Joop

Celstraf voor corrupte oud-VVD-gedeputeerde Hooijmaijers

  •  
14-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
tonhooijmaijers_1
VVD’er Ton Hooijmaijers is veroordeeld tot twee jaar en vier maanden celstraf. De oud-gedeputeerde werd dinsdag door de Hoge Raad schuldig bevonden aan omkoping, valsheid in geschrifte en het witwassen van geld. Dat meldt NH Nieuws.
Hooijmaijers werd in 2015 al in hoger beroep veroordeeld tot 2,5 jaar cel wegens elf gevallen van omkoping. Ook had hij 276.000 euro ontvangen van onder meer bouwbedrijven die Hooijmaijers betaalden om voorgetrokken te worden bij het toewijzen van provinciale projecten. De VVD’er beweerde onschuldig te zijn en ging tegen die veroordeling in cassatie.
Met de uitspraak van de hoge raad komt er een einde aan zeven jaar juridisch getouwtrek in de zaak rond Hooijmaijers. De werkelijke straf was twee maanden langer, maar omdat het Hof er te lang over heeft gedaan om de benodigde stukken bij de Hoge Raad aan te leveren, zijn die maanden in mindering gebracht op de straf.
Hooijmaijers gaat niet direct achter tralies. Hij zal worden opgeroepen om zicht te melden bij de gevangenis, maar dat kan nog enkele maanden duren. Hooijmaijers zelf laat weten zich niet bij het vonnis neer te leggen. De VVD’er zegt nooit geld in eigen zak te hebben gestoken en volgens hem is de zaak onvoldoende inhoudelijk bekeken: ‘Vanuit de gevangenis blijf ik strijden om zaak heropend te krijgen.’

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Anoniempje4
Anoniempje415 feb. 2017 - 8:08

Wauw geen taakstraf. Goede ontwikkeling. Hij moet wel heel erg uit de gratie zijn gevallen om daadwerkelijk gestraft te worden.

Gluteus Maximus
Gluteus Maximus15 feb. 2017 - 6:24

Goede zaak - corrupte bestuurders kan het land missen als kiespijn. Lokaal bestuur is denk ik wat kwetsbaarder voor dit soort misstanden dan landelijk bestuur (meer mediaaandacht, meer georganiseerde tegenmacht). De reactie - naast terechte gerechtelijke stappen - is vaak de roep om meer integriteitsregels. En dat heeft niet altijd zin. Integriteit is namelijk niet het volgen van regels (dat valt onder compliancy), integriteit is ook niet wat je doet als iemand anders meekijkt. Integer handelen zegt iets over je gedrag als er niemand meekijkt, daar waar er niks in regels beschreven staat: handel je dan voor je eigen gewin? Of handel je dan voor je land, je gemeente of je organisatie?

joop12342
joop1234214 feb. 2017 - 19:04

Voor mij is dit een goed bericht. Hooijmaijers heeft zich met het Wieringerrandemeer in de vingers gesneden Hij joeg iedereen tegen zich in het harnas meer de woorde: jullie kunnen protesteren wat jullie willen, maar het plan gaat door. Veel boerenbedrijven in dat gebied hebben toen de handdoek in de ring gegooid en hebben hun land verkocht. Andere investeerden niet meer in hun bedrijf. Kortom; een rampzalig gebeuren. Toen dan ook het bericht kwam , dat de provincie de stekker uit het project trok, hebben mijn vrouw en ik een beste borrel gedronken. En nu : iets van boontje.....Gerechtigheid

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen14 feb. 2017 - 18:51

Hij heeft zijn netwerk in de VVD blijkbaar onvoldoende onderhouden, anders was niet Teeven maar hij naar de RvS gegaan...

Meta Foor3
Meta Foor314 feb. 2017 - 18:10

ik vraag me af of Klokkenluiders die strapatsen van H en zijn maatjes niet eerder en duidelijk hadden gemeld als er in plaats van straf een beloning op zou staan, deze H niet eerder was gepakt, maar ook zwaarder had kunnen gestraft. Ongelofelijk dat Rutte blijft blaten dat hij zo trots op de hardwerkenden is ; Als VVD-er moet hij daar keihard een mening over hebben want H was op die plaats gekomen omdat hij VVD lidmaatscahp had. (geldt uiteraard voor elke politieke partij waar je een baantje krijgt omdat j eer lid van bent.... en wij -het kiezersvolk- is er even schuldig aan voor dat soor geboefte.... maar praktijk is dat er eventjes reuring is , maar dat het geboefte gewoon doorgaat in de bar en op hun eilanden)

1 Reactie
vanrobk
vanrobk18 feb. 2017 - 15:22

Ik heb er vaak op gewezen. Uiteindelijk 5 maanden cel. Rob van Koningsbruggen

Break on through
Break on through14 feb. 2017 - 17:15

En weer een (ex) VVDert. Tekenend.

artikel
artikel14 feb. 2017 - 16:49

Mooi , een goed vonnis. Nu de rest nog voor de rechter want hij is niet de enige. Wordt de persoon die hem heeft omgekocht ook veroordeeld?

Wilhelm Carton
Wilhelm Carton14 feb. 2017 - 16:41

Provinciaal politicus Hooijmaijers wijzigde stiekem bestemmingsplannen om natuurgebied toe te spelen aan projectontwikkelaars. Meer VVD-politici hebben een spoor van afkeurenswaardige handelingen getrokken: Zalm en Linschoten hielpen als DSB-werknemers hun baas Scheringa met aansmeren van dure onzinpolissen aan hypotheekzoekers. Justitie-minister Opstelten en staatssecretaris Teeven betaalden tonnen aan een drugscrimineel en logen het bonnetje weg om hun deal te camoufleren, daarbij gesouffleerd door kamerlid Van der Steur. Jos van Rey speelde “examenvragen” door aan geestverwante sollicitanten voor een burgemeesterspost. Eurocommissaris mw Kroes ontweek de belastingen door haar inkomen te stallen op de Bahama’s. Kortom Rutte, verbeter de normen en waarden in ons land en begin bij uw eigen VVD-augiasstal. Onkreukbaar bleek wèl Frank de Grave die bij DSB openlijk het verdienmodel tegenover Scheringa crimineel noemde en prompt ontslag kreeg. Dus eerlijke VVD'ers bestaan wel, maar ze zijn waarschijnlijk een minderheid.

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin14 feb. 2017 - 18:00

Goed dat je deze deprimerende lijst van VVD-leugens en -fraudes nog eens opschrijft. Een uitstekende herinnering aan het gebod dat wij het abnormale nooit of te nimmer normaal mogen gaan vinden.

jahoor2
jahoor214 feb. 2017 - 16:33

Alle blanke mannen met stropdas het land uit.

1 Reactie
Windowjan
Windowjan14 feb. 2017 - 20:27

?

Phil2
Phil214 feb. 2017 - 14:54

2,4 jaar... Da's dus iets meer dan anderhalf jaar brommen. Hij had al weer vrij kunnen zijn als er geen beroep was aangetekend. Hoe zit het met het terughalen van het over de rug van de belastingbetaler verdiende geld?

GeertvanDuinen
GeertvanDuinen14 feb. 2017 - 13:47

Tja... één van de weinige VVDers die krijgt wat die verdiend, gevangenisstraf.

poeslief
poeslief14 feb. 2017 - 13:46

Ach, of je je laat belonen voor bewezen diensten tijdens je politieke loopbaan of daarna.........

RU486
RU48614 feb. 2017 - 13:32

De VVD’er zegt nooit geld in eigen zak te hebben gestoken en volgens hem is de zaak onvoldoende inhoudelijk bekeken: ‘Vanuit de gevangenis blijf ik strijden om zaak heropend te krijgen.’ Al die nep_d66_rechters ook. Wat een jankerd. Neem gewoon verantwoordelijkheid voor wat je geflikt hebt en vergeet niet te bukken tijdens het douchen...

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus14 feb. 2017 - 19:39

Ik doneer een zeepje.