Alle bachelorstudenten moeten voortaan weer een basisbeurs ontvangen, als het aan het CDA ligt. Dat schrijft de partij in haar verkiezingsprogramma dat woensdag wordt gepresenteerd. Volgens het CDA werpt het leenstelsel een te hoge drempel op om te gaan studeren.
Om de kosten van de basisbeurs te denken, wil het CDA de ov-studentenkaart afschaffen. In plaats daarvan moeren studenten een trajectkaart krijgen die uitsluitend de reis tussen woon- en studieplaats vergoedt.
Een ‘boeggolfeffect’, denkt minister Bussemaker (Onderwijs) die de wet invoerde. Vlak voor de invoering van het nieuwe stelsel meldden zich meer eerstejaars die nog van de basisbeurs wilden profiteren, direct na het afschaffen meldden zich minder studenten. Bussemaker gaat er vanuit dat dit effect op langere termijn wel weer zal afnemen.
Volgens CDA-Kamerlid Michel Rog verklaart dat boeggolfeffect maar 2,8 procent van de dalende instroom. Het overgrote deel haakt af uit angst een lening aan te gaan. Aantallen waar hij van is geschrokken, zegt Rog: ‘Werkgevers stellen tegenwoordig steeds hogere eisen. En juist degenen voor wie het niet vanzelfsprekend is om te gaan studeren, haken nu af.’
Eerder dit jaar trok Rog ook al namens zijn partij aan de bel. Hij zei toen: ‘Het CDA heeft steeds gewaarschuwd. De minister deed het af als spookverhalen en bangmakerij. Ook nu weer put de minister zich uit in argumenten en uitvluchten bij de feiten. Het zou passender zijn als de minister zou erkennen dat 8.400 jongeren door haar beleid niet zijn gaan studeren.’
De herinvoering van de basisbeurs moet wat betreft het CDA alleen voor bachelorstudenten gelden. Voor wie na zijn of haar bachelor nog een masterstudie wil doen, kan het leenstelsel gewoon gehandhaafd worden.