Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CDA wil wapencheck bij radicalen

  •  
28-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
gun_300_01.jpg
AIVD-lijst met radicale Nederlanders is niet automatisch inzichtelijk voor politie die een wapenvergunning afgeeft
CDA Kamerlid Coskun Cörüz wil een extra check op wapenvergunningen die het afgelopen jaar zijn afgegeven in verband met de moordpartij op het Noorse eiland Utoya. Hij heeft aan minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gevraagd om voor deze keer de geheime AIVD-lijsten te openbaren voor de politie om te kunnen checken of onlangs geradicaliseerden een wapen bezitten.
De AIVD houdt een lijst bij van radicalen in Nederland en mensen die op het punt staan die weg in te slaan. Deze lijst is echter niet inzichtelijk voor de politie die bepaalt of iemand legaal een wapen mag bezitten. Wel mag de politie een oproep doen bij de AIVD om iemand achtergrond te checken, maar dit gebeurt dus niet automatisch. 
Als een naam op twee lijsten voorkomt, hebben we een probleem. Ik wil daarvan een nieuwe update”, aldus Cörüz, meldt De Pers.
cc-foto: DaveParker
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (33)

RobvanKan
RobvanKan28 jul. 2011 - 9:14

Als de AIVD geen lijst heeft van houders van wapens in Nederland, doen ze hun werk niet goed. Hebben ze die wel, leg dan die twee lijsten gewoon even naast elkaar.

hannogroen
hannogroen28 jul. 2011 - 9:14

Raar dat men nog niet eerder op dat idee is gekomen en leg dan direct alle wapenvergunningen naast die AIVD lijst.

ErnsTT2
ErnsTT228 jul. 2011 - 9:14

Wiilen zu nu ook hun nieuwe leden die toestromen wegjagen ? :-)

jimdavis
jimdavis28 jul. 2011 - 9:14

ik mag toch aannemen dat de AIVD de wapenvergunniglijstjes checkt?!

jimdavis
jimdavis28 jul. 2011 - 9:14

en hoe sowieso eensop met wapenvergunnignen verstrekken! pak ze af!

Dehnus
Dehnus28 jul. 2011 - 9:14

Dus niet die lijst beschikbaar maken, maar die check bij de AIVD verplicht maken. Die kijken dan even op het lijstje en geven een negatief of positief antwoord. Wel zo veilig dat niet straks mensen van rechts extremisme of Islam Extremisme beschuldigt worden alleen maar op verdenking en een Politie agent die het bekend maakt omdat hij eventjes te gretig is.

Lucyfer
Lucyfer28 jul. 2011 - 9:14

Weg met die wapens en schietverenigingen. Hobby, kom op, get a life

Lucyfer
Lucyfer28 jul. 2011 - 9:14

Radicalen alleen?? Hier nog geen 2 km. vandaan woonde een jongen die 6 mensen in een winkelcentrum doodschoot. Was niet bekend als radicaal. OK, hij zou op andere gronden geen wapenvergunning gekregen mogen hebben. Met radicalen bedoelen ze ongetwijfeld weer moslim-terroristen. Ultra rechtsen, zijn die eigenlijk ook in beeld wat dat betreft? Ik blijf erbij: hou op met dat stomme schiettuig. Kinderachtig gedoe

msj_meijerink
msj_meijerink28 jul. 2011 - 9:14

Controleer liever álle vergunningen, met als speciaal, zorgvuldig uitgevoerd aandachtspunt een zoektocht naar mensen mét vergunning die bij de psychiater of andere hoofdendokter lopen. En tegen de tegenstanders hiervan (privacy is nu even ondergeschikt) zou ik zeggen: het is ook in uw belang dat dit gebeurt

Meta Foor
Meta Foor28 jul. 2011 - 9:14

de administratie - gekte in NL wordt spreekwoordelijk; alles moet vastgelegd worden, mraa er wat mee doen ? ho maar ... zolang het maar in de administyratie zit. Werkgeleneheid dat wel ! stoppen met elk ''recreatief'' wapenbezit , en afpakken ELKE wapenvergunning (ja, ook die van het Loo). ''een check op wapenvergunning'' ... hoe verzinnen ze het .. zeker komkommertyd

AlbertHofmann
AlbertHofmann28 jul. 2011 - 9:14

Achterlijk populistisch voorstel van de 'gaat u rustig slapen wij en god waken over u' partij. Gaan we nu ook eigenaren van oudere modellen Suzuki Swifts registreren, of recente aanschaffers van waxine lichthouders, aanschaffers van keukenmessen met een lemmet langer dan 15 centimeter, kopers van aspirines (meer dan 3 doosjes) maar alleen bij radicalen... hahaha Reageert de Noorse regering en gemeenschap op een uitstekende manier op deze tragedie, probeert een politieke partij in Nederland er gewin uit te behalen...bah. Ik heb een beter voorstel voor het cDA. Alle radicalen een gele ster laten dragen met de letter "R" erin...van radicaal. Kun je ze makkelijker in de gaten houden.

Volksmenner
Volksmenner28 jul. 2011 - 9:14

En wie controleert de aivd?

Sonia2
Sonia228 jul. 2011 - 9:14

Is iemand uit de onderwereld ook een radicaal?

Patrick Faas
Patrick Faas28 jul. 2011 - 9:14

OK, ik zal toegeven; het is goed dat Coskun Cörüz dit aankaart. Omdat we zo weinig weten van de geheime diensten overschatten we de hun kunde en inzichten vaak. Zo waren ze tot de aanslag van 11-september in NY nog bezig om communisten op te sporen en inmiddels zijn ze waarschijnlijk bezig iedereen met een baard te volgen. Hebben ze na het Noorse drama, die aanmoediging (om eens te kijken wie van rechts er wapens heeft of wil) nog nodig? Je weet maar nooit. Het is trouwens goed mogelijk dat de CDA top (Donner zelf?) aan Coskun Cörüz heeft doorgegeven om deze vragen te stellen. Hopelijk heeft de regering inmiddels aan de AIVD doorgegeven extreem-rechts extra in de gaten te houden als ze in de buurt van wapens komen. Maar als dat doorgeven achter gesloten deuren gebeurt, weet het land het niet. Bovendien is het voor het CDA handig om Coskun Cörüz nu naar voren te schuiven. "Nee, kijk, het CDA is de PVV niet, wij hebben Cörüz toch?" Dat maakt hem niet minder tot de marionet die hij al was.

Pjotrs
Pjotrs28 jul. 2011 - 9:14

Alleen van het afgelopen jaar? Wat is dat voor een rare selectie.

1 Reactie
BasVV
BasVV28 jul. 2011 - 9:14

Piet: Inderdaad.

Bernie2
Bernie228 jul. 2011 - 9:14

Welke Nederlander (behalve een politieagent en een jager) heeft er nu een vuurwapen nodig? Niemand toch..! Weg met dat gore tuig, en dan is elk aangetroffen vuurwapen buiten professioneel gemachtigden illegaal en dus de bezitter ervan strafbaar. Simpeler kan het toch niet?

2 Reacties
Lucyfer
Lucyfer28 jul. 2011 - 9:14

Juist

karel79
karel7928 jul. 2011 - 9:14

Dat is een onderbuikreactie. Nederland zal er niet veiliger van worden, sportschutters zijn geen criminelen. Wat wil je vervolgens gaan verbieden? Vleesmessen, bijlen, hamers, baco's? Er is geen verband tussen het aantal legale wapens en criminaliteit, dus waarom het verbieden?

karel79
karel7928 jul. 2011 - 9:14

Dan gaat het dus zo: als je naar de mening van de AIVD een mening hebt die niet wenselijk is dan moet je maar een andere sport gaan beoefenen? Zijn ze gek geworden of zo?

1 Reactie
Lucyfer
Lucyfer28 jul. 2011 - 9:14

Oja, het is een Sport. Dat was ik even vergeten.

Tomzwarts
Tomzwarts28 jul. 2011 - 9:14

Wanneer ben je volgens de AIVD radicaal? misschien staan alle leden van Joop.nl wel op de lijst omdat ze een expliciete mening hebben die afwijkt van het grote gedachtegoed van het zittende kabinet. Er wordt hier namelijk wel eens gemeld dat dit kabinet weg moet. Wanneer je een wapenvergunning krijgt zou het wel eens kunnen betekenen dat je op eigen houtje het kabinet naar huis stuurt. Of moet je daadwerkelijk zeggen dat je op mensen gaat schieten wanneer je een vergunning krijgt?

1 Reactie
Lejoo
Lejoo28 jul. 2011 - 9:14

Vul het zelf maar in. Het grootste gevaar komt vermoedelijk van anarchisten, AFA, jihadisten, dierenactivisten, krakers, marxisten, etc.. Alles wat niet staat in de "joods-christelijke-traditie". Verder is alles in orde.

alfisti
alfisti28 jul. 2011 - 9:14

Wat een onwetendheid en nonsens, voor dat je een wapenvergunning aanvraagt moet je eerst een jaar lang wedstrijden schieten op een schietvereniging, om te zien dat je serieus en gemotiveerd bent. Als je dan een vergunning wil aanvragen moet de vereniging daar toestemming voor geven. Dan moet je een V.O.G (verklaring omtrend gedrag) aanvragen bij de gemeente. Daarna gaat de politie (bijzondere wetten) een afspraak met je maken en kunnen ze je als je overal aan voldoet een verlof geven. Mits je een goede reden hebt om een vuurwapen aan te schaffen, bijvoorbeeld het bekwamen in de schietsport. Als je het verlof hebt moet je om het te verlengen een goedgekeurde kluis hebben en jaarlijks 18 schietbeurten noteren. Kortom conclusie van het verhaal: Als je werkelijks iets kwaads in de zin hebt zijn er legio andere manieren om aan wapens te komen, dan op zo'n moeilijke manier, en je staat tevens geregistreerd bij justitie. Om gelijk zoals hierboven geschreven staat alles te verbieden vind ik maar onzin, de schietsport is een prachtige sport (tevens olympisch) waar duizende mensen dagelijks plezier aan beleven. Net zoals voetbal, darten, enz.

1 Reactie
.2
.228 jul. 2011 - 9:14

De sport is toch om zo accuraat mogelijk te schieten? Waarom moeten we daarvoor militaire en dodelijke wapens voor gebruiken?

Zylll
Zylll28 jul. 2011 - 9:14

Op zich lijkt het nog niet zo'n bizar idee, maar ik vraag me vooral af; wanneer is iemand "radicaal" of bijna? En waarom alleen de wapenvergunningen van het afgelopen jaar? Alsof mensen in de jaren daarvoor geen wapenvergunning hebben kunnen krijgen.

3 Reacties
Lejoo
Lejoo28 jul. 2011 - 9:14

1) Het klinkt sowieso daadkrachtig. 2) Het biedt gelegenheid om korte metten te maken met verfoeide de anarchisten, AFA, jihadisten, dierenactivisten, krakers, marxisten, etc..

AlbertHofmann
AlbertHofmann28 jul. 2011 - 9:14

Sylvia: het heeft totaal geen nut, dat heeft het verleden al bewezen,.zal de toekomst helaas ook nog bewijzen. Je kan nog zoveel registreren, controleren en beperken. Er zullen altijd idioten zijn die misbruik maken van zowel vrijheid als van angst. Een politicus die angst en schijnveiligheid propagandeert voor zijn eigen politieke doeleinden is mijn ogen net zo slecht als de propaganda die idioten als Breivik propaganderen. Wat ik tot nu hoor el lees vanuit Noorwegen gaat de Noorse regering en bevolking er naar omstandigheden prima mee om. Hiermee geef je Breivik geen ruimte voor zijn ideeën. Voorbeeldje: we zitten nu te kijken naar de aanschaf van wapens, maar dan zouden we ook moeten kijken naar de aanschaf van aspirines (mogelijk bestanddeel voor explosieven, of brandstoffen (mogelijk bestandeel voor brandbommen), verdelgingsmiddel (kunnen gebruikt worden om op grote schaal mensen te vergiftigen) etc etc

EdwinVink
EdwinVink28 jul. 2011 - 9:14

Nee joh radicalisering is pas mode sinds een jaar;)

[verwijderd]
[verwijderd]28 jul. 2011 - 9:14

Hier kan niemand tegen zijn. Goed plan van het CDA, en trouwens zo zie je dat Coruz, door de PVV te steunen, zijn politieke doelen kan verwezelijken. Slimme vent.

3 Reacties
Lejoo
Lejoo28 jul. 2011 - 9:14

Weet u al of u ook in aanmerking komt?

Maanlander2
Maanlander228 jul. 2011 - 9:14

Het spijt mij Peet, maar de AIVD is tegen. Dat soort info geven ze gewoon niet prijs. Het zijn interessante tijden voor de AIVD. In tijden dat de emoties hoog oplopen en men de zelfbeheersing verliest komt voor de AIVD een hoop info beschikbaar. Cynisch gezegd, de AIVD houdt wel van zo'n Breivik maar wat ze te weten komen laten ze gewoon niet los.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen28 jul. 2011 - 9:14

Ha ha, denk je nu werkelijk dat zonder de steun aan de PVV van het CDA er in de kamer geen steun voor dit voorstel zou zijn?