Boerkaverbod en dubbele nationaliteit na breuk met PVV tijdelijk van website verdwenen
Het CDA heeft de afgelopen week een aantal van haar standpunten van de website verwijderd. Standpunten die gevoelig liggen binnen de partij, zoals het boerkaverbod en de dubbele nationaliteit, waren na het uiteenvallen van de gedoogconstructie – tijdelijk – verdwenen. Na navraag door de Volkskrant staan de standpunten inmiddels weer op de website.
Vorige week twitterde Margriet Vroomans , TROS-journaliste, over het verdwijnen van het boerkaverbod en andere standpunten op de CDA-website. Ze sprak van ‘stille geschiedherschrijving’. De standpunten werden van de website verwijderd nadat Vroomans op Twitter opmerkte dat de uitspraken van CDA-Kamerlid Mirjam Sterk in de Telegraaf niet strookten met de standpunten van het CDA zelf. Sterk zei in het interview dat het wetsvoorstel tegen dubbele nationaliteiten ‘een PVV-ding was’ waar ze altijd al moeite mee had gehad.
Volgens het CDA is er sprake van puur toeval en is het ‘gebruikelijk dat standpunten ter update tijdelijk offline gaan’. De CDA-woordvoerder noemt het voorval onhandig. Hij verklaart:
De internetredactie was eventjes wat onhandig met het offline en online zetten van de standpunten” en “we zijn niet van standpunten veranderd.
Wel is er een nuancering aangebracht in het standpunt over de dubbele nationaliteiten. Zo werden in het wetsvoorstel tegen de dubbele nationaliteit dat op steun kon rekenen van de PVV ook expats aangepakt en daar is het CDA tegen. Hiertoe is een alinea toegevoegd:
Het recente wetsvoorstel zou wat ons betreft een ongewenst effect hebben voor alle Nederlanders in het buitenland. Het kan nooit de bedoeling zijn dat hardwerkende Nederlandse expats getroffen worden als zij een andere nationaliteit aannemen.
Waarom het boerkaverbod-standpunt van de website verdween is onduidelijk. De woordvoerder verwacht dat het komt om te kijken of het geüpdatet moest worden.