter was de man onderdeel van een mensensmokkelorganisatie die uit winstbejag handelde" en "One of them claimed in court to having paid NOK 50,000 ($6,200) for two passports" - "De politie bevestigt dat de man er geen geld aan verdiende" versus "Police investigation of the man’s account did not find that he had not profited from his actions, although he did send money abroad" - "....en dat hij slechts familie en vrienden wilde helpen....." versus "Persons who were not family members or friends were also helped by the man, the Oslo court heard during the trial in April.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)7 mei 2018 - 19:59

"De Noorse politie was de man op het spoor gekomen na een tip van de Tsjechische politie in een onderzoek naar de vervalsing van identiteitspapieren." Schandalig van Noorwegen. Hoe durven ze mensen die de wet overtreden (met goede bedoelingen) te straffen?

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen8 mei 2018 - 0:52

Vandaar ook dat Big guy Bane een groot voorstander is van het "second amendment", zodat de burger tenminste de mogelijkheid heeft om zich ook door middel van wapens te verzetten tegen een tirannieke overheid.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)8 mei 2018 - 15:01

"Vandaar ook dat Big guy Bane een groot voorstander is van het “second amendment”, zodat de burger tenminste de mogelijkheid heeft om zich ook door middel van wapens te verzetten tegen een tirannieke overheid." Dat heet een stropopargumentatie.

dirk van de berg
dirk van de berg7 mei 2018 - 18:42

Het lijkt me een geval van mensensmokkel, dus terecht straf. Papieren vervalsen mag nooit, wat de motivatie ook is.

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen8 mei 2018 - 3:47

Vooral vanwege het enorme aantal slachtoffers dat er bij valt.

dirk van de berg
dirk van de berg8 mei 2018 - 20:28

HM van der Meulen 8 mei 2018 at 05:47 Vooral vanwege het enorme aantal slachtoffers dat er bij valt. Onzin.

Lisbeth de With
Lisbeth de With7 mei 2018 - 17:01

Tja in het eerste geval hebben we het gewoon over human trafficing en dat is strafbaar in zo'n beetje elk lang in Europa, in het tweede geval is het mij onduidleijker dus aan de rechter

3 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin7 mei 2018 - 18:06

@ Lisbeth - het redden van mensenlevens is hetzelfde als 'human trafficking'? In het eerste geval bevestigt de politie het persoonlijke verhaal van die Noor, zag je dat? Soms twijfel ik eraan of ik nog wel goed lees - maar die twijfel is niet terecht.

Edwin8
Edwin87 mei 2018 - 18:18

Tweede geval zal wel vrijspraak worden. Zeerecht bepaalt namelijk dat je schuldig bent als je mensen in hulp niet helpt. Er zijn uitzonderingen daargelaten. (gevaarlijke lading etc.) maar mensen in nood op zee achterlaten is een no-go. Dus als ze het op het zeerecht gooien wordt het wel vrijspraak.

Quibus2
Quibus27 mei 2018 - 18:23

Er is helemaal niets onduidelijk aan de menselijke plicht om drenkelingen te redden. Een wet die dat verbiedt is misschien legaal, maar zeker niet legitiem (en waarschijnlijk behoorlijk strijdig met de UVRM en aanverwant. Dus ook al niet legaal). En hoe is het eerst geval precies human traficking? "Human trafficking is the trade of humans for the purpose of forced labour, sexual slavery, or commercial sexual exploitation for the trafficker or others." ... een 'pro bono' vervalste ID lijkt daar niet in het minst op, zou ik zeggen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst7 mei 2018 - 16:33

Je zal het wel niet mogen zeggen maar er was nog een tijd dat je vastgezet werd voor hulp aan onderduikers.

7 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin7 mei 2018 - 17:26

Dat mag (moet) je zeker zeggen, Han - vooral in onheilspellende tijden zoals nu.

Mekmek
Mekmek7 mei 2018 - 17:38

De Noorse Syrier heeft dan ook de pech dat Syriers in zowel Oost, Midden, Noord, Zuid en West Europa niet vervolgd worden zodat van onderduiken nooit sprake is geweest. Wel is sprake van o.a. mensensmokkel en valsheid in geschrifte.

spoorsloper
spoorsloper7 mei 2018 - 18:00

Vastgezet ? Tegen de muur gezet. Maar wat heeft dat te maken met mensensmokkelaars ?

Laadklep2
Laadklep27 mei 2018 - 18:08

Die vergelijking slaat kant noch wal. Iemand die verzuipt moet je natuurlijk uit het water halen, het probleem is alleen dat je ze aan de Turkse of Afrikaanse kust moet afzetten en niet aan de Griekse of Italiaanse. Wij kunnen in Europa prima 5 tot 10 miljoen mensen opvangen , mits we ze verdelen. Dat ze een ontmoedigingsbeleid voeren snap ik ook wel met oog op de toekomst. Deze hulpverleners gewoon verbieden om in Griekenland/ Italië te komen lijkt me al zwaar genoeg gestraft( Dit zou al een buitenproportionele straf zijn)

Thuiszitter
Thuiszitter7 mei 2018 - 18:23

Zo is het maar net Han .

Meta  Foor
Meta Foor8 mei 2018 - 6:07

volstrekt ongepaste opmerking van u; de consequenties van de onderduikers die u bedoelt waren indertijd wel eventjes anders dan de vooruitzichten van degenen waar dit artikel over gaat. Zij willen doelbewust procedures overslaan en naar hun eigen hand zetten terwijl de onderduikers van weleer geen enkel alternatief hadden.

NedBall93
NedBall938 mei 2018 - 10:00

Er is een tijd dat dienstweigeraars geen vluchtelingen status kregen maar dat ze bijna gegeseld werden of minstens een zeer ruwe behandeling kregen. Zal je hier wel niet mogen zeggen.

rvb2
rvb27 mei 2018 - 16:28

Deze mensen verdienen een lintje, geen straf.

1 Reactie
Henri Zwols
Henri Zwols7 mei 2018 - 18:05

Een lintje voor de vervalsing van identiteitspapieren en smokkelen van mensen? Van Syrische vluchtelingen die in Oost-Europa waren gestrand. Wat is er mis met Oost-Europa? Is daar oorlog?

Cliff Clavin
Cliff Clavin7 mei 2018 - 16:13

Men zinkt als mens steeds dieper, en het kan altijd nog erger dan je denkt - ik heb het gevoel dat ik in een afgrond kijk. Het wachten is dan nog op de Jopers die doorgeleerd hebben voor boekhouder, onderdanig en gehoorzaam zijn, en aan dit alles hun goedkeuring hechten.

2 Reacties
JopieS2
JopieS27 mei 2018 - 20:14

U riep?

HM van der Meulen
HM van der Meulen8 mei 2018 - 3:48

Jopie, Jopie....!