Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Cel én taakstraf voor beledigen Beatrix

  •  
18-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Beatrix300_01.jpg
Failliete binnenschipper maakte koningin uit voor 'oplichtster' en 'zondaar' ... Koningshuis moest opgedoekt en het geld naar de voedselbank ... GroenLinks-Kamerlid Dibi: 'Ongehoord dat je koningin minder mag beledigen dan gewone burger'
Een 47-jarige man is vandaag door de politierechter in Utrecht veroordeeld voor het beledigen van koningin Beatrix, zo meldt Trouw. De man kreeg 80 uur werkstraf en 90 dagen celstraf opgelegd. Van de celstraf zijn 77 dagen voorwaardelijk, de rest heeft hij al uitgezeten in voorarrest.
Trouw schrijft:
De verdachte, een failliete binnenvaartschipper, stuurde in maart en april brieven naar de koningin, waarin hij haar onder meer uitmaakte voor ‘oplichtster’ en ‘zondaar’. Hij vond dat het koningshuis moest worden opgedoekt. Het zou veel geld kosten terwijl burgers voor eten naar de voedselbank moeten.
De man betuigde in de rechtszaal spijt. Volgens een psychiater moet de zwakbegaafde man verminderd toerekeningsvatbaar worden geacht. Het schrijven van de brieven zou een uitlaatklep zijn geweest voor alle frustraties rond de gedwongen verkoop van zijn schip.
Tofik Dibi van GroenLinks noemde de uitspraak woensdag ‘heftig’. Hij vindt het ook ‘ongehoord dat je de koningin minder mag beledigen dan een willekeurige burger’. Hij is al langer voorstander van afschaffing van het verbod op majesteitsschennis.
Flickr_Beatrix_HaagsUitburo_300
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

rbakels
rbakels18 jul. 2012 - 15:30

Van belediging is alleen sprake als je iemand in zijn persoon raakt. Maar Bea is natuurlijk geen moment ongelukkig geweest door de kwalificaties van deze stakker. Geen moment zal ze zich vertwijfeld hebben afgevraagd of ze misschien echt een 'oplichtster' of een 'zondaar' is. Als een secretaris die brieven niet heeft onderschept. Wat overblijft is kleinburgerlijke verontwaardiging: ohoh, wat erreg! wat stout! Hoop dat die man een goede advocaat heeft of krijgt die in hoger beroep precies uitlegt dat hier nu bij uitstek wel de vrijheid van meningsuiting geldt, volgens art. 10 EVRM, zelfs als volgens onze strafwet naar de letter deze man wel strafbaar is.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen18 jul. 2012 - 15:30

En nu nooit meer kritiek hebben op Thailand.

keck66
keck6618 jul. 2012 - 15:30

Shocking!!

rgeurtsen
rgeurtsen18 jul. 2012 - 15:30

Is de Koningin geen 'zondares'? En heeft ze nooit iemand opgelicht? Lijkt me dat die man toch een paar goede argumenten had kunnen vinden om zijn gelijk te halen. De Oranjes, ach ja. Majesteitschennis? Bestaat dat nog? Arm Nederland. Als ik de man was zou ik een goede advocaat nemen en hoger beroep overwegen.

Meta Foor
Meta Foor18 jul. 2012 - 15:30

blijf met je flikker poten van mn flikker konining af alstublieft

Bernie2
Bernie218 jul. 2012 - 15:30

Waarom zou je deze vrouw niet een oplichtster mogen noemen? Iemand die het kapitaal van haar directe familieleden (en misschien ook wel van zichzelf) via ingenieuze kanalen naar goedkope belastingparadijzen laat sluizen lacht de burgers recht in hun smoelen uit. En zuigt ze leeg voor eigen/familie gewin. Een kritische noot richting Oranjes moet natuurlijk kunnen, zonder dat je geketend aan Wilders' chain gang McDonalds verpakkingen mag opprikken rond het paleis in Den Haag.

marnixDeWitt
marnixDeWitt18 jul. 2012 - 15:30

Dan kan dit er ook nog wel bij: "Koningshuis Oranjes duurste van West-Europa", aldus het Parool van vandaag. Het Nederlandse koningshuis is meer dan vier keer zo duur als het Spaanse. Uit de jaarlijkse berekening van de Belgische hoogleraar Herman Matthijs blijkt bovendien dat Nederland het duurste koningshuis van West-Europa heeft, meldt RTL Nieuws. Het is de zesde keer dat Matthijs de kosten heeft berekend. Hij waarschuwt dat de bedragen lastig te vergelijken zijn 'door het gebrek aan budgettaire transparantie'. Gisteren liet de RVD aan RTL weten dat koningin Beatrix niet van plan is te korten op haar salaris na berichtgeving dat de Spaanse koning inlevert vanwege de economische crisis. Misschien dat de dames/heren politici hier een keer een oplossing voor weten te vinden.

Bakoe
Bakoe18 jul. 2012 - 15:30

Ach na de 2 jaar van Erwin Lensink is hij er nog genadig van afgekomen. Het probleem met de rechterlijke macht is dat ze veel te verkrampt reageren op mensen die iets tegen het koningshuis hebben. Het zal wel te maken hebben met het law and order gevoel van de laatste 10 jaar. Maar door ongelijkheid toe te passen op dezelfde vergrijpen wakkeren ze de antipathie tegen de monarchie alleen maar aan. Onze "elite" is een bang volkje geworden.

trujac
trujac18 jul. 2012 - 15:30

Hij komt er nog genadig vanaf. Een waxinelichtjes gooier zat geloof ik 18 maanden in de cel zonder een fatsoenlijk proces. Voor het bespotten van de macht hadden ze vroeger narren aan de hoven. Een gewone onderdaan werd toen voor het bespotten een kopje kleiner gemaakt. Wat dat betreft zijn we softer geworden. Net als bij ieder mens is de koningin vatbaar voor positieve kritiek, bij negatieve kritiek schiet ze net als wij allemaal in de stress. Met dit verschil dat ik mijn buurman de hersen in dreigt te slaan terwijl de majesteit dat laat doen door de rechters.

lancelot2
lancelot218 jul. 2012 - 15:30

Wel die Dibi toch, hij weet niet hoe het werkelijk is in deze wonderlijke wereld. Daar heb je mensen die meer zijn dan een ander, rangen en standen dus. Héél normaal. ;-)

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods18 jul. 2012 - 15:30

Met Firebug, een plug-in voor Firefox, kun je de weergave van een webpagina op je scherm vrij makkelijk veranderen. Iets aangepast ziet de voorpagina van Joop aangaande dit bericht er veel leuker uit: http://prntscr.com/cb3v1 . ;-)

cormol
cormol18 jul. 2012 - 15:30

Eigen schuld , dikke bult, had die binnenschipper maar bankier moeten worden. Met onze klassenjustitie had hij dan wel goed gezeten. Overigens hadden we vroeger nog een geestelijke volksgezondheidszorg die mensen die een beetje in de war waren door moeilijke persoonlijke omstandigheden hielpen. Tegenwoordige laten Opstelten en Teeven dit soort mensen opsluiten (o.a. ook de waxinelichtje gooier). Maar zoals gezegd: de geestelijke volksgezondheidszorg is niet meer wat hij geweest is en u mag zelf invullen welke personen daarom nog meer niet onbehandeld blijven.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst118 jul. 2012 - 15:30

Niet dat ik pro Oranje ben, ik haat de monarchie Ik kan wel kotsen als ik Trix of Claus of Bernhard zie En Juliaan is ook niet veel, dat geef ik dadelijk toe Dit komt uit het beroemde lied Arme Ouwe van Guus Vleugel. Hij schreef dat bijna een halve eeuw geleden voor het cabaret Lurelei. Deze regels krijgen een nieuwe actualiteit door het vonnis van dat Utrechtse rechtertje. Je zou je bijna afvragen: wat had hij (of zij) die dag tot zich genomen?

DBC123
DBC12318 jul. 2012 - 15:30

Heeft de zwakbegaafde binnenvaartschipper wel goede juridische bijstand gekregen? Merkwaardige spijtbetuiging (op advies advokaat?) leverde nl ook niks op. Ben benieuwd wat voor bizarre veroordeling de schipper aan zijn broek zou hebben gehad als hij géén spijt had betuigd. Help Youp! Help

Sneeuwwitje2
Sneeuwwitje218 jul. 2012 - 15:30

het is toch godgeklaagd dit soort rechters. het is een bekend gegeven dat er een grote groep mensen in Nederland vermoedt dat Willem 3 onvruchtbaar was en dat alle nakomelingen daarna geen echte Van Oranje's zijn. Oplichters dus en daar komt nog eens bij dat het hele erfrecht van de familie tegen alles indruist wat democratie is. De man zou een klacht bij de Deken in moeten dienen voor het slechte werk van zijn advocaat wat een prutser is dat. Tevens zou ik hem aanraden zeker in hoger beroep te gaan tegen de straf aangezien hij geen belediging heeft geuit hij heeft een feit aan de kaart gesteld. Als we in dit land alles wat type's als Von Ambstberg en kornuiten als belediging omschrijven met gevangenisstraf en taakstraf gaan bestraffen zijn we nog wel even bezig. Weer komt hier de klassenjustitie om de hoek kijken,altijd bereidt net even te ver te gaan als het om de Von Ambstbergjes gaat. Ik voorspel dat op deze manier de Familie nog veel ellende op zich af zal zien komen en het beter is vrijwillig van de troon afstand te doen dan te worden gedwongen in de toekomst door geweld. Het is een verantwoording van de Familie om zelf in te zien dat deze situatie op de lange termijn absoluut niet houdbaar is en tot nog veel ergere situatie's zal leiden dan in Apeldoorn omdat de volgende keer er misschien wel iemand op het idee komt om een Saab met 200 kilo semtex te gebruiken. Nederland hoort een republiek te zijn dat is waar Willem de zwijger voor vocht, dat is wat we waren voor dat Napoleon binnenviel en dat is wat ons werd afgenomen door het Engelse koningshuis. Ik wil mijn staatshoofd kiezen in een verkiezing en niet opgedrongen krijgen uit naam van een obscuur recht dat afgedwongen wordt door middel van geweld en vrijheidsberoving. Het onvermogen en lafheid die de Nederlandse politiek kenmerkt is hemeltergend en tegelijkertijd ook symptomatisch voor het onvermogen om een standpunt goed en duidelijk uit te leggen angst voor zetel verlies. Of misschien willen ze er toch wel gewoon graag bij horen zijn ze echte vazallen van hare majesteit de zakkenvuller. Ter aanvulling het heeft hare majesteit nog even behaagd om voor de vakantie iedereen te laten weten dat zij niet van plan is te bezuinigen op haar inkomsten en dat we haar situatie ook zeker niet kunnen vergelijken met de Spaanse want daar is het allemaal veel erger. Tevens laat zij weten het erg fijn te vinden dat zij elke weekend op onze kosten haar zoon mag bezoeken met het vliegtuig.

JAWEH
JAWEH18 jul. 2012 - 15:30

Dus God mag wel beledigd worden (ezel arrest) maar de konigin der Nederlanden is zo hoog verheven dat je haar geen kuthoer mag noemen. wow!

Nescio2
Nescio218 jul. 2012 - 15:30

Law and order und Ordnung muss sein! Het is van den zotte aan het worden hier in Nederland. Bepaalde politici en bestuurders van een bepaalde partij kunnen zich echter alles permitteren en komen overal mee weg als ze Jan en alleman, uit meestal andere culturen, de meest walgelijke zaken toevoegen - mag ik even het 'uitgekotst stuk halalvlees' in herinnering roepen... of zelfs de 'trieste wanvertoning' die Beatrix werd genoemd toen ze in Abu Dhabi gehoofddoekt een moskee betrad? Zich beroepend op de vrijheid van meningsuiting worden zij of wel vrijgesproken of komen helemaal niet voor de rechter. Als gewone man ons staatshoofd echter een 'zondaar' (wat iedereen tenslotte is!) en een 'oplichtster' noemen komt je zomaar op drie maanden spinhuis te staan met een taakstraf van twee weken daar nog eens bovenop. De verhoudingen zijn duidelijk zoek in dit land. Afhankelijk van de komende verkiezingsuitslag en de formatie zou ik er niet van staan te kijken als straks ook in gevallen van godslastering daadwerkelijk fikse gevangenisstraffen worden gegeven - als we de Opsteltens, Teevens en consorten niet wegkrijgen uit het centrum van de macht (bijvoorbeeld met wéér een avontuur met VVD + CDA + PVV én SGP). Reden te meer om majesteitsschennis en godslastering zo snel mogelijk uit ons strafrecht te halen! Niet meer van deze tijd, mensen...

[verwijderd]
[verwijderd]18 jul. 2012 - 15:30

Dag vrijheid van meningsuiting, was leuk zo lang het duurde. Zo gaat dat met grondrechten..http://www.youtube.com/watch?v=gaa9iw85tW8

1 Reactie
denmol
denmol18 jul. 2012 - 15:30

"Dag vrijheid van meningsuiting, was leuk zo lang het duurde." Nee hoor je mag nog steeds Moslims beledigen en er ongestraft mee weg komen.

[verwijderd]
[verwijderd]18 jul. 2012 - 15:30

Niets mis met meer respect voor eigen eigen instituties en cultuur. Heb geen moeite met deze 'douw', want de man zal er zonder twijfel potje van hebben gemaakt.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH18 jul. 2012 - 15:30

Tja Trolliewollie, We zijn inmiddels gewend aan het feit dat jij standaard een standpunt kiest wat honderdtachtig graden afwijkt van wat de meerderheid hier vindt, dus je reactie verbaast me niet.

[verwijderd]
[verwijderd]18 jul. 2012 - 15:30

Wel typisch dat een binnenschipper, een beroep dat toch een redelijk helder verstand vereist, ineens als zwakbegaafd te boek staat. Wat meneer Dibi betreft. Een medeburger beledig je niet en dat geldt ook voor je het staatshoofd die je eigen land internationaal vertegenwoordigt. Nu begrijp ik wel dat nationale trots op de politieke linkervleugel een non issue is omdat het conflicteert met het "weg met ons principe", maar het zal prettig als hij enig idee op kan brengen voor het feit dat je met majesteitsschennis jezelf ook voor gek zet. Nog ietsje meer Nederlands denken meneer Dibi.

1 Reactie
Mitosis
Mitosis18 jul. 2012 - 15:30

ben jij wel helemaal lekker in je bol? wat is er in vredesnaam mis met een zogenaamd koninklijk iemand beledigen? juist mensen die aan de top staan moeten belachelijk gemaakt worden. ik vind het zelf ook een goede graadmeter voor vrijheid. hoe vrij ben je als je diegene die, naar zeggen, boven je staat niet mag beledigen?

eeweew
eeweew18 jul. 2012 - 15:30

Tsja, het heeft weinig zin om over de rechter te klagen. De politiek moet de wetgeving veranderen.

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst118 jul. 2012 - 15:30

Dat is niet waar Eline. Die wetgeving is heel lang op een verstandige manier toegepast, dat wil zeggen niet. Het is een schandaal om zo'n anhopig mannetje, die ook nog in de war is, zo aan te pakken.

marietjejansen
marietjejansen18 jul. 2012 - 15:30

80 uur werkstraf en 90 dagen celstraf; dus de koningin beledigen is erger dan bezit van kinderporno? Trouwens, was het nou een belediging of een beschrijving van een feitelijkheid?

2 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger18 jul. 2012 - 15:30

Tja, dat is ook niet slim he, dat behoor je te doen in de 3de persoon, dan is er niks aan de hand, voorbeeldje: "Ik heb iemand horen zeggen dat de koningin een oplichster en zondaar is." Nou is ze dat natuurlijk niet, ze is een volksproleet, aldus iemand uit mijn omgeving.

MichelReiziger
MichelReiziger18 jul. 2012 - 15:30

***80 uur werkstraf en 90 dagen celstraf; dus de koningin beledigen is erger dan bezit van kinderporno? Trouwens, was het nou een belediging of een beschrijving van een feitelijkheid?*** Dat brengt me dan tot de vraag: stel je voor dat je porno materiaal bezit van mensen van het koninglijkhuis...en dan laat ik het woord kinderen nog maar even achterwege, hoe zwaar zou dat dan bestraft worden?