Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CDA, VVD en ChristenUnie moeten boerenachterban gaan deradicaliseren

  •  
22-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2180 keer bekeken
  •  

Kee & Van Jole bespreken de opmerkelijke ontwikkelingen in de stikstofcrisis en de boerenprotesten die er op volgen. Met die protesten is op zich niks mis. "Iedereen die vindt dat de overheid zijn of haar belangen schaadt heeft het recht om daar tegen te protesteren. Dat dat gepaard gaat met ongemakken voor anderen is ook niet zo bijzonder." Wel vindt Van Jole het opmerkelijk dat de boeren een voorkeursbehandeling lijken te genieten. "Pas zijn bij een blokkadeactie van Extinction Rebellion nog 175 mensen opgepakt. En in Rotterdam zag ik met eigen ogen hoe de politie met honden en paarden tekeerging tegen mensen die demonstreerden tegen de wooncrisis. Boeren blijken dan toch een soort elite waar niet tegen opgetreden wordt." 

Kee vertelt dat Kamerleden van VVD en D66 niet op de protestbijeenkomst kunnen spreken omdat gevreesd wordt voor hun veiligheid. Hij citeert met verbijstering een tweet van een SGP-Kamerlid die de zorgen daarover bagatelliseert. "Hij doet net of het een keuze om daar wel of niet heen te gaan. Terwijl het de NCTV is die zegt dat de situatie te risicovol is."

Van Jole: "Je ziet dat wel vaker bij de SGP. Zo gauw regels tegen hun eigen belangen in gaan houden ze zich er niet aan. Dat zag je ook bij hun kerken tijdens de coronacrisis. Ondertussen roepen ze wel dat iedereen zich aan de Tien Geboden moet houden."

Daarna komt Gert-Jan Segers aan bod. De leider van de ChristenUnie beweerde voor de microfoon van BNR Nieuwsradio dat in Nederland "een burgeroorlog" dreigt. Kee: "Ik schrok van die woorden want Segers slaat dat soort taal anders nooit uit. Dus ik heb hem gebeld om te vragen hoe dat zat en hij zei me dat hij een verbale burgeroorlog bedoelde. Wat ik me daar precies bij voor moet stellen is me niet duidelijk."

Van Jole vraagt zich af wat CU, CDA en VVD gaan doen tegen de radicalisering van hun achterban. "Ik ben benieuwd hoe ze dat gaan aanpakken. Als zoiets bijvoorbeeld bij een moskee speelt dan worden daar ook deradicaliserings-experts op afgestuurd."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

Sonic2
Sonic223 jun. 2022 - 16:49

Ik vind sowieso dat het in politiek Den Haag een stuk vriendelijker mag. De temperatuur moet omlaag. Als ik in de 2e kamer was had ik me ook veel en veel diplomatieker geuit als hier. Dit is een opinie platform. Ik voorspel doden als dit zo doorgaat. Die aan beide kanten kunnen vallen als het zo doorgaat. Daar wilde Segers ook voor waarschuwen. En de partijen moeten hun achterban gaan de radicaliseren. Dat geldt voor linkse partijen, maar ook zeker voor rechts en ultra rechts. Politici moeten meer op hun woorden passen. Dat geldt niet voor columnisten of opinie vormers of makers. Woorden hebben effect. Denk 3 a 4 keer na voordat je iets heftigs roept. Ik vond de woorden van Klaver richting van der Plas dus niet verstandig. We gaan doden zien als dit zo doorgaat.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout23 jun. 2022 - 14:25

De FDF moet worden gedeprogrammeerd. Al was het alleen al om de aantasting van onze nationale infrastructuur een halt toe te roepen. Tractorvoertuigen horen op des boers eigen erf en eigen weg, tenzij die in de rurale regio's ontheffing hebben wegens werkzaamheden voor agrarische exploitatie.

Effie2
Effie223 jun. 2022 - 9:07

'Zo gauw regels tegen hun eigen belangen in gaan houden ze zich er niet aan'. Het algemeen belang, dat de samenleving mogelijk maakt, wordt desnoods met geweld ondergeschikt gemaakt aan de kortzichtige, veelal op leugens gebaseerde termijnwinst denkbeelden van een machtige invloedrijke minderheid, waarbij de tot zogenaamde zelfredzaamheid gedwongen individuen meer en meer lijken te opereren volgens het recht van de sterkste. ...Onze humanistische normen en waarden lijken steeds meer terrein te verliezen. En de zwakkeren onder ons zijn hierdoor de klos. ...De mensheid, in het algemeen, lijkt in mijn beleving althans, hard op weg in een tot uitsterven gedoemd roofdier te veranderen. De door economische motieven gedreven beleidsbepalers wereldwijd, lijken immers al tientallen jaren té mentaal gestoord om een leefbare wereld voor ons nageslacht te willen bewaren. Want ook macht en materiële rijkdom zijn in hoge mate verslavend. En in ons mooie land, met zoveel sociaal voelende en talentvolle burgers, lopen de sluwe rasegoïsten van de VVD en het CDA in dit pijnlijke proces van morele aftakeling al minstens een halve eeuw voorop met 'ieder voor zich, en God voor ons allen'.

1 Reactie
Hydris8
Hydris823 jun. 2022 - 15:31

Deze reactie is verwijderd

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin22 jun. 2022 - 18:26

Vlak BBB niet uit, die tante weet slim van alle walletjes te eten, politici lijken bagger te schijten voor de boeren bende, een oproep aan politici de zaak in de hand te houden; Wasted words. https://www.youtube.com/watch?v=b-E2Npl1SRk

EenMening3
EenMening322 jun. 2022 - 17:51

"Van Jole vraagt zich af wat CU, CDA en VVD gaan doen tegen de radicalisering van hun achterban. "Ik ben benieuwd hoe ze dat gaan aanpakken. Als zoiets bijvoorbeeld bij een moskee speelt dan worden daar ook deradicaliserings-experts op afgestuurd." Radicalisering in moslimkringen betekent al snel (bom)aanslagen en afschuwelijke misdaden zoals in Irak en Syrië. Vandaag zijn 20.000 a 30.000 boeren met hun trekkers naar Stroe gereden om te demonstreren tegen het regeringsbeleid. De demonstratie is op wat incidenten en verkeershinder na, rustig verlopen. De politie heeft wel tientallen bekeuringen uitgedeeld. Als je dit radicalisering noemt, is er iets ernstig mis met je beoordelingsvermogen.

2 Reacties
TheBigLebowski
TheBigLebowski23 jun. 2022 - 3:01

De voordeur intrappen van een provinciehuis, bij politici langsgaan en bedreigingen met de dood zijn wel degelijk radicaliseringen. Die vergeet u voor het gemak even te melden. U heeft een selectief geheugen.

Zandb
Zandb23 jun. 2022 - 7:09

Bedreigingen mogen we alleen als teken van radicalisering zien, als moslims er verantwoordelijk voor zijn?

Halas
Halas22 jun. 2022 - 17:45

Goh, laat ik die oproep nou nooit gehoord hebben toen het ging over rotsblokken in de zee, of farmen bestormen. Zo blijkt maar weer: Zolang het doel past in je activistische straatje is er bij sommigen niets loos, maar ja 'goed' voorbeeld doet goed volgen.

1 Reactie
Zandb
Zandb23 jun. 2022 - 7:12

Halas U heeft nog nooit begrepen, dat er mensen zijn die consequent tegen gebruik van geweld of het daartoe oproepen zijn? Dergelijke mensen ziet of hoort u niet? Heel vreemd.

Kuifje3
Kuifje322 jun. 2022 - 15:42

Ik vrees voor VVD en CDA dat hun achterban juist de politici moeten deradicaliseren. Door massaal weg te lopen bij de partijen die vroeger op hun steun konden rekenen gaat dit uiteindelijk vanzelf. De VVD is inmiddels 1/3 van de aanhang kwijt en het CDA ongeveer de helft. JA21 en BBB vangen deze mensen op en voeren samen actie voor de boeren. Ik vind het overigens wel heel merkwaardig dat onze voedselzekerheid een links-rechts discussie is geworden. Dit is toch echt in ons aller belang! Ook linkse mensen moeten toch eten?

7 Reacties
Karingin
Karingin22 jun. 2022 - 18:09

Voor zover het over voedselzekerheid gaat is stikstof júist een probleem slimmerik. De achteruitgang van biodiversiteit zal ook het telen van bepaalde gewassen moeilijk, zo niet onmogelijk maken. Maar de boeren zorgen helemaal niet voor het meeste voedsel in Nederland, zij exporteren het meeste en wij importeren ook gigantisch veel

Kuifje3
Kuifje322 jun. 2022 - 20:14

@Karingin: ik vrees voor jou dat ik inderdaad best slim ben. Tenminste als je iq een juist meetinstrument vindt. Ik weet alleen niet waarom je dat hier kennelijk bedoeld als scheldwoord zo nodig moet gebruiken. Jouw laatste zin klopt grotendeels. Voedsel gaat de wereld over en dat is naar mijn mening een groter probleem dan de verzonnen stikstofnormen. Maar goed dat is off-topic. Maar goed, stel even dat stikstof inderdaad een probleem is dan lijkt me dat voor we al die maatregelen gaan nemen eerst zouden moeten meten wie de grootste uitstoters zijn en of bijvoorbeeld de boeren inderdaad zulke vervuilers zijn. Die metingen zijn er simpelweg niet. Wel zijn er metingen waar de meeste stikstof in de lucht zit. Overigens gaat het dan om vervuilende stikstofverbindingen en niet om dat spul waaruit onze lucht voor bijna 80% bestaat. Die grotere concentraties zijn bij Pernis, Schiphol, IJmuiden en langs de Duitse grens. Overigens scoort Londen als vervuiler in ons land ook hoog gezien deze metingen. De laagste concentraties zijn juist in de gebieden waar veel boeren hun werk doen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin22 jun. 2022 - 22:22

“ik vrees voor jou dat ik inderdaad best slim ben.” Met een beetje slim zoeken versla je het sterkste 2 voor 12 team, zo is in het verleden gebleken, zoeken we op, een rijtje encyclopedieën, dan het belletje, gaat nu veel makkelijker, de NOS lijkt me als bron vrij betrouwbaar, zoniet hoor ik het wel want het beeld dat je schetst komt me gekleurd over. https://nos.nl/collectie/13901/artikel/2432238-stikstofdoelenkaart-geeft-meer-helderheid-maar-wordt-hele-klus

TheBigLebowski
TheBigLebowski23 jun. 2022 - 3:03

Onze boeren exporteren het meeste voedsel dus voor onze voedselvoorziening zorgen ze ook al niet.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine23 jun. 2022 - 7:31

@karingin, "De achteruitgang van biodiversiteit zal ook het telen van bepaalde gewassen moeilijk, zo niet onmogelijk maken." voorbeelden graag?

wittecisnoot
wittecisnoot23 jun. 2022 - 8:42

@Lebowski: ook een punt. Voorlopig moeten we energie importeren. Dat moet met export gecompenseerd worden. Waarom miljarden spenderen om cultuurlandschap te sparen (Heide is door menselijk ingrijpen ontstaan en dus geen natuur) om een miljarden verdienende succesvolle sector de nek om te draaien. Geld wat we beter kunnen gebruiken om de gevolgen van de komende recessie te dempen. Sterker nog: wat we daarvoor bikkelhard nodig gaan hebben.

Gerygrr
Gerygrr23 jun. 2022 - 10:16

Eens, Kuifje! Het meest achterlijke argument, gisteravond op tv. De stikstof uit industrie, autoverkeer waait over de grenzen!

Dehnus
Dehnus22 jun. 2022 - 15:12

Als dit bij een Moskee gebeurt dan komen gelijk de snipers om eventjes goed het "nieuwe speelgoed" uit te proberen. En daarna knuppelen als "pleziertje naar de jongens toe." . Nederland heeft twee wetten, een voor rijk wit rechts, en eentje voor de rest.