Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CDA-voorzitter bereidt zich voor op kabinetsval

  •  
10-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-RuthPeetoom_300.jpg
UPDATE: Ruth Peetoom: ‘Kabinet gaat voorbij aan fundamentele kwesties’ ... CDA-bestuur stelt scenario vast voor kabinetscrisis ... Peetoom: Het CDA moet minder gedomineerd worden door financieel-economische thema's ... SP-Kamerlid Irrgang: 'Het is een waarschuwing voor coalitiepartners. Er is een reële kans dat ze er niet uit komen'
CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom is helemaal niet tevreden met de koers van de hervormingsplannen van het kabinet. In NRC weekblad uit ze haar kritiek. Ze vindt dat de coalitie ‘voorbij gaat aan allerlei hervormingen die wel nodig zijn’. Aan fundamentele kwesties als de gezondheidszorg, arbeidsmarkt en de woningmarkt wordt volgens haar onvoldoende tijd besteed.
Het kabinet heeft er naast de EU-crisis nog een kopzorg bij. Twee weken geleden overlegde Peetoom al met het partijbestuur over een scenario voor als het CDA op een mogelijk snelle kabinetscrisis stuit. Daarin heeft ze geschetst hoe snel een nieuwe partijleider moet worden aangewezen. Het laatste wat ze wil is dat de partij leiderloos wordt.
Als het kabinet valt, is daar een scenario voor”, zegt Peetoom. “Op het moment dat dit zich voordoet, dan staan we er. Be there.
Peetoom vindt dat de financieel-economische thema’s niet de overhand moeten gaan voeren.
Natuurlijk moet je de financiën goed op orde hebben. Maar het is een randvoorwaarde, geen doel. Niet wat iets kost is belangrijk, wel de waarde die het heeft. Daarop moeten wij ons gaan profileren.
Update 11.15
In TROS Kamerbreed reageert PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk opgewekt over de woorden van Peetoom.
Het zijn hele verstandige teksten van de voorzitter. Ze ziet in dat er niet alleen maar moet geschrapen moet worden, maar dat er ook naar de toekomst moet worden gekeken. Je moet de economie niet kapotbezuinigen.
SP-Kamerlid Ewout Irrgang ziet signaal van Peetoom als een waarschuwing voor de huidige coalitiepartners.
Het is een schot voor de boeg voor onderhandelingen voor extra bezuinigingen. Er is een reële kans dat ze er niet uit komen met de nieuwe bezuinigingsplannen en dat er in 2012 gewoon weer verkiezingen zijn.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.