Joop

CDA wil Pieter Omtzigt terug, maar Pieter Omtzigt is definitief klaar met het CDA

  •  
29-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3338 keer bekeken
  •  
ANP-457104807

Pieter Omtzigt keert niet terug naar het CDA. Dat laat zijn woordvoerder weten. "Het boek bij het CDA is dicht en blijft dicht." CDA-voorzitter Hans Huibers had Omtzigt in een brief gevraagd zich bij het CDA aan te sluiten, meldde het AD zaterdag.

Het is nog volstrekt onduidelijk hoe de politieke toekomst van Pieter Omtzigt er dan wel uitziet. Dat maakt hij een dezer dagen bekend. Hij kan met een nieuwe partij de verkiezingen in gaan. Volgens de peilingen maakt hij dan kans in een klap de grootste te worden bij de verkiezingen. Of hij dat ambieert en of hij überhaupt in staat is de juiste kandidaten daarvoor te vinden, ervaringen uit het verleden laten zien dat zo'n nieuwe grote partij doorgaans vrij snel implodeert, is niet duidelijk.

Het kan ook zijn dat hij zich bij een andere partij aansluit, of zich aansluit bij het legertje Kamerleden dat inmiddels heeft laten weten niet meer terug te keren in de Kamer.

Het is begrijpelijk dat het CDA Omtzigt graag terug wil. De partij staat er beroerd voor in de peilingen. De partij heeft nu veertien zetels in de Tweede Kamer. In een peiling van dinsdag van EenVandaag en Ipsos zou de partij na de verkiezingen van 22 november uitkomen op zes zetels. In een peiling van 20 juli van I&O Research zou het CDA op vijf zetels blijven steken.

Als Omtzigt met een eigen partij gaat meedoen, zal hij volgens diezelfde peilingen vooral kiezers weghalen bij (rechts-)nationalistische partijen als BBB, JA21 en PVV en ook de SP, maar ook van andere partijen zoals het CDA.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout31 jul. 2023 - 15:32

Een goede man. Hij zou een sieraad zijn voor de democratie als hij een partij oprichtte.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai30 jul. 2023 - 18:07

Vraag me oprecht af waar het CDA de euvele moet vandaan haalt om het te vragen. Gezien de bijna onmenselijke behandeling van de man zou je toch zeggen dat die weg is afgesloten. Maar valt me wel op dat tegenwoordig (ja ben een oude man) politiek gekenmerkt word door een gebrek aan inleving en fatsoen. Las een lollig stukje van de heer RONALD PLASTERK over het gedrag van D66 dat is ook bij de beesten af. Heb geen enkel probleem met mensen die in emotie over de balie vliegen. Maar achterbakse of gewoon hondsbrutale gedragingen doen me toch pijn.

Ouru
Ouru30 jul. 2023 - 16:55

Gisteren op nieuwsuur , hoorde ik dat het CDA, niet gevraagd heeft om terug te komen in de partij Ze hebben alleen excuses aangeboden Dus het ligt een beetje genuanceerder

Ed Verbeek
Ed Verbeek30 jul. 2023 - 16:14

Omtzigt past wel goed bij de ARP in zijn “goede” tijden: iets conservatief, regionaal, middenpartij met gevoel voor de gewone man/vrouw en sociale uitvallers. Aantjes.

Paul Spijkers
Paul Spijkers30 jul. 2023 - 10:31

Gaat Omtzigt terug naar de CDA? Nee. Hoeveel keer kan je hetzelfde vragen over iets wat al duidelijk was? Ongeveer een keer per maand blijkbaar vanaf en tot St Juttemis, blijkbaar.

Vuurrood
Vuurrood30 jul. 2023 - 7:47

Het CDA ten voeten uit! Schaamteloos! Eerst iemand tot op het bot beledigen om daarna schaamteloos vragen of deze weer terug wil komen want ja, er komen verkiezingen aan. Werkelijk de treurnis ten top!

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout29 jul. 2023 - 20:19

Zó Calvinistisch: Een dwingend Appèl doen op een afgedwaald schaap, teneinde Eendracht en Rechtzinnigheid in de Leer terug te winnen op de afvalligen en de twijfelaars aan de Synode.

1 Reactie
Herr Vorragend
Herr Vorragend30 jul. 2023 - 9:57

Wat jij al noemt, gepaard met Roomsche achterbaksheid.

TheunT
TheunT29 jul. 2023 - 19:28

Zijn burnout zegt dat hij amper voor zichzelf kan zorgen maar voor ons blijkbaar wel?

2 Reacties
Vuurrood
Vuurrood30 jul. 2023 - 7:49

Zegt zijn burnout dat? Waar haalt u die kennis vandaan? Of dat uitzonderlijke gehoor?

Herr Vorragend
Herr Vorragend30 jul. 2023 - 9:58

Een burn-out gaat over en meestal leidt het uiteindelijk tot meer evenwichtigheid.

JAvanGaanderen
JAvanGaanderen29 jul. 2023 - 18:08

Derde poging v.a. 12:23 uur : Opvallend dat juist kiezers op partijen als JA21 / PVV / BBB geïnteresseerd zijn in een evt. door Omtzigt op te richten partij. Alle drie de partijen kenmerken zich in de basis immers, als rechts-liberale tot extreem-rechtse cliëntelistische partijen, waarbinnen bijv. etno-nationalisme en de (commerciële/deel) belangen van (m.n.) autochtone NLders, met hoofdletters staan geschreven. In het Manifest van Omtzigt wordt daarentegen nl. gepleit voor een Herstel van de rol van de overheid in onze samenleving en wel in die zin, dat die overheid zich - veel meer dan tot nog toe - dient te richten op de waarborgen die de (bestaande) Grondwet aan de burger (iedere burger) toekent. Hij spreekt in dat verband van een (nieuw) Sociaal Contract tussen overheid en burger, waarin het recht op wonen, het recht op bestaanszekerheid en fundamentele rechtsbescherming door de overheid dienen te worden gewaarborgd. Op onderdelen - en dan m.n. daar waar hij spreekt over de erosie van onze democratische rechtsstaat, als gevolg van overheidsfalen - komt de maatschappijkritiek van Omtzigt sterk overeen met de door mij al sinds de jaren 90 uitgedragen (en eveneens naar het TK-lid Omtzig gestuurde) analyse, dat de grootste vijand van onze democratie, een onbetrouwbare overheid is! Het opportunistische eigenbelang van de "verzoeningspoging" van het CDA - dat zich door mogelijke initiatieven van hem, existentieel bedreigd weet - richting Omtzigt is stuitend te noemen.!

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin29 jul. 2023 - 15:43

Hij doet net een verongelijkt kind maar de hele natie ligt aan z'n voeten omdat hij de macht die kiezers zo wantrouwen het vuur aan de schenen weet te leggen met een spervuur aan vragen waar zelfs een recherche dienst niet van terug heeft, hij heeft zich meerdere keren laten ontvallen dat zijn vragenvuur bedoeld is als strafmaatregel, des te meer straf je verdient des te meer vragen, een beetje trollen gedrag, vreet dossiers alsof het kaakjes zijn, een opofferingsgezindheid en devotie waar het land zo naar smacht, met een humeur als een oorwurm, geen wonder dat mensen die met hem worden geconfronteerd hopen op een functie elders voor hem, wat mij betreft is hij louter instrumenteel bezig, dat kan je net zo goed aan AI over laten, doet het sneller en beter, raakt niet overspannen en je hoeft niet naar dat ontevreden smoelwerk te kijken, desondanks wil hij premier worden, dat zou een deceptie van je welste worden, het hele land depressief door zo'n kleurloze nitwit, enfin hij houdt er nog even de spanning in, lijkt z'n huid duur te willen verkopen, we zullen zien.

Olav Meijer
Olav Meijer29 jul. 2023 - 14:34

[Pieter Omtzigt keert niet terug naar het CDA. Dat laat zijn woordvoerder weten. "Het boek bij het CDA is dicht en blijft dicht."] Heel terecht. Het CDA heeft Pieter Omtzigt schandelijk behandeld. Vroeger al, toen hij, omdat hij te lastig werd bevonden, op een onverkiesbare plaats op de kieslijst werd gezet, maar hij toch op eigen kracht op basis van voorkeurstemmen in de Tweede Kamer bleef. Deze actie om hem terug te winnen is uiterst opportunistisch en eigenlijk beschamend.

vdbemt
vdbemt29 jul. 2023 - 14:07

Dat pleit natuurlijk alleen maar voor Omtzigt.

Gerygrr
Gerygrr29 jul. 2023 - 13:58

Voelt niemand aan, dat de discussie sowieso niet klopt? Je hebt geen poppetjes nodig dat je gaat binnen hengelen. Je hebt een sterk verhaal nodig en dat consequent uitdragen. Wie een verzameling jaknikkers bij elkaar zet om ja te knikken tegen de grote leider heeft geen verhaal.

Saartje best
Saartje best29 jul. 2023 - 13:45

Het cda wilde hem Er enkel bij om wat stemmers binnen te halen. Niet voor de gezelligheid of De humor.

chwiedijk
chwiedijk29 jul. 2023 - 12:34

Omtzigt moet zich bij een partij aansluiten.

2 Reacties
LaBou
LaBou 29 jul. 2023 - 18:14

Waarom moet dat?

hartpine
hartpine30 jul. 2023 - 14:30

Omtzigt moet helemaal niks.

EenMening3
EenMening329 jul. 2023 - 12:02

Pieter Omtzigt staat op eenzame hoogte qua integriteit en betrouwbaarheid. Frans Timmermans is een slimme politicus maar kan niet tippen aan Pieter Omtzigt. Ik hoop dat hij in november met een eigen partij mee gaat doen en de grootste wordt. Hij kan dan zelf beter in de Kamer blijven en een andere zwaargewicht als MP naar voren schuiven.

1 Reactie
Ouru
Ouru30 jul. 2023 - 15:56

Als leken over politiek gaan praten , krijg je dus dit soort discussies. Mensen die alles uit de krant halen en dan commentaar gaan leveren .

PVDB2
PVDB229 jul. 2023 - 11:19

Niet verassend. Ik had ze ook de vinger gegeven. Eerst ben je een probleem. Maar als een potentieel stemmentrekker zou hij dan de het op een haar na dode CDA weer in de lift moeten brengen. En misschien ook als lijsttrekker. Omtzigt heeft de keuze gemaakt. Je kan een partij opbouwen voor de volgende verkiezing (niet de komende). Mensen moeten vinden die capabel zijn om dossiers door te nemen. Er niet alleen voor de beeldvorming zijn in de (social) media. Zoals anderen op rechts. Je zal tegenwerking krijgen als je tegen de gevestigde belangen gaat bewegen, in de politiek en bedrijfsleven, als deze in belang of voordeel van de samenleving is. Laat hem een programma opstellen en zien of het mogelijk succesvol zal zijn. Als niet, verlaat de slangenkuil. Waar voor sommige het besmeuren van je tegenstander eerder een doel is dan je voor de samenleving in zetten.

itsme3
itsme329 jul. 2023 - 10:51

Ik snap dat gedweep met Sint Pieter niet zo. Qua ideeën en mentaliteit is het gewoon een 100% CDAer, die nota bene nog een groot aandeel had in het ontstaan van het toeslagenschandaal.

3 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde29 jul. 2023 - 12:55

Itsme, mensen snakken naar een held of heilige en toevallig werd dat Pieter. Dat is de reden waarom de man 45 zetels in de peilingen ophaalt zonder een partij of een lijst te hebben. Blijkbaar is dat maar bijzaak.

Olav Meijer
Olav Meijer29 jul. 2023 - 14:44

@ itsme: [.....die nota bene nog een groot aandeel had in het ontstaan van het toeslagenschandaal.] Een groot aandeel niet, wel politieke medeverantwoordelijkheid. Maar hij heeft zich meer dan gerevancheerd door zijn grote aandeel in het aanpakken hiervan en vechten in het belang van de slachtoffers.

Peterrr3
Peterrr329 jul. 2023 - 14:48

@itsme, dit is een flauwe en ook onterechte redenatie van je. Dat Omtzigt voorstander was van strenger optreden bij fraude, dat is nog niet hetzelfde als voorstander zijn van mensen die niets verkeerd gedaan hebben moedwillig de vernieling in helpen.

Zoetemelk
Zoetemelk29 jul. 2023 - 10:11

Voor de tweede keer in drie jaar tijd is het land wekenlang in de ban van 'de beslissing' van de heiligverklaarde Omtzigt. Zolang Pieter de lieveling blijft van de nationale media zullen we met enige regelmaat kunnen genieten van zijn cliffhangers. Het klassieke dilemma van de populist: altijd bereid om de uitvoerende macht verdacht te maken, maar als er keuzes gemaakt moeten worden of verantwoordelijkheid moet worden genomen krijgt men koudwatervrees.

5 Reacties
Gaitj
Gaitj29 jul. 2023 - 11:40

Omtzigt is een populist omdat:...

Mathijsco
Mathijsco29 jul. 2023 - 13:04

"Het klassieke dilemma van de populist." Ik weet niet van welke planeet ú komt (Melmac?) maar 'Pieter Omtzigt een populist?' Really?

Olav Meijer
Olav Meijer29 jul. 2023 - 14:41

@ Zoetemelk: Op op niets berustende verdachtmaking. Als iemand in de Tweede Kamer heeft laten blijken integer te willen blijven en hard te werken voor heen rechtvaardige zaak, is Omtzigt het wel. Hij is sowieso niet mijn politieke voorkeur, maar met dit geschrijf zet je niet Omtzigt, maar jezelf te kijk.

Peterrr3
Peterrr329 jul. 2023 - 14:51

@Zoetemelk, wat een rare redenatie. Omdat 'het land' graag wil weten wat Omtzigt gaat doen, is hij in jouw ogen een populist. Alsof hij op al dat gedoe zit te wachten! Die man is een gedreven Kamerlid. Wil waarschijnlijk doorgaan, maar wat hij ook gaat beslissen, overal zitten haken en ogen aan. Logisch toch dat hij de tijd neemt om een juiste beslissing te nemen. Wat dit met populisme te maken heeft... geen idee.

Sententia
Sententia29 jul. 2023 - 15:05

De media waren ook een week in de ban van 'verlosser' Frans Timmermans, dus we rollen van de ene hype in de andere.

Peace ....
Peace ....29 jul. 2023 - 10:02

Pieter heeft bewezen het onmogelijke mogelijk te maken. De taak van betrokken te geraken bij het regeren zal hij ook wel fixen. En dat tot grote vrees van CDA, D66, BBB en VVD. PvdA zal er wellicht baat bij hebben om tegenwicht te geven aan zijn ietwat rechtse uitstraling. De zgn 1 vrouw/man partijtjes zullen verdampen nu er echt iets te kiezen zal zijn. En als ik hem mag raadgeven: Laat de Minister voor Defensie vervallen en dan hiervoor graag een zwaargewicht Minister voor de zgn ''Ouderen''. Een Minister voor de Sixties dus.

Mathijsco
Mathijsco29 jul. 2023 - 9:59

Lol, Hoe zag men het voor zich bij het CDA? Wuppie en Hugo mogen dan wel weg zijn: het motorblok van de club (het partijbestuur) was vol op de hoogte van de Ruttiaanse terreurcampagne die de man heeft ondergaan. Mona Keijzer, hup ook weg! Een club die doet aan hoogverraad op haar eigen mensen. En Omtzigt bovenaan, tja zo denkt de kiezer daar dan over. Ik hoorde hier laatst een columnist zeggen dat die kiezer het allemaal niet uitmaakt en dat deze vooral met rust gelaten zou willen worden. Waarschijnlijk in een poging tot wegkijken en tegelijkertijd ter aanbeveling voor een stem op Frenske die maar niet wil kiezen.

E w T
E w T29 jul. 2023 - 9:50

Ach ja Omtzigt terug halen in de hoop om nog wat zetels over te houden na de volgende verkiezingen. Het CDA is een Hypocriete opportunisten club.

Bernie2
Bernie229 jul. 2023 - 9:24

Een ding moet je die CDA'ers nageven, als hun God even niet kijkt hebben ze lef. Ik neem aan dat Omtzigt al gegeten en gedronken heeft, al dan niet uit hun gifbeker.

Trudy Weijers
Trudy Weijers29 jul. 2023 - 9:07

Het zou geweldig zijn als Pieter Omtzigt een eigen frisse partij zou beginnen met alleen zijn eigen identiteit erin.... Het CDA is een besmette partij waar hij niet meer in thuishoort... Samen met Mona Keijzer zou het een gouden duo zijn.... Geheid dat ik op Omtzigt ga stemmen....

3 Reacties
Jonathan2
Jonathan229 jul. 2023 - 10:29

Die verschrikkelijke Mona Keizer met haar kleinburgerlijke achterbaksheid en smerige lijntjes naar de Telegraaf kan ik niet verdragen. Omtzigt zelf lijkt mij wel een geschikte peer. Hopelijk is hij niet zo dom om met Mona te beginnen.

WillemdeGroot
WillemdeGroot29 jul. 2023 - 10:39

..., terwijl je nog geen partijprogramma gelezen hebt: populisme in het kwadraat...

Frans Akkermans3
Frans Akkermans329 jul. 2023 - 17:38

Anders dan Omtzigt is Keijzer haar partij wel trouw gebleven. Ze schrijft nu aan het CDA-programma voor de EU-verkiezingen 2024.