Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

CDA-top vroeg dissidenten zelf verklaring te tekenen

  •  
04-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
RTEmagicC_mx2.jpg.jpg

Toen Wilders schriftelijke verklaring eiste waarin Klink, Ferrier en Koppejan zich bij akkoord met PVV zouden neerleggen, noemde Verhagen dat nog "een onmogelijke eis"

CDA-minister Piet Hein Donner heeft de drie dissidenten in de CDA-fractie, Klink, Ferrier en Koppejan, woensdag gevraagd om een verklaring te ondertekenen waarin zij zich zouden verbinden aan de uitkomst van het CDA-congres, ook als dat een akkoord met de PVV zou betekenen. Dat schrijft het NRC Handelsblad zaterdag. Dit is opmerkelijk, omdat CDA-leider Verhagen een dergelijk eis nog “een onmogelijke” noemde toen Wilders hem stelde.
NRC baseert zich op bronnen binnen het CDA. Klink, Koppejan en Ferrier zouden het voorstel direct van de hand hebben gewezen.
Het idee om met de schriftelijke verklaring het conflict binnen de fractie op te lossen was volgens de krant afkomstig van de CDA-top zelf. Verhagen ontkent echter dat de dissidenten is gevraagd een verklaring te ondertekenen. Verhagen heeft het drietal wel gevraagd zich te realiseren dat de uitspraak van het CDA-congres van grote betekenis is.
Intussen was Donner de afgelopen week wel op verzoek van de CDA-top op zoek naar een uitweg uit de impasse die binnen de fractie was ontstaan over de formatiebesprekingen. De minister laat via een woordvoerder weten dat hij het drietal geen verklaring heeft voorgelegd, maar dat hij hun verklaring met hen heeft besproken.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

Piranesi2
Piranesi24 sep. 2010 - 8:32

De firma list en bedrog in het kwadraat. Opdat men niet vergeet is het idee om een plakselpamflet met al deze uitwassen op alle komende verkiezingsborden te hangen. Was er niet een oude van de Club der Abjecten die iets met Fatsoen moet je doen te maken had?

shepu
shepu4 sep. 2010 - 8:32

Ik vind het te prijzen dat het 3-vrouw/manschap van de fractie hun rug recht gehouden hebben. Zouden meer CDA-ers moeten doen. Ik had er weinig fiducie in toen Donner op de proppen kwam om met zijn bekende "gedragen wijze van spreken" de dissidenten van gedachten te laten veranderen. Ik hoop dat de politieke dagen van de heer Verhagen geteld zijn. Zo'n man komt toch niet meer geloofwaardig over bij vriend en vijand...

HansVanMilner
HansVanMilner4 sep. 2010 - 8:32

Nou, het moment is daar. Ik vertrouw het CDA nu dus minder dan de PVV.

Gavi5
Gavi54 sep. 2010 - 8:32

Helemaal fout gegokt en alles verloren, behalve de onomkoopbaarheid van dissidenten ( daar zijn het ws ook dissidenten voor). We zijn er nu wel achter dat je ook teveel kunt hebben van iets, te veel Balkenende, teveel Verhagen en te veel Donner, teveel mannetjespolitiek, te veel angst voor het verliezen van stemmers en de meest bizarre: angst voor de peroxideéénmansclub. Boontje komt om zijn loontje. Uuithuilen en het lef hebben om opnieuw te proberen, maar dan anders!

hminkema
hminkema4 sep. 2010 - 8:32

Ik laat bij deze lekken dat ik Ab Klink adviseer over de verklaring-kwestie een brief te schrijven aan de CDA-partijvoorzitter.

rgeurtsen
rgeurtsen4 sep. 2010 - 8:32

Als het waar is, dan hebben Verhagen en Donner op vrijdag 4 september 2010 op de Nederlandse TV glashard zitten liegen. Als het waar is heeft Verhagen blijkbaar de slag met Klink verloren, want zowel schreeuwen als chantage toegepast. Verhagen is een leider die niet kan binden of overtuigen. Als Christenen dergelijk leiderschap willen wens ik ze succes, maar dan aub niet meer in het kabinet. Rutte - wil je als-je-blieft effe een weekeinde met de familie naar Putten gaan, en daar niet vandaan komen zonder eens grondig in de prachtige bossen te hebben rondgelopen en over de lieg-mentaliteit van Verhagen na te denken. Als jij, beste Mark, dan inderdaad Nederland de liberale nacht in wilt voeren, waar Wilders met zijn lichtgevende blufpoker gezicht lachend als winnaar uitkomt, dan kun je chaos krijgen, maar het is wel polarisatie van het soort waar Cohen je voortdurend voor gewaarschuwd heeft.

hminkema
hminkema4 sep. 2010 - 8:32

De jurist Donner laat weten dat hij het drietal 'geen verklaring heeft voorgelegd, maar hun verklaring met hen heeft besproken'. Deze formulering is van belang. Geen jurist zal hem uiten zonder er over te hebben nagedacht. Uit de NRC ontstaat nu het beeld dat de top van het CDA, onder of namens wie Donner, uit eigener beweging aan het drietal dissidenten 'een verklaring heeft voorgelegd'. Denkelijk een papier waarop de belofte staat dat ze zich in hun stemgedrag zullen aansluiten bij de wens van het congres. Deze gang van zaken ontkent Donner. Het lijkt me niet waarschijnlijk dat hij liegt. Maar wat is er dan wél gebeurd? Volgens Donner heeft niet de CDA-top een verklaring opgesteld, maar hebben de drie dissidenten dat gedaan. Gedrieën of ieder voor zich, dat valt uit de formulering niet op te maken. Wat is dat dan voor een 'verklaring' van Klink, die Donner met hem besproken zou hebben? Dat zou Klinks antwoord op een veel opener vraag geweest kunnen zijn, die Donner hem namens de CDA-top heeft voorgelegd. Geen kant-en-klare verklaring, maar een niet minder dwingend verzoek: "Welke garantie kun je ons geven, beste Ab, dat je ons na het congres nog terwille zult zijn? Hoe kunnen we, na die brief van jou, nog van je loyaliteit op aan? Met welke belofte wil je het vertrouwen van onze fractie terugwinnen?". Met die vraag mocht Ab Klink zijn eigen politieke doodvonnis als zelfstandig denkend en oordelend politicus opstellen. Zijn antwoord op die vraag geldt nu als 'de verklaring van Ab Klink', niet als een te ondertekenen verklaring die de CDA-top opstelde. Idem dito voor Ferrier en Koppejan. Klink zal niks getekend hebben, maar wel mondeling toegezegd dat het congresbesluit 'van belangrijke, wellicht doorslaggevende betekenis' zal zijn - of woorden van gelijke strekking. Ziedaar Klinks 'eigen verklaring', zorgvuldig afgedekt door de beroemde CDA-deuren. Voor een Bonder betekent zo'n mondelinge toezegging precies hetzelfde als een schriftelijke. Dat weten Donner en Bleker heel goed. De jurist Donner heeft Ab Klink gekregen waar hij hem hebben wilde - in de hoek, waar die verder geen schade meer kan aanrichten. En een verklaring van de CDA-top? Nee, die is hem inderdaad nooit ter ondertekening voorgelegd. Ik hoor voetbalvandaal Sjon (Kees van Kooten, Keek op de Week') al in plat Haags: "Ja, maar dat zijn toch ****-methoden? Dat is toch fak****?" http://tinyurl.com/372t7fn

RosaLange
RosaLange4 sep. 2010 - 8:32

Als de beerput van de machtspolitiek op een kier staat komt er een walgelijke lucht naar buiten. Ik heb echt de behoefte aan duidelijkheid en openheid. Wie heeft ons voor zitten liggen? Wie heeft er getracht volksvertegenwoordigers onder druk te zetten? Wat is er precies gebeurt tijdens het formatie-/gedoogoverleg waardoor Klink besloot dat de maat vol was. Er zijn mensen die zeggen dat Klink niet loyaal is en het allemaal niet goed heeft begrepen. Aan de andere kant kan het net zo goed zijn, dat er daadwerkelijk iets is gebeurt wat niet door de beugel kon. Dan kunnen we Klink alleen maar dankbaar zijn dat hij daar een stokje voor gestoken heeft. Maar we kennen de feiten niet om een onderbouwde mening te hebben over de gebeurtenissen. Het begint gewoon gigantisch te stinken en we weten niet wie de rotte appels zijn die deze stank veroorzaken. Het gaat om de loyaliteit tussen de onderhandelaren, om de loyaliteit met de eigen partij, maar wie is er loyaal jegens de kiezers die deze puinhopen legitimeren?

paulvr2
paulvr24 sep. 2010 - 8:32

liegen en bedriegen, nu kennen we ze weer...

Milieunet
Milieunet4 sep. 2010 - 8:32

Hulde voor Ab Klink. Te idioot voor woorden, maar wat kun je anders van Maxime Verhagen en consorten verwachten, om drie CDA'ers een verklaring te laten tekenen. Is dit nou de nieuwe democratie in Nederland?

jocheem67
jocheem674 sep. 2010 - 8:32

Het punt waar steeds te makkelijk aan voorbij wordt gegaan, is de notie in hoeverre de hele soap van de fomatie tot nu toe past binnen ons democratisch rechtsbestel. Wilders heeft schijt aan regels, en trekt vele politici met zich mee. Hierin passen de brief van Klink, de reactie van Rutte ' om je vingers aan af te likken ' --- een goedkoop verkooppraatje, en eigenlijk alle draaikonterijen die het CDA heeft gebruikt om te legitimeren dat ze met een ondemocratich clubje als de PVV aan de tafel zijn gaan zitten. Eerst zou ik bv. een vragen aan Geert waar hij nou eigenlijk zijn centen vandaan krijgt..daar zijn nl. regels voor binnen Nederland. De politiek wordt rotter en rotter, en wat mij betreft blijven we voorlopig zonder nieuw kabinet. We kunnen best nog ff verder met wat er nu zit. Temeer omdat de club van nu juist niet teveel nieuws gaat bedenken...

artizz
artizz4 sep. 2010 - 8:32

Opstelten heeft het over ' vertrouwen hebben in de politiek'. Wat blijkt is dat eenieder politiek moet wantrouwen. Dit is de belangrijkste groeiende scheiding der geesten in NL.

[verwijderd]
[verwijderd]4 sep. 2010 - 8:32

De grote afrekening binnen het CDA gaat beginnen. En Klink en zijn twee medestanders worden de fractie uitgezet. Wat Klink gedaan heeft was onvergeeflijk. Hij heeft weken lang gelogen en heeft zich tegen de partijlijn verzet. Klink moet weg.

4 Reacties
Gavi5
Gavi54 sep. 2010 - 8:32

{Klink moet weg} even een ondemocratische suggestie: Jij ook!

hminkema
hminkema4 sep. 2010 - 8:32

Peet, een standpunt kun je op elke straathoek voor een kwartje krijgen. Argumenten, daar gaat het om in een discussie. En die ontbreken aan je bericht.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods4 sep. 2010 - 8:32

+++ En Klink en zijn twee medestanders worden de fractie uitgezet. +++ >>> Absolute bullshit! Percentueel gezien zijn er veel meer CDA-stemmers die niet wilden dat er met de PVV geregeerd dan die drie vertegenwoordigen. Het moet zelfs zo zijn dat er nog meer CDA-Kamerleden zich dissident gaan opstellen om de mening van de achterban goed te vertegenwoordigen!

rgeurtsen
rgeurtsen4 sep. 2010 - 8:32

beste Peet, Als je dat wilt, kan ik je wel het staatsburgerschap van China leveren en voor dat vliegticket met elke door jou gewenste bestemming in China, ga ik een par hardloopwedstrijden 'voor het goede doel' doen. levert meestal tussen de 5 tot 10K Euri op. Partijlijn... heb je enig idee wat jouw teksten tonen. Laatst liep hier in de straat een vouw zonder kleren - zij was psychotisch. we hebben haar naar binnen begeleid en verzorgd. Het gaat nog steeds niet goed met haar, maar heeft zorgende menen om haar heen, en loopt niet voor gek rond.

Zwaan2
Zwaan24 sep. 2010 - 8:32

Ik denk dat het CDA de grote verliezer is van een te overhaaste deelname aan een heilloos avontuur. Dat betreur ik. GW is de grote winnaar. Maar of Rutte de lachende derde zal zijn, is nog volstrekt niet duidelijk. Ik ben van nu af aan voor: a) een professioneel (lees zaken)kabinet en als dat niet van de grond komt vervolgens b) nieuwe verkiezingen. Naar verwachting zullen bij b) VVD en PVV dan samen de kar moeten trekken. De kiezers van rechts krijgen dan "waar voor hun geld". Het lijkt mij beter dat "links" nu NIET in een kabinetsformatie stapt. Laat de aandoening der 'malcontentie' maar eerst door de aanjagers daarvan zelf opgelost worden. Dat is naast de PVV, de zelfverklaarde "lover" van GW, de VVD van Rutte. Ik durf er nu al om te wedden dat dit duo er een nog grotere puinhoop van zal maken. Maar wie niet horen wil moet voelen ! (Potentielle) kiezers op PVV en VVD hebben bij nieuwe verkiezingen bovendien een herkansing: vertrouwen ze dit duo voldoende om het dan ook een absolute meerderheid te geven van 76 zetels (of in het uiterste geval 74 plus 2 van de SGP-gedogers). Dat is wel degelijk in het landsbelang. Ideologie getoest in de eerbarstige dagelijkse praktijk ! Wie kan daar tegen zijn ? Al zou ik er persoonlijk voor zijn dat OP KORTE TERMIJN een zakenkabinet begint met economisch en financieel herstelbeleid, al is dat maar voor een kortere periode dan de volle vier jaar. (Redactie: Omdat ik HERHAALDE MALEN NIET onder mijn oude naam "Orang Hutan" kon inloggen heb ik noodgedwongen weer een nieuwe naam en account aangenomen/aangemaakt. Sinds januari van dit jaar heb ik met regelmaat inlogproblemen gehad, na aanpassing van naam en logo.)

1 Reactie
JoWe62
JoWe624 sep. 2010 - 8:32

"Maar of Rutte de lachende derde zal zijn, is nog volstrekt niet duidelijk." ====== Vertel mij eens wie dan de tweede is.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods4 sep. 2010 - 8:32

+++ De minister laat via een woordvoerder weten dat hij het drietal geen verklaring heeft voorgelegd, maar dat hij hun verklaring met hen heeft besproken. +++ >>> Ik denk dat Donner liegt. Ab Klink heeft geen verklaring gegeven maar een brief geschreven. Die werd door iedereen 'de brief' genoemd; iemand als Donner gaat die dan niet opeens 'verklaring' noemen. En de andere twee hebben volgens mij ook geen -- officiële -- verklaring de wereld ingestuurd. Ik denk dus dat Donner liegt.

1 Reactie
hminkema
hminkema4 sep. 2010 - 8:32

Het hoeft niet zo te zijn dat Donner liegt. De vraag is wat hij bedoelt met 'hun verklaring'. Daarmee verwijst hij evident niet naar Klinks brief, want die is a) geen verklaring en b) niet namens de andere twee dissidenten geschreven. Als Donner niet liegt - en juristen liegen niet snel, en ervaren juristen op dit hoge politieke niveau waarbij van alles wordt 'gelekt' liegen volgens mij helemaal niet tenzij ze absoluut zeker zijn dat ze er mee wegkomen - dan is er dus nog iets anders dat Donner aanduidt met 'hun verklaring'. In mijn andere bericht gaf ik al aan hoe de formulering 'hun verklaring' kan worden opgevat.

[verwijderd]
[verwijderd]4 sep. 2010 - 8:32

Het CDA is volkomen ongeloofwaardig op deze manier. Voor de verkiezingen gaf Balkenende aan "geen enkele partij uit te sluiten". En dan is het moment daar, en wat gebeurt er? Juist ja, wel om principiële redenen wordt de PVV uitgesloten. Nou, daar sta je dan als potentiële CDA-stemmer. Je weet niet waarop je stemt.

1 Reactie
hminkema
hminkema4 sep. 2010 - 8:32

Je hebt een rijke fantasie, Peet. Het CDA heeft de PVV niet uitgesloten. De PVV is bij het CDA weggelopen. Was gisterenavond op teevee, weet je nog?

HenkJansen2
HenkJansen24 sep. 2010 - 8:32

Zou Klink goed geslapen hebben afgelopen nacht?

1 Reactie
mees.
mees.4 sep. 2010 - 8:32

Zeker weten. Je moet eens weten hoeveel complimenten hij krijgt....hij heeft het land gered van de ondergang....er voor gezorgd dat een gek niet toe kon treden tot de hoogste rangen van ons parlement.

JoWe62
JoWe624 sep. 2010 - 8:32

Zolang deze 3 lid blijven zal het CDA een onbetrouwbare partij blijven

2 Reacties
Klaas2
Klaas24 sep. 2010 - 8:32

Hangt van de setting af, het probleem was de PVV-deelname, daarover bestond het conflict, maar dat is nu opgelost, door Wilders.

stolat
stolat4 sep. 2010 - 8:32

Onbetrouwbaar? Ik denk eerder aan menselijk!

ElChe
ElChe4 sep. 2010 - 8:32

Zolang Verhagen lid blijft zal het CDA een onbetrouwbare partij blijven

3 Reacties
JoWe62
JoWe624 sep. 2010 - 8:32

Absoluut niet. Ik ken hem persoonlijk veel te goed. Het CDA is hem alles. Alleen is hij des duivels als iemand hem zoals Klink hem een steek in zijn rug geeft.

blootje58
blootje584 sep. 2010 - 8:32

Ik ben het volkomen met je eens El, hij is de grootste zwakke factor/schakel in het CDA. Compleet ongeloofwaardig, zeker na de val van het laatste kabinet Balkenende. Daar was hij ook verantwoordelijk voor, maar dat schuift ie een ander in de schoenen !

JoopSchouten
JoopSchouten4 sep. 2010 - 8:32

Onderschat Kille Hille niet El (...). ...Om over Donner nog maar te zwijgen. (Over onzuivere machtspolitiek gesproken.)

Pietertje2
Pietertje24 sep. 2010 - 8:32

Smerige politiek wordt daar bedreven. Het zou voor het CDA goed zijn wanneer ze in de oppositie zouden belanden. Ze kunnen beter in het vervolg doorgaan als DA. De C steld niks maar dan ook niks meer voor.

1 Reactie
rvonk2
rvonk24 sep. 2010 - 8:32

De D stelt in feite nog minder voor met deze machtspolitiek, waarbij ieder fractielid bijna gedwongen wordt een bepaald standpunt aan te nemen.